Dalo Vám dieťa zmysel v živote?
Včera mi muž rozpraval príhodu ako stretol kamarata, keď bol s našim 1,5 ročným dietatom vonku a že mu hovoril, že v ňom nasiel stratený zmysel života a v podstate sa už o našom dietati viackrát takto vyjadril. Pred dietatom som sa veľa venovala dobrovoľníckej praci, ktorej sa už samozrejme nemôžem venovat počas materstva(nie je na to čas, peniaze a drobca nemam kde nechat). Nechcem povedat, že som svoj zmysel zivota stratila, ktorým bolo pomahat druhym, ale necítim sa úplne naplnená, Resp. Pociťujem, že moje životne poslanie pomahania bolo vymenene za rodičovstvo, aj keď samozrejme neľutujem, že mám dieťa, len je mi luto, že už nerobim svet lepším.. Ako je to u Vás?
Ano je! Aj ked je to niekedy sakra narocne a mna ide porazit ako vcera a dnes napriklad.. ale kebyze nedajboze stratim moje dieta, umrela by som!a to je pre mna zmysel zivota pretoze je moja sucast moje vsetko, dovtedy mi na nikom nezalezalo takymto sposobom ako na mojom dietati.
No ved dobre ale dieta bude mat 3r a pojde na cely den do skolky, aj tak budes nieco robit. Preco je taky problem 2-3r sa venovat dietatu a potom pracovat?
@lila1988 možno ani nie zmysel zivota, skor hodnoty a prehodnotila som priority. Aspoň ja som sa nikdy necítila ako keby som nemala zmysel života, ani pred detmi. Vždy som mala niečo, čo ma naplnalo. Neboj, na materskej nebudes stále a potom sa môžeš vrátiť k tomu, čo ťa naplnalo aj pred materstvom. Alebo nájdeš dokonca niečo iné, nové, ako som našla ja 🙂
@atika11 krasne si to napisala a ja úplne súhlasím. Pred materstvom som si myslela, že som nenahraditeľná v práci a takmer cely môj život sa točil okolo prace, aj keď to bola a stále je veľmi zaujímavá praca, kde som mala slušnú pozíciu. Venujem sa jej aj naďalej popri RD z domu, ale až pri synčekovi som si uvedomila, že jedine, čo nikto nikdy nenahradí je vzťah matky a dieťaťa a najmä vlastnú mamu deťom nenahradí nikto. Praca je stále súčasť mojho života a celkom podstatná, ale všetko, čo sa v nej deje beriem s oveľa väčším nadhľadom ako kedysi. A mojou hlavnou prioritou je uzivat si krasne chvíle s mojim dieťaťom, RD si maximálne uzivam a tak, ako som si pred nastupom na MD nevedela predstavit, že už nebudem chodiť denne na 8 a viac hod do prace, ktorú mám veľmi rada, tak si teraz neviem predstavit, ako mi toto krasne obdobie skončí..A to posledné, po com túžim, je ráno vstať do prace a byt tam zavretá cely den (aj napriek tomu, že mám veľmi dynamickú prácu). Neviem si moc predstavit, že stratím tu voľnosť, ktorú tetaz mám a väčšinu dňa strávim v práci, keď viem, že ten život sa da prežívať oveľa krajšie a zmysluplnejšie. Verím, že dovtedy niečo vymyslím, ako fungovať a zarábať na diaľku 🙏Inak môj život mal veľký zmysel aj pred materstvom, teraz je viac naplnený, ale nepovedala by som, že až dieťaťom dostal zmysel..
