Máme mať tretie dieťatko aj za okolnosti, ktoré nie sú ideálne?
ahojte zienky, dufam, ze mi poradite, najma teda tie, co si pripadne presli podobnym. toho roku budem mat 33 rokov, s manzelom sme spolu 7 rokov, mame dve sisnute ochechulky... od zaciatku sme sa zhodli na tom, ze by sme chceli 4 deti... presli sme si mnohymi peknymi chvilkami, no po oboch detoch nami riadne zamavali aj tie skarede. a prave to teraz v sebe riesim. momentalne sa snazime dat si dohromady nas vztah. nie je to uplna katastrofa, ale naozaj na sebe musime riadne makat, aby sme fungovali tak, ako by sa nam to obom pacilo. stale sme vo faze, ze sa ucime zit so svojimi chybami (v zmysle osobnostnych chybiciek krasy, nie, ze by sme si navzajom urobili nieco zle). cim dalej, tym viac vsak riesim v sebe moj vek a skutocnost, resp. volu mat dalsie deticky. moj muz by bol za dalsie dietatko v momente. ja sa vsak bojim... uz nasa druha dcerka k nam zavitala v takom stave manzelstva, ze som velmi pochybovala o sebe, ako ju prijmem... riesim v sebe dilemu - mat tretie dietatko aj za okolnosti, ktore nie su idealne, alebo radsej pockat, kym sa vztah napravi a riskovat pripadne to, ze sa uz nepodari (mam aj vrodenu chybu maternice - ta by nemala ovplyvnit schopnost otehotniet, ale donosti a porodit ano)... co vy na to, uspesne mamce viacerych dietok??? vdaka za akykolvek nazor....
@monickapd no u nas je to prva anjel, druha turbo hukacka buldozer a vsetjo v jednom, tak neviem, co by tretie bolo 😀 ale to neriesim, skor, ci uprednostit vztah a ci dieta a vztah sa potom uz nejako doriesi....
@monickapd a skutocnost, ci tretie ano, neriesim, to urcite hej. len riesim, ci uz, alebo este pockat...
ja by som to tak zhurta zas nebrala...ono suhlasim, ze tretie dieta ano, ja by som tiez brala 3 deti vsetkymi desiatimi, ale zas v situacii akej si by som to trosku aj realnejsie videla, nielen emotivne...ak nemate vztah uplne v poriadku, ja by som to neriskovala..moze sa lahko stat, ze vam to nevyjde ( co ti samozrejme neprajem) a ty ostanes na 3 deti sama...ak aj bude otec vzorny a bude sa s detmi vidat a vsetko, na tebe ostane najvacsia tarcha, nedajboze rozchod a tri deti v nesudrznom rodinnom prostredi...mas uz 2 deticky, to uz je v pohode a ja by som radsej pockala, vyriesila si vas vztah a sla do dalsieho babatka ked sa to urovna a aj doma bude pohoda..ved aj pre to tehotenstvo nie je najlepsie ak je dusno a mamicka nie je vo svojej kozi...vek zas taky hrozny nemas, ved v pohode mozes mat dalsie 2 deti..chapem tvoje obavy zo zdravotneho stavu, ale radsej mat rodnku s 2 detmi ale sudrznu ako silou mocou 3-4 deti a skonci to zle..
@mahmulienka , suhlasim s nazorom m.i.r.i. Tiez by som chvilku pockala, pozeram, ze deticky mas este drobne 🙂 , vek nemas este akutne vysovky 🙂 . Mozno rok - dva a veci sa vykrystalizuju. Drzim palce.
@mahmulienka ahoj urcite pockat kym si poriesite vztah upevnite potom az dieta.....
Na tvojom mieste by som pockala, mas 2 male deti za sebou, problemy vo vztahu, keby sa narodilo tretie, vas vztah by to neutuzilo, akurat by to nim viac zatriaslo. Ver mi, nie je to sranda, ak ti nema kto pomoct a deti este nesamostatne a musis s nimi vsetko vybavovat, nemas ziaden volny cas, s manzelom ledva prehodite par viet pomedzi pokriky a rev deti a padas na hubu z neprespatych noci 😝 Aspon tie prve mesiace su riadny zaberak, potom sa to utrasie, no ked vravis, ze teraz to nemate idealne, neviem co by to spravilo prichodom tretieho dietata. Ono sa to pekne predstavuje, ze idylka - dve deticky sa ti pekne spolu hraju a ty kolises babo s manzelom sediacim vedla seba. Lenze casto je to tak, ze tie dve sa hadaju, kricia, riesis ich spor o hovadinu, pritom ti na rukach reve dieta, co uz malo davno spat, no nespi, boli ho brusko, prip. je pokakane jedno z deti chce utriet zadok, dalsie odkrojit a natriet chleba a ty musis medzi kojenim lietat po byte, manzel v robote alebo na zachode a ty nervy v koncoch 😀
Na tvojom mieste pockam, kym bude mat to mladsie aspon 4 roky a potom riesim tretie 😉
vzhladom na to, ze tie tvoje dve deti su malicke, tak by som pockala. pri malych detoch sa tazsie rozvija vztah, potom ked su deti samostatnejsie, tak sa lahsie vztah upevnuje, manzelia postupne zistuju, ze mozu viac casu venovat sebe, ze deti ich nepotrebuju kazdu minutu. a potom ked pride tretie, tak tie starsie deti uz dokazu sa najmensiemu nejaky cas venovat. ja osobne povazujem za lepsie, ked vekovy rozdiel medzi druhym a tretim je vyssi.
