Dieťa a čerstvý vzduch
Chcela by som diskutovat o babätko a čerstvom vzduchu. Podla mna babätka a vobec s detmi by sa malo ist na čerstvy vzduch kazdy den aj ked aspon na pol hodinku. Urcite to vplyva aj na to babo ake je, ci je kludne atd. Urcite detičky ktore chodia pravidelne von tak su aj zdravsie aj kludnejsie. Mozeme debatovat o tom ? Dakujem 😉
@digysa no ja byvam na dedine ale v bytovke.. cize s ami neda dat drobca v kociku na dvor nech spinka na cerstvom vzduchu.. a ani sa neprechadzam dookola pocelej dedine.. to ma veru nebavi.. mam cielene prechadzky.. raz je to cesta do obchodu / ale vzdy sa zakecam alebo zastavim aj inde, cize prechadzka sa natioahne aj na 2 hod/ alebo k otvoci na druhy koniec dediny, co k babke, alebo k inej kamoske... proste vzdy mam nejaky ciel kam idem.. to bludenie hore dolu ma nebavi... ked tak som sa idem obcas prejst do oddychovej zony, .. sama priroda, hrbolata cesta ú dobre drobca uspi / pieskoviska, lavicky na sedenie a je to mimo obce.... to je hlavne
@anjelicek26 obezita urcite nie je len zo stravy 😉 Je to aj o pohybe,nemyslis?
@aliza myslis,ze ak su mamicky s detmi väcsinu dna zatvorene v obchodnom dome,ze je to ok?Ja si to nemyslim...chapem,nech si kazdy robi ako uzna za vhodne..no aj my nechodime von,ked velmi mrzne a prsi-co je logicke 😀 No neviem si predstavit neist von ked je krasne pocasie...a radsej sediet doma a kukat telku...
@digysa no, ked si doma na materskej a mas chodnik pod oknami a spolocnu zahradu, tak si vsimnes, nie? poznam ich a viem, ze von nechodili, dokonca som ich stretavala v obchode a deti pri sebe nemali, vzdy bol niekto s nimi doma. Ja z domu vyjdem aj 100x za den, takze by som na nich urcite za ten rok natrafila.
@aliza donedavna (cca 3 mesiace dozadu) sme zili v Londyne. Fakt som nikdy nepozorovala, ze by tam ludia nechodili s detmi von, vratane britov. Cela moja NCT skupina boli britske mamicky a kazda chodila/chodi vonku kazdy den ( s vynimkou chorob a extremneho pocasia 😅 ) Ano, verim ti, ze niektori ludia mozno nechodia casto, ale odmietam zovseobecnovat, ze v UK sa vonku nechodi, kedze taku skusenost nemam.
@aliza tak ja som zas žila v menšom meste (Swindon), tam je ihrisiek dosť, takisto parkov (krásnych, s premakanými ihriskami, že som si išla oči vyočiť, čo všetko tam je 😀 ) a tie ihriská zvykli byť plné detí, skôr také obyčajné (malé) v obytných štvrtiach boli poloprázdne... takže asi ozaj závisí od lokality, či mesta- miesta, neplatí to všeobecne pre celé Anglicko..
@aliza Ok, pohoda...ty vies lepsie... ale to ja za zdravy zivot nepovazujem..taku izolaciu.. Som rada, ze ty mas ine zvyky... 🙂
@nela82 musim ta sklamat, ale HLAVNA pricina obezity je STRAVA. Pohyb a celkovo sport ti nepomoze, ked mas zly jedalnicek. Sport/pohyb je samozrejme dolezity pre zdravie cloveka, ale bez zdravej stravy sa schudnut neda. Sport definitivne urychluje proces chudnutia a spomaluje obezitu.....
Ale tym nechcem povedat, aby deti nechodili von. Moj syn hra baseball-2 krat do tyzdna, tenis- 3 krat do tyzdna a chodi na plavanie 1x do tyzdna. Ja cerstvy vzduch a pohyb podporujem asi na 100% 😎
Baby samozrejme, ze zalezi od lokality.... Aj tu je to tak....ved to poznate, ze USA ma najvacie percento obezity...
No bohuzial, co mam znamych, mamicky, rodiny... zo vsetkych zien som tu tusim ta najtucnejsia... 😅
Rano o 7:45 idem do skoly a po ceste vidim min. 20-30 ludi na bicykli, kolieskovych korculiach, bezcov, matky s kocikmi....rano idem tiez okolo parku- ten je plny.... mame tam taku fontanu, kde poobede uz je zapratana detmi.
Tu si matky dohaduju "detske rande" nonstop!
