Má slabý spánok. Ako zistím, že malý je hladný?
(bejby ma 5 tyzdnov) vo vecernych hodinach - tak od 6 vecer stale mrnci a nespi - navela sa da utisit culmom ale ak aj zaspi je to len taky polospanok a netrva dlho. ak mu ponuknem prsnik, vzdy si da a tak by ma zaujimala jedna vec - bude babo cucat aj ak nie je hladne? ako by sa dalo zistit ci ma hlad alebo ho napr boli brusko, alebo je prilis unaveny a nevie zaspat? mam obavy ze ak nema hlad a ja ho vzdy utisim kojenim mozem mu skor uskodit ako pomoct ... dakujem ;)
Koliky byvaju na vecer, moze mat aj reflux, toto fakt poriesi len pediater. Kazdopadne mu kojenim len pomozes, a nic nepokazis... ma len 5 tyzdnov... a narok na to.
Hm...co sa tyka refluxu, ak Ti negrcka po kazdom jedle, pripadne negrcka prudom, tak reflux nema...a podla mna, keby mal koliku, tak by nie iba mrnkal, ale by reval...hm...ale co sa tyka Tvojej otazky...ano, aj moj maly ked bol maly, tak bol schopny zrat do nemoty...a potom grckal...takze neplati to, ze dieta je iba tolko kolko potrebuje...ale zas na druhej strane, skus to nejako odskusat...mozno proste je fakt hladny..
@katkanova
Kojenim urcite nic nepokazis, keby babo prsnik nechcelo tak ho odmietne, nenecha Ta na pochybach. Babo nielenze moze cuckat aj ked nie je hladne, ale je to fajn, ked si moze len tak dudkat, pre pocit bezpecia, ukludnenie atd. Kojenie pre babatko znamena viac ako len prijem zivin.
Ja som take maratony tiez absolvovala ked bola dcerka v takom veku. Sadla som si k telke, dala som si poruke veci, ktore som potrebovala (nieco na pitie, zahryznutie, mobil, citanie), a kojili sme.
@ruthke ahoj, dik, ze si mi rozsirila obzor...toto som ani netusila, ze moze existovat aj tichy reflux...maly mal normalny a uzili sme si ho az az...a doktorka tomu nevenovala pozornost, kym maly to, co grckal rovno nevdychol a zachranili ho v poslednej chvili, aby sa neudusil...ale co sa tyka tohto babatka, keby mal reflux, tak by to bolo po kazdom jedle, nielen vecer...
Jáj, tie nešťastné večery! Malá má tri mesiace a má to dodnes - proste večer je nepokojná, plačlivá a tiež by len na prse bola - tým sa ukľudňuje. Je to u detí bežné, že mávajú ťažšie večery. A neboj sa, keď bude mať dosť mliečka, bude ti bradavku len tak cuckať a tým sa ukľudňovať - ublížiť mu tým určite nemôžeš.
@sareenah
ahoj, no to ste mali stastie, ze to nakoniec dobre dopadlo. Reflux moze fakt byt preklo...moja dcerka ma ten tichy typ, a tiez sme si uzili...ja som vobec nevedela, ze nieco take existuje, vedela som o kolike, ale o refluxe nie. Aj lekari to tak beru, ze ved vsetky babatka grckaju. Moja mala kricala pri kojeni, krutila sa, odvracala hlavku, prepinala sa ako luk, ja uz v slzach som si myslela ze je hladna a pritom nechce prsnik. Ked sme na to konecne prisli (tiez nie lekar ale ja som to vykumala na nete nakoniec, a lekar len pritakal) a urobili opatrenia (odgrgavanie, zvyseny matrac, nosenie po kojeni), velmi sa to zlepsilo. Podla mna sa o refluxe velmi malo hovori, na to, ake je to caste a ake mozu byt z toho vazne komplikacie.
Sushlasim s Tebou, ze toto babo asi reflux nema, ako hovoris, moja mala to mavala po a pri kazdom kojeni.
No nech nam tie nase fazulky rastu a uz ziadny reflux.
