Koľko viete o svojich deťoch a ich živote mimo domácnosti?
Nemám deti a ani neplánujem. Som psychologička z Nemecka, narodená na Slovensku a robím menší výskum o správaní matky a dieťaťa. Najviac ma zaujíma pohľad matky, ale ak si sám mladistvý, kludne aj ty prispej svoj názor, aký máš vzťah s matkou.
-Ďakujem
@sara07 nájdeš tu kadečo, hlavne veľa vymyslených tém, alebo výrazne prifarbených či skreslených. Z toho proste žiadnu zmysluplnú štúdiu nevyskladáš ani keby si čo robila.
@phylozofkamama a nemecký internet neposkytuje dostatok vymyslených príbehov? 😃
Neviem koho sa snažíš ohúriť, ale tak nachystám si 🍿a 🥤😃
@veronikaszabova odporuješ si. Reagovala si vysmievacne a ideš tu písať, že si sa nevysmievala. Mala by si vedieť, že reakcia typu 'haha' je vysmech.
@jaass ja si odporujem? Mala by som si emotikony zrusit, aby som ich nepouzivala - aby ti to nevadilo 🤦♀️
@veronikaszabova mne to nevadi 🙂 len nemam rada, keď sa niekto vysmieva..... Ah . 😥
@jaass 🤦♀️
baby a nechceli by ste prestať? ktorá čo povedala, ktorá čo nepovedala, 2 strany a k téme možno 3 príspevky... kašlať už na túto tému, tá je stratená, lebo aj prejde chuť ju prečítať ale toto sa opakuje pravidelne (a pritom aj ja posmievačne prispievam do takých, kde je úplne očividné, že autorom pripieklo slniečko na hlavu, čiže kludne mi to vytknite...ale fakt riešiť na 2 stranách aký nick autorka zvolila?)
@phylozofkamama ja pevne verim ze zahranicni vedci pouzivaju sofistikovanejsie zdroje dat a studie ako diskusie na MK. V opacnom pripade zacinam vyuzivat hlasku: Nemecki vedci zistili ze...
A teraz vazne- metody vyskumu sa jasne ohranicene, od pozorovania, interview, cez standardizovane dotazniky s presnou strukturou. Takze vyhovorka vyskumu otvorenou otazkou na anonymnom fore ti zaberie maximalne u cloveka, co nestravil na vs ani semester. Keby aspon povies ze sa nudis a zaujima ta to .
@phylozofkamama tak napr moja mama vždy vedela kde som, s kým som a kedy prídem, a vždy som to dodržala. Ak sa stalo, že som nestíhala prísť, hneď som jej volala, aby som jej to oznámila. Toto mi problém nerobilo.. Keď sa mi páčil nejaký chalan, nikdy som jej to nepovedala, tak isto som jej nehovorila o svojich zdravotných ťažkostiach, pokiaľ nebolo treba lekára. Keď som prvýkrát dostala svoje dni, som to, samozrejme povedala a odvtedy nikdy, bolo mi to trápne.. Keď ma chcel jeden chalan, tak som mu napísala, že ak chce, aby som šla von, nech ma vypýta od rodičov (chcela som sa ho zbaviť a verila, že nepríde, ale prišiel). Takže v konečnom dôsledku presne vedela hneď kto to je, kam ideme, kedy prídeme, proste všetko, nemala som čo pred ňou tajiť 🙂.. Ale pravdu poviem, do budúcna to ma z jednej časti výhodu aj nevýhodu. Teraz sme s tým chalanom už manželia. Dočasne sme u rodičov a stále chcú všetko vedieť, ku všetkému majú čo povedať a tým sa stráca súkromie 🤔 o vzťahu mňa a môjho dieťaťa zatiaľ povedať nemám čo, je ešte malý 🙂
@phylozofkamama Ahoj, tak napríklad ja by som Ti rada pomohla a prispela, ale vlastne neviem, na čo mám odpovedať. Nemohla by si sa opýtať trochu konkrétnejšie?
No neviem, ale u nas v Nemecku sa robi seriozny vyskum uplne inak. Robit vyskum tak zavaznej temy na MK je diskutabilne. To mozes hodit tuto otázku rovno do Bild Zeitung. MK je rovnaly Klatsch ako BZ.
možno keby si položila konkretne otázky,takto neviem o čom ti písať,mám 14r. syna a dospelé dcéry
Mne môžeš výsledky tvojho výskumu poslat v nemčine cez poštu.
Ja sama mám deti malinké, ale z domu som odišla za prácou ako 18 ročná, takže to puto sa pretrhlo a až tak veľa toho o mne nevedeli. A už asi 20 rokov žijem v zahraničí, takže momentálne návštevy tak 2x ročne, sem tam sms keďže mama odmieta internet a výhody s tým spojené. Zaujíma ťa aj niečo konkrétnejšie? Ja mám 44, takže už taká staršia generácia, kedy tie samovraždy neboli až tak časté. Ale žijem vo Švajčiarsku, kde sú zas pomerne časté.