@digysa jasne,ze je to aj stravou-no celkovo je to o prijme a vydaji kalorii.. 😉
No ak maminy sa cely rok neukazu ani na chvilku vonku s tymi detmi....a ak ano tak len v obchodnych domoch-aj to po nakupoch sa zastavia na nejake to obcerstvenie 😅
Deti maju chodit von-nie len z toho dovodu,aby boli na cerstvom vzduchu...ale aj kvoli vitaminu D-co sa malych deti najviac tyka...a je toho viac
ale ved ja som nepisala, ze nechodia VOBEC, ano, uviedla som aj extremne pripady, kedy nechodia vobec, ale vseobecne nechodia mamicky 2x za den na vychadzky, ako na SK. Tu skor ficia party, barbecue a vikendy, ale ja teda nepoznam nikoho, kto sa chodi len tak prechadzat cez tyzden a tiez mame parkov kopec a ja tam teda chodim, i ked nie denne a vzdy som tam sama mamicka s kociarom. Asi teda zijem v nejakej inej krajine.
ja sa snažím isť von aspoň na hodinu pritej príležitosti idem na poštu a stihnem aj nakúpiť drobec sa vyvetrá a je kľudnejší ked prídeme domov tak sa prehrá a ja aspoň stihnem navariť 😉
@aliza pocuj,ja som z SK-zijem tu a vobec sa za to nehanbím 😉 Jedna napise,ze slovenske mamicky chodia von 2-krat denne...len tak a za kazdeho pocasia a hned sa toho maminy zijuce v zahranici chytia..a .... 😖 Nie,nechodim vonku 2-krat denne na neviem kolko hodin...a ak idem-tak potrebujem ist a nebudem volat k detom susedku 🙄
No to "skatulkovanie" slovenskych zien-a to hlavne od slovenskych zien zijucich v cudzine-je smiesne,alebo skor ... 😔
@nela82 ale nikto sa na nic nechytil, precitaj si uvodny prispevok...zial, na SK, je to tak, ze kto nerobi tak, ako vacsina, tak uz ho ohovaraju a to v zahranici nie je. to nema spolocne nic s tym, ci sa za nieco hanbim alebo nehanbim, ale na Sk je posudzovanie a odsudzovanie druhych extrem. Na co je to dobre? co to ludom da, ked zacnu ohovarat nejaku mamicku len preto, ze nechodi kazdy den von? ja toto proste nechapem a nema to nic spolocne so zahranicim, teda ma, ze v zahranici je to kazdemu suma fuk. Ved nech si kazdy robi, ako chce.
@nela82 - ja len vravim, co tu vidim, a viem, co deti jedia. Proste uderom nejak 10 rokov je tu tolko "tucnuckych" deti, ze hroza. A pritom male deti 4-5 rocne, ked idu do skoly, su prevazne normalne, stihlucke, nebadas rozdiel. Tak co sa stane medzi tym? Pritom ver tomu su tu deti velmi aktivne, plavaju, karate, tanec, balet, kazdy den pomaly nieco... v skole na jedalnom listku je bezne pizza, burger, hranolky, lasagne a podobne zazraky a zakazdym (!) aj sladky dezert. Takze moje dieta ak chce - vzdy ma na vyber - stlaci na obed kus pizze, zapije to milchshake a dorazi to cokoladovym muffinom :( A nevrav mi, ze strava nezavazi..
@aliza no co sa tyka naseho parku, tak doobeda je tam tiez malo ludi, vacsinou vidis drobcov na scooteroch na tichych ulickach. Poobede v parku naval, deti po skole atd. ak je nanic pocasie, tak je to tiez bieda. Jedna vec, ktoru som si vsimla, ze v Londyne byvalo v parkoch ovela viac deti, ako tu. Myslim, ze je to tym, ze tam nemaju ludia doma tolko outdoor space (zahradu, backyard atd) ako tu 'na lazoch' 😀
@ela2710 - aj nas prdola bezne 4 hodiny cez den ;)
@nela82 Ja nevidim nic zle na tom, ze matka si urobi program, aby mohla chodit s detmi von....mas to dobre vyriesene.
Chodit s dietatom von kazdy den, to je naozaj skvele....detom to neublizi, iba prospeje...
Mat nejaku traum, ze sme neboli "dnes" vonku...to nie....
Uz len to, ze v dnesnej dobe existuje tolko vela elektronickych "hraciek" , ktore dokazu dieta zabavit doma, som za to, ze tie deti treba od toho odtrhnut a niekedy ich aj prinutit ist VON! (ale to uz pisem o starsich detoch).
A pre mamicky nie je nic lepsie, ako sa odlepit od kuchyne a upratovania a ist von s dietatom....to nepomaha iba detom, ale aj zenam- hlavu si prevetrat...zabudnut na vsetky starosti... 🙂
@digysa presne tak-ja mam aj starsieho syna-v lete bude mat 9 rokov-no pri telke a pocitaci je naozaj minimalne.Rad si pozrie rozpravku,to ano..no pocitac mu az tak nedovolujeme a on to respektuje 🙂 Najradsej by bol cely den vonku..mame kopec snehu-no malo kto sa chodi sankovat...tak ako kedysi,ked sme my boli malí.
Mladsi syncek ak je chory alebo prsi tak place,lebo chce ist von a neda sa 😒

@danielllka no, len ten vylet do nakupaku sa neda povazovat za prechadzku na cerstvom vzduchu, ze? 😉 Ja byvam v 5 milionovom meste a iba v jednom nakupaku je ihrisko. Vonkajsie ihriska su v zonach socialne slabych obyvatelov, nemam dobre skusenosti s nimi, od alkoholu, fajcenia marihuany, nadavok....proste normalni ludia tam nechodia. Vacsina byva v domoch a maju zahradu, ale v tej zahrade su iba v letnych mesiacoch, kedze tu jar neexistuje a vlastne leto je tiez dost naprt. Vedla mame rodinu, co ma v dome 4 malych chlapcov (2 svagrine po 2 deti kazda) a prvy rok neboli vobec vonku, ani na zahrade, kedze do ich zahrady vidim z okna. Takze da sa to, ludia su rozni....