@katkanova moja 5 tyzdnova dcerka robi to iste uz som prisla ku krajnemu rieseniu papa na striedacku jedno papanie s mojho prsnika to nam trva dlhooo lebo robi presne to co tvoj drobec a trapime sa druhe papanie riesime tak,ze jej dam moje odsate mliecko cez flasu vypije 90 a je spokojna bud hned zaspinka,alebo este sama v postielke kuka.zacala som to riesit takto pretoze sme chory a ma dost soplikov,ktore jej aj pri kojeni s prsnika vadia.najlepsie by bolo pre nu asi keby bolo kazde papanie s flase,ale ja sa kojenia vzdat nechcem
@ruthke uf...ale vies, presne, ze cloveka nieco trapi a doktor Ti na to povie, ze aaale, to vsetky deticky takto...a este mas malu malu? Este ju kojis? Lebo keby ste s tym mali problem, ze stale proste je nekludna, pali ju zaha...tak nam primarka v nemocnici poradila Nutriton...je to prasok, ktory zahustuje mlieko...proste my sme to riesili nakoniec tak, ze som odsavala denno denne a mliecko som vzdy zahustila...a tym, ze maly spapal kasu, tak ta kasa nevysla zo zaludka von...a takto sme fungovali a potom ked sa uz posadil, uz to bolo lepsie, uz sme skusili aj normalne mliecko nezahustene a uz sa mu reflux aj sam upravil...a fakt...mna doktorka aj potom ukludnovala, ze ale ved vy sa teraz tak bojite, alebo co...ale keby zazila ten pocit, ze ja som vonku bola na telefone so 155-kou a manzel do maleho dychal vzduch, lebo uz zacinal modriet a zabiehali mu ocka...tak potom by k tomu asi aj ona pristupovala vaznejsie a chapala by, ze sa clovek boji, aby bolo vsetko v poriadku...
@kukujka ahoj, tak mi napadlo, ze keby ti viac vyhovovalo, aby mala pila z flasky, nemusis sa vzdat kojenia...mozes skusit odsavat, davat z flasky, ale obcas aj na prso, aby to mala nezabudla...a ked tieto problemy prejdu, tak mozes zase prejst na prso 🙂 no...len je to narocne na cas...a trpezlivost...stale odsavat...
vecer moze mat babo zvysenu potrebu byt pri mame. Tým, ze je stale na prsniku a len cucka sa jednak upokojuje a jednak dava najavo, kde mu je najlepsie, u mamy. Najlepsie je spanie v manzelskej posteli, dojcenie na poziadanie.
@kukujka neviem aky je u vas problem, ale myslim si, ze ak vam dojcenie prilis dlho trva a babo nieje spokojne a po napapani z flasky je spokojne, ide skor o zlu techniku dojcenia. Treba upravit polohu a prisatie a verim, ze bude papat len z prsnika. Nechcem strasit, ale flaska vie urobit galibu, ak si na nu zvykne, pretoze z tej stale tece a ona sa rychlo napapa, moze sa odstavit z prsnika a to urcite nechces. Odporucam nakontaktovat sa na laktacnu poradkynu. Drzim palceky. 🙂
@kukujka vies, ja som takto musela maleho krmit, ze som odsavala, zahustovala a davala cez flasku a vsetko bolo ok, ked som si maleho prilozila, krasne pil z prsa...lenze kedze mal reflux, tak to vypite, nezahustene vygrckal...tak mi manzel povedal, nech si ho radsej neprikladam...a ja som si ho neprilozila mesiac, stale som odsavala, davala cez flasky...a ked som to chcela skusit potom, tak proste zabudol, co je prso a bal sa toho...este ked som si dala tie chranice bradaviek, tak ked citil ten silikon, tak este pil...ale uz sa toho viacmenej bal...takze ak budes kombinovat raz flasku, potom prso, tak mala urcite nezabudne a bude Ti krasne spinkat, lebo sa pekne cez flasku napapa 🙂 a co sa tyka odsavania, aj mne to slo na zaciatku pomaly, proste fakt som odsavala hodinu a slo malo...ale casom som presla na rucny system a tak som sa vymakala 😀, ze ked som sa rano zobudila, to mal maly pol roka a papal na jeden krat 200ml, tak som rano odsala 500ml, takze dva a pol davky...a pamatam si, ze boli u nas moji rodicia a otec uplne vypulil oci, ze to si odsala pol litra? A to som odsala ani nie za hodku...len som pri tom pozerala nejaky serial, lebo vtedy ma ruky neboleli a nemyslela som na to 🙂 ale keby som mala odsavat a nic nepozerat, tak by ma ruky boleli uz po minute...
