icon

Hororové kŕmenie

sunshine007
16. feb 2018

Dcérka má 4,5 mesiaca a od Nového roka neuveriteľne štrajkuje. Od malinka sa zle prisava (nepomohli ani 2 laktacne poradkyne, ani strihanie uzdiciek), kým som mala veľa mlieka, chcela sa dojčiť , aj keď vždy trpela kolikami a refluxom, veľmi veľa plače od narodenia. Zrazu začala odmietať prsník, odpije len trochu v noci, cez deň vôbec. Keďže nesprávne saje, nestimuluje prsia, mlieko sa stráca, odsávanie u mňa nezaberá, momentálne užívam senovku a benedikt 4x4 z každého (!!!) . Jeden raz dokazala ukážkovo sať, keď ju v nemocnici utlmili, aby jej napichli žilu. Najhoršie je, že fľašu nevezme vôbec, každý cumel vytláča jazykom a veľmi pri tom plače. Keď sa obávam dehydratacie, musím jej dat umelé mlieko striekačkou nasilu, s revom. Nejde o chuť mlieka, vyskúšali sme veľa, odmietla aj materské z fľaše. Uspavanie je horor takisto, strašne pri tom kričí, na prsník ju nedostanem a už keď ju pokladám do postele, spustí krik. Včera dokonca spustila, už len keď sme vošli do spálne. Z prikrmov zjedla najskôr pekne, posledné 3 dní je to katastrofa, všetko prska okolo seba a vypluva . Väčšina skončí mimo úst. Chápem, že je to typické náročné a predraždene dieťa, ale nemôžem ho predsa nechať o hlade a smäde. Som z toho zúfalá a vyčerpaná. Poradí niekto, ako ďalej? Fľašu inak nevezme ani v spánku v noci, jedine ten prsník,ale len trochu odpije. Samozrejme, plienky ma žalostne suché.

Strana
z6
katrin21
20. sep 2018

@sunshine007 no, Vojtovka je zaklad.. ta je najlepsia a cim skor, tym lepsie. ani teraz este nie je neskoro, ale samozrejme uz sa horsie cvici s vacsim babom....
preto ste necvicili vojtovku? je viac cvvikov, zaklad je cvik REFLEXNE plazenie, ono to je aj na uvolnenie ruk , na nakracovanie a uvolnenie noziciek, na spravne zdvihanie hlavicky, spevnenie celeho tela, spravne prve vzpriamovanie... vsetko v jednom. samozrejme, potom sa cviky pridavaju podla potreby.. Ja som bola u 3 roznych fyzio s druhou teraz, lebo bola predcasne a po prvej som si vsetko vsimala , lebo som vedela, co a ako... tak aj sama som isla a ziadala si cviky.. ale nastastie , po 3t nebolo uz treba nic, vsetko uz robila ako mala... ona nemala taky problem, ako prva, aj ked bola predcasniatko a kojenie - to ani nehovorim, iba dudlovala, lebo bola v inkubatore a malicka a tym padom flasa a netahala, rovnako ako prva, ale prva sa kojila aspon tie 2mesiace poriadne..Druhu som odsavala , mlieka som mala dost , odsavala som poctivo aj v noci..., ale potom treti mesiac uz som musela aj tak prikrmovat, odsavat sa mi dalo stale menej, ale vydrzala som 3,5mesiaca... som rada, aj za to, viac som to uz odmietla, alebo mi to uz prislo nezdrave pre mna tolko tie prsia mackat a stlacat a odsavat a trapit sa....

Ja na tvojom mieste by som sa rozhodne pytala aj na Vojtovku... ono fitlopty su malo, ked je hypertonus s ono to neni sranda, aby ti nechodila po spickach a pod... neskor to uz nedostranis, mozog je najplastickejsi do roka, co tam dovtedy prebudis, zapises, to zostava... chod kludne aj sukromne, aj financie dovolia... kazdy fyzio ti povie inak, ale skus si spravit taky stred, co si z toho vezmes, ako aj ja.... a rozhodne este cvicte.

