icon

Čo robia doma mamičky s deťmi, ktoré nechodia von?

mirola
9. aug 2019

Nechcem tu teraz sposobit nejaku diskusiu o tom, co je lepsie pre deti, alebo nie je. Ale ja chodim s mojim malym stale von, teraz v lete sme vonku prakticky cely den az na obedny spanok a obed. Takze tak od 9rano do 11. A potom od druhej do pol osmej. O osmej ide spat. V zime v kazdom necase sme boli vonku (este v kociku) aspon 2 az 3 hodky denne, ci snezilo, prsalo, fucalo, mrzlo. Prestahovala som sa na dedinu, kusok od BA a viem, ze je tu kopec deti. Nemam tu moc kamaratok, ale sledujem mamicky a stretavam stale tie iste tvare. Jedna je pripad ako ja, stretneme sa kazdy den 2x a debatujeme spolu, prisaham ziadna ina mamicka neni vonku len my dve. Samozrejme xy z nich chodi na ine miesta. Ale mam 3 susedky, ktore maju male deti 1rok, 3roky a 3 a pol. S nadejou, ze najdem nejaku partacku s ktorou by sme este mojli ist von som sa spytala, ci niekedy nepojdu von.. dostala som 3x tu istu obdpoved... “oni cez den von nechodia” vidim ich, ze su naozaj doma, pocujem ich deti, ako kricia, placu smeju sa atd.. zrejme bude takych mamiciek viac. Mna by uprimne zaujimalo, tie ktore nechodite tak, ze na cele dni von, co robite doma napriklad s tak 1 az 1,5 rocnymi detmi. Ako ich zabavate aky im robite program? Mne nevadi chodit von, s malym sa rada flakam, ale minule bol chory mal teploty a siestu chorobu a boli sme doma tyzden, uz som myslela, ze zosaliem. Nudil sa, krical, vymyslal, vyhadzoval supliky, behal hore dole ako saso, neobsedel ani sekundu, vytlacal mysla, otvaral kose, umyval si ruky v zachode... hracky 0 bodov. Musela som byt nonstop v strehu. Preto mi poradte co robite vy doma s detmi, ze Vam tam je “lepsie” ako vonku. Dakujem 🙂

jana_eyre_2
9. aug 2019

@jamatkaroka
to je pravda, treba si aj takyto cas najst, inak sa clovek ustve.. ja chodim raz do tyzdna sama na nakup, tak raz za 2m na kavu s kamoskami, zajtra uz 2hy krat za toto leto vezme muz deti k jeho mame a ja budem doma (sice upratovat a balit, ale aj to berem ako zmenu) nie je to vela ja viem, ale snazim sa 😅 je toho viac ako bolo kedysi..

mirola
autor
9. aug 2019

Ja Vam chcem vsetkym velmi pekne podakovat za reakcie. Este som ich ani nestihla docitat. Ako som uz spominala ja nehovorim, ze nieco je lepsie, alebo horsie. Absolutne si nedovolim hodnotit. A ani nechcem. Byvam na dedine, ale v novej casti kde su bytovky, je tam len 9 bytov, ktore maju zahradu. Jeden z nich je nas a maly ma priestor aj vonku na zahrade, ma bazen, domcek, hracky... a cely cas visi na plote a vresti kym nejdeme von, toto robi aj doma. Byt je prisposobeny potrebam dietata, nema si kde ublizit, ale on len sedi pri vchodovych dverach a zjape tam, alebo bucha na terasove okna a nic ine ho nezaujima. Ak mu nevyhoviem vsetko vyhadzuje zo zasuviek, krici, beha ako saso. Preto ma zaujimalo ako prezivaju a zvladaju dni matky, ktore so svojimi detmi nechodia stale von, po niektore aj vobec a co robia aky maju program

selest
9. aug 2019

@jamatkaroka pre mna je ist von vacsi stres ako ostat doma. Len kym dieta obleciem a prebalim tak prejde aj tristvrte hodina vrieskania a "zapasenia" a som spotena ako mys. V zapati na to sa mi dieta pravidelne pokaka 😂Potom ho dostat do kocika a este ho tam udrzat😂a to som ako bezdetna chodila kazdy den na 2 hodinove prechadzky kazdy den a vzdy som sa tesila ako budem chodit kocarovat

