icon

Malé a veľké deti. Rozdiely v problémoch a nákladoch

xlucia
24. okt 2011

tie,ktore mate viac deti rozneho veku, viete mi kontretne na svojej situacii povedat ako u vas plati ze
male dieta = male problemy = male naklady
velke dieta = velke starosti = velke naklady

sisaha
24. okt 2011

@xlucia no male dieta nepapuluje, nepotrebuje vreckove, nepotrebuje mat najnovsie vychytavky, nechodi do skoly a teda netreba riesit problemy skoly - znamky, spravanie..., nechodi na tréningy a rôzne krúžtky, ktoré sú finančne náročné, nepotrebuje dobíjať kredit do mobilu, nechodí do školy v prírode, na lyžiarske zájazdy, do táborov

Naproti tomu vacsie dieta vsetko toto ano a to som si hadam na vsetko ani nespomenula 😀

xlucia
autor
24. okt 2011

@sisaha tiez som nad tym rozmyslala, moj starsi ma o mesiac 5 rokov, a papuluje odusu. perfektne sa to nucil v skolke. mladsi nema ani tri, ale od stariseho sa to uci na jednotku 😠
nechodi sice do skoly, ale do skolky, spravanie musime riesit aj tak, maju aj kruzky aj skoly v prirode letnu aj zimnu, aj lyzovat mozu chodit... a este ine. zrps maju 55 na rok a rastie ako z vody, oblecenie nestiham dokupovat ma 122 velkost a nohu 32 .. a zje toho ako za troch..... mladsi mu v jedle uspesne sekunduje, varim ako pre regiment
ja fakt neviem,co bude, ked sa dostane do puberty, ked uz teraz je to takto...

sisaha
24. okt 2011

@xlucia no ja mam 11 rocny rozdiel medzi detmi, takze az tak to necitim..ale davkuje sa mi to postupne..a ked jedna z toho vyrastie, tak to budem mať opäť... 😉

sisinka76
24. okt 2011

@xlucia ahojky 🙂 Lucia,u nas to iste,tie vydavky su cim dalej tym vyssie, Samko rastie ako z vody, bunda velkost 122 z minuleho roku mu je mala,kratke rukavy, zimne tiez kupujem uz 32, o jedle nehovorim, nalozi si 2x vzdy, mäso by najradsej jedli denne, varim tiez vela a hlavne kazdy den, maaaaalokedy sa stane,ze ostane na druhy den. a svokra ma aj upozornovala, ze pri chlapcoch to tak bude, ze sa stale budem zvrtat len v kuchyni,aby som im brucha naplnila 😒

jonas17
24. okt 2011

je to čiastočne určite tak..náš najstarší(21) ked ide von, tak 10€ je nič, to nemá ani na vstupné na diskotéku. a kde je ešte občerstvenie a taxik. našťastie už skoro dva roky robí, tak nás trochu odbremenil. ale pokiaľ chodil do školy, tak to bolo hrozné...vreckové dostával v pondelok 10e, desiatu, cestovné,sladkosti, obed a oblečenie okrem toho. vreckové len pre neho. a prišiel víkend, nemal nič. a to ešte medzitým veľakrát narodeniny spolužiakov, kino, školské večierky, výlety, lyžiarske...stredný, ten ešte nelozí po víkendoch, ale ten zas potrebuje stále niečo nové do PC (napr. teraz graf.karta 170!€). a naše najmladšie? tak toto je spokojné s tým, čo dostane. sladkosti neje, oblečie, čo jej dám, a ked porovnávam, tak pred rokmi som oveľa drahšie oblečenie nakupovala, ako teraz. teraz je fakt výber lepší a hlavne nakupujem aj v bazári a malé sa snažím popredať. tak u nás je skúsenosť, že veľké deti - veľké výdavky... 🙂

xlucia
autor
24. okt 2011

@sisinka76 ahoj. no a u nas aj su aj vydavky na lieky horibilne. pod 100 E mesacne nejdeme. obcas mam pocit ze v lekarni som viac ako doma. a to spravanie. vidim vela pozitiv z navstevy skolky, vela sa naucil dobreho. ale aj zleho, co sa mi vobec nepaci. dohovaram, vysvetlujem, kricim a kolko krat nulovy vysledok.

