icon

Má slabý spánok. Ako zistím, že malý je hladný?

katkanova
8. júl 2011

(bejby ma 5 tyzdnov) vo vecernych hodinach - tak od 6 vecer stale mrnci a nespi - navela sa da utisit culmom ale ak aj zaspi je to len taky polospanok a netrva dlho. ak mu ponuknem prsnik, vzdy si da a tak by ma zaujimala jedna vec - bude babo cucat aj ak nie je hladne? ako by sa dalo zistit ci ma hlad alebo ho napr boli brusko, alebo je prilis unaveny a nevie zaspat? mam obavy ze ak nema hlad a ja ho vzdy utisim kojenim mozem mu skor uskodit ako pomoct ... dakujem ;)

zuzkat1
9. júl 2011

@kukujka z flase urcite nie! mam kamosku ktora mala mlieko na rozdavanie a davala malemu z flase ked nebola doma (daval tato) a maly veru odmietol prsnik... jasne kazde dieta je ine a to tvoje ho odmietnut nemusi ale ak chces kojit neriskuj

sareenah
9. júl 2011

@dejka77 AHoj prepac, ze sa takto vtieram, ale citala som co Ti pisala ruthke a co sa tyka este tych opatreni...my sme mali reflux, ale nie tichy, normalny, ze grckal...a co nam primarka v nemocnici odporucila bolo zahustovadlo nutriton, museli sme prejst na flaskovy system, odsavat a zahustovat a to sposobilo to, ze potrava nevychadzala zo zaludka von a maly krasne prospieval...nechcem Ta od nicoho odradzat, ak kojis a vsetko je ok, kludne koj, ale keby ste mali s tym problem a uz by ste ho nevedeli riesit, mozno prave zahustovanie by problem vyriesilo a malej by sa potrava hore nevracala, teda ani kyseliny zo zaludka a zaha by nepalila...no len to znamena...odsavanie, skladovanie, zahustovanie, umyvanie flasiek a sterilizovanie...dokola...ale u nas jedine toto pomohlo...drzim palce, papa

zuzkat1
9. júl 2011

@dejka77 ak mas pocit ze jej je tazko tak daj odgrgnut a potom zas na prsnik na chvilu uz toho nevypije vela len sa douspava 😉

sareenah
9. júl 2011

@kukujka hm...a co sa tyka odsavania v noci...vies, tiez som si presla zapalmi prsnikov, co oslabilo mliecko...a tak ked som sla vecer spat som sa bala, aby sa mi do rana prsia nezapalili...takze zo zaciatku som si davala budik a v noci som sedela v kuchyni a odsavala...ale potom som proste skusila neodsat v noci...s tym, ze som okolo jedenastej odsala a rano uz okolo pol siedmej som zase zacala...a chvalabohu to prsia zvladali a nezapalili sa...takze preto som rano odsavala pol litra...za celu noc...a potom cez den iba fakt po 200 ml...a takto som potom fungovala...no drzim palce, ako Vam to pojde...vies, mozno Ti mala trosku spevnie, bude mat vacsiu silu a sama si z prsa poriadne vytiahne a nakoniec flasky potrebovat ani nebudes...vravim, drzim palce 🙂

dejka77
9. júl 2011

@ruthke Dakujem za info. Z tych priznakov co si napisala ma skoro vsetky takze mam vazne podozrenie, ze to reflux bude. Ale som rada, ze pribera dobre a ma zaujem papat, urcite neodmieta, to sa mi pokial viem este nestalo zeby nechcela, prave naopak, niekedy si pyta az prilis casto. Mne v podstate zacala uz prvy tyzden robit to, ze ked som ju sla nakojit tak sa mi v rukach vykrucala, vytacala hlavku a ja som bojovala s tym ako ju podrzat a nakojit. Teraz mi v podstate robi to iste, ale papa ako treba a to je dolezite. A tiez robi to, ze sa odtahuje a ked sa odpoji tak hned nato sa chce okamzite prisat (toto konkretne je priznak ked ma zena silny tok mlieka, cize moj pripad). Co sa tyka spanku alebo konkretne toho ked ju po kojeni polozim na postel tak sa zacne vykrucat a otaca hlavku zo strany na stranu (prirovnala by som to ako ked ma clovek zle sny a meta sa v posteli). Doteraz som to povazovala za krce, ale teraz uz fakt neviem.
Ja som inac v uk a co ty?

