Deti a sledovanie televízie
Koľko času strávia denne Vaše deti pred telkou?
deti supermatiek telku nepoznajú,moje dieťa ju pozná,najdôležitejšie je to,ČO pozerá....a asi pol až dve hod. ale nie denne
@janinah môj malý tiež tak hodku,hodku aj pol..aj to sa mi zdá veľa...niekedy ani to,lebo v školke je od rána ožiarený až-až...interaktívna tabuľa,TV,počítač..
@ibamy2 je rozdiel medzi 2,5 rocnym dietaatom a 6 rocnym
@miskakyska v tom velu je to myslim v pohode..ale ak mas pocit, ze je to vela, kludne skrat 😉
@miskakyska veď to,snažíme sa deti chrániť,ale bohužial dnešné deti budú v 40tke "slepé" a "hluché" 😒 moja dcéra nosí okuliare od 12r. a malému vypínam tv so slovami,že už na dnes stačí,lebo si vyočí oči ako Lucka 😉 a keď vidím tie sluchadielka v ušiach u mladých ľudí,tak sa mi dvíha tlak,škoda ich zdravia 😒
@miskakyska no u nas bezne polhodku vecer, ked piju mlieko. v nedelu, ak chcem, aby sa muz vyspal, tak bezi aj 1.5 hodiny. a ked je starsi chory, tak moze prem mna-za mna pozerat aj cely den. nie vsak vsetko, co davaju, ale vyberam. a sam zvykne kricat, mami idu skarede rozpravky, pod prepnut. vacsinou pri tom aj tak zaspi, takze ucel to splni 😉
podla mna je dolezite, co pozeraju. a pri jednom je clovek este velmi dosledny a dava pozor, kedy a ako sa dieta k tv dostane, pri druhom uz je to tak nejake automaticke - pozera starsi, pozera aj mladsi. jedine stastie je, ze toho nasho mensieho to dlho nebavi 😉
Ide o to, čo dieťa pozerá. Bohužial Slovensko radšej vymyšľa trápne reality show, ktoré dávajú aj poobede a keď už je nejaká rozprávka šupnú ju skoro ráno, alebo večer. Jasné, že každé dieťa aj mamička sú iné a majú individuálne problémy.Niekto sa naozaj zaobíde bez telky, dieťa sa dokáže zahrať samo, keď mamina robí domáce práce, iní chce oddýchnuť, poupratovať, navariť, tak dieťaťu pustí televízor, nevidím na tom nič zlé. Niektoré deti si napríklad dajú ostrihať vlásky, nechty len rozprávke. A aj som počula, že keď deťom dávajú injekciu, ale sú ukaderníka, uzubára, púšťajú im rozprávky, aby nevnímali ,čo sa s nimi deje, takže je to na niečo dobré. Hoci mne sa viac páči, keď mamička pozerá s dieťaťom a potom sa o tom porozprávajú, napr. čo urobila tá postavička zle, či sa zachovala pekne a tak. A keď napríklad varia a upratujú, zapájajú do toho aj dieťa. Takto by som to aj ja chcela robiť. Samozrejme treba vyberať. Rozprávky ako Vlk a zajac, Tom a Jerry, Snehulienka, Pat a mat sa mi nezdájú vhodné pre najmenšie deti. A aj tu platí všetko s mierou.
U môjho synovca sme to nepočítali na hodiny, ale napr, mohol si pozrieť dve rozprávky a potom vypnúť.
no minule som na obed v restike videla, ze reprizuju nejaku hlupu reality show co chodi vecer, valali sa tam po sebe po posteli, ukazali suverenne holy par pod sprchou, no nechutne..... okrem toho idu vsetky mozne CSI, tak mam dojem, ze telku nechpe odpojenu ako je, lebo fakt ze je podstatne co pozera.
aj 10 min z perverznej reality show alebo z kriminalky je vela...... nasmu pustime DVD s pesnickami alebo A je to! ked ma chut, ale v najlepsich casoch pozrel cele spievankovo, inak len 1 cast A je to a ma dost. Ked bol chory, tak sme Pata a Mata ustvali kazdy den kol dokola od rana par krat, vzdy ho to uspalo a bol rad.
@lussy23 - preco Pat a Mat su zli? nerobia nic zle, neublizuju si, ako napr. Tom a Jerry, stale si pomahaju, ale vzdy to dobabru........moj maly sa na nich strasne smeje, aki su patlaci.....
Moja 2,5 rocna se diva na TV hodne. Poustim ji pohadky, napr. Rio, Toy story a pod. A nebo kratsi - Mickeyho klubik, Mannyho a tak. Vzdy v urcitem obdobi si oblibi jednu pohadku a na tu se diva furt dokola. Pak ji omrzi a dame dalsi. Kdyz je pekne, chodime ven i rano, i odpoledne. Ale treba vecer kouka na pohadky, rano kdyz se vzbudi tak taky nekdy kousek. No ne ze celou vzdycky, staci ji treba kousek, ja mezitim nakojim druhou, obleceme se a podobne. Nebo kdyz potrebuju uklidit, uvarit...tak mi u toho vydrzi.
