icon

Je normálne nepoznať krvnú skupinu dieťaťa?

28. mar 2026

Ahojte nechápem že v nemocnici to nezistili? A dr mi povedala že aj tak to ešte nebude iste že až po roku sa ukáže skupina. Je to ok?

anonym_257d30
29. mar 2026
@kp7333

@gejb obe moje deti mali krvnu skupinu napisanu uz v prepustacej sprave z porodnice. Myslim, ze to je standard.

@kp7333 určite to nie je standard, krvná skupina sa nezistuje, ak to nie je potrebne

terezia323
29. mar 2026
@anonym_1a8d40

@janinah v SK porodniciach sa každému novorodencovi zisťuje KS z pupočníkovej krvi🙂

@anonym_1a8d40 z pupočníka sa vyšetruje krvná skupina deti, ktorých mama je Rh negat alebo krvná skupina 0.

sense
29. mar 2026

Svoju viem, aj dcerinu aj chlapovu. Dokonca aj exovu. Ono ale v konečnom dôsledku, v prípade núdze by ju zisťovali znova ak ju nemáš , aspoň teda u nás , uloženú na preukáze poistenca v databaze , s dátumom odberu a kontrolného odberu. Prípadne nemáš sebou preukaz krvnej skupiny (nežijeme na SVK)

terezia323
29. mar 2026
@sense

Svoju viem, aj dcerinu aj chlapovu. Dokonca aj exovu. Ono ale v konečnom dôsledku, v prípade núdze by ju zisťovali znova ak ju nemáš , aspoň teda u nás , uloženú na preukáze poistenca v databaze , s dátumom odberu a kontrolného odberu. Prípadne nemáš sebou preukaz krvnej skupiny (nežijeme na SVK)

@sense napriek tomu sa vždy musí robiť nová krízová skúška a vyšetrenie krvnej skupiny.

anonym_1399b5
29. mar 2026
@anonym_257d30

@kp7333 určite to nie je standard, krvná skupina sa nezistuje, ak to nie je potrebne

@anonym_257d30 aj mne hneď oznámili v pôrodnici, akú má dieťa krvnú skupinu a vôbec na to nebol dôvod.

sense
29. mar 2026
@terezia323

@sense napriek tomu sa vždy musí robiť nová krízová skúška a vyšetrenie krvnej skupiny.

@terezia323 keby ide o život, je mi jedno že ju robia znova dôležita je záchrana zivota

terezia323
29. mar 2026
@sense

@terezia323 keby ide o život, je mi jedno že ju robia znova dôležita je záchrana zivota

@sense tým som len chcela povedať že je úplne jedno kde je tá skupina zapísaná, vždy sa pred transfúziou vyšetruje

1mina
29. mar 2026

Ja som sa tiež divila, pretože my sme to mali v kartách napísané ako deti, ale že po novom sa to už automaticky nezistuje. Dokonca keď šli na výber mandlí som sa pýtala že či im nezistia aj krvnú skupinu vopred,.a že nie že neočakáva sa to pri takom malom zákroku a keby bolo treba tak to zistia rýchlo tam. Takže mám 8rocnu a 5 ročného a neviem. S mužom máme rôzne skupiny

anonym_cbcfd2
29. mar 2026

@anonym_autor Autorka, nerozumiem, na co by Ti mi informacia bola..
Aj vsetky tie naramky s krvnymi skupinami su nanic. Detto s diagnozami. To je tak pre laicku verejnost, ak niehoko najdem odpadnuteho, ma naramok, ze ma cukrovku, tak mozno, ale len moznoto je z toho.
Ale ziadny zdravotnik sa na to nemoze spoliehat.

anonym_147241
29. mar 2026
@anonym_autor

Mame každý inú. Teda môj muž nevie akú ma 🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️🙆‍♀️

@anonym_autor no tak to urcite nebude ok 🤣 ja tak isto neviem ani svoju ani deti a to maju 15 a 13.

mandzula
29. mar 2026

Moja dcera ma 19 a jej skupinu viem od narodenia, mala ju po narodeni bud na naramku, alebo na cedulke na takej tej prenosnej vanicke.

biba_18
29. mar 2026

ja viem svoju, manželovu aj synovu. vzhľadom na moju skupinu to bolo potrebné…

zojanka
29. mar 2026

@anonym_autor v našej nemocnici sa zisťuje len v prípade, že je matka negatív a otec pozitív, aby po pôrode pichli matke injekciu kvôli protilátkam (keby bola matka - a dieťa po otcovi +). Inak nezisťujú.

sara07
29. mar 2026
@kp7333

@gejb obe moje deti mali krvnu skupinu napisanu uz v prepustacej sprave z porodnice. Myslim, ze to je standard.