xlucia
autor
24. okt 2011

@jonas17 no ja som tiez postrehla tie preteky co sa tyka sviatkov deti. nestiham sa cudovat co nosia synovi spoluziaci do skolky ked maju sviatkok. niekedy velmi drahe veci. a kamaratkin syn je uz skolak, a tam maju deti uz klasicky oslavy tusim len v mekaci, a kazdy musi priniest darcek...

sisinka76
24. okt 2011

@xlucia pamätam si,ze pre Tomasa si davala za maste a lieky kopec penazi uz vtedy 😒 a skolka u nas - hmmm, v Samkovej triede je 24 deti,z toho 18 chlapcov,tak si asi vies predstavit, ze je z neho cisty divoch...
@jonas17 k tym sviatkom a oslavam-mam kamosku a jej mala / 5 rocna/ bola v priebehu 2 tyzdnov na 5 oslavach a vsetky boli v mekaci,vsak to je chore,aby 5-rocnym detom robili oslavu tam.

jonas17
24. okt 2011

no, ved to...môžem ja dieťa učiť správnej strave, ked príde do kolektívu a tam uvidí samé horálky, čokolády a oslavy v mekáči. ale tak lepšie je niektorým matkám zaplatiť hamburgery, ako urobiť doma oslavu s domácou tortou a chlebíčkami, a nemať potom bordel...ale štve ma, že darmo doma deti dačo učím, ked v škôlke prepadne davu a to je jasne, že prepadne...ja sa hnevám aj na tie bufety na stredných školách..tak ja deťom robím každý večer desiatu a teraz už nie, ale ked boli mladší, tak desiatu nejedli, ale nakupovali v bufete čipsy, kolu , čokolády...ma išlo roztrhnúť, no načo sú tie bufety? aby niekto na tých deťoch zarobil? keby tam predávali ovocie, alebo zošity, tak nepoviem, ale samé briošky, koláče, malinovky a čipsy...a celkove by mali byť na školách zakázané automaty s kolou a čokoládami

xlucia
autor
24. okt 2011

@sisinka76 tomi mal tak min rok. z 22 deti bolol 16 chalanov aj ostatne povedzme nic moc. tento rok, klop klop, dufam ze sa to nepokazi, maju super ucitelky, hlavne tu starsiu. pri nej menej streckuje a viac spolupracuje, je to aj vidno. netlaci na neho.

oslavy v mekaci su chore a pre skolakov. ked som pozerala ze mesacne maju tak 2az3 a navzajom sa pozyvaju dokolecka... je to stale o tom istom, jeto drahe a tie animatorky lutujem . huci tam skupina uziapanych nevychovanych deti

dena
24. okt 2011

@xlucia myslim ze @sisaha to velmi pekne vystihla 😉

monika15
24. okt 2011

@sisinka76
tak to ano !!!! to je smutne :(((

marecek1
25. okt 2011

@xlucia oslavy v mekáči v škôlke? no tak to sú teda naozaj preteky medzi mamičkami. my máme doma 4 ročného škôlkara, a oslavy sme zatiaľ robili len doma - s najbližšou rodinou, s najlepšími kamošmi, vždy nechýba kopec dobrôt vrátane torty, balóniky, malý má narodeniny v lete, takže niekedy oslavujeme vonku, máme veľký dvor, decká sa aspoň vyšantia na vzduchu, no oslavovať v hlučnom obchoďáku s hamburgerom a kolou v ruke - no tomu som zatiaľ neprišla na chuť.

renab
25. okt 2011

@xlucia ja mám staršie dve deti na vysokej škole a najmladšieho druháka na základnej. Jasné, že náklady na vysokoškoláka sa nedajú porovnať s nákladmi na 7 ročné dieťa. A to nespomínam také napr. ako najmladšiemu urobím velikánsku radosť, keď mu pod stromček kúpim diabolo (cca 10 eur), keby som chcela urobiť takú istú radosť staršiemu, tak by som musela kúpiť mobil, po ktorom túži (cca 600-700 eur). Ale odhliadnúc od peňazí, aj starosti sú úplne iné. A to podotýkam, že mám celkom dobré deti a ani neviem, ako sme prežili pubertu. Päťročnému dieťaťu, keď niečo povieš, vo väčšine prípadov poslúchne. Dvadsaťročnému už toľko do života kecať nemôžeš a niekedy si rada, že je na internáte a nevidíš, čo robí, niekedy sa trápiš, že nevidíš, čo robí, lebo nástrah je plno: kriminalita, drogy, partie, tehotenstvá, odchody z domu, diskotéky, alkohol.......to s malými deťmi riešiť nemusíš. Proste riešiš úplne iné problémy a tie, čo si riešila pri päťročných deťoch sa ti zrazu zdajú malicherné. Jednoducho každé obdobie je niečim špecifické a pekné ale podľa mňa sa s vekom dieťaťa stupňuje obava oň.
A ešte sa mi nedá nevyjadriť k tým oslavám, čo tu mamičky píšu. Oslavy narodenín v mekáči? Tak to naozaj nie je potrebné a je to prehnané. Vždy by som si predstavila to, že ak päťročnému dieťaťu robím oslavu v mekáči, akú oslavu budem musieť urobiť, keď bude mať 10, 15 rokov? Čím skromnejšie dieťa vediete od mala, tým menej problémov môžete očakávať v budúcnosti. Jednoducho nadstavíte latku a dieťa nemá pojem o peniazoch, len potom bude vyžadovať stále viac a viac. A keď to budete potrebovať stopnúť, zrazu zistíte, že sa z rozbehnutého vlaku ťažko vystupuje.

