Dať, či nedať 15 mesačnému dievčatku nastreliť náušnice?
Zdravim maminy, mam skoro 15 mesacnu dcerku a nedali sme zatial nausnicky, a teraz ked uz ma viac mesiacov, neviem, ci jej ich dat, ci si ich nebude strhavat. Pocula som, ze ked sa to nestihne, kym je este dievcatko malicke babo, ze potom treba pockat aspon do tych 10 rokov, lebo ze si to strhavaju dievcatka, pretoze nie su zvyknute. Tak teraz neviem, ci ano, ci nie. Je fakt, ze nasa slecna je zive striebro a chvilu neposedi a donedavna si aj natahovala uska, ked bola ospala, co bol dovod preco sme jej nausnice nedali, ale teraz je zas taka ze ked nieco nechce, tak si to nenecha. Fakt neviem, ci sa na to vykaslat a dat jej ich, ked sama bude chciet, alebo ju "potyrat" prestrelenim uska uz teraz. Co myslite?
@gala79 predpokladam, ze nehovoriš o Sk, takze si myslím, ze je to irelevantne riešiť nejake smernice inej krajiny. 🙂 Tu je to inak - nikto to nerieši a uraz v dosledku naušnic je naozaj velmi zriedkavy.
len som so tu prebehla. nemám dcéru - ale keby som mala, nedám jej prepichnúť. ani pri narodení, a, kvôli stŕhaniu (každé je iné a napr. moji synovia keby boli baby by to vtedy isto strhli) tiež nie. ja by som dala až keby si to sama vybrala. či v 4, či v 15, či nikdy. ja sama som náušnice mala dlllho lebo proste "sa to má" a "je to pekné" a pod. raz za čas som s tým mala vždy problémy. či to bola bižu, alebo titán, alebo zlato. proste mi to zle znášali uši. a to som mala aj piercing a ten mi nevadil titánový. prste citlivé uši. a keď mi to v tehotenstve začalo extrémne vadiť, dala som ich dole a už sm nevrátila, je to už viac rokov. a bože aký príjemný pocit 🙂 tak som si povedala že dcére by som nedala prepichnúť, ono to niekedy viac škodí a deti by nemali, hoci nevedome, "trpieť pre krásu". neviem. každý to má inak. no ja by som dievčatko inak okrášlila, milujem čelenky, mašličky a pod. náušničky budú jej voľba, nie moja. teda keby bolo dievča. 😉 blbé to fakt nie je, že by nemala. nechápem prečo by to malo byť blbé.
ano zdielam nazor mamiciek, ktore nie su za to, dat silou mocou nausnice, lebo sa to tak ma a ja to chcem, lebo som matka. Super dakujem pomohli ste mi v rozhodovani a som rada ze vas je tolko, co nedali svojim dievcatam hned poprepichovat uska 😅
@sardinka335 iny kraj, iny mrav 😉 teraz uz len trpnut kedy pridu "pubertaci" s napadom volakeho piercingu.. dufam ze nikdy 🙂
@gala79 naši pozreli na TLC ,,Undo me,, (Pomozte mi) a teda tam su presne tieto ,,pripady riešene,, ako si chalan dal urobit napr. tetovanie ktore lutuje a stretne sa s inym, ktory to chce...Niekedy ten neborak ked vidi ako bolí to odstranovanie laserom a ako sa tam zvíja tak si to rozmyslí 😀 😀 to iste aj rozne implantaty a tie ,,mega kruhy do uší,, tam riešili a prišivali ucho....No 90% ,,tužiacich,, si to rozmysleli. 😀 😀 😀 Syna to na zatial odradilo, on je emocionalny typ a boji sa bolesti takze tieto obavy nemam...dcera bude tazší oriešok, ale tak ma pravo na vlastne chyby. 😀 😀
@sardinka335 piercing este nejako preplacem ( s tuzbou ze sa to casom zrastie ak to vyberu) ale za tetovanie ich vydedim 😉 len cez moju mrtvolu...
@gala79 😀 😀 😀 😀
@gala79 aky predpis? To ani neviem a som ucitelka😃😃😃 daj link na ten predpis, ze dieta nesmie mat nausnice....nehovorim vysiace oringle ale klasicke uzatvaracie nausnice. A v skolke by som ich teda poslala....a este nieco, to by v tom pripade sa nesmeli dievcata ani malovat vo vyssich rocnikoch, ci mat lak na nechtoch atd..
Som z tých,ktoré dali dievkam naušnice až ked ony samé chceli,v cca 10tich rokoch.Nič sme nezmeškali.
Nasej 20 mesacnej kocke sme dali nastrelit a zvladla to na 1*. Z nasho pohladu len odoporucam.
@bleblu my suzom sme napr.malu nechceli trápiť tým nezmyselným prepichovanin či už u pediatricky alebo ešte v pôrodnici. Zastávam názor,ze dieťatko i také malinké cíti tu istú bolesť ako aj dospelý.
Tie hlúpe reči o tom ako to ono nevníma a že si nebude pamätať...ide má z toho poraziť. Dieťa má už predsa všetko vyvinuté,nervove zakončenia tak prečo by som ju mala podrobovať ešte aj tomuto?