dejka77
9. júl 2011

@sareenah Citala som si vsetky prispevky aj ten tvoj kde si pisala, ze odsavas, zahustujes, atd. Ja v podstate nemam problem s tym, ze by grckala vela, ani mliecko sa jej zas tak casto nevracia do ust, len ma trapi to, ze sa stale kruti a vyzera to akokeby bola v krcoch. Robi to stale ked ju prebalujem, ked ju idem nakojit v noci, po kojeni, proste sa mi to nezda normalne.

dejka77
9. júl 2011

@zuzkat1 Len niekedy cakam a cakam a neodgrgne si. Nechcem aby to vyznelo sebecky, ale hlavne v noci si chcem lahnut spat co najskor aj ja a neviem si fakt predstavit zeby som ju mala trebars nosit pol hodinu na rukach. A ked si aj odgrgne tak o niekolko hodin sa zase opakuje to, ze sa zobudim na to ako sa nepokojne prevracia v postielke a nespi.

estterka
9. júl 2011

@dejka77 lenze reflux je vracanie sa mliecka naspat a odgrnut si ma dietatko krmene flasou,pretoze pri tomto sposobe sa "naglga" aj vzduchu,co pri kojenom babatku uplne odpada 😕
podla mna bude problem to,ze spi v postielke.

dejka77
9. júl 2011

@estterka Ale ved aj ked kojis tak sa babo moze nadychat vzduchu, to mi pisali laktacne poradkyne tu na konikovi.

estterka
9. júl 2011

@dejka77 mozem mi napisat ktora laktacna ti to napisala? kojene dieta si odgrgne ked potrebuje,ak je spravna poloha aprisatie,nema sa co nahltat vzduchu. skusala si spat s nou v jednej posteli? proste dat si ju vedla seba,ty na bok a kojit po leziacky a tak s nou spat?

evabb35
9. júl 2011

@dejka77 skús nejako podložiť matrac v postieľke, aby mal hlavičku vyššie ako nohy.
Keď ho budeš mať na rukách, tak ho skús držať v polohe tigrík. /Eva Kiedroňová v knihe Něžná náruč rodičů uvádza túto polohu aj postup ako dať dieťatko do tejto polohy - súčasťou knihy je aj DVD, kde ukazuje rôzne polohy - na odgrgnutie, na upokojenie a pod./
http://babetko.rodinka.sk/index.php?id=polohova...

evabb35
9. júl 2011

@katkanova skús nejako podložiť matrac v postieľke, aby mal hlavičku vyššie ako nohy.
Keď ho budeš mať na rukách, tak ho skús držať v polohe tigrík. /Eva Kiedroňová v knihe Něžná náruč rodičů uvádza túto polohu aj postup ako dať dieťatko do tejto polohy - súčasťou knihy je aj DVD, kde ukazuje rôzne polohy - na odgrgnutie, na upokojenie a pod./
http://babetko.rodinka.sk/index.php?id=polohova...

dejka77
9. júl 2011

@estterka Mne to bolo vysvetlene tak, ze ked mam silny tok mlieka a mala pije hltavo tak sa pritom nahlce aj vzduchu. Po leziacky som kojila na zaciatku, ale potom som musela prestat lebo mala bola v zlej polohe - skrcena, ale teraz tak kojim znovu hlavne kvoli tomu, ze ma nebavi tolko sediet. Lenze ked sa napapa aj tak sa kruti a pritahuje nozky k brusku, a to robi v podstate aj pocas kojenia. Spala s nami v posteli zo zaciatku, ale potom som sa bala aby som jej nahodou neublizila, clovek nikdy nevie co sa moze stat, tak som ju davala do vanicky kocika, az min.tyzden sme postavili postielku.

estterka
9. júl 2011

@dejka77 http://dojcenie.wordpress.com/2010/06/25/potreb...
neviem ci poznas tuto stranku,je to biblia dojciacich zien na slovensku,tato zena je laktacna nie poradkyna,ale expertka. 😉
drzim palce!