andrejka1974
25. okt 2011

ja mam 4 deti najstarsi syn je stredoskolak dvaja chodia na zakladnu skolu a najmensia je skolkarka najmensi nepotrebuju vreckove najstarsi je velmi setrny tak mu vreckove staci moje deti vsetky posluchaju a su pekne vychovane a oslavy my detom robime oslavu doma aj najstarsi povedal ze mu staci oslava doma hoci bude mat krasnych 18 s kamaratmi oslavil na chalupe oslavy sa snazim spajat ked sa da kazde obdobie ma svoje caro ale najkrajsi je pocit stastia

titkovamiriam
25. okt 2011

Ja mam 3 deti 20-16-5r
male deti-male starosti/skoro ziadne/-ak sa vyjadrit k peniazom naklady minimalne 😉

dieta v puberte-vacsie az valke starosti-naklady neunosné/nastastie brigaduje/

dieta dospele-skola aj praca-starosti bezne-naklady uz ziadne 😀 😀 😀 skor pomaha 😀 😀 😀

xlucia
autor
25. okt 2011

@titkovamiriam takze pubertou to vrcholi a potomsa to uz zlepsuje? no mam sa na co tesit 😎

kaja73
25. okt 2011

@xlucia No moj starsi ma len 13 rokov-ale v puberet je už cca 2 roky-odvtedy sa meni fyzicky aj psychicky a zatial možem povedat, že najhorsie obdobie bolo do jeho cca 3 a pol roka
To nespal,neposluchal,neobsedel,odvraval,denne sme museli byt 3-4 hodiny v dakom fakt intenzivnom pohybe sam sa nezahral.Potom sa to ukludnovalo,do jeho 8 rokov bol klud,potom sa to zas zhoršilo-opat dost odvraval,ale teraz je to super chalanisko-samostany,cisty jednotkar,vie co to navarit,postraži brasku atd. Jasne ze ma svoje muchy,je dost tvrdohlavy-ale ako ho pozorujem zatial nerobi dake blbiny.
Ale este nas caka toho vela kym dospeje,tak uvidime.ja sa bojim adolescencie-toho veku od cca 15-16 rokov. 😝

titkovamiriam
26. okt 2011

@xlucia myslim si že tak to je aspon pri starsich to tak funguje,vzdy bolo kritickych roky od 13-16...A MIlan je už za vodou a Michal ma obdobie ,,vsetci ucitelia su zaostalí,,tak obcas mi zavola jeho triedny co zasa vyparatil
😠 😉

xlucia
autor
26. okt 2011

@titkovamiriam ty si taky pohodovy kludas 😀 , ze co zasa vyparatil... no mas to pestre. ja sa obavam nastupu do prveho rocnika, ale vsak hadam to drobec zvladne dobre