ja som do toho šla 🙂 teda naša posledná (tretia) dcera si nas vybrala, ked mala stredná pol roka 🙂 v decembri mám termín, bab maju 4r. 1r. a teraz čakáme tuto malinku bublinu 🙂 ale zase vztah s menželom ideálny, priam dokonalý 🙂 staviame dom a bývam u svokrovcov, ktorí mi dost s malou pomahaju 🙂 keby som sama, v byte (v dome) a muž je nejaký zblbnutý, nejdem do toho ani za svet!!!!!! však nechcem, aby ma nakomplet j....o 🙂 🙂
@mahmulienka - no my mame tri deticky a keby s to vyberiem, tak chcem este chlp väcsi rozdiel ;) Ale uz sa to da, starsi su rozumny. Pri takych drobcoch, ako mas ty, by som nad tretim neuvazovala. Tri deti znamena mat tri ruky - doslova 😀 Je to citelny rozdiel v povinnostiach... je to krasne, nemenila by som, ale aj narocne. Hlavne tie prve mesiace teraz, maly maval a stale ma dost hnusne koliky a pri skreciacom dietatku na rukach sa tazko venuje poriadne starsim. Uz tam musi skutocne platit, ze tie starsie maju rozum a chvilu sa zabavia same. Plus teda tvoj vztah, ked to nie je uplne ono, ani dalsie dieta to nezachrani, skor zhorsi, pretoze tam prijde faktor unavy a vycerpania v tehotenstve a po porode, rovnako sexik v tej dobe na bode mrazu, ziadne poriadne vylety s novorodencom ci vecera vo dvoch s dietatom, co kojis je takmer (uplne) nemozna.
@mahmulienka mat 3 deti je fajn, ale mať poriadny rodinny zaklad este viac. Ja by som ten rok, dva pockala.. Kam sa ponahla tvoj muz? Pises, ze prechadzate krizou.. Ziadne dieta krizu este nevylepsilo...skor prehlbilo..
Pocuvaj svoje srdce. Mam styri deture a su uzasne, vztah stale krajsi...dieta je Bozie pozehnanie a velky dar. A ak manzel chce mat s tebou 3 dieta, tak myslis ze ta a vas nemiluje?asi aj to je sposob ako ti to vravi, porozpravajte sa, povedz co chces Ty, co caka on atd.
ja by som si dala najskôr do poriadku vzťah a potom by som riešila bábätko, aj keď dieťa je niečo výnimočné
@monickapd @m.i.r.i @bbarboraa @fidka79 @evelynm @dzudka @sammy @bets @kalifa28 @anjelicek26 @xenicka13 @sisaha @maragn @m_ij_ka
dakujem vam vsetkym zienky za vyjadrenie, nazor, zhrnutie, skusenosti... vacsina z vas radi to, o com som nejako vnutorne sama presvedcena, dat si dokopy vztah. nastastie sa nam celkom z muzom dari (musim si zaklopat), trufam si povedat, ze nam svita na take krasne casy, ako sme asi este ani nikdy nemali 🙂 len odhadnut ten spravny moment, kedy uz bude vztah dost silny na to, aby sme dalsim dietatkom nic nepokazili...(normalne to tak divne znie, ked som to napisala... ale tak snad chapeme sa)
deti su super, urcite do toho chceme ist, ale minimalne pockam zatial, kym mi mladsia pojde do skolky, potom asi uvidim, ako na tom vsetci sme. bo uz aj baby si pytaju bratceka 😀
este raz vdaka baby 🙂
@mahmulienka, ako chcete dieta na posilneniu vztahu alebo ? Podla mna nie je dobre riesit vztah dietatom. Skor si povedzte ze ked si vztah polepsite, za odmenu si poriesite dlasie dieta. Lebo pribudnu vam starosti, budete unaveni, nevyspati, napatie bude vacise, aj stresy aj financna zatazenost. Neviem, aj by som odvahu nemala.
