Mená detí po rodičoch
Ahoj baby, čo si myslite o tom, ak rodičia dávajú deťom mená po sebe? Mne osobne sa to vôbec nepáči, veď je kopec krásnych mien a mam rada rôznorodosť🙂
Ešte čosi - ja sa volám rovnako - ako moja mama - som Katarína - nikdy v živote mi to nevadilo, ani v puberte, ani pred, ani po, nikdy som to neriešila - keĎ niekto volal na pevnú linku - dvihol otec - tak sa len spýtal či malú i veľkú chce...nijak to nevadilo ani mojim kamarátom. (a to prosím je aj moja teta Katarína a aj svokra.. ) 😝
Jeden z mojich bratov (ale mám 3ks) - sa volá Peter - a tiež nikdy v živote to neriešil...a aj môj muž je Peter...aj môj svokor.. 🙂..aj brat...aj otec... 😝
Asi sme otvorené povahy 😀 😀 😀 😀 alebo sme čudní, lebo by nám to malo vadiť. 😝
Ale ak by ma rodičia pomenovali nejak exoticky len pre to, aby som silou mocou mala netradičné meno - to by mi teda asi vadilo , najmä v puberte...aj tak je vtipné, ako mená podliehajú módnym trendom..kedysi to boli samí Jožkovia, Peťkovia,Evky, Katky - dnes sú to samé Vanesky, Emmy, Elly, Nicolaskovia, Samkovia.. 🙂
Inak som zabudla povedať, že u nás je taká tradícia doma, u ženského pokolenia 😀
Moja stará mama sa vola CecílIA, moja mama sa vola LívIA, ja sa volám NatálIA, moja prvá dcéra AmelIA a druhá... neviem, možno bude tiež končiť na IA 😅 😅
mne je to viacmenej jedno, nemozem povedat, ze sa mi to vyslovene nepaci..je to skor neprakticke ako uz bolo spominane..ja som napriklad hadam cely zivot chcela dat svojim detom mena Peter a Lucia...chlapcenske Peter sa mi strasne pacilo a doteraz paci..ked som mala frajera, co sa tak volal, tak sa mi nejako este viac pacil vdaka tomu menu..a nakoniec moj mm je Peter...a ked sme cakali chlapceka, ja by som hned dala meno Peter..lenze manzel nechcel, byvame v dome so svokrom, ktory je tiez Peter..a predstava, ze tu bude Peter st, Peter ml a Peter najml bola ozaj desiva...muz to v ziadnom pripade nechcel...aj teraz veru ked pride posta, tak nevedia s otcom, ze komu vlastne prisla..tak som sa toho mojho vysnivaneho chlapcenskeho mena musela vzdat, tak ale mam aspon muza Petra 🙂 asponze Lucku mam istu, s tou manzel suhlasi...ak sa raz narodi🙂
Takze podla mna zalezi od mena a na tom ako sa rozhodnu rodicia potom maleho volat..aby z toho nemali s tatinom hokej..ale po tete, ujovi, starych rodicoch - opat preco nie ak sa jedna o pekne mena...kedysi sa to tak davalo, najstarsi syn meno po otcovi, najstarsia dcera po matke- ale to aj bolo po 6-7 deti doma..teraz ked mame 1-2, tak aby sa volali obaja po rodicoch...to by bol asi aj dost velky chaos doma 🙂
My sme hladali mena, ktore v rodine este nie su...a mali sme co robit lebo aj ja aj moj muz mame velke rodiny. Takmer kazde meno v kalendari uz bolo obsadene 😀 Ale vynasli sme sa a dopredu som varovala sesternice a bratrancov aby nedavali svojim buducim potomkom rovnake mena ako maju moje deti..... Asi trochu sebecke ale co uz.
v mojom okoli sa pred 2rokmi nardili traja chlapci (rodiny nezavisle od seba) ...