nikusiak9
9. aug 2019

Moja mala napr.kocik odmieta, ihrisko ju nudi. Niekedy doma citam s nou letaky, knihy, skladame hracky motoricke, ked tak prechadzame sa inde ako v okoli bytu a chodi plavat. Ja nemam rada irhiska s vela mamickami kde su mudre zvasty mamiciek tak sa takym miestam vyhybame co najviac kde ich je vela

jamatkaroka
9. aug 2019

@selest Úplne tá chápem. Aj my máme dni kedy malého von nedostanem, inokedy zobroni že chce ísť von už o šiestej ráno. Zväčša to končí plačom. Stále si hovorím že to je len obdobie. 🙂

xxxkatka
9. aug 2019

@mirola ale takto si si ho naucila ty, on sa nenarodil s tym, ze bude pred dverami vrestat. A na tomto :Ak mu nevyhoviem vsetko vyhadzuje zo zasuviek, krici, beha ako saso:, by som na tvojom mieste tiez zapracovala.

ajuga
9. aug 2019

@mirola a ty stojis a pozeras nanho, ked ste dnu doma? Mozno ho nevies zaujat aktivitami, preto sa stale skrabe, ze chce ist von, doma sa nudi. Ja som tiez z dediny, nikdy ako decko som nechodila s mamkou na ihrisko, mali sme dvor a tam sme sa hrali, boli sme u susedov. Teraz je v obci ihrisko a tiez zam nikto neni, lebo kazdy ma dvor a na nom kopec hraciek, ktorymi svoje decko zaujme. My tiez byvame v dome, mame pozemok ale su dni, kedy ani na dvor nevyjdeme, proste sa zahrame doma. Mala ma kopec hraciek, zahra sa sama, pomaha pri beznych cinnostiach v domacnosti. Kedze je manzel pracovne vytazeny, domacnost je na mne, tak sadneme doobedu do auta, ideme na nakup, na navstevu, k rodicom, svokre. Tiez mozno susedia riesia, ze nechodim s malou von, ale je mi to jedno. Nie som sidliskova mamicka, ani nepotrebujem mat kontakty s inymi mamickami. Mam ine, zaujimavejsie aktivity. Ale ked to tebe vyhovuje, byt cely den von, tak je to ok 🙂

selest
9. aug 2019

@jamatkaroka tiez verim ze je to len obdobie. Len sa bojim ze to obdobie potrva par rokov😂

lumi66
9. aug 2019

@sweetdreams presne tak, nasi su na dvore lebo sa nam nechce chodit do dediny v tomto teple. Posielam ich aspon na ulicu sa pobicyklovat, ale sami to odmietaju. U nas na ihrisku vyliezaju rodicia s detmi okolo piatej. A ked som sa tiez cudovala kde vsetci su, tak to tak bolo, ze na dvore.
Trosku sa treba pri detoch uvolnit a nerobit im stale animatora. Pochopila som to trosku neskor, ale je to super. Nech sa nudia, vsimli ste si kedy sa deti zacali najlepsie hrat? Prave, ked sa nudili 🙂 aspon teda u nas to tak je a v ziadnom pripade ich vtedy nerusim. Prehraju sa aj dve hodky a ja to vyuzijem vo svoj prospech.

zuzkaz91
9. aug 2019

@mirola ideš domom na obed??? A kto ti ten obed navarí??? HM?? Kto ti poprace po varení a aj ostatné??HM?? Ja von po ihriskách moc nechodím,doma mám kopec práce,keď si sadnem na 20min po 4x za celý deň a pozriem čo na koníku a tu taká otázka čo robíte doma.Kurnik ti povec ako to robis ...ako riadis domácnosť že si stale von??nauč ma to že sa doma všetko správi za mňa a ja budem len von sa poflakovat..

tiumen
9. aug 2019

@zuzkaz91 písala to v komentároch - varí, upratuje a pod. v noci keď malý spí 😏

janickacrazy
9. aug 2019

@mirola no je mi to jasné, prečo si stále s malým vonku, napr. moj malý v tom veku sa pekne popri mne prehral celý den doma v klude, nič nevyhadzoval, šuple neotváral, hral sa s hračkami alebo mi pomáhal dávať veci do práčky, kukal ako sa perie, vysával s detským vysávačom, atd. no ja som sa snažila od začiatku, aby sa dokázal pekne zahrať sám, lebo viem aké to je, ked mamička nemá celý den čas pre seba, ja som už trochu sebecká pri treťom dieťati musím sa priznať 😀

jana_eyre_2
9. aug 2019

inak lem tak trocha premyslam, kedze teraz tu uz bolo viac podobnych tem (ako kolko toho stiha clovek upratovat atd) a tak len dodam..