@katka1981 jeeemine, to nie. dieta na posilnenie vztahu je podla mna riadna blbost a nikdy nemoze fungovat... my sme odjakziva, co sa s muzom pozname, chceli deti 4. ako som pisala vyssie, mali sme tazsie obdobie, dostavame sa teraz z toho a zacinaju sa vo mne ozyvat tuzby po dalsom dietatku. vek a zdravie su len racionalnym podmazom k tejto tuzbe. riesila som vsak ci uprednostit toto, alebo sa radsej chvilku venovat nam dvom, nezanedbat sa navzajom, posilnit vztah, aby dalsie dietatko prislo do lepsieho prostredia... ano, ked nad tym uvazujem racionalne, samozrejme, ze dava zmysel vacsi poriesit vztah a potom dalsie dieta... ale uz mi zacina srdce pistat 😀 okrem muza teda 😉
@mahmulienka nechcem byt hnusna, ale to sa vam vztah napravil za 3 dni? 😕. Pred troma dnami, ked si zakladala temu,bol vas vztah este problemovy a ty si o dietati vazne pochybovala, odrazu je vsetko krasne a tvoje srdce pisti po dalsom dietati.... 😖
@mahmulienka, vies co, skor mam pocit, ze ste sa dostali do takeho krasneho obdobia, ked vam pisti obom. Ak skarede obdobie preslo a mas pocit ze je to dobre, logicky mozno to je dovod, preco vam to srdce pisti. Takze odpoved je takmer jasna. Ale ak si si nie uplne ista, napis si na lavu stranu, preco nie, vsetko co ti napadne a na pravu vsetky plusy. Viem, ze tazko takto rozmyslat, ked nejde o vec ale o dieta, ale pomoct ti to moze. Resp. ci lepsie teraz alebo neskor. Ale treba si aj uvedomit, ze clovek starne, energie ma menej, moze byt problem otehotniet.... atd. zaklad je ze vam pisti obom, to je najdolezitejsie. Inak pozeram na vek tvojich deti... neviem ake su, ale ak nemaju vzdor, este moze byt veselo. My sme mali s muzom super vztah, no mala mala taky vzdor, nevravim, ze uz presiel, ze my by sme sa k dietatu ozaj nedostali, ani omylom. Lebo nervy by nam nedovolili. Jasne, nie kazde dieta je take vzdorovite, len upozornujem, ze este toto moze so vztahom riadne zamavat.
@mahmulienka úplne rozumiem tomu pišťaniu po dieťatku, ale aj harmónia vo vzťahu je dôležitá. 33 je krásny vek a času na ďaľšie dve deti dosť 🙂 Asi by som radila hodiť vzťah do správnej pohodičky, trošku sa ešte s kľudom povenovať deťom, mladšiu máte ešte maličkú a napríklad k budúcim Vianociam si dať dve // napríklad 😀 ale kľudne aj neskôr, času máš oyaj dosť, viem o čom píšem, druhá dcéra sa mi narodila v 39 😀 a pohoda.
@aliza 🙂 hehe, kiez by 🙂 nie, my na sebe tak vazne pracujeme asi 2 mesiace. za ten cas vidim pokroky dost velke. som taky schizofrenik v tomto - niekedy ma prepadne nalada, ze vsetko ide dobrym smerom, svita na lepsie casy (co tak asi fakt citim, kedze naozaj nas vztah sa vylepsuje) a vtedy aj to dietatko a vsetko sa zda byt jednoduchsie, ale potom pridu pochybnosti, ci to nie je len klam, ved za taky kratky cas nejde napravit nic, treba to najrpv ustalit a vtedy zacne vo mne vrtat aj ten vek a zdravie, ci to neuprednostnit a tak...
@katka1981 toto je celkom dobry napad, dat si tie plusy a minusy. bo ja nad tym tak uvazujem, obcas ma prepadne nalada juchu seeecko super ideme do toho a potom panenkoskakava ale co ak toto a co ak tamto... takto to budem mat na papieri a nebudem sa motat v kruhu 🙂
@dendy1 vidis, toto potrebujem pocuvat... bo tu na slovensku mam pocit, ze som vsetky deti mala odrodit najlepsie v 22, aby som prezila a ony tiez. uz prve v 28 nado mnou krutil lekar hlavou ze kolko ich chcem mat a nech si pohnem... neviem, preco tu tak strasia. som sa tomu poddala 🙂
@mahmulienka Na dieťatko nikdy nie je neskoro. Najprv by som však poriešila ten vzťah a myslím si, že je to len o komunikácii. Na druhej strane náš vzťah s manželom tiež upevnil príchod našej druhej dcérky na svet, tak neviem. Ja osobne by som sa na tretie dieťatko necítila, ale keď vy nemáte problém a rozprávali ste sa o štyroch deťoch, tak nevidím dôvod, prečo by ste do toho nemali ísť. Držím palce.
