Do koľkých mesiacov by malo byť dieťa v perinke?
Ahoj,chcem sa opytat dokedy je dobre a zdraviu prospesne mat dietatko v perinke? dakujem za kazdy nazor
tiez nechapem, ako je to zdraviu prospesne...... to, ze ma rovno nohy a klbiky sa zle vyvinu/ jasne, ze sa nemusia/?? to nie je moc prospesne....
my sme perinku nemali vobec
ahoj ja som svojho mala do siestich mesiacov ale iba ked isiel spinkat sam si vystrel rucky pozdlz telicka a cakal kedy mu zaviniem rucky, zobrala na ruky prilozila ku ciciku a zaspal ale cez den bol iba do 3 mesiacov 🙂 🙂 🙂 🙂
Ja som malého do perinky tiež nedávala iba vtedy, keď si ho chcel niekto ponosiť, keď bol ešte malinký, vtedy bol taký viac spevnený a bola som spokojnejšia keď ho mal tak niekto na rukách ako len tak bez nej.
náš malý ešte stále spáva v noci v perinke, lebo sa tak cíti lepšie. niekde som čítala, že po 3 mes. by mal byť bez perinky, aby malo dieťa priestor na pohyb a rozvoj motoriky. ale úprimne aj mne sa s ním lepšie manipuluje ked je v perinke.
ahoj my sme perinku pouzivali asi do 4 mesiacov ... ale nemali sme taku tu klasicku na zaviazovanie ale ovela jednoduchsiu ... nieco ako ked si predstavis predlzeny vankusik o sirke asi 40-50cm ktory sa v strede prehne a po bokoch zazipsuje asi tak do vysky podpazusiek. Bolo to velmi prakticke hlavne pri noseni kedze nas maly bol dost drobny 🙂 Cez den bol vsak vecsinou dost navolno na decke, zaspaval v perinke bol vtedy kludnejsi. Poznam vsak deticky ktore do perinky jednoducho "nezabalis" ... hned spustia velky plac a krik ... asi sa im nepaci byt niecim obmedzovane 🙂
ja som pouzivala perinku pri oboch stale asi do 3 tyzdnov, potom uz len na spanie alebo ak ich chcel niekto drzat na rukach. V perinke spali aj ked im trcali nohy, mali radi, ze su akoby pritulene a nozky som im zakryla dekou 🙂 Ale obe su zive, vela kopali 🙂 Dodnes maju rady, ked su zababusene. Mala som este tie klasicke perinky, s vankusikom vo vnutri, je to fakt ako objatie 🙂 a potom si uz zvykli, ze ked som ich zabalila, vedeli, ze idu spinkat do postielky 🙂
u nas dcerka nebola vobec ,iba v porodnici a syn prvy mesiac len na noc,cez den nie,a nie je to zdrave - stahuju sa tym klby,takze si to dost protireci s balenim na siroko....
Moj maly je novembrovy a ja som ho mala v perinke asi dva mesiace, potom uz ten spodok zacal vykopavat, tak uz som ho do nej nedavala🙂
Moja dcera v perinke vobec nebola. Vzdy som ju mala v teple a mala som zavinovacky, ktore som takmer ani nevyuzila. Len do kociara, aby jej bolo teplo.
Perinka nie je zdraviu prospesna, skor sluzi na ukludnenie dietata 🙂
Ja som nemala deti v perinke vobec. Snad len v porodnici a aj to len preto, lebo na chodbach bola velka zima 🙂
Praveze naopak. Perinka by sa vobec nemala pouzivat,okrem toho ze zamedzuje bezprostrednemu kontaktu medzi rodicom a dietatom,ak by sa nieco stalo,napr.dieta prestane dychat,resp.by malo problemy z dychanim,tak zacne kopat ruckami nohami,davat najavo,ze nieco nie je tak a vlastne tym,ze je v perinke,sa nemoze hybat...... Perinka je skor esteticka zalezitost,je to na kazdom rodicovi.