@kp7333 ja som nemala ani pri jednom a nemaju to ani nikde v zázname
svoju som vedela až ked som bola tehotna
takže nie je to štandart

janinah
29. mar 2026

1.každe vyš.niečo stojí a teda zbytočne bez dôvodu sa nerobí
2.ako tu uz odznelo zdravotnici sa nemôzu spoliehať na údaj o KS a vždy sa vysetrí ak napr.je potrebná transfúzia

nelca84
29. mar 2026
@1mina

Ja som sa tiež divila, pretože my sme to mali v kartách napísané ako deti, ale že po novom sa to už automaticky nezistuje. Dokonca keď šli na výber mandlí som sa pýtala že či im nezistia aj krvnú skupinu vopred,.a že nie že neočakáva sa to pri takom malom zákroku a keby bolo treba tak to zistia rýchlo tam. Takže mám 8rocnu a 5 ročného a neviem. S mužom máme rôzne skupiny

@1mina ani predtym sa to automaticky nerobilo. Mam 41 a tiez som chcela vediet svoju krvnu skupinu. Bezdovodne mi to lekarka vysetrit nechcela, iba na poplatok, tak som tesne po 18-tke isla darovat krv. Moj brat ani muz nevedia doteraz, lebo nebol dovod zistovat. Syn bol tiez darovat krv a az vtedy zistil.

gabus543
29. mar 2026

@anonym_autor poznám svoju krvnú skupinu a je mi to nanič... keď mi išli v nemocnici robiť zákrok robili mi odber krvi na zistenie krvnej skupiny sestričke som povedala svoju tak aj tak mi musela odber urobiť

autor
29. mar 2026

Ja len tak ma to zaujímalo, keďže moja sesternica ma išla presviedčať, že to musí mať v papieroch z nemocnice, prednedávnom rodila v tej istej nemocnici a vraj krvnú skupinu ma . Ale okej ja len tak 😂🙆‍♀️ som nevedela

anonym_e16892
29. mar 2026

Áno az po roku sa vie presne
A tiež viem všetkých ks

anonym_7caf72
29. mar 2026
@anonym_autor

Ja len tak ma to zaujímalo, keďže moja sesternica ma išla presviedčať, že to musí mať v papieroch z nemocnice, prednedávnom rodila v tej istej nemocnici a vraj krvnú skupinu ma . Ale okej ja len tak 😂🙆‍♀️ som nevedela

@anonym_autor ja som rodila pred rokom, dokonca predčasne, malému brali krv od narodenia už minimálne 10x a aj tak nie je nikde záznam o jeho krvnej skupine 😐

1mina
29. mar 2026
@nelca84

@1mina ani predtym sa to automaticky nerobilo. Mam 41 a tiez som chcela vediet svoju krvnu skupinu. Bezdovodne mi to lekarka vysetrit nechcela, iba na poplatok, tak som tesne po 18-tke isla darovat krv. Moj brat ani muz nevedia doteraz, lebo nebol dovod zistovat. Syn bol tiez darovat krv a az vtedy zistil.

@nelca84 netuším mne mamina vravela že vtedy to robili všetkým v nemocnici aj babám na izbe, ja som mala v detskej karte vpredu v tej hlavičke vypísaný krvnú skupinu od narodenia. Možno ako v ktorej nemocnici. Že sa to bežné nerobí som zistila až keď sa mne narodila prvá dcéra 😂

anonym_7e795d
29. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_50786c to nie je určite ok asi 😂

@anonym_autor ja som svojim deťom dala zistiť,tiež som nevedela

ankare
29. mar 2026

@anonym_autor už som sa nad tým zamyslala aj ja, ani ja neviem krvnú skupinu mojich detí - 10, 5r.

nelca84
29. mar 2026
@1mina

@nelca84 netuším mne mamina vravela že vtedy to robili všetkým v nemocnici aj babám na izbe, ja som mala v detskej karte vpredu v tej hlavičke vypísaný krvnú skupinu od narodenia. Možno ako v ktorej nemocnici. Že sa to bežné nerobí som zistila až keď sa mne narodila prvá dcéra 😂