Ale nedavno byla nemocna a to cucela na Toy story 1,2,3 vsechny zaraz....a to sem byla aj prekvapena, ze se dokazala tak dlouho soustredit 🙂
@mamutka mozno myslela tu verziu PAT a MAT na nete co beha-ta je akoze nahovorena a su tam same nadavky a vulgarizmi 😝 som skoro padla na rit ked som to v dobrej viere malemu na you toube pustila a uz som len pocuvala nadavky 😠 a normalne som mala problem najst tu TV verziu. 😖
U nas totiz viac ako telka fici you toube-tam najedm co len chcem pre krpca-hlavne Bambulku a Macka uska miluje.
@mamutka nepovedala som že sú zlí. A myslela súm tú verziu na youtube s nadávkami, tí normálni v pohode. Hoci si myslím, že tá rozprávka by mala mať aj neaký zmyseľ pre to dieťa, a aj ho niečo naučiť. Ale 100ľudí - 100chuutí🙂 Aj môj synovec to rád pozeral, a rád mal aj Noddyho a Bořka stavitela. No jemu sa páčili všetky rozprávky, ale tieto tri boli jeho naj 🙂
@ibamy2 ja teda určite moju dcéru pred telku neodkladám a myslím, že by sa mi to ani moc nepodarilo, pozerávame rozprávky Krtko, Maťko a Kubko, Spievankovo atď. totiž spolu...keď jej pustím tak som vždy pri nej, totižto malá je zvyknutá (som si ju tak blbo naučila 😅 😀 ), že jej stále k tomu rozprávam, kto tam je, čo robí, prečo to robí...u nás je to takmer výuka 😀 😀 a vyžaduje si to ona sama, to vysvetľovanie a rozprávanie. Malá má 2,5 roka a pozeráva tieto svoje rozprávky každý deň, by som to tak tipla že 3x po 15-20 minút, ráno po zobudení si ešte v takom oťapení pozrie a vypije mlieko, no a potom 2x vždy pred spaním, ju to tak trošku stlmí a upokojí a potom ľahšie zaspí. Nevidím na tom nič hrôzostrašného, keď viem čo pozerá, keď to sledujem s ňou a rozprávam jej pri tom príbeh a vysvetľujem, tak to považujem za rovnako kvalitne strávený čas s dieťaťom ako akýkoľvek iný, že ju správne vybraté príbehy môžu rovnako dobre vzdelávať ako aj čas strávený vonku v prírode alebo medzi deťmi na ihrisku. Ja myslím, že aj pre toto sú dnešné deti akoby skôr šikovnejšie a skôr všeličo ovládajú, práve preto, že môžu čerpať z takých zdrojov z akých sme my v ich veku nemohli. Keď takému dieťaťu vyberieš správne veci, tak budeš žasnúť ako rýchlo sa dokáže všeličo naučiť. Napr. sem-tam jej pustíme na youtube také kratučké rozprávky, kde sa deti učia farby, tvary, písmená, čísla v rôznych jazykoch, ju to strašne baví a bez toho že by som ju k tomu niekedy nejako viedla, tak už vie odtiaľ veľa vecí napr. po španielsky vymenuje 5 farieb 😀 je jej to síce naprd momentálne 😀 ale čo vieš, možno do budúcnosti, možno jej to pomáha rozvýjať jazykové schopnosti a ľahšie sa jej budú neskôr učiť jazyky. Keď toho proste nie je primoc a nie je to na úkor iných hier a času stráveného vonku - čo je u nás maximum - tak si myslím, že v pohode. 🙂 ale nepopieram, možno sú aj matky, ktoré skutočne "odkladajú" svoje deti k telke, je im jedno čo tam ide a ako dlho tam sú, avšak prosím nehádž všetky do jedného vreca s tými, ktoré to tak nerobia a ktoré čas strávený deťmi pri TV majú vcelku rozumne korigovaný. A že len tie, ktorých dieťa telku nevidelo ani z rýchlika sú tie, ktoré vedia "kvalitne" s deťmi tráviť čas...
tak sa pridám aj ja. Asi nie som dobrá matka, pretože sa mi nechce s deťmi stále hrať. Možno niektoré odpadnú, ale je to tak. Nechce sa mi. Od rána som v kuse na nohách. Pohrám sa s jednou, druhá je medzitým v škôlke, keď sa vráti, venujem sa jej. Medzitým varím obed, vkuse musím niečo zbierať, lebo vždy niečo rozťahujú, teda tá mladšia. Žehliť nemôžem, lebo mi ťahá kábel. Keď chcem variť, chcú variť so mnou. Jasné, že im to občas dovolím, ale nedá sa vždy. Takže ak pustím telku, mám kanál, kde idú rozprávky celý deň, tak som rada, ak mám aspoň dve hodiny na to, aby bolo vidieť, že som niečo spravila, alebo si len tak pri káve pozrela internet. Nemyslím, žeby trpeli mojou nevšímavosťou. Čítam im, kreslíme si spolu, chodíme aj na prechádzky, cez víkend sa snažíme skoro stále vymyslieť im nejaký program. Takže ak si pár hodín denne pozrú telku, ja na tom nevidím nič zlé.