Nastrelovanie v tak malom veku sa zas neodporúča kvôli zvuku čo pištoľ vydáva,maju citlivé uška.
Tak sme si povedali,ze počkáme kým sa na to bude sama cítiť,nech je to aký chce vek.
Že je to preto aby bolo vidieť rozdiel medzi chlapcom a dievčaťom?to je úplne jedno. Aj mali chlapci už mávajú nausnicky,tak aké odlisovanie?
Rodina nás akceptovala,nikto nenamietal. Ešte svokor ľutoval dcéru,ze som ju"podrobila" niečomu takému bolestivé mi ako je prestrešenie. No našťastie vydržala pekne a ani nepipla. 😊
My nedavame...bohuzial tu su s tym problemy, hlavne sport, telesna... vzdy to musi von, prelepovat lepiacou paskou, starsia par nausnic kvoli tomu uz postracala, v skolke s toho tiez vobec neboli nadseny, takze tak... u nas si teda na ne pocka pekne dlho cisto s praktickeho hladiska :(
@grundia aaaale nedramatizuj. 😀 Ked spadne a rozbije si koleno tak citi väčšiu bolest ako cele nastrelenie. Kto neodporuča nastrelenie koli zvuku? Poprosim zdroj...inak je to len JPP informacia.Prepichovanie uší ihlou aj mne pride neprijemne ale nastrelovanie? Ani sa nestihne nadychnut a uz to je.
Ja som za nech si naušnice da kazdy podla svojho uvazenia ale niektore vaše argumenty su vazne ad absurdum. Absolutne irelenvatne a nepravdive. Svokor ma kolko naušnic nastrelených ze vie ake je to bolestive? Ani jednu predpokladam... 😀 Jasne ze mala ani nepipla...lebo nestihla tak je to rychlo.
Ahoj @bleblu ..ja ešte pridím aj zdravotné hladisko....Taktiež sme dávali náušničky neskôr...asi v troch rokoch vyslovene na vyžiadanie dcérky. Všetko si uvedomovala a veľmi sa z toho tešila. Avšak dcérke náušničky vôbec dobre neurobili a na oboch uškách sa jej z toho urobili brutál hnisavé váčky....sme s tým boli až na detskej chirurgii, kde sa zvažovalo prepichnutie (len tam hrozí infekcia) alebo postupné sledovanie a čistenie ... Ušká sme dávali dokopy asi pol roka ak nie dlhšie....
Akože sme boli tak radi, že sme s tým počkali, lebo ako si neviem predstaviť toto u malého bábätka riešiť...a to nehovoriac o tom, že malé detičky ešte nemajú takú imunitu aby sa vedeli tak efektívne brániť proti infekcii...takže môj názor je, že detské telíčko pokiaľ možno zbytočne nezaťažovať cudzorodými látkami...lebo aj keď ti 99 mamičiek povie že všetko bolo OK...akurát tvoje dietko môže byť to, že dostane infekciu alebo môže mať aj alergiu na daný kov ...a to je lepšie s väčším drobcom to riešiť.
môžeš jej dať nastreliť, kamoška dávala malej nastreliť, a to bude mať rok ešte len v oktobri
my sme dali pred cca 10 dnami nastrelit nasim dvom bambuliam 2 rocna a 3,5 rocna.neplackali a tej starsej som sa pytala,ci to bolelo a povedala ze nie.Ze to urobilo len take puk. 🙂 Neboli to,ja som si tiez davala nastrelovat v 28 rokoch. a aj hojenie je uplne ine ako pri prepichovani.
@sardinka335 ja nedramatizujem a s tebou som vôbec nekomunikovala.
Tebe nemusím nič vysvetľovať,ani dávať nejaké fakty.
Porucam sa.
... necitala som vsetky prispevky, tiez som nedala prepichnut uska a ani nastrelit - starsia ma uz 7 rokov a zatial nam nausnicky nechybaju - ak sa sama rozhodne, tak dame nastrelit.
ak si niesi ista nedavaj..mas cas -nastrelit mozes kedy chces... ja som mojej dala nastrelit v 3 mesiacoch v zahranici kde so to skor ako po 3 ockovani neurobia a len sa nastreluju. mala ani nemrkla a nausnicky si vobec nechytala.. ale kazde dieta je ine.. no kedze je este diea a sama nevie ci chce alebo nie je rozhodnutie na tebe a tym ze si zalozila tuto temu si neni rozhodnuta a instinkt je instinkt.. pockaj teda az budete obe ready..zit s da i bez nich 😉
@bleblu
Napisem osobnu skusenost.
Ja nemam dierky v usiach, nikdy som nausnice nemala, a som len rada. Od mala totiz vyslovene neznasam sperky - tie drobne kovove dzindziky vo mne vyvolavaju odpor. Neviem, mozno je to druh fobie, nikdy som to hlbsie neskumala, kedze sa to da lahko riesit: nenosim nijake retiazky, prstene, nic.
Pri predstave, ze mam nejaky taky kovovy predmet na tele, mi je neprijemne... takze ja som samozrejme ani svojim babam nedavala prepichovat usi.