@sareenah fuuuu 500 naraz riadny vykon ja tiez odsavam tak,ze pritom pozeram telku lebo ked sa na to moc sustredim tak len stale pozeram do flasticky,ci natecie dost.malicka by mala tak o pol hodku vstat a ist papkat som zvedava kolko sa zas natrapime lebo toto papanie je na rade prsnik.ako si to riesila s odsavanim v noci?
@kukujka ak chces dojcit nespoliehaj sa na "overene rady" spoludiskutujucich a najdi si CERTIFIKOVANU poradkynu na www.mamila.sk
@ruthke No pekne, tak podla toho co pises ma moja mala asi tiez tichy reflux. Velmi casto je nepokojna, mrvi sa, vykruca sa, a tiez som si vsimla, ze niekedy sa jej mliecko vrati spat do ust, no a sem-tam grcka, ale nie je to az tak hrozne. Ja sa ju snazim dat odrgnut, len nie vzdy sa to podari a ked mi napr. uplne zaspi tak darmo ju zoberiem na ruky, ked spi tak to je koniec.
@katkanova Moja mala tiez nevie velmi zaspat, a celkovo mam pocit, ze je skor v takom polospanku alebo trochu pospi a zobudi sa. Co sa tyka vecera tak to musim byt stale pri nej, bud ju ponosit alebo sa chce potom prisat, a to je bud hladna alebo si chce len tak dudkat. Babatka su proste take. Casom sa to urcite upravi. Niekedy som z toho dost na nervy, lebo nemozem vobec nic robit, ale co uz...treba vydrzat.
@katkanova a preco si proste babatko nevezmes na prsnik so sebou do postele? a mozte spinkat spolu? nasa zaspava niekedy takto aj vyse hodiny a ja si pri nej citam. to je normalne,nie davat dietatu cumel. neuskodis nikdy,pre dieta je velmi dolezite aj nenutritivne satie prsnika(velakrat nahradzane bohuzial cumlom) dieta ma dostat prsnik vzdy ked potrebujeci je unavene,ci je smutne,vyplasene,nervozne,boli ho nieco atd..nepoznam nic take univerzalne ako dojcenie🙂
@dejka77
Moju malu tiez pri nocnom kojeni nedavam odgrgnut, pretoze zaspi na prsniku a ked ju prelozim do postielky a ona pekne dalej spi, nevidim dovod ju budit. Cez den nespi tak hlboko a veru ju ten reflux trapi. Ja tiez doslova vidim v pootvorenej pusinke, ako sa jej mlieko vracia do ust a ona ho stale preglgne. Ale diagnozu musi stanovit lekar, robi sa to na Slovensku ultrazvukom, sleduju kolko krat sa obsah zaludka vrati u cerstvo nakojeneho babatka. Reflux nie je rovnako zavazny u vsetkych babatiek, moja dcerka ho nema az taky silny a da sa zvladnut bez liekov. Zijem v zahranici a tu sa lekar vyjadril ze on reflux neriesi pokial babatko prospieva. Lenze mne sa ta predstava, ze moja dcerka musi niekolkokrat denne prehltat vlastne zvratky a trapi ju kyselina zo zaudka, vobec nepozdavala. Takze som si zistila ake opatrenia sa daju urobit, aby bolo babatku pohodlnejsie, kym tie zle tyzdne preckame (absolutna vacsina babatiek z refluxu vyrastie).