@1mina inak, ja mam krvnu skupinu zapisanu aj v obcianskom.preukaze

riyadh
Autor odpoveď zmazal
anonym_da9c9b
29. mar 2026

ks sa zistuje po narodeni dietata, ak je asi viac zlte,ako treba , mne primar novorodeneckeho odd. na 4.den po sekcii povedal, ze nie je predpoklad novorodeneckej zltacky u dietata, kedze ma krvnu sk. po matke, aj ked bolo dieta zlte, a na 5. den mozeme ist domov.. na 5. den nemal primar sluzbu, priletela raketa zastupkyna prim., a ked videla ze balim veci...a dieta bolo zltsie ,islo ju rozdrapit od zlosti, ze co si dovolujem- na vip izbe-balit si svoje veci-wtf-!!!-ze ci nevidim , ze dieta je zlte...mala som vtedy 38 r, a so svojimi vecami si mozem robit co chcem...😈, pritom som ju informovala o zavere primara-drapla moje dieta, a utekala s nim na vysetrenia ako o zivot...po 2 hodinach sa vratila, krotka ako baranok-ze ano pan primar ma pravdu, dieta je sice zltejsie, ale hodnoty bilirubinu nema ani hranicne...a isli sme domov a v prepustacej sprave bola uvedena ks dietata...

anonym_0c9c5e
29. mar 2026
@anonym_da9c9b

ks sa zistuje po narodeni dietata, ak je asi viac zlte,ako treba , mne primar novorodeneckeho odd. na 4.den po sekcii povedal, ze nie je predpoklad novorodeneckej zltacky u dietata, kedze ma krvnu sk. po matke, aj ked bolo dieta zlte, a na 5. den mozeme ist domov.. na 5. den nemal primar sluzbu, priletela raketa zastupkyna prim., a ked videla ze balim veci...a dieta bolo zltsie ,islo ju rozdrapit od zlosti, ze co si dovolujem- na vip izbe-balit si svoje veci-wtf-!!!-ze ci nevidim , ze dieta je zlte...mala som vtedy 38 r, a so svojimi vecami si mozem robit co chcem...😈, pritom som ju informovala o zavere primara-drapla moje dieta, a utekala s nim na vysetrenia ako o zivot...po 2 hodinach sa vratila, krotka ako baranok-ze ano pan primar ma pravdu, dieta je sice zltejsie, ale hodnoty bilirubinu nema ani hranicne...a isli sme domov a v prepustacej sprave bola uvedena ks dietata...

@anonym_da9c9b ja osobne by som bola rada, ze sa to nepodcenilo a zastupkyna spravila dodatocne vysetrenia. Nerobila by som z toho taku vedu, ale je pravda, ze ja som nebola na VIP izbe.

aaadkaaa
29. mar 2026

Ja aj manzel mame svoje ks v zdr.zazname od narodenia. Ja som -, on + a aj tak prva dcera nemala v prepustacej sprave z porodnice skupinu. Dala som jej to zistit raz pri nejakych odberoch, len kvoli tomu by som ju pichat nedala. Druha dcera to ma v sprave z porodnice. Prva ma krv po muzovi,druha po mne, rh faktor zdedili obe po mne

anonym_da9c9b
29. mar 2026
@anonym_0c9c5e

@anonym_da9c9b ja osobne by som bola rada, ze sa to nepodcenilo a zastupkyna spravila dodatocne vysetrenia. Nerobila by som z toho taku vedu, ale je pravda, ze ja som nebola na VIP izbe.

@anonym_0c9c5enepochopila si, nejde o vedu, ide o jej absolutne nevhodne spravanie, a logika a fakty nepustia, primar bol dieta v ten den pozriet 2x , rano, aj vecer-co je v ramci vizit normalne, aj dieta poriadne popozeral, aj vsetky vysledky vysetreni, ktore boli urobene....a ks bola urcena uz vo 4. den, mozno aj skor...

anonym_8db19a
29. mar 2026

Krvnú skupinu máme zapísanú od pôrodnice v karte (moji rodičia, súrodenci, manžel, ja....aj dcéra)
Všetci máme ok krv a nebol dôvod ju "zisťovať". Bolo to robené automaticky....
Preto som prekvapená, čo tu čítam 😯