moze pomoct aj osetopat, ale rozhodne by som nezanedbala ani rehabky...
@lusyc fuha, ty to mas tiez pestre.... preco uz necvicite? rozhodne treba pokracovat, aspom Bobathom.. pobyty si pytaj, co si nebavis, to nemas, kamoska ma syna s DMO a nikto ho neriesil do roka !!! az ona zacala sama, ze dokelu , nieco s nim robte a zacala chodi na pobyty a teda nema az taky vazny stav on, ale ma tuhe napnute nozicky, inak je hypotonicky, ma to take rozne on, ale uz sa to zlepsuje.. cvici s nim, plava, chodi na kraniosakralnu terapiiu.... bola v MArtine, aj v Dunajskej Lužnej, tam si velmi pochvalovala, ze lepsie ako Martin , hlavne ten pristup a taka celkova volnost ( v Martine si ako vazen v nemocnici, tu mala aj volnejsie , mohla ist mimo areal ked necvicili a tak) ..
Da sa cvicit bobath, vojtovka sa da prisposobbit aj pre vacsie deti, treba poskusat viac fyzio, nie kazda vie dobre poradiit, resp. pomoct aj ked dieta nechce spolupracovat....
inak ja mam dobru skusenost aj s Foltynom, ,AF REhab v Bratislave....

katrin21
20. sep 2018

@sunshine007 jaj a hento s tym, co vidis u inych.. no, ja som zas taka, ze uz mi to niekedy neda a poviem veru... a hento, ze hlavicka dozadu a ich argumenty.. kadejake predavacky bez vzelania ( nechcem urazit, ale rozumejme, ze proste fakt nemaju ani len vzdelanie z biologie ako gympel a pod.) si urobia laktacne a ine poradenstva, nosiace mamy su ako sekta, na vsetko papagajuju tie iste argumenty... skodia sebe, aj detom.... napr. aj pre hypotonicke dieta je to zle... dieta v tom podhnutom stave do C, ktore tak chvalia, vobec nepouziva vnutorne brusne svaly a tym padom, sa neaktivuju a ked sa neaktivuju spravne, dieta hrbato sedi, alebo ma neskor zle drzanie tela, podsadza panvu, hlava dopredu atd.. nevraviac o moznosti skoliozy, lebo sa jedna strana casto moze pretazovat, vertikalizovane dieta ma tendenciu preskodit stvornozkovanie , alebo stvornozkuje zle, ( trup nie je pevny, brucho ani chrbatik, su to spojene nadoby )----
ale oni su spokojne, ako vztahovo vychovavaju dieta. to ze bude mat v 30tke brutalne problemy s krizami, chrbatom, zeny mozno diastazu po detoch, lebo nemaju aktivne brucho do detstva, mamy si diastazu zase mozu podporit a vyrobit aj tym nosenim ( opat neaktivne ovisnute brucho, hlavne pri tazsej vahe dietata, robime z neho stolicku z panvy a hrbime sa, ze ano..) , takze .... cele zle , fakt cele zle...
Ono je to taky osial, o 20rokov uvidime nasledky a potom si budu buchat do hlav, ake boli blbe, hlavne ze teraz veria vsetkym tym argumentom, co su len ZA a vsetky nazory PROTI su bezcitne, chladne, za opicami, stredovek a neviem co.... to sa neda vzdy vysvetlit... ale ked sa da, poviem, nehadam sa, ale poviem a upozornim, hlavne ak je to v rodine...

katrin21
20. sep 2018

@lusyc naboso doma nie... ak mas tvrde podlahy bez kobercov, tak nie.. naboso je fajn, ked si vonku na roznych povrchoch ( trava, kamienky) nie asfalt.. hrozi padnutie klenby, silne otrasy do chrbtice, od paty hore... rozhodne topanocky doma... a duplom u dietatka s hypo alebo hypertonusom

lusyc
20. sep 2018

@katrin21 ja som si myslela, ze nas poslu znovu na pobyt. Ale neposlali, myslela som, ze netreba, ked sa pekne pohla dopredu, zacala sediet, stvornozkovat a pomaly stavat aj na nohy. Ani ma nenapadlo, ze sa treba pýtať. A teraz ako tehotna sa uz nepytam. Naposledy sme mali kontrolu v 1,5 roku na neurole a dalsiu kontrolu dali v 2 rokoch.
Ozaj ma ani nenapadlo, zeby nas neposlali, ak by mali pocit, ze treba.
Necvicime, Vojtovku uz od marca, nevladzem ju udrzat v tych polohach a zle to cvicit nechcem. Na fitlopte nechce byt, ked tak len chvilku.

