icon

Do koľkých mesiacov by malo byť dieťa v perinke?

lusia222
11. dec 2012

Ahoj,chcem sa opytat dokedy je dobre a zdraviu prospesne mat dietatko v perinke? dakujem za kazdy nazor

cicuska9999
11. dec 2012

ahoj, 😀 ja moju malu tiez davam do zavinovacky len ked ide spinkat,bez nej ani nezaspi a je dost nervozna

fotoarch
11. dec 2012

neboli ani den 😎 .. porod oktober a marec...nikdy som nechapala ako babatku mozu dat duplom plienku este aj s postolkami aby ich malo nasiroko koli vyvinu klbikov a v zapati sa mu narovnaju a zasnuruju do perinky....moje deti milovali slobodu, boli v polohe akej chceli byt, nozicky mali prirodzene pokrcene v polohe nasiroko, bez postoliek ....ale inemu babatku mozno sadne viac tuhe teple zovretie ...

alexandra7575
11. dec 2012

moja dcerka bola len asi 3 týždne, bola januárova, aj to mala ručičky von, lebo hneď spustila krik, keď sme ju chceli zabaliť. lekár na prvej ortopedickej kontrole, keď mala 5 týždňov, tak povedal, že ju nemám baliť do žiadnej perinky 🙂 🙂 že to nie je dobré na kĺbiky

dodkap
11. dec 2012

perinka je vynikajuca vec, urcite lepsia, nez tie moderne zavinovacky. A ako dlho? Nuz, kym sa ti z nej nevykope 😀 To je par tyzdnov, mozno dva mesiace? Uz si to nepamatam. Ale pouzivala som perinky rada. Pozri si Kiedronovu, odporuca ich a ma dobre dovody. Ja som mala zimne babatka. Ale sama som sa narodila v juni a mamina ma tam davala s holymi nohami, len v tej klasickej kosielke. Jasne, ze treba aj uvolnovat a rozbalovat, nechat pokopkat nozickami, dat na brusko a vsetky tie veci, aby posilnovalo. Su babatka, ktore nie su radi zavinute, ale nemyslim si, ze novorodenec pohrdne perinkou. Skor moze mat stres z rovnej podlozky bez opory okolo telicka. A co sa tyka klbov, ani jeden nemali ziadne problemy, ani ja nie 😉. Nemyslim si, ze motorika je ovplyvnena balenim do perinky, tam su urcite dalsie faktory, ktore mozu byt opomenute. To sa neda tak lahko a povrchne zhodnotit. A ze by potom nevedli spavat inak? To je tiez absolutne individualne, u mojich deti vobec neplati.

slniecko41
11. dec 2012

dieťa vôbec nemusíš mať v perinke, dokonca sa tam cíti určite nepohodlne ☹ , predstav si seba zviazanú, podľa mňa des...a to kto Ti povedal, že sa tak nestrháva?.....tomu nezabrániš, dieťatko sa miká, nakoľko si ešte nevie ovládať svoje svalstvo......postupne sa to úplne vytratí......

vulka
11. dec 2012

Kým mu je v nej dobre.

ela2710
11. dec 2012

My sme perinku nepouzivali, obe moje deti radi kopkali nozickami a prislo mi to divne ich zavazovat, napriek tomu sme so spankom ani s nicim inym problem nemali 😉

usiko
11. dec 2012

nasa do 7 mesiacov, milovala v nej spat, a aj kvolipolohovaniu...

vinifred
11. dec 2012

..ja som deti mala dokiaľ z nej nevyrástli... 🙂

ladyka8
11. dec 2012

moja bola tri mesiace a bola by dlhšie ale bola jej malá, vykopávala sa z nej. a vôbec to neľutujem že v nej bola pretože aj vďaka perinke má teraz taký pevný chrbátik. mám 2 mesačnú neter ktorá nie je v perinke a je taká krehká a "nepevná" že ju ani neviem držať lebo jej lieta hlavička...

magali
11. dec 2012

no to tu bude zasa milion roznych nazorov.. je to individualne, tak ako vsetko ostatne ohladom babatiek.. nas maly v nej bol rad.. okolo dvoch mesiacov sa uz vykopaval a myslela som ze uz ju nebudeme potrebovat, ale zacal sa budit rucickami, takze sme ho napevno viazali vratane ruk ked spal, cez den uz bol bez nej ale zaspat nevedel.. prestali sme viazat ked mal 4,5 mesiaca, ked si to sam vyziadal, tym ze sme ho rano nasli s vytiahnutymi rukami a spinkal krasne aj bez zavinutia.. inak ja som mu nohy nenarovnavala, ked som ho viazala nechala som mu to volnejsie, aby mal miesto.. vsimla som si ze svokra ked ho viazala, tak mu nohy netahovala, az som sa zhacila, ze naco to robi.. storocne tradicie asi :D tak som si ho potom previazala 😀 sama uvidis co si babatko vypyta..

lyrra
11. dec 2012

ja som perinku nepouzivala, pouzivala som zavinovacky pri oboch detoch asi do troch mesiacov - kym sa nezacali z nich vykopavat. Ked boli malicke, vyzadovali si zavinovacku - vedeli sa v nej krasne upokojit a spinkat.

nikolet_89
12. dec 2012

moja mala bola v perinke do cca 2 mesiacov, potom uz nechcela...