@sareenah
Dcerka ma teraz 4,5 mesiaca, stale ma reflux ale zvladame to bez liekov, len s tymi opatreniami. Ja vylucne kojim, a kedze sme prave prekonali niekolko tyzdnovu laktacnu vojnu :( nechcem jej davat flasku, cumel, proste nic, co by nam kojenie mohlo opat rozhasit. S tymi opatreniami sa to da a dcerka prospieva.
Viem, ze su mamicky ktore uspesne striedaju flasku a prsnik, moja sestra tak krasne kojila syna do dvoch rokov, ale naozaj je riziko, ze babatko prsnik po flaske odmietne. Takze nechcem to riskovat.
@ruthke Ja tiez zijem v zahranici a tu na vsetko povedia, ze to je normalne, ze take veci babatka maju. Prv som si myslela, ze ma malicka krce, mam totiz nadprodukciu a silny tok mlieka takze to moze byt z toho. Vsetci mi stale hovorili len o kolike (uz mi to liezlo riadne na nervy) a ze jej mam dat infacol, lenze to kolika predsa nie je ked mi kvoli tomu neplace. Ved pokial viem, deti co maju koliku placu od bolesti, ale to ona nema, len sa stale vykruca ako had a to aj pri kojeni, tak neviem ci ju boli brusko alebo je to tym refluxom. Ked sa teda kruti tak to znamena, ze ju pali zaha?
@dejka77
Dejka, ja Ti presne nepoviem co je Tvojej dcerke, viem Ti len povedat priznaky refluxu, moja dcerka ich mala vsetky ako z ucebnice (aj ked nemusia byt pritomne vsetky): caste ckanie, kasel az dusenie pritom pluca su ciste, odmietanie jedla (ci prsnika alebo flasky takze prejst na flasku problem neriesi) aj pri hlade- dcerka sa mi jeden den odmietala prisat 10 hodin, den, nie noc, bola som v slzach, a napapala sa vzdy len uplne minimum aby zahnala ten najvacsi hlad, prepinanie sa "ako luk"- babatko prehyba chrbat, pri kojeni este dcerka vykrucala hlavku vzdy na jednu stranu, caste sopliky, piskanie pri dychani, podrazdenost, nepokojny spanok (dcerka v noci spi krasne, cez den je to slabsie, ked ju uklozim, rozkasle sa, zobudi a zacne plakat), niekedy krv v stolici, nadmerne slinenie (to je tazke rozlisit), strkanie si prstov do hrdla az babatko napne na zvracanie.
Vo vseobecnosti reflux si casto mylia s kolikou.
Nam to velmi rozhasilo kojenie, po tom kratkom krmeni (kazde 4 hodiny cucala len z jedneho prsnika max. 3-4 minuty) som ju mala na rukach takze odsavat som nestihala, odislo mi mlieko, teraz som na Domperidone na laktaciu. Vsetko sa upravilo ked som urobila potrebne opatrenia: dcerku po kojeni aspon 30 minut nosim, spinka cez den casto v satke, na postielke ma vyvysenu hlavicku. Prebalujem ju pred papanim, aby som ju po jedle nemusela davat lahnut, nozky dvihat, manipulovat atd. Tiez poloha v autosedacke (nozky k brusku) zhorsuje reflux a neodporuca sa aspon tych 30 min. po jedle. Ziadne oblecenie ktore by jej tlacilo na brusko. Lahat na brusko ju davam nalacno, nie ked je najedena. Odgrgnut po jedle a potom asi o hodinu zas (dcerka je ako hodinky, hodinu po papani zacne plakat, zdvihnem ju, zas si poriadne ogrgne a je spokojna). U niektorych deti sa reflux zvykne zhorsit ked mama zje urcite jedla- ja mam odskusane ze nemozem cokoladu ani citrusy.
Reflux sa inak neberie ako vazny problem, ma to vela babatiek, vyrastu z toho. Moj pediater nic riesit nechcel. Kedze sa mi to podarilo riesit inak tak na liecbe netrvam, nie som za to, aby sa deti dopovali liekmi. Pediatrovi este ani ten slaby prirastok na vahe nevadil, zbytocne som mu hovorila, ze mala papa velmi malo.