A tiez mi to pride ako vysostrne osobna vec - mal by sa clovek rozhodnut sam, ci chce mat diery v usiach alebo nie.
@bleblu ty si poznas dceru. My sme dali v roku,znasala to v pohode. Ak nedas,to uz fakt potom az ked bude dost velka. Nam so sestrou prepichovali naraz -,ona mala nejakych 10mesiacov,ja 5,5roka,myslim,ze pre mna to bolo horsie,tak mama spominala.. Urcite by som nedavala vo veku 1,5-6rokov,to je slavne obdobie vzdoru (jasne,ako u koho kedy zacne),vtedy je velka pravdepodobnost,ze si to bude tahat a pod.
Nasa mala ani neplakala,nic,uplne v pohode. Riadili sme sa pokynmi lekarky.
Lepsie,ako ich sesterka,ktora si dala usi prepichnut ako velka a teraz ma tych dierok v usiach po 3 v kazdom.
Ako neviem,ako je to u "velkacov", ale u malych sa mesiac nosia docasne nausnicky,my sme si mohli vybrat z 2 typov. Ci taka pubertacka bude ochotna cakat,nez si bude moct dat hocake..
@bleblu ja som nedala vôbec. Dcérke to vôbec nechýbalo k šťastiu. A keď chcela sama, tak sme jej dali nastrelit. Mala 13. 🙂
@gala79 co? Aka bezpecnost? Paneboze chodila som do skoly,hadam vsetky sme mali nausnice,dokocna v puberte aj visiace a nikto z toho vedu nerobil,to uz fakt nevedia,cim by v skole buzerovali? Ako bezne nausnice (chapem velke kruhove,tie sa mozu niekde zachytit) ohrozuju bezpecnost? Maximalne sa mozu otvorit a dieta ich moze stratit...
@sardinka335 ... čiže hádžeš dieťa na kolená, lebo si to vyžadujú spoločenské, či kultúrne zvyky? 😉 Ja ti poviem, že ja to vidím ešte dramatickejšie. Pre mňa je to v princípe niečo podobné, ako obriezka dievčat v niektorých primitívnych kmeňoch. Aby sa zvykom učinilo zadosť, sposobíme niekomu bolesť. Niekomu inému, nie sebe. Ak to nie je pre účely udržania, či zlepšenia zdravia, je to rovnaké týranie. Je jedno do akej miery tú bolesť spôsobujeme. Ide o princíp... A najväčšia sranda je, že je to v podstate výmysel posledných pár desaťročí. Moja mama je ročník 1941 a vtedy veru na takéto pánske huncutstva nebol čas a často ani peniaze na náušnice. Bola to len výsada bohatších vrstiev 😉
@siska53 ja keď som bola malá, tak sa občas stalo, že cigánky strhli náušnice bábätkám z kočíka a natrhli im uška. Ale v jednom máš pravdu, nerobila sa z toho žiadna veda. Markiza tam Reflex neposlala 🙂
ja mam nausnice od porodnice, vtedy sa davali tam, kamoska teraz dala tiez malej hned u robit, nech si kazdy da dietatu nausnice kedy chce, ale robi sa z nicoho zbytocna veda...ani neviem, ze mi to niekedy prepichli, teraz by som si sama uz nedala, nemam rada zakroky...a co sa tyka nastrelovania, zalezi ake nausnice, ale take tie klasicke nastrelovacie dopky sa hore dolu vyberat nedaju...urcity cas, kvoli dierke a infekcia atd...
Modrý koník, Slovensko, rok 2030:
"Čo z toho robíte vedu? Veď tetovanie je uuuplne normálna vec! Prečo by som si svoje dieťa nemohla dať potetovať? Veď ja som matka! Ja si so svojím dieťaťom predsa môžem robiť čo chcem!..." 🙂

@bleblu ahoj, necitala som reakcie, ale poznam tie zo svojho okolia. Nie, mala nema naunice, aj ked je dievcatko. Starsej sme davali takmer k trom rokom, ak si dobre pamatam. Dostala od krstnej, nuz tak sme jej nakoniec ich dali. Nestrhavala si ich. Ludia maju vzdy kopec reci, realita moze byt uplne ina, kazde dieta je unikat, nie? Mladsia ma 19 mesiacov a zatial neplanujem. Zoberte si, ze ide len o nase zvyky v nasej malickej krajine. Ked si porovnate s napr. Rakuskom, Anglickom, Nemeckom, tam to velmi dievcatkam nedavaju, neviem, ci v Nemecku az po siestich rokoch nedavali. V dnesnej dobe, ked sa to nastreli sup-sup, ani to neboli, je to, podla mna, naozaj jedno, kludne nech si to dievca da, az ked same bude chciet. Neterka sa rozhodla v desiatich. Nastrelili a hotovo. Niekto veri aj v narusanie vyvijajucich sa nervovych drah a naco vlastne zasahovat do telicka maleho babatka alebo dietatka s niecim takymto nedolezitym a nepodstatnym ako su dierky na nausnice? 😉 Ja, ked uz, ak aspon po prvom roku alebo zakladnych ockovaniach...skor urcite by som nedala.