a vsetkym 3, dali meno Peter 🙄 🙄 🙄
ked pocujem meno Peter 😀
hrozne, akoby fakt nemali fantaziu ti rodicia, len splechli co prve prislo 🙂 🙂
@evulka2203 mne sa to tiez moc nepaci,ale moj muz strasne chcel mat syna po sebe tak som to nejak prezila. po sebe by som meno nedala a to by uz aj bola katastrofa lebo moj muz je Martin a som Martina a syn je teda po muzovi Martin. 😅
my sme obrovska rodina, takze hladat meno, ktore este nie je "obsadene" by bolo tazke🙂.....takze neriesim, aby sa moje dieta/deti nevolali po bratrancovi, tete, ujovi,......atd. skor ide o to dedenie mien, pradedo, stary otec, otec, syn a tak.
osobne by som meno po rodicoch nedala. nepaci sa mi to. ale ani tradicne slovenske mena sa mi nepacia. jozef, milan, frantisek, stefan, augustin, cyrila, stefania... skor som za modernejsie varianty, ale zas ked sa na ihrisku otoci 5 jakubov, adamkov, emiek, sofii tiez nie je bohvie co...
ja som zvolila maxim a denis a som v celku spokojna, az na to, ze tych maximov je uz tiez pomerne vela. a este mame logopedicky problem, maly si nevie vyslovit meno, hovori si makimko 😕 no snad sa to nauci bez odbornej pomoci 😀
moj najstarsi syn ma meno po otcovi aj jeho otec sa tak vola a nikomu to neprekaza vola sa Juraj dalsie deti sa volaju Simon, Matus, Sindy a Riana tieto sa uz v rodine nevyskytuju
ja stým nemám problém.meno pre dcérku sme dali po mojej mamine.nadovšetko som ju milovala a nedožila sa bohužiaľ svojich vnúčat.mala ťažký život,ale zato rozdávala všade úsmev a lásku.bola veľmi dobrý človek.srdiečko mala otvorené vždy pre všetkých a preto má aj moja dcérka meno po nej a je to Viera.dcérke to meno sedí pretože je ako moja mama a ešte sa aj na ňu podobá.uctila som si týmto človeka,ktorého som nadovšetko milovala a prišla o neho a teraz viem,že aj ked je tam hore stále je so mnou v podobe mojej dcérky a ja som konečne psychicky už vyrovnaná a neplačem každý večer ako predtým.
syn sa volá po mužovi.stým som bojovala no muž chcel.sú to predsa aj jeho deti tak on si vybral meno pre syna
Ahojte, ja som mala tiež zmiešané názory na mená po rodičoch, Prvé máme dievčatko, volá sa Laura a teraz, keď sme čakali chlapčeka, stále sme sa nevedeli rozhodnúť či to bude Viliam, Simon, Dávid, tak som nakoniec dala po manželovi René. Najviac sa mi to hodilo k priezvisku i k jeho sestričke. Takže detičky sa volajú Laura a René. 😉
mne osobne sa to teda absolutne nepaci a nedala by som meno po rodicoch..ja si myslim, ze kazdy clovek ma pravo na svoju vlastnu individualitu, a ta je tvorena aj menom..ale zas zastavam aj nazor, ze nech si da kazdy take meno, ake sa mu paci..ked chce mat niekto v rodine trebars aj desat jozkov, nech ma..
@gubcikova my to zatial tiez mame tak dohodnute, ze ak budeme babo cakat, tak babu vyberam ja, priatel chalana....ale..jemu sa moja alexandra nepaci 🙂
Ja ked pocujem mena ako Lukaško,Denisko,Maxik, Sofia,Vaneska,Emka ..a vsetky tie novodobe,je mi na vracanie....na ihrisku,v skolke je ich tisic,,,Akoby rodicia nic ine nevedeli vymysliet .... 🤐 a nedajboze ak je zahranicne v kombinaciii so slovenskym priezviskom,to je ina katastrofa. ☹ 😒 Najnovsie ma pobavili mena exfarmarky Frckovej - Broooklyn Tobias Jozef Frcko a Cherry Moon Luca Frckova???, 😀 😀 😀 😀 😀 😀 to uz aka kombinacia hrozna,,,,,nechapem tych ludi,,,,ved by sa mali pozriet na seba,ci by sa oni tak chceli volat,,,ved to dieta aj vyrastie a bude dospely clovek ....Ja som dala obycajne slovenske,,,pre mna pekne....aj moj muz je Peter,,nevidim v tom problem 😝 🙂
mne sa to nepači pride mi to take bez fantazie .Ale ked sa to niekomu pači prečo nie,každeho osobna vec 😎
@vanilka2612 fuuha, mne teda nie je zo ziadneho mena na vracanie a zvlast z denisa a maxima, tych mam doma. ale urcite by som nedala petra (muza) lebo ich mame v rodine zopar a nebudem ich do nekonecna opakovat ako pokazeny rapkac.