@lila1988 ked vychovas dobrého človeka uvedomeleho tak budeš svet robiť lepším. pretože ten malý človek raz vyrastie a potom aj ten môže robiť svet lepším.Takze aj keď nerobíš dobrovolnictvo ako take aj tak robíš dobrovolnictvo a to sa volá materstvo. Moc peniazi za to nedostávas, pomáhas svoju dieťaťu dennodenne zo všetkým a robíš z neho dobrého človek, tým že ho vychovávas. A keď trochu povyrastie tak budeš mať 2 dobrovolne práce, jedna je materstvo a druhá bude ta, čo si robila. Keď budeš teraz robiť viac to druhé a malému sa nebudeš tolko venovať, tak možno vo výsledku bude svet horší a nie lepší.
@lila1988 okrem toho svet môžeš robiť lepším aj malým dieťaťom a to dokonca aj kazdy den. Na ulici, doma,v parku ,v obchode...veď je toľko možností, treba sa len rozhliadnut.
Nie je zmyslom života robiť svet lepším, ale stat sa lepším človekom. K tomu ti tvoje dieťa určite pomôže, lebo je to najväčší liek na egoizmus. Niekedy nás hrdych a slepých lieči aj z toho, že už nie sme takí, akí by sme chceli byť. Ak si doteraz videla výsledky svojej práce a teraz nevidíš, je to len zle nastavená optika. O tom dobrom, čo sme pre svet urobili, by sme nemali ani vedieť. Je to niečo ako samozrejmosť a treba na to rýchlo zabudnúť, ako keď tvoja ľavá ruka nevie co robí prava.
mojim zmyslom zivota je prezit stastny a spokojny zivot ale ano moje deti su jeho neodelitelnou sucastou ale snazim sa aby neboli stredobodom mojho sveta lebo potom mam pocit ze stracam samu seba a hlavne zabudam na "seba". A ked niesom spokojna ja tak nie casto je ani zvysok rodiny
@lila1988 V živote sú rôzne fázy, aj toto je fáza, Tvoja úloha mamy je na začiatku, prvé dieťa, ešte maličké, Tvoj predch.život akoby prerušený - Tvoje pocity sú pochopiteľné. Mamou budeš už navždy.
Ale si len na začiatku.
Aj táto fáza prejde a život sa zase trocha zmení - dieťa/deti odrastú a Ty sa budeš môcť vrátiť, alebo možno začať niečo iné, čo budeš môcť robiť už ako mama, manželka.
A k téme - robiť svet lepším - "jediná ruka, ktorá hýbe svetom, je ruka, ktorá hýbe kolískou" ( presnú formuláciu si nepamätám, ale zmysel citátu zachovaný ). Takže akými budeme mamami, taký bude svet. My vychovávame, je to ťažký údel, lebo návod neexistuje a samé sme nedokonalé. Takže ak sa nám podarí vychovať dobrých a šťastných ľudí z našich detí, robíme pre tento svet to najlepšie.
Mne jednoznačne dalo zmysel života. Mám 2 chlapcov a užívam si každý deň s nimi. Pre mňa to bolo najlepšie rozhodnutie v živote... Neviem si predstaviť nemať deti. Každý deň za ne ďakujem.
Nie dieta nieje zmysel zivota, zmysel zivota som mala aj pred nim. Moje dieta je jeho velkou sucastou
Toto je typ diskusie na modrom koňovi kde tie ktore zmysel nemaju tu písať nebudú🙂 lebo by ich hned pod čiernu zem zniesli ostatne mamičky 🙂 em dodať pozri kolko diskusii je tu o depresiách a podobne a z nich zistíš vačšiu pravdu ...