katrin21
20. sep 2018

@lusyc hm...no, tak ono to je tazko... vsetko je relativne, mozno to dobehla tym, ze sa stavia,a le ono si treba vsimat aj to, ako stoji, ako sedi... napr. by mala sediet spravne tak, ze nohy vystrete pred sebou chrbatik rovny, hlava a krk nesmie byt pred plecami. proste vzpriameny sed s vystretymi nohami.... Vacsina deti s takymito problemami ale sedi do W, co je znak toho, ze trup nie je pevny, neudrzi to a svaly su stiahnute tam kde nemaju byt a naopak volne tam kde nemaju byt . fakt teda aspon a tej fitlopte robte kazdy den nieco, kvazi akoby bocne brusaky, alebo na brusku nech sa na lopte zdviha dohora trupom atd... rozne veci su..... alebo bobatha skus popozerat...neskor, ked aj druhe podrastie, skuste plavanie, ale take klasicke myslim, nie detske len...
s tymi pobytmi je to tak, ze tazke diagnozy uz potom volavaju sem tam, ale nie stale.. oni ti odporucia po pobyte, ci a kedy ist znova, ale casto maju plne kapacity, takze lahsie stavy ( neleziacich s kvadroparezami atd) davaju menej casto, alebo uz vobec... ale urcite by som sa s tym neuspokojila a este minimalne doma to dieta trochu pocvicila....
Do 3r mas narok zadarmo ist na pobyty, teda aspon dieta to ma zadarmo... potom uz platis.. tak viem, ze aj ta kamoska sa aj sama snazi, aby ju vsade zatial pobrali, kde sa da.. necaka len na to, co jej ponuknu.. ziada si to od neurologa a pod. aby ju poslal a tak..

sunshine007
autor
20. sep 2018

@lusyc nič si nevycitaj, robíš to najlepšie, čo v danej chvíli dokážeš. A ak si pokojná, usmiata, to je to najvzácnejšie, čo môže tvoje dieťa od teba dostať. Ak ti na tom slabom jedení záleží, neostáva to nič iné, len dookola skúšať, čo na malú zaberie, bohužiaľ. A na gastre vám takisto nerobili žiadne odbery, rozbor stolice, nič? Ne zisťovali, či malá nemá reflux alebo iný problém, alergie? Mužom sa nenechaj demotivovat, chlapi sú v tomto take teliatka. Ak dieťa takto malinko papa, časom mu budú chýbať nielen kalórie, ale predovšetkým potrebné vitamíny, minerály a živiny, čo sa môže prejaviť neskor metabilickymi ochoreniami (nechcem strašiť). Ak sa na gastre neviete dočkať pomoci, vymeniť lekára, objednať sa v inom meste. A nebýva malinká chorá - sople, kašeľ a podobne?

lusyc
20. sep 2018

@katrin21 teraz pobyty aj tak kvoli tehotenstvu vypustam. Bol to zaberak aj bez toho, celkom som tam stratila mlieko.

lusyc
20. sep 2018

@sunshine007 nie, nic nam na gastre nerobili. Ani obycajny odber krvi. Ani sa mi tam uz nechce ísť.
Chora nejako nebyva, raz za cas sopel, vacsinou, ked ideme od nejakeho lekára a siestu chorobu mala. Inak nic.

katrin21
20. sep 2018

@lusyc chapem..ale doma mozes nieco.. drzim palce

lusyc
20. sep 2018

@katrin21 veru, sedí do W. Beha pekne, doslapuje na celu plochu noziek, nešpičkuje. Ma nizsie ulozenu hrudnu kyfozu. Ale inak sa nam vidi uplne v pohode. Neobsedí.