podla mna je uplne jedno co kto ako robi, kazdy robi to co vie najlepsie a ake su jeho moznosti.. jednu vec co podla mna zeny potrebuju (okrem inych samozrejme 😂 ) je uznanie a to sa im dostava malokedy.. preto sa aj zakladaju podobne temy, rozobera sa ktora to ako robi a preco (casto aj preco to jej je leosie).. kazdemu by asi obcas dobre padlo, keby ich niekto potlapkal po pleci a povedal, ze to co robis je super.. a je jedno, ci sa jedna o upratany byt, vybehane dieta, alebo cokolvek..

myslim, ze o trocha viac uznania zena dostane v praci ak sa snazi, ak sa snazi doma, malokto to oceni a tak sa stale porovnava..

je to len uvaha, ale myslim, ze ak sa nam nieco nedari, nemame hladat odpoved v tom, ako to robia ini ludia, ale musi najst proste svoj vlastny system ktory mozno bude fungovat.. a mozno ho viac krat zmeni kym najde ten spravny.. ale treba hlavne pamatat na jedno - NIKTO a NIC nie je dokonale a tak to od seba a svojich deti netreba ocakavat.. (nevravim, ze sa clovek nema snazit, ale nema sa velmi trapit ak nieco nejde) a hlavne, netreba si mysliet, ze ak nieco vychadza mne, tak to ti ostatni robia zle, pretoze zas a znova sa dostavam k tomu svojmu omielanemu - kazdy clovek je INY a ma iny pohlad na zivot..

merickat
9. aug 2019
fruzsiskvarkova
9. aug 2019

@mirola Chodíme s chalanmi von aj doobeda aj poobede. Ale 6 hodin vkuse vonku je asi trosku moc.
Pre deti je dolezite vidiet aj domace prace. Ako rodičia varia, upratuju, skladaju prádlo. Oni sa musia naucit ludia maju aj povinnosti a nie len cele dni travit na ihrisku. ;)

lucinka1988
9. aug 2019

@jana_eyre_2 perfektne vystihnuté!!!

weronca22
9. aug 2019

Tak ja s 3 rocnou dcerkou sme stale von a aj doma je upratane.. Rano vstavame o 7, do 9 mame za sebou ranajky, pracka nalozena, umyvacka nalozena, obed uvareny. Od 9 do 12 sme von, po ihriskach, po kavickach s inymi mamickami. O 12 obed a ide spat. Spi do 14, ja si zatial zacvicim a nieco poupratujem co som nestihla rano. Ked vstane, ideme von a sme von do tej 18. Nikdy sa von nenudime, mame kopu znamych s malymi detmi...Potom idene chystat veceru a bud mi pomaha alebo sa hra doma. Vecer zaspi o 20 a potom sa venujem uz len muzovi.

monikamama
9. aug 2019

Ja mam tri (5r, 3r, 2mes) a vonku sme 2krat denne, doma navarene upratane. Ale vecer mam uz dost😁 tiez skoro ziadne deti nevidam a byvam v NR.

domak2
9. aug 2019

@mirola ja by som ho skôr začala učiť že bude tak ako povieš ty a nie on. Za to že búcha na okná by mal trest a nie že ho vezmem za odmenu vonku.

sisaka
9. aug 2019

Ja som s detmi chodila keď boli malé von pravidelne, aj doobeda aj poobede, maximálne však tak na 2 hodiny ( pobyt na záhrade nerátam)
Preto som sa pýtala, čo robia s detmi 6 hodín vonku každý deň. Nebavíme sa o nejakej opekačke, turistike, návšteve kúpaliska atď. bavíme sa o 6 hodinovom pobehovaní 2-3 rocneho dieťaťa po ulici, parku, ihrisku....
Zdá sa, že sa to nedozviem....