kolko krat denne zvracias? 😲
@vanilka2612 uplne s tebou suhlasim 😉 U nas sa teraz este velmi rozsirilo Noemi a Lara a ked si k tomu pridam slovenske priezviska tak je to smiesne 😀 Ja mam syna Petrika, vola sa po mojom otcovi, ktory sa ho nedozil a urcite by bol hrdy na to ze jeho prvy vnuk sa vola po nom. A ked raz budem mat druhe dieta tak chlapec bude Palko a dievca Anna.
Inak synovca mam Tomaska, ktory sa vola po jeho otcovi, jednu neter Luciu a druhu Anetku. 🙂
@maca_p nemam Petra ale Petru- dievca 🙂 🙂 🙂 no poviem ti , ze velakrat....rodicia chcu byt silou mocou moderni a in , tak vymyslaju nezmyselne mena......ale nech si dava kazdy meno ake chce,,,kazdeho osobna vec,,,a poviem ti,ze si nepripadam ako pokazeny rapkac, preco aj?
My sme dali našim dvom menším deťom mená po sebe, a mali sme na to viaceré dôvody:
1,páčili sa nám 🙂
2, sú to krásne a staré mená, ktoré nie sú módnym výstrelkom a nemyslím si, že vyjdu niekedy z módy
3, máme ich v rodine, už moja prababka bola Paulina, a Richard bol zas už manželov otec, a keďže sme jediná pokračujúca vetva rodiny, tak sme chceli, aby sa toto meno zachovalo
4, s našim už aj tak nezvyčajným priezviskom krásne znejú
5, bolo a je nám jedno hocikoho názor na to, aké mená dáme svojim deťom 😉
podla mojho nazoru zalezi na toim, aky mas k svojmu menu vztah. mne sa moje meno nepaci a nikdy by som ho nedala dcere.
@vanilka2612 ze ti na zvracanie..tak to bude urcite zo zaludka,mena za to nemôzu..uprav si stravu 😅 😀 😉 ..jasne, su mena, ktore sa aj mne nepacia, myslim tak, ked meno nepasuje k priezvysku..ale..niekde je to tradicia, meno sa dedi..niekde je to prispôsobene krajne, v ktorej clovek zije..a tak..a kazdemu sa ine paci, tak ako oblecenie, zivotny styl..tie mena, co si vymenovala su dnes uz bezne..netreba zabudat , ze aj cas v ktorom zijeme sa posunul inde..nie ako kedysi..kazde meno je pekne, pokial ho pekne vyslovime , volame 😉 ..k teme- meno po sebe, po manzelovi som nedala, lebo sa mi to osobne nepaci..mozno, keby sme mali ine mena 😅 ..neviem..u inych mi to nevadi..ja sama som nedala..aj ked muz pri najmladsom chcel, ze nech je po nom/ Milan/ , alebo aspon po dedkovi /Anton/..ale myslim, ze sme vybrali lepsie 🙂
@henulienka - krasne mena,,,,aj moja sestra je Henrieta a svojej dcere tiez dala take meno Henika 😉 😉 Ved v slovenskom kalendari je vela krasnych mien,,,naco sa opicit po zahranici,,,Oni tiez nedavaju slovenke mena , ze??A naco davat detom 2-3 