Ano, nasla som v nom zmysel zivota a zivotne stastie. Na deti som nikdy nebola, nemala som ich rada a nikdy som deti nechcela. No zmenilo sa to. Prvy pol rok som si k nemu nevedela najst cestu a nemyslela som si, ze este niekedy budem stastn..vsetko sa mi rozsypalo, s muzom sme boli na rozvod suci..atd.. No potom som sa postupne do maleho zamilovala, beznadejne a sialene😉😍 uz ma skoro 2 roky a je pre mna vsetkym..on je zavisly na mne a ja na nom.. Nikdy som nebola stastnejsia a naplnenejsia😌
@lila1988 nie nedalo. Môj život mal zmysel aj predtým. Moja dcérka mi však dala nový rozmer. Nikdy som necítila to čo po jej narodení. Keď sa na mňa usmeje cítim šťastie a lásku. Ak necítiš naplnenie, skús ho zatiaľ nájsť v pomoci iným inak.. možno v menšej miere ale aj to ti možno dá ten lepší pocit.. a tiež nezabúdaj, že toto obdobie nie je navždy. Za nejaký čas sa svojmu poslaniu budeš môcť venovať zas naplno. Dovtedy urob lepšou samu seba a snaž sa urobiť lepším človekom aj svojho drobca 😉
Nie, moje dieta nedalo mojmu zivotu zmysel 🙂. Prinieslo mi mnoho lasky, mnoho starosti a robim pren prve posledne, ale moj zivot bol naplneny aj pred prichodom baba a bude aj ked jedneho dna odide 🙂.
@lila1988 ja mam kamaratku, ktora nechcene otehotnela a na natlak nas vsetkych si ho nechala. Dieta ma 4 roky otravuje jej zivot, zavadzia jej v nom, ako ona ho ma rada, aj sa prikladne stara ale je k nemu chladna, citit z nej,z jej spravania aj otvorene povie ze jej syn je pre nu pritazou. Mozno takych mam je viac..ale ziadna sa ti tu neprizna. Ja som len chcela aby si videla ,ze aj takto to moze byt. Ze dieta sa nestane zmyslom zivota, ale prave naopak.
To nie je o tom ze tvoje dieta to nedalo zmysel zivota resp ze ho v nom nevidis. Je to len o tom ze ti chyba aj to co si robila predtym 🙂
@lila1988 ja som začala vďaka dieťaťu dobrovoľníčiť 😁. V materskom centre, kde inde. A bola to fajn terapia, aby som sa doma nezbláznila od nudy. Medzičasom mám už deti tri a neviem kam skôr skočiť. Momentálne sú deti mojím zmyslom života, ale predpokladám, že keď budú mať 20 či koľko a postupne odídu z domu, tak zas sa ten zmysel života trochu bude meniť 😉.
@lila1988 nie kazdy sa citi rovnako v roli rodica. Stretla som aj zenu, ktora mi povedala, ze deti nemala mat... :(
Ja som naplnena detmi, stastim,starostami aj radostami.
Ale pred detmi som si toho tiez riadne uzila, takze nemam vobec pocity, ze nieco som nesihla. Urcite ked trocha vyrastu pojdem si za svojimi cielmi co sa tyka prace a naplnenia v hobby atd., ale teraz su onina rade, len oni 🙂
citam len uvod, diskusie uz citam malo.. ano, mna velmi naplna materstvo, odkedy mam deti zistila som co ma velmi bavi.. vzdy som mala rada deti uz od mala, ale nikdy ma nenapadlo, ze by som s nimi chcela aj pracovat.. odkedy mam vlastne, viem si to predstavit ze by som pracovala aj s detmi, som typ co ich rad bavi a vymysla co by ich naucil, moj dlhodoby sen je byt profirodicom, ked moje deti budu samostatne.. (jedine by som si chcela urobit nejake volno pre vacsiu psychicku pohodu, mam ich tri, ale to nejde)
no v kazdom pripade chcem podotknut, ze rozmnozovanie je prirodzene pre cloveka a myslim ze snazit sa vychovat dobrych ludi zo svojich deti je rovnako zasluzna praca ako dobrovolnictvo v oblasti v ktorej si pracovala.. v oboch pripadoch ide o zlepsenie spolocnosti a nikde nie je napisane ze sa k svojej povodnej praci nevratis..
@michaelakors *neciti tam malo byt ;)

Je to len obdobie, ktoré máš na milión percent dat dieťatu. Toto obdobie prejde a zas príde niečo iné 😊