mirola
autor
9. aug 2019

@sisaka tak ti poviem co robime my, rano vstane okolo pol osmej, prezleciem prebalim ho potom mu dam mlieko, cca pol hodinu pobehuje kym sa ja umyjem a prezleciem a idem na wc kde je so mnou, potom ho dam do stolicky a spravim ranajky mne aj jemu take iste, papame spolu, potom ideme von, najprv v kociku ideme pozriet sliepocky, potok k susedovi kozicky, potom ideme na ihrisko a uz je 11, ideme domov, vyzleciem ho, prebalim umyjeme nohy a ruky a da si jogurt, to uz zaspava ide do postelky a spi. Ja zatial vyvesam precku, upracem, umyjem si vlasy, pripravim obed a idem k nemu. Okolo druhej sa zobudi, spapame spolu obed a ideme von. Najprv ideme do pekarne, potom do takej krcmicky kde maju vonku aj hracky na kofolu, potom prejdeme na zmrzlinu, potom na hodku na ihrisko, potom do lesika poznavat stromy a potom domov, zoberiem bicykel a kdeme asi 3km do cukrarne s ihriskom, tam on spapa pripravenu kasu a ja si dam limonadu a ideme sa hrat, cestou spat sa zastavime este pri fontane kde si omoci nozicky a pobeha v parku a uz je vecer a ideme domov, dame veceru, vanu, a ide s mlieckom spinkat.

maciatkoe
9. aug 2019

@mirola smutne, ze si nikde nespomenula manzela ☹. Smutny zivot bez lasky od manzela...

25jesss25
9. aug 2019

Necitala som celu diskusiu, ale ak by som byvala na dedine a mala dvor/zahradu, tak tiez by som chodila von s detmi minimalne.. ved na dvore mozu mat sukromne ihrisko (maju to tak u mojej starkej) od preliezok po bazen.. A ano nemusela by som za nimi behat cely cas, nie je to o pohodlnosti ale o tom, ze jeden by sa chcel hojdat a druhy mi nonstop uteka von na cestu(mensi 1,5r)
Ihrisko mame za nasim blokom, na pieskovisko sme sa poskladali s kamoskami a aj tak sa nepohraju pekne (ale to asi bude chyba v nasich detoch)
No a chodime von niekedy aj doobeda (podla toho ci mi treba varit) a poobede kazdy den ale urcite nie ze od 14tej do 19tej.. ved po 1 co by tie deti za ten cas jedli a po 2 v tychto horucavach sa ani neda byt von. Ak je nad 30 stupnov tak von chodime najskor az o 18tej.. dovtedy sa hrame doma, ano obcas sa aj nudia, nieco vyvedu a aj tu rozpravku im obcas pustim. Obcas celodenny naplanovy vylet je fajn, ale kazdy den... a viete co? Moje deti su chore raz za rok (aj to maju max soplik) aj ked netravime cele dni vonku.. a ako pisem vyssie, ak by sme mali dvor tak by sme chodili von maximalne na prechadzky spojene s nakupom 😂

stela01
9. aug 2019

@mirola
@maciatkoe určite to nieje každý 1 deň .....
dúfam !
Alebo ? To si každý deň umývaš vlasy ?

mirola
autor
9. aug 2019

@maciatkoe mamzel pride o siedmej, na bicykli teda kym sa osprchuje a vsetko nachysta sme doma. On maleho kupe aj uspava ja upratujem a varim. Hovorila som o rezime maleho nie o tom co robi manzel, ale samozrejme aj on je v tom zainteresovany.

maciatkoe
9. aug 2019

@stela01 ja som o vlasoch nic nepisala 😊. Iba som pisala, ze autorka temy to ma smutne, lebo nikde nespomina manzela. Zivot bez lasky je smutny...

stela01
9. aug 2019

@maciatkoe veď to ja viem , zakladateľka písala o vlasoch , tak na vysvetlenie určite takto nevyzerá každý jej jeden deň .

Každý to mame zariadené tak aby sme boli spoko .

Rada by som sa spýtala
@mirola do domu ste sa presťahovali?

Napr : u nás stará časť dediny a “nová “ sú úplne rozdielni ľudia .....

mirola
autor
9. aug 2019

@stela01 no bud mazdy den, alebo kazdy druhy, ale zvacsa kazdy. Mam rada pocit umytych vlasov hlavne v lete. Neviem preco sa chytate za slovicka a hladate nejake narazky, ja som sa normalne pytala aby som ziskala inspiraciu. Nemam pocit, ze by som bola zla matka dokonca ani mazelka a ani moja domacnost nie je zavalena spinou..

maciatkoe
9. aug 2019

@mirola opisovala si svoj den. Preto mi tam chybal manzel. Ani ranajky s nim si nespominala. Ale teda ak aj manzel je s tebou tak potom super 😊.

mirola
autor
9. aug 2019

@stela01 byvame tu cca rok. Takze ano.