Este jedna vec mi napadla- moja dcerka pusti prsnik a zacne sa krutit aj ked potrebuje curat. Vtedy jej otvorim plienocku, ona sa vycika, a kojime dalej. Nerobim s nou bezplienkovanie, ale to je taky silny signal ze sa neda ignorovat, plus, dcerka aj tak odmieta jest kym sa nevycika. Ak jej plienku nedam dole, vycika sa do nej s velkym placom a smrtelne urazenym pohladom 🙂))
Myslim ze ked skusis tu refluxovu prevenciu, nic tym nepokazis, a mozno uvidis zlepsenie. Toto su dobre linky, ak vies anglicky:
http://www.bellybelly.com.au/baby/reflux-in-babies
http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/g...
http://www.canadianparents.com/article/symptoms...
@akdarka Akoze prepac, ale ked davas materske mlieko je to dojcenie...tak si poriadne precitaj aj preco som davala malemu zahustene mlieko vo flaske...asi preto, aby sa mi pri grcani prudom nezadusil, co sa skoro stalo, ked mal 7 tyzdnov a vdychol zvratky, pretoze mal reflux a doktorka sa na to vykaslala..a neriesila to...a flaskovanie a zahustovanie bolo na odporucenie primarky v nemocnici...myslis, ze ja by som najradsej nekojila? ale srala sa dalej s flaskami a ich umyvanim a cistenim a odsavanim denne aj 5 hodin? Tak vaz slova...nevies si asi predstavit, kolko som na tom makala, ake som mala modriny na prsiach rok a pol, len aby malo moje dieta materske mlieko...a ked sa ma niekto pyta na moj nazor, na to ako som to robila, tak to necitaj, ak sa ti to nepaci, zavolaj si svoju laktacnu poradkynu a dojci si do bezvedomia...a na toto odpovedat nemusis, nemam zaujem citat tvoje dojcenske rady!
@ruthke vies, chvalabohu, ze dcerka prospieva a ze mozes normalne kojit...proste u nas sa to nedalo...nas maly grckal uz v porodnici, po kazdom jedeni, hned si ho vsimli doktorky, hned ho zacali polohovat...ale potom zrazu negrckal a tak to nechali tak...a potom sme si doma uzili jeho grckanie prudom...chuda male...ani si na to nechcem spomenut...jasne, ze ked kojis a uspesne Ti prospieva, tak to skuste vydrzat, nam sa ten reflux upravil, ked mal maly priblizne 8 mesiacov...takze ak ste vydrzali doteraz, tak drzim palce, aby ste to vydrzali do konca 🙂 a vies..pri dojceni mas iba dojcenie a umyt prso...ale pri flaskach mas odsavanie, umyt flasku, vysterilizovat a dokolencka nic nerobis len odsavas...takze drzim palce, aby ste takto vydrzali a reflux sa skoro upravit...a ozaj, boli ste aj na sone s tym refluxom?
@katkanova urcite ponukni prsnik a nie cumel... ma len 5 tyzdnov a moze chciet len tak pocuckat bez toho aby pilo...moja doteraz dudluje aj naprazdno (18 mesiac ma) a do roka som uspavala len na prsniku cumel nepozna... ak ho boli brusko kojenie len pomoze... v podstate kojenim nic nepokazis... deticky maju kojenie na utisenie hladu, na pomojkanie, na pomoc pri zaspavani, len tak pre upokojenie...uzivaj si to 😉

@katkanova Podla mna sa kojenim neda uskodit, pokial nema koliku alebo reflux. Ale kedze oba tieto stavy su dost bolestive, myslim, ze by iba nemrnkal, ale celkom intenzivne plakal. U tvojho baba by som si tipla na to, ze sa pri kojeni ukludni.
Ak sa po kojeni utisi a zaspi, tak podla mna koliku ani reflux nema a proste chce byt s maminkou, je to prirodzene a neupierala by som mu to. Neboj, este sa mu stokrat zmeni rezim aj spravanie, aspon mne to tak pripada, ze pri detoch je vsetko docasne. 🙂