Ja sa pridavam k tym, ktorych dieta TV sleduje, teda aby som upresnila, moja dcerka ma 23 mesiacov a "sleduje" Spievankovo a Bambulku. Tiez pozerame spolu a musim odpovedat na milion otazok a vsetko komentovat 😉 Ona si s nimi spieva, tancuje, pamata si, ci Bambulka robila, opakuje si, co povedala... Co-to sa naucila teda, musim povedat 😉 Kreslene rozpravky ju, napriklad absolutne nezaujimaju, asi 2x pozerala Krtka, ale neoslovilo ju to. To iste Macko Usko - asi 4 casti videla. Este obcas pozera, ked ukazu nejake zvieratko v TV (zive) alebo ked su v TV deti. Ale inak ju TV nebavi. Mame to ako @halienka asi - s casom. A vseobecne s nou suhlasim 😉
Tak toto pokladám za takú zbytočnú tému, každá matka si urobí po svojom, každá má iné parametre koľko je normálne a koľko je už veľa času stráveného pri telke. Taktiež závisí všetko od toho koľko má matka na dieťa času v priebehu dňa -napríklad rozdiel ak je matka na dieťa sama, taktiež rozdiel môže byť- ak sa býva na dome a na byte, prípadne ak býva často dieťa choré -napríklad ja vtedy malému zapnem rozprávku aj keď to jeho nenapadne, pretože ležať v posteli nechce, je umrnčaný a takto mi pri rozprávke zaspí a ho len preložím a podobne. Proste je to vec každého rodiča, myslím že žiadna poriadna matka to s telkou nepreháňa -teda že by šla od rána do večera, takže netreba z toho robiť veľkú vedu a nejako sa navzájom kritizovať 🙂
To máš pravdu, ale tie ani radšej neotváram 😀. Ja hrozne nemám rada na diskusiách tu na koníkovi, keď sa baby zbytočne doťahujú a koľkokrát za úplne blbosti, preto sem nechodím až tak často a otváram si väčšinou témy, ktoré ma aspoň trochu zaujmú. Je rozdiel napísať sem štýlom: moje dieťa nepozeráva vôbec telku, pretože máme kopec iných záujmov a je rozdiel to napísať v štýle ja neodkladám svoje dieťa pred telku ako to zrejme robia iné matky! Je mi fakt niekedy zvláštne, že sa autorky nezamyslia nad tým čo som písala v predošlom príspevku, že každá matka má rôzne dôvody prečo vychováva dieťa inak a nejde len o pozeranie telky. Nie každá matka má rovnaké podmienky na výchovu svojho dieťaťa a preto ešte neznamená, že napríklad tá čo nedovolí pozerať dieťaťu telku vôbec je lepšia matka ako tá čo to dovolí dieťaťu aj 2 hodky denne. A tak je to so všetkými vecami a so všetkými diskusiami, každá z nás nie je až taká dokonalá vo všetkom, aj ja robím veľa chýb pri výchove -napríklad že nemám niekedy nervy počúvať plač, tak deťom ustúpim, ale dôležité je aby sme si tie naše detičky užili pokým sú malé čo najviac, aby sme im venovali čo najviac voľného času, pretože keď vyrastú možno oni nebudú mať čas na nás a až potom nám to príde ľúto...takže v podstate ak sa dá naozaj tú telku vypnúť a tráviť s nimi viac času s tým súhlasím.
Ahojte, píšem prácu o detských programoch a zaujímalo by ma, kedy (v akom čase), by podľa vás mali v telke vysielať programy pre deti, aby ich deti sledovali a nenarušovali by váš denný režim. Ďakujem za odpovede :D
Nemyslím, že deťom škodí pozeranie televízie na očká, ako skôr to, že nerobia miesto toho niečo iné, napríklad vonku a podobne. V dnešnej dobe sú už televízne obrazovky na inej úrovni, len pohybu majú deti menej a menej...
Čo robia vaše deti teraz, keď sedíte na nete /vrátane mojich/? 90% tú telku práve teraz určite pozerá. 😀 😀
@koniarova moja nie, moja spí, lebo keby som bola pri pc keď je hore, tak mi obráti dom hore nohami 😀

ziadny... cas s dcerkou travime uplne inak nez jej "odlozenim" pred telku...