78lenka
12. dec 2012

prve dietatko nebolo,nechcel,druhe cca 3m

milka1978
12. dec 2012

ahoj ... ja som mala oboch synov v perinke iba v nemocnici ... keď sme prišli domov už som ich do perinky nedávala ..... jednak sa do nej už nezmestili, nechceli v nej spať a najlepšie im bolo keď boli rozviazaný a voľne len tak ležali v postielke

sofhia
12. dec 2012

ja som mala iba v nemocnici, ani v zavinocke 😀

4ocka
12. dec 2012

Dcerku okrem nemocnice vobec,ona bola v lete narodena,syncek bol januarovi,mala som ho sem tam cez denkym nevyrastol z nej 🙂 bol kludnejsi ked bol zabambuseny :D

katmi
12. dec 2012

presne ako pise @anjelicek26, a ani moja mala nebola v perinke vobec.. ani som ju tusim nemala.. 😀

zunolu
12. dec 2012

Ja som perinku vôbec nechcela - podľa mňa je to prežitok zaužívaný pre lepšiu manipuláciu v nemocnici.Svokra mi však jednu kúpila a tak som ju v nej pre pokoj v rodine doniesla domov a hneď po príchode z nemocnice odhodila do skrine. Kvôli perinke som si malú nevedela poriadne chytiť a priložiť, nedalo sa jej v tom hýbať a dobre sa uložiť a urobila mi ragády na bradavkách a musela som kojiť cez klobúčiky ☹ v nemocnici ale šaleli keď som ju rozbalila 😠

kuratko
12. dec 2012

ja mam tiez sice zimne deti, ale perinku som nepouzivala, prislo mi to neprirodzene a skor nezdrave, iba na noc, aby ich nerusili a nebudili ich vlastne pohyby, som ich zavinula, ale nie do perinky ale do tenkej bavlnenej zavinovacky pre babatka 🙂

arasidka123
12. dec 2012

ja som davala tak do 3,5 mesiaca ale aj to uz posledne dva ci tri tyzdne len v noci aj ked mal nozicky odkopane...som mu len cez nich prehodila decku a bol spokojny 🙂 a rucky musel mat v perinke zviazane lebo tolko s nimi sermoval ze nevedel zaspat 🙂

beruska141
12. dec 2012

ked sa babatku v nej dobre spinka, tak kym sa tam zmesti 🙂

sveta27
12. dec 2012

Nemusí byť vôbec ak s ním normálne manipulujete. A zaväzovať do perinky rúčky? To ste si naozaj už nijako inak neporadili? Ja mám dvojičky a neboli v perinkách.

ejsistejsi
12. dec 2012

no moj krásavec bol asi do 3 mesiaca potom mi nechcel spinkat a plackal potom som zistila ze kamen urazu je perinka tak som ho dala prec ved azda nebudem trapit dietatko 🙂) 😝 a musim poklopat je zdravy ma 11 mesiacov a uz aj zacina chodit 🙂)) hehe

luciferkax
12. dec 2012

všetky, čo tu píšete a zahadzujete perinku, ste obli aspon tri mesiace pevne zviazané 🙂 a žijtee? zničilo vám to nejako život?
Obe moje deti perinku milovali, radi v nej spinkali, prvé dva tri mesaice zozaviazanými rukami, pretože sa budili a zo spánku sa škrabali, v perinke spali pokojne. Doteraz majú radi pocit, ked sú zavinutí (už len poriadne pozakrývam s paplonom :D

lubina
12. dec 2012

ani jednu dcerku som do perinky nedavala a to je jedna letne dieta a jedna vianocne 🙂 . Je to na kazdej mamine ako dlho a ci vobec bude perinku pouzivat

gaby21
12. dec 2012

Mne ortoped kvoli klbikom neodporucil do perinky balit vobec, babatko nemoze v nej kopkat, a ani nozky si nemoze dat do tej polohy ako ked ma nasiroko balenie. Ale aj tak by som do perinky nedavala, vyrazne obmedzuje pohyb babatka, napr. mladsi sa zacal sam ukladat nabok hned od narodenia, pretacat z chrbatika na brusko v dva a pol mesiaci, a stvornozkuje od pat a pol mesiaca, a o tom ze sa uz bez problemov zavesi na gauc a postavi ani nehovorim. Ani jedno dietatko, ktore bolo balene do perinky toto nedokaze, aspon tie co poznam 😝

salma22
12. dec 2012

prvu dcerku som do perinky vobec nedavala...a druhu som davala koli zlomenej klucnej kosti a bola asi do 3mesiacov

brunkova
12. dec 2012

My všetci sme vyrástli na perinkách a nič nám nie je. Poznám mamičky, ktoré balili detičky do perinky 9 mesiacov. Je to už síce asi veľa, ale to je ich vec. Ja mám 2 detičky a obe detičky boli do 3 mesiacoch v zavinovačke. Ručičky mali voľné iba telíčko bolo zabalené, kvôli teplu a hlavne to bola dobrá manipulácia. Nemusela som sa báť, že im hlavička spadne 🙂 Ja som spokojná, a detičky ´kĺbiky majú v poriadku. Je tisíc názorov prečo baliť alebo nebaliť do perinky. Sama sa rozhodneš čo je pre tvoje bábo to najlepšie. Keď sa bude cítiť dobre v perinke, tak by som to neriešila, ak by mu tam dobre nebolo tak ju odlož. Nech sa akokoľvek rozhodneš, určite sa rozhodneš správne 😀

1katkas
24. dec 2012

aspon 6 - 8 tyzdnov.... ja som pouzivala dlhsie, lebo lepsie v noci spal ked bol v perinke