sunshine007
autor
20. sep 2018

@katrin21 všetko, čo tu píšeš, by malo byt zhrnuté v nejakej brožúrke a povinne rozdávane v každej pôrodnici, naozaj. S nami to bolo takto. Keďže sa mi malinká kadejako prehybala pri tom, ako plakala a tomu plaču nebolo konca, vybavili sme po známosti neurológa v inom meste. Ten malú vysetril a vraj všetko v poriadku, bežné problémy. Mne to nedalo, zaplatila som súkromnú fyzio, ktorá v našom meste cvičí vojtovku a je uznávaná. Ta malú zhodnotila ako úplne zdravú a primerane vyvinutu, žiadne cvičenie neodporucila. Potom prišiel problém s vyvracanim očiek dohora, tak v rámci neurologickeho vyšetrenia iná lekárka diagnostikovala epilepsiu aj kvadruhypertonus. Ale kvôli epilepsii zavrhla vojtovku, vraj treba bobath. Na termín sme čakali extrémne dlho, vyše dvoch mesiacov. Keď sme sa konečne dostali na ambulanciu detskej rehabilitácie v Martine, žiaden bobath sa nekonal. Doktorka malú vysetrila, odporučila fitloptu a jedna fyzio nám ukázala, ako cvičiť s chodidlami. Ale malá pri tom plakala, tak na ďalšej kontrole povedali, že v tom prípade necvicit. Na ďalšej kontrole (pred par dnami), už doktorka sledovala, ako sedí, ako sa stavia a chodí okolo nábytku. Odporučila zase fitloptu a nosiť topánky co najviac, ukazovala som jej, že dcérka má hocikedy ohnuty chrbát nielen na podložke, ale aj v autosedacke napríklad. Kontrolu mame zas o 3 mesiace, ale oni len sledujú vývoj, nič viac. Tak teraz neviem, čo ďalej. Trápi ma to, pretože som presvedčená, že slabý trup a zle držanie tela sa vo veľkej miere podieľa na plytkom dýchaní, zavzdusnovani, problematickom trávení atď. Poznám X prípadov, kedy deti plakali a v roku sa postavili, veľký plač zrazu odznel. Všetko akoby "zapadlo" na svoje miesto a fungovalo ako ozubené kolieska. Ale podla mňa ak dieťa sedí a stoji so slabým trupom, žiaden zázrak sa neudeje. Moja bambulka je zatiaľ ako také zriebatko, ešte musí riadne zosilniet.

sunshine007
autor
20. sep 2018

@lusyc a nejdeš vymeniť lekára? Bohužiaľ, v dnešnej dobe sa musíš všade všetkého dožadovať a trvať na svojom, inak nič nedosiahnes. To je ako nejaký mor...

lusyc
20. sep 2018

@sunshine007 nechystam sa menit lekára. Vlastne celkovo asi k nim prestanem chodiť, lebo nas vsade akoze sledujú a v tom nevidim vyznam. S predcasniatkom nas eviduju v kadejakych ambulanciach, ale sú to zbytocne stresy.

katrin21
20. sep 2018

@lusyc hm. no uz len to sedenie do W je teda vidis znak toho, co som pisala... co uz, snad aspon nejakym sportom neskor podporite stred tela, ako treba, aby neskor neboli problemy, uvidite, co sa bude dat zvladat aj casovo aj financne.. chvalabohu, ze nespickuje, to je super 🙂