dejka77
9. júl 2011

@evabb35 Tu polohu som chcela vyskusat, ale nevedela som ako ju mam chytit, to mala este len mesiac. Asi to zacnem praktizovat, hadam sa jej ulavi. A co sa tyka matraca, tak prv spala v kociku, v nom som si mohla nastavit vysku, ale ked som ju dala dnu tak hned mi lezala nakrivo a trochu sa zosunula, mala som pocit, ze nie je v dobrej polohe a kazi si chrbticu.

estterka
9. júl 2011

@dejka77 a poradili ti aj,co s tym silnym tokom mliecka?
poznam vela mamiciek,ktore spia so svojimi detickami a nic sa ziadnemu nestalo 😉
este mi napadlo,nosis ju pocas dna?satka,ergonomicky nosic?

dejka77
9. júl 2011

@estterka Tento clanok som si uz citala 🙂 Len moj pripad je asi iny. Mozno to ani nie je tak o grgani ako o polohovani. Ja viem, ze ked lezi na chrbatiku tak to asi nie je dobra poloha pre nu. Vacsinou ju aj tak davam na bok.

estterka
9. júl 2011

@dejka77 a potom je uz dobre,ked je naboku?

adkaa
9. júl 2011

@dejka77 ahoj, suhlasim s estterkou, ak je spravne prisate, nenahlta sa vzduchu, ale niekedy sa moze stat, ze si potrebuje odgrgnut. Ak ti po nakojeni zaspi, nebud ju ju tym, ze od nej chces, aby si odgrgla. ak spi v postielke, uloz ju tam pekne nabok a ked sa nahodou po chvilke zacne mrvit, skus ju nadvihnut, mozno si prave vtedy odgrgne. Aj ked si myslim, ze idealnejsie je, ak by spala vedla teba, dala by si jej papat poleziacky, este v polospanku a nemusela by si s nou zbytocne manipulovat, ani ty by si nemusela stale k nej vstavat. Myslim, ze je to ovela pohodlnejsie, aj ked niekedy niektore mamicky potrebuju cvik, aby takto nakojili, ale ide to 🙂 A to by sa dalo popisat este vela dalsich vyhod o spani v spolocnej posteli 🙂

dejka77
9. júl 2011

@estterka Poradili, aj som si o tom citala, ale aj tak to mam. A to kojim kazde 2-3 hod. cez den, niekedy aj po hodine, v noci mam vacsi interval. Satku mam uz davno kupenu, ale zatial som nebola uspesna ju do nej dat, viaze sa trochu zlozitejsie. Naposledy ked som to skusala tak som ju do nej dala, lenze som to mala blbo nastavene a bola prilis nizko, potom mi zacala plakat tak som ju vybrala. Od tych 3-4 mes. sa dava dieta do inej polohy do tejto satky takze to ju uz urcite budem nosit kazdy den. Mozno to skusim zajtra.
Co sa tyka spania, ja sa skor bojim aby ju manzel nebuchol s laktom, lebo on si zvykne davat ruky pod hlavu a raz som videla ako si dal laket rovno za jej hlavu, takze mam skor obavy z jeho strany ako zo svojej 🙂 A ako by mi to pomohlo keby spala s nami v posteli?

dejka77
9. júl 2011

@estterka Ked ju vecer/v noci kojim a zaspi na mne - je v polohe na boku tak je vsetko ok. Potom ked ju takto ulozim do postielky tak bud spi dalej alebo sa zacne krutit, prehybat. Takze niekedy to pomaha, inokedy zas nie.

estterka
9. júl 2011

@dejka77 skusaj tu satku,nie je to take tazke,chce to naozaj len cvik. dietatko nosene v satke cez den,je viac v pohybe,ako ked len lezi a rozhybu sa jej crievka-co ju moze tiez trapit. ja by som kludne skusila dat ju zvyslo,a nozicky pod brusko podlozit a cez hlavicku na ochranu pretiahnut jeden pas latky. ja so nikdy v koliske nenosila napriklad,hned takto.
neviete to spanie vyriesit tak,ze ty budes medzi muzom a malou? skor ako si pisala,ze sa budi a nespokojne prevracia v postelke,moze to byt aj "separacny"problem. teda pri tebe by sa mozno trosicku zamrvila,ty by si dala prsnik a spalo by sa dalej. tiez si myslim,ak ti zaspinka pri kojeni v noci,nebudit ju dojcenim. vyskusaj a uvidis. pozerala si si,ci v tvojom okoli je nejaka laktacna poradkyna na osobnu konzultaciu?
problem spania v postielke je,ze dietatko sa zobudi a musi vynalozit vacsiu namahu na zobudenie maminy,teda sa aj viac preberie..s hankou doteraz fungujeme tak,ze sa pohne trochu,dostane prsnik a papa a ja hned spim dalej,dojcime sa cele noci a vyspim sa bez problemov.