No - píšem vlastnú skúsenosť, mám 36 - a pred tromi rokmi 33 - ako ty - sme prechádzali dosť "peknou krízou" ale krízou - nič nebolo dobré nikomu..... napísala som si na papier + a - mm....... čo mi vlastne vadí .... v tom čase sme boli manželmi 14rokov po 3 rokoch chodenia....mm je o 3 roky starší.... takže v čase "krízy" mal 36... poviem Vám bolo to ťažké.... nie žiadne násilie, žiadne podvádzanie ani alkohol - ale výčitky, nezáujem...kraviny .... čo sa týka detí máme dvoch synov teraz majú 15 a 12 vo výchove sme však vždy boli zajedno, zajedno sme boli aj v tom že 2 deti chlapci už asi budú konečná ....ale ako som si postupne začala uvedomovať -čo ma trápi - čo mi je smutné rozprávali sme s mm a začali sme obaja inak.....
jeho medzitým prepustili z práce a musel ísť aj na dvojtýždňovku a vtedy som si uvedomila. že mi naozaj veľmi chýba a čo je dôležité a čo nie a on takisto .... v apríli boli tri roky čo bolo vyvrcholenie krízy ......a čo je na tom najlepšie ? v júni som sa dozvedela že som tehotná ! .... najskôr som si poplakala bála som sa -pretože to tehotenstvo bolo nečakané - neplánované .... ale mm aj ja sme si uvedomili - že to tak malo byť, a teraz, teraz pomaličky zháňam veci na príchod bábenka.....
ale v prvom rade si poriešte vzťah - ten je najdôležitejší, deti súpotom ako Boží dar -že je všetko ako má byť 🙂 jeden môj dobrý známy mi z vlastnej skúsenosti potvrdil -že najhorší vek pre ľudí vo vzťahu je od 33-do 36 - či muži alebo ženy ...najväčšia rozvodovosť..... dúfam, že sa Vám to podarí "uhrať" a bude vštko OK -držím palce........ 🙂
@mahmulienka Ahoj,nahodou som sa dostala k tvojemu prispevku, mozno sa uz okolnosti zmenili. Ak nie, moja rada by bola , riad sa srdcom a to co citis, vsetko ostatne sa da zvladnut. Ja mam styri deticky, tri dievcata a teraz posledneho rocneho chlapceka. Tiez som si s manzelom preskakala asi vsetko, krizi, hadky, neveru a cez to vsetko sme stale spolu, vsetky tie neprijemne veci len posilnili nas vztah a posunuli dopredu. Manzel si myslel, ze najst si frajerku a odist z domu je riesenie, ako ujst pred problami, syncek na ktoreho sme sa tak tesili mal dva mesiace, ked muz od nas odisiel kvoli druhej. Podala som aj o rozvod, bola som uplne na dne. Za dva mesiace sa situacia otocila o 720 stupnov. Rozvod som stiahla a nase manzelstvo je take, ake nikdy predtym nebolo. Takze podla mojho nazoru sa vsetko da riesit, len netreba na nic tlacit a hlavne sa navzajom pocuvat a komunikovat.
@bejatka08 ahoj, dakujem za podporu, situacia je uz ovela lepsia, na dietko sme sice este nezamiesili, ale s muzikom sme na tom ovela lepsie. obaja sme na sebe individualne a aj spolu vzajomne zacali makat a vztah mame krasny. jasne, sem tam hovadina, to ale k tomu patri. dietatko vsak stale este neriesim, resp. odkladam, co mi muzik trochu zazlieva, bo aj ked vztah s nim vylepsujem, vztah k mojim dvom ochechulkam a spravanie k nim sa mi dari pomenej. uz nie som nastastie pri nich taka nervna, ako som bola, ale stale to nie je ten moj vytuzeny ideal (nikdy ani nebude, som si toho vedoma, ale blizit by som sa rada co najviac 🙂 ). takze este chvilku by som rada pockala, kym sa mi to nejako ustali. ale kazdopadne som sa dostala do stavu, kedy aj keby som otehotnela v tomto momente, si poviem, ze je to dobre a z toho sa tesim 🙂

@mahmulienka správny čas na dieťatko nie je nikdy 😉 určite choď do toho.. Náš tretí zázrak je ozaj zázrak 🙂 keďže už je pokročila hodina, zhrniem to.. Prvý múdry, druhá krásna, tretí úžasný 🙂 kto vie ako by to pokracovalo 😀 to že vek hraje proti Tebe to vieme, ostatné múdre rady Ti určite dajú , takže ja píšem len -tretie dieťa určite áno. 🙂