titkovamiriam
26. okt 2011

@xlucia 😉 a co sa budem ved su to chalani
inak prví stupen na ZS je fakt co sa tyka rodicov dokonale na ,,prašky,, ,lebo tolko hovadín povymyšlaju detom co si ozaj nedokazu sami spravit-same projekty,referaty...uz na druhom stupni aspon vedia pracovat s informaciami.
Ja som mala za cias starsich deti jedine problem s Milanovou matikarkou v 7tr,ked mu chcela dat solo 3 a to s princípu že siedmaci su vsetci problematickí...tak som jej povedala že nech mu ju da ak jej to spraví radost 😠 na polroka mu ju teda dala a koncil potom s dvojkou...a na strednej je jeden s najlepsich matikarov 😀 ....Inak som niak neriesial ak mali dvojky alebo na strednej trojky...su to len znamky 😉 Myslim si ze cela zakladna skola funguje ze ide sa ako stihaju najlepsi a slabsi nech sa trapia-uz ani doucovanie neexistuje jedine ked si doucovatelku clovek zaplatí-teda ak to nestiha sam...A na druhej strane na strednu 4r.skolu sa dnes dostanu deti aj so 4,potom je to uz o tom ako preziju ten prví rok.chalanom vzdy niekto odisiel po pol roku a Milan dokonca prestupil sam na 3r aby mal viac praxe a maturoval potom o rok neskor...

anjelicek26
26. okt 2011

Toto nemozem tvrdit, moji maju rozdiel sice "len" 4 roky, ale maly stoji rovnako ako ona... u neho su to plienky, mlieko, oblecenie, kociky, hracky stale nieco noveho... u nej su to knizky, zosity na pisanie, uniformy, oblecenie, kruzky, jedlo v skole, kruzky, drahsie zelania - napr. minuly rok lyziarska vystroj na vianoce - krpec dostal hrkalky 😀 ....

jonas17
26. okt 2011

@anjelicek26 táto téma sa týka skôr detí, medzi ktorými je rozdiel nie 4 roky, pretože tie tvoje sú vekovo na jednej úrovni...ide o detí s rozdielom takmer jednej generácie...tak sa dá posúdiť, či staršie, alebo malinké deti "potrebujú" viac peňazí..lebo tei hračky , kočíky a plienky, o tom rozhodnú u malých detí rodičia, či potrebujú, a ked rodič nemá na to, tak nekupuje drahé dary, lebo dieťa sa uspokojí s hocičím, mylsím teaz na moje ročné.. ale u 20-ročného chalana už nemám veľkú šancu rozhodovať...ten už má svoj rozum a vie si povedať, čo chce..

claudica
26. okt 2011

Ten vzorec v úvodnom príspevku je myslím si pravdivý. Aspoň ja to tak vnímam... Kým boli menší, bolo všetko jednoduchšie, ich potreby pokryté z menej peňazí, samozrejme výchova jednoduchšia... Ale každý vek má svoje čaro. Teraz už neriešim soplíky, kašel, poznámky zo školy.... Riešim problémy s prvými láskami, snažím sa nejak "kontrolovať", v akej spoločnosti sa pohybujú, s kým si píšu na nete... nuž je to zložitejšie ako skontrolovať domácu úlohu. Hlavne menší je v takom veku, že som ostražitejšia... veľa-veľa rozhovorov, samozrejme, nie vždy má na mňa "chuť" - hnusná puberta! 😉

titkovamiriam
26. okt 2011

@claudica plne suhlasim,teraz by sa ti hodilo dalsie dietatko aby prislo repete 😀 😉

claudica
27. okt 2011

@titkovamiriam 😀 😀 Ja som si kúpila psa, s ním sa mojkám... 😀 😀
Inak pred piatimi rokmi som nad tým uvažovala... mať s priateľom dieťa, veľmi by som bola chcela... Len aj ja mám dve, ešte platíme na jeho dietky, potom som podstúpila jednu operáciu a už to mám spečatené. Už dieťa nikdy nebudem mať.... Beriem to tak, že to asi takto muselo byť... 😢

titkovamiriam
27. okt 2011

@claudica to ma mrzí ...
Ja mam dve deti,priatel tri a spolu sa nam ,,zadarilo,,-inak aj ja sa najradsej mojkam so psami tí sa nebrania 😀 😀

claudica
27. okt 2011

@titkovamiriam Takisto je to u nás - ja dve, on tri.... Keď som dávnejšie videla tvoj album, presne na to som myslela...že už som mohla mať dieťa ako Ty máš Mareka....
Tak sa mojkám so psom a mám nádherného 11-mesačného synovca, tak toho si maximálne užívam 🙂

xlucia
autor
17. aug 2012

@titkovamiriam vy teda mate bohate zlozenie deti 😀 . v dobrom zavidim

namarie
17. aug 2012

moji súrodenci majú teraz 41, 37 a 34 rokov a darčeky som už dostávala od ich viac ako od rodičov, aj teraz mi najviac sestra prostredná pomáha... tá ma v podstate do 6 rokov vychovávala, naučila čítať, takže mama mala pri mne už v podstate vyložené nohy 🙂