dejka77
9. júl 2011

@estterka Mam taku satku kde sa ma ulozit zvislo, mozno to zajtra vyskusam znovu. Len sa trochu bojim aby bola v pohodli, lebo ako hovorim minule ked som to vyskusala tak mi plakala a bol to evidentne plac z nepohodlia, nebola by som rada keby som jej na nieco tlacila. Teraz napr. som ju kojila na posteli a zatial spi, nedavala som ju do postielky, vyzera zatial ok ale sem tam sa mrvi. Aj ma napadlo ako si pisala, ze ja budem medzi nou a manzelom, len problem je trochu v tom, ze ja sa tak velmi nevyspim, potrebujem sa totiz pocas spanku otacat a nechcem sa jej otocit chrbtom z bezpecnostych dovodov. Do postielky som ju zacala davat hlavne kvoli tomu aby som sa aj ja vyspala. Mozno je taka nepokojna naozaj preto, ze spi sama.
Ja som momentalne v zahranici, tu su skor poradkyne v oblasti dojcenia nez laktacne a tie bohuzial nestoja za vela. Uz som bola u dvoch, ale nic extra neporadili, ta druha este ako tak, ale ta prva slabota.

estterka
9. júl 2011

@dejka77 na satku si musi zvyknut a vyciti aj to,ze ty si z nej trosku enrovozna,ci ju spravne uviazes. neurob moju chybu,ze som to po jedneh takej skusenosti ako ams ty vzdala na par tyzdnov 😉 treba skusat,en nech ma ten jeden okraj satky zatial cez hlavicku.
ja sa v pohode otocim aj chrbtom malej,my spime tak,e ona ma na mne nohu vylozenu,ja cez nu ruku a je nam dobre 😀 le tak uz je vacsia.skus si pozriet na nete o spolocnom spani este.
mne radili laktacne cez skype(zijem v spanielsku),dokonca aj mojej karatke spanielke radili zo slovenska a ja som prekladala. na fore laktacnych poradkyn su naozaj dobre duse,ktore pomozu.

dejka77
9. júl 2011

@estterka Naposledy som nervozna nebola, skor som dostala zachvat smiechu ked som ju dala dnu a ked som videla ako sa na mna pozera 🙂 Ale ako napotvoru asi chcela prave vtedy papat tak som jej dala trochu mliecka, aj si poriadne grgla, a potom zacala plakat. Mala som ju prilis nizko tak mozno jej bolo nepohodlne, musela som ju hned dat vonku. Myslim, ze ked ju nastavim dobre tak sa urcite bude chciet nosit.

ruthke
10. júl 2011

@sareenah
Ano som velmi rada, ze stale kojim, poviem Ti ze bez podpory a pomoci inych ludi by som nekojila. Nastastie som mala pristup k tym spravnym ludom v spravny cas a pediater na mna netlacil ked dcerka slabo priberala. A priznam sa- niekolko krat v zufalstve, sama vecer doma, muz na nocnej, mala plakala- skusala som jej dat flasku s umelym mliekom, lebo uz som mala pocit, ze ju trapim hladom len preto ze ja chcem silou mocou kojit. To bolo v case ked som nevedela co jej je. Lenze mala sa mi na flasku aj umele pekne krasne vykaslala, a nebyt toho ktovie ci dnes kojim.
Chcem Ti povedat, ze Ta velmi obdivujem ze napriek tomu ze si kojit nemohla si dala synovi materske mlieko, odsavat a podavat to flaskou je nenormalna makacka, a ja neviem ci by som sa na to dala, keby som nemohla kojit. Vies, mam pocit ze dnes je taky natlak na mamicky kojit kojit kojit, ze tie ktore hrozne chceli, snazili sa, a nemohli potom su na psychiatriu z toho tlaku okolia. Zeny ktore nikdy nemali s kojenim vaznejsie problemy si naozaj nevedia predstavit ake to je. Dala si synovi to najlepsie a dufam, ze si na seba patricne pysna.
A k Tvojej otazke o sone- nie neboli sme, len som pediatrovi spomenula, ze ci by dcerka nemohla mat reflux, on sa povypytoval preco si to myslim, ci robi to a to a hento, a tak sa to uzavrelo, ze ano, je to reflux. Ale rozhodne nie je taky vazny ako pocuvam od inych mamicek, len bolo to dost na to, aby nam to uplne rozvratilo kojenie. Ked som sa pytala, ze co s tym, povedal mi, ze kym dcerka nechudne, tak nic, ved z toho vyrastie.