@phylozofkamama neviem, čo presne ťa zaujíma, prípadne v akom smere, ale možno by som ti vedela dať nejaké dáta na výskum v oboch smeroch. Ale nerada takto verejne, takže ak by si mala záujem, kľudne mi napíš súkromnú správu a rada ti poskytnem info. Myslím si, že podobné výskumy sú maximálne dôležité a je jedno, akým spôsobom sú robené. Dnes je drvivá väčšina výskumov realizovaná online, takže pre mňa je to pochopiteľné 🙂
@jaass Boze si mi zobrala slova z jazyko ohladom tychto dvoch @viestta, @veronikaszabova. Aj ja som si vsimla ze sa sem chodia len posmievat a kopat do ludi... nechapem to... Ziadne pochopenie, ohladuplnost, pomoc....
@lija22 Suhlasim, tiez sa mi zda ze je uplne jedno akym sposobom sa informcie ziskaju. Ak ma niekto pochybnosti, nech to jednoducho ignoruje alebo nahlasi adminovi ak si msli ze sa tu robi nieco nekale.
@phylozofkamama rada by som sa pridala ale mam malinke dieta. Neviem ci chces pocut aj to co si myslim ze vedeli o mne moji rodicia. Lebo to su len domnienky...
1. Takto sa výskum nerobí
2. Ak by to malo byt relevantné pre Nemecko, výskum by sa robil v Nemecku a nie na Slovensku, keďže dynamika vzťahov v rôznych kultúrach je rôzna
3. Autorka nie je schopná ani sformulovať otázku, aby sa to aspoň na prvý pohľad podobalo na výskum, skúma sa čo? - poznatky, vzťahy, správanie? Všetky tieto 3 aspekty sú spomenuté hneď v úvode, takze ani nie je jasne o čom tento “výskum” chce byt
@phylozofkamama ked niekto na MK napise, ze je modelka, tak sa to az tak jednoducho neda verifikovat. Ak ale napise, ze je vedec a vyjadruje sa tak chabo ako ty, tak mozno mu to par ludi uveri, ale naozaj len taka skupina, ktora uveri hocicomu. Takze skus nieco ine😉
Toto nevyzera na seriozny vyskum. Skor na tahanie informacii od ochotnych ludi, ktory v domnienke, ze su anonymni, vyklopia srdce.
To som si vsimla uz davnejsie. Ze ked by som si urobila excel a dala sa do citania tychto “vyziev” na zdoverovanie sa, tak o niektorych ludoch tu mam uz nazbierany zivotopis, aj analyzu osobnosti. Lebo casto zveria cokolvek z pocitu, ze su anonymni.
(Kolkokrat preto, ze im to zrovna zdrie na strunu a chcu sa vyrozpravat. Mat pocit, ze nie su jedini. A ze niekto o nich zbiera info im nenapadne.)
Ako seriozna psychologicka, ked uz chce ist touto cestou, tak by vyhladavala existujuce temy (lebo je vacsi predpoklad, ze autor si nic nevymysla a riesi svoj realny problem s dietatom/zivotom. Popripade moze oslovit prave tychto konkretnych ludi, ci ich moze podrobnejsie vyspovedat. Resp sa zaujimat, ako sa ich problem vyvijal dalej/vyriesil).
Ale urobit vyskum a hlavne zavery, ktore maju pomoct predchadzat tak zavaznej veci, ako su samovrazdy deti, z volne hodenej diskusie, kde nevie, ci jej vobec niekto hovori pravdu - to je dost odvazny projekt.
A na zaklade takychto veci chce potom vypracovavat metodiku, ako viest rodicov?
To uz radsej nech ide dobrovolnicit do detskych a nladeznickych centier. Tam vidi tie deti v praxi. A moze sa s nimi zblizit ako veduca a dovernik a porozpravat sa priamo s nimi. Zistit, ake veci oni vnimaju ako problemove. Ako k nim pristupuju. Ako oni vnimaju pristup rodicov. Atd.
A na zaklade toho vyvodit zavery, aky pristup k detom by mohol byt uspesny, aby ho akceptovali.
Ak uz toto na nieco sluzi, tak mozno teamu konika, aby vedeli, ake youtube temy rozoberat a predkladat, aby boli aktualni a pritiahli novych zaujemcov.

@jaass omg 🤦♀️ reagovala som na koment @viestta, lebo sa mi pacila jeho trefnost.
NEVYSMUEVALA SOM SA AUTORKE.
Skoda slov tebe nieco pisat.