Je to na kazdej maminke, myslim ze zimne dietatko zotrva dlhsie v perinke, ako letne, to predsa nebudeme dusit ked su horucavy. Tiez je to na velkosti babatka, moj syn 4 a pol kilovy sa napriklad do perinky vobec nezmestil, takze v nej nebol ani den a vobec nam perinka nechybala. Skor si myslim ze pri takych velmi malinkych babatkach sa v perinke s babatkom lepsie manipuluje, takisto instinktom, ked vidim ze sa babatko lepsie citi zabalene, tak ho budem balit, ak nie, tak nebudem, takze pri kazdom je to individualne a pocitove. U nas ( v Belgicku) napriklad perinky ani nepoznaju a nikomu ani nechybaju. Takze perinka nie je povinna
Do tých šiestich týždňov, ale závisí aj od mesiaca, kedy sa dieťatko narodí 🙂
nám sa perinka osvedčila pri návštevách a keď súrodenci chceli podržať bračeka, ale keďže skoro od začiatku mi deti spinkali na brušku tak sme používali perinku len cez deň. Dieťatko ti dá najavo, či sa mu v nej páči alebo nie. Minule som v časopise čítala, že perinky sú pre detičky dôležité, pretože im to pripomína matkine bruško a skôr sa ukľudnia. Ale je pravda, že môjho malého nesmiem do dnešného dňa prikrývať, možno keby bol zvyknutý na perinku, tak nám je ľahšie v týchto zimách. 🙂
no ja som mala deti dovtedy ako sa citila na to nosit ich bez perinky na rukach 🙂
to je zavisi od teba 🙂 napr.ked prisla navsteva tak sme mali malu v perinke ale ja a moj chlap sme nosili aj hned 🙂 ako kedy no 🙂 ked tie babatka male len spinkaju dva mesiacky stale tak bola vacsinou v perinke 🙂
iba ked sa narodila , pár dni...a iba v tedy ked sme išli k lekárke alebo ju chcel niekto na ruky 🙂 inak si volne ležkala na postieľke alebo som ju mala na rukách 🙂
Tak 2-3 mesiace. Ale lepšie sú klasické perinky ako moderné rýchloviazačky. Ja som používala tie dlhé (vložka v tvare obdĺžnika) - sú dlhšie, bábo sa nevykope a nie sú také objemné. A potom sme rovno prešli na spací vak. Ale to je individuálne. Ľahšie sa s bábätkom manipuluje ale napr. moja dcérka mala také brušné koliky,že sme sa väčšinou nosili do klbka bez perinky - v tej len spávala, ale volnejšie zaviazaná.
mne sa krpec uz v porodnici odkopaval a nechcel byt v perinke!!!! 😉 , pekne navolno, to mu vyhovovalo. 😀
mám oktobrové deti a v perinke boli do vianoc čiže dva mesiace, to malilinké dieťa sa v perinke cíti v bezpečí ukludňuje ich o tom ani nehovoriac že je lepšie ich v perinke chytiť ako beztoho, mali sme klasickú perinku dlhú to istotne práve narodené bábo neodkopne 🙂 🙂
moji chlapci v nej boli pokiaľ sa do nej vmestili 🙂)) teraz mám doma 8 týždňovú princezničku a máme ju stále v perinke 🙂
ja som perinku používala tiež len v pôrodnici... doma už vôbec, možno aj kvôli tomu, že sa malý narodil v júli... mala som ho len položeného na zavinovačke aby sa mi lepšie prenášal a tak...
My sme perinku používali asi do 4.mesiaca,ale nožičky jej už trčali a na spanie dosť dlho možno aj do 6 mesiaca.
Kamoska mala malu do 3 mesiacov a ona do teraz nevie spat inak ako nejakym sposobom zamotana. Mala horsju motoriku ako nas, rovnako stary. Samozrejme ze to uz dobehla.Ale ked mala potom ruky von tak plakala lebo sa nimi udrela a nevedela co to je. POdla mna to netreba prehanat. Zimne babetka su urcite dlhsie ako letne co je aj pripad nasho Matko. Bol tak cca 1.5mes.potom z nej uz ,,vyliezal,, 🙂
my sme pri malej perinku vôbec neopužívali.. keďže je letná.. 1x som ju doma do ne zabalila.. (a to sme mali tú tenkú) a keď som ju vybrala bola celá potničkavá..tak som ju pekne odložila.. a pri malom tiež asi týždeň sme doma používali a tiež mu v nej bývalo teplo, tak som ju zrušila..

@lusia222 - zdraviu prospesne? V akom zmysle? Perinka nema nic spolocne zo zdravim, ale s tym, ze deti su rady napevno zavinute, dava im to pocit bezpecia ako ked boli v brusku. Nerozhadzuju tak ruckami a nozkami, nestrhavaju sa zo spania. Ak sa tam dieta citi dobre, nechaj ho v nej. Ak nie, tak nie. Moje deti - aj vzhladom na to, ze bolo leto a horucavy - v perinke neboli jediny raz.