ruthke
10. júl 2011

@dejka77
Som v Kanade, tu je kojenie velmi podporovane. Ako spominas tie pohyby hlavickou v postielke- presne to robila dcerka, spomenula som si. Pri rychlom toku mlieka sa babo presne tak chova ako popisujes - chce aj nechce, prisaje sa, pusti atd. Ked babatko velmi rychlo pije, vtedy sa moze nahltat vzduchu, aj ked je prisatie spravne. Tu teoriu, ze kojene deti odrgnut nepotrebuju, poznam. Len moja dcerka nie...Je to individualne, je pravda ze kojene deti sa nahltaju vzduchu menej ako deti krmene z flasky, ale ked im z prsnika ide mliecko rovnako rychlo ako z flase- je logicke ze sa vzduchu nahltaju.

sareenah
10. júl 2011

@dejka77 vies co...a keby si ju vzala k doktorke a trvala na tom, nech ta s nou posle na nejake vysetrenie? Ja mam pocit, ze doktori hovoria, ze aaale, to tak byva...mozno ma mala fakt nejaky problem...radsej nech sa na to pozrie viac doktorov...nie je to normalne, ked sa dieta takto vykruca...normalne je, ze sa dieta napapa, odgrgne a pekne spokojne zaspi...

sareenah
10. júl 2011

@ruthke si zlata...si ma potesila...hej, veru, bola to makacka...a vies ze mi najviac pomohla moja gynekologicka, ktora mi povedala, ze zeny odsavaju max 2-3 mesiace, ze to sa neda zvladat...a mozno prave to, ze nebol ziaden natlak, tak potom sa cloveku hned lepsie odsava ked vie, ze nemusi, ze ani ine to nevladali...a ano, to mas uplnu pravdu...tlak okolia...ale vies...no nie vzdy sa da...moja svagrina berie lieky a uz teraz pred porodom jej povedali, ze nebude moct kojit...dalsia svagrina mala poporodnu depresiu, ze jej museli nasadit lieky a s kojenim musela prestat...proste...uz teraz to beriem tak, ze ano, samozrejme materske mlieko je materske...ale proste ked sa neda, tak sa neda...su na trhu mlieka, na ktorych deticky funguju...a ano, a moja tretia svagrina to napriklad brala na lahku vahu...mala bola predcasne narodena a este nemala tolko sil mliecko vytiahnut...tak sa napila iba trosku a slovom, bola som pri situacii, kde bol krst a preslo 5-6 hodin a ona si malu ani neprilozila, ani neodsala...takze jasne, ze mlieko postupne odislo...zas to si ja vravim, ze mozno pre to babo mohla spravit viac...proste netrap sa ziadnymi tlakmi okolia, je to tvoje dieta a Ty urcite spravis pre nu maximum... 🙂 vravim...skuste este vydrzat, mozno o mesiac sa jej reflux upravi a zrazu bude krasne pit a nebude ziaden problem... 🙂 Tak drzim palce 🙂

kukujka
10. júl 2011

@sareenah noc sme zvladli pekne pila iba s prsnika este mam v chladnicke odlozenu jednu davku odsateho tak tu dam ked teraz vstane odsajem zas pre istotu a zas ideme davat len s prsnika krasne jej to ide neodmieta ho