katrin21
20. sep 2018

@sunshine007 na tvojom pisani velmi vidno, ze si inteligentna baba, ktora sa snazi robit co moze a ze si vies aj pohladat rozne informacie a snazis sa vediet co najviac. To je dobre... Ako pises, vela mam nevie, neriesi a ked ich aj nacnes takuto temu, tak ta zvozia pod ciernu zem, ze nie kazde dieta je tabulkove ( do mna sa tu svojho casu pustial jedna partia bab, co straasne mi nadavali do tabulkovych mamiciek, pritom nechapali, ze nejde ani takk o tabulky, nie vzdy je cas dolezity, skor spravnost toho co dieta robi , ako aj s tym sedenim a pod... ) ..
Tabulky ale pre nieco vznikli, len na zaklade akej takej znalosti vyvoja, ktory uzko suvisi s vyvojom a cinnostou mozgu (!!) a ak by neboli, tak vacsina ludi netusi, o co sa opriet... takto je to aspon nejaka barlicka, nejaky parameter,ktory viem, ze mam sledovat v nejakom obdobi.. a ked mi dieta v priebeho 3mesiacov nerobi, co ma ( napr. 5mes dieta nepasie baranky oprete o lakte, co uz malo v 3mes robit), tak by mala mama patrat po pricine a nie sa chlacholit, ze moje dieta je len lenive.. jemu sa nechce.. ma cas.....
A veru, aj tie place byvaju vacsinou spojene aj s tymto.. Ale vies co je vacsia tragedia? Ze vela pediatrov vobec nesleduje toto..
AKo sa tu aj pisalo, kazdy lekar to vyhodnoti inak a to sa stalo aj mne pri prvej. Moja pediatricka bola pedant, hned na prvej navsteve (!!) si vsimla, ze mala mi dava rucicky na brusku vedla tela... take mimi, mala 2tyzdne len.. ale videla to... Svokra mi pindala, ze co z nej robim problem, ze ona ma kamosku detsku lekarku, pozrie ju... pozrela, povedala ze mala je OK....
Mne to nedalo.. na dalsej kontrole mala zas robila to, ze dam ruky dopredu, ona dala hned po par sekundach vedla tela, lakte dosiroka, proste ako lietadielko ale nie do vzduchu ich davala,ale vedla tela postupne.. tym padom ani hlavku nemohla zdvihat, lebo nemala sa o ruky ako opriet. Bol rok 2000, ziadny internet, kdeze... tak som dala na tu nasu doktoru a sla k neurologicke.. povedala, ze je tam hranicny hypertonus na koncatinach, ze by pocvicila, aby sa mala spravne vyvijala dalej.. a ze cim skor, tym lepsie..
Cvicili sme od 3mes, ako som pisala.. mala vrieskala strasne. svokra to nemohla vidiet, moja mama to brala tak, ze treba, ako aj ja.... mala tak plakala, ze vzdy sa pocikala ( cvicili sme bez plienky ), ale zabralo to.. mali sme asi 3cviky, nieco na boku, nieco na brusku a tak...
v 6 mes. nas vyradila, ze uz mala robi vsetko pekne ako ma.... v 8mes mala ukazkovy pinzetovy uchod a stavala sa na nohy, sedela, stvornozkovala, predbehla aj rovesnikov co necvicili, Dr. ju len chvalila...
Vidis, keby som pocuvla tu znamu svokry, mozno dnes by mala dcera problemy, mozno aj s ucenim atd.. takze sme mozog velmi skoro stimulivali... inak zajtra ma 18rokov 🙂 je to sikovne, mudre dievca, dobre sa ucila vzdy, chce ist na medicinu...
S druhou som uz bola vycvicena, ze co si vsimat a teda vsimam si aj na inych detoch, je to uz take nase postihnutie , mamy co si tymto presli vidia tieto veci..
len keby tie ostatne mamy chapali, ked sa im nieco povie, ze je to v dobrom, ze radsej nieco nepodcenit ako potom lutovat

katrin21
20. sep 2018

pinzetovy uchop.. preklepy...

katrin21
20. sep 2018

@sunshine007 u vas je to tou epilepsiou mozno fakt trochu stazene, asi ju nechceli cvicenim moc drazdit, je to otazne... ale zas povedat place, necvicte, to tiez nie je cesta. ved placu vsetky deti vacsinou pri tom.. hmm

maminecka2
20. sep 2018

@sunshine007 Ved toto 😫. Uz neviem z coho jej to zistili, ale urcite vysetrovali aj, aj.

stastna
20. sep 2018

Ahoj, malinka moze mat aj skrytyý reflux. Palenie záhy a preto všetko odmieta, plače a robí všetky tie pohyby...skus sa popytat na sono hrtana, neviem teda ci sa to robi aj tak malym detom ale mojmu synovi to robili ked mal 2 roky a dcerke tiez. Brali lieky na reflux costi a este nejake len si nepamatam nazov a stav sa im rapidne zlepsil. Ale boli to uz teda oveľa väčšie deti ako tvoje bábo. To sa tak ťažko číta...človek by rád pomohol ale je bezmocný :-/

sunshine007
autor
21. sep 2018

@katrin21 s tými tabuľkami si to vystihla úplne presne. A klobúk dole pred tou pediatrickou spred rokiv, takých je ozaj minimum, väčšinou na poradniach nevedia rozoznať vôbec nič, šťastím je, ak vôbec spozoruju oneskorený vývoj. Vieš, čo povedala naša pediatricka, keď malá ešte v 8.mesiaci nesedela? "Ťahajte ju do sedu" (akože trakcnu skúšku s nou mam nacvicovat). Som sa nezmohla na slovo. Tvojej šikovnej dospeláčke zo srdca prajem len to najlepšie a veľa úspechov na medicínskej dráhe! Inak, oslavujeme dnes spolu, len ja trochu iné číslo 🙂 písala som to v iných príspevkoch, len chápem, že sa nedá prečítať a pamätať všetko - nám tu epilepsiu potom ďalšia neurologicka počas hospitalizácie a vysadenia liekov vylúčila. A na kontrolu už sme museli ísť k jej kolegyni, ktorá sa neurologii rozumie asi ako ja kvantovej fyzike. Ja jednoducho neverím, že deti od narodenia veľa plaču, lebo ich to baví, nudia sa alebo to majú v povahe... ani náhodou. A takisto neverím, že sa dozrievaniu mozgu nedá nijako pomôcť, len čakaním a prizeraním sa. Momentálne neviem, kam sa pohnúť. Lebo už som dúfala, že malej je trochu lepšie, aj viac papala, tak som v tom období vybavila baby plávanie a ten kurz na cvicenie baby fit. Lenže všetko sa rýchlo vrátilo do starých koľají a teraz vidím, že malá z tých aktivít nič nemá, pretože všade chodí nervózna, unavená - ešte tam len prídeme a ona už je v takej nálade, že by som ju potrebovala upokojit a uložiť. Potom je to iba trápenie pre nás obe. Unavené babatko jednoducho nespolupracuje a ona je unavená a nervózna väčšinu dna. Bude mať rok a nevydrží ani 3 hodiny byť hore tak, aby bola v pohode.

anetkaadamko
21. sep 2018

@sunshine007 bože...........toto je ako by som čítala svoj príbeh..........myslím tú časť s nejedením......celý deň som premýšľala ako dostanem do neho dalsich 100 ml mlieka...môj nejedol od narodenia do 4 rokov............teraz má 7 zje veľaaaaaaaaaa......ale iba to čo on má rád....vtedy som ani nežila snáď......ale priberal viac ako úkážkovo

sunshine007
autor
21. sep 2018

@anetkaadamko a kedy sa vám to zlepšilo aspoň trocha? Ako malý papal prikrmy? V akom veku si poradil s kúskami? Tekutiny typu voda / čaj prijímal? Zistili uňho príčinu nechutenstva?

veve10
21. sep 2018

@sunshine007 a aktualne ta co presne trapi s malou? To ze nevydrzi byt 3h v pohode nie je az tak nezvykle, teda pokial ti po 3h neodpadava unavou. Ma iba rok, stale je to premenlive babatko. (btw-kolko ti vazi a meria?) Z coho mas momentalne dojem, ze je extremne mimo akehokolvek standardu? (vsetko som necitala...iba ze sa vsetko vratilo do starych kolaji).

anetkaadamko
24. sep 2018

@sunshine007 on príkrmy vôbec nejedol...........zo všetkého sa povracal..........jeho jedlo do 2,5 roka bolo: kupovaná sušienková kaša NESTLE, na obed čistá polievka.......iba voda......poobede rozmixovaný banán s jogurtom.......prvé jedlo čo zjedol bola žemlovka.....a potom už len ryža so šťavou z mäsa..........on vôbec nežuval............preto teraz nevedel hovoriť sykavky....chodíme na logopédiu....

sunshine007
autor
24. sep 2018

@anetkaadamko a mal diagnostikovany reflux? Vyjadril sa vám niekto k tomu, prečo nežuje? Pýtam sa, lebo aj moja malá má problém zuvat, napína ju, skúšam zeleninu a mäsko na malé kusocky aj rezančeky, proste klasický vývar. Zje mi takto 3 lyžičky a potom koniec. Ma necelý rok a 6 zubov, tak stále mixujem. A v psychomotorickom vývoji napredoval dobre?

anetkaadamko
25. sep 2018

@sunshine007 mudr. nič neriešila...lebo priberal ukážkovo......krásne štvornožkoval.....v 6 mes. sám sedel...v roku chodil......po telesnej stránke je aj teraz tak šikovný...........má 6 rokov, dokáže zjesť 4 prírodné rezne (samé)........mrkvu by nezjedol,........z logopedického hľadiska má problém........cudzie slova nevie dobre vysloviť......alebo slovo ktoré nikdy nepočul..... reflux nemal.......nikto nás nikam neposlal..............keby sa dalo vrátiť späť............určite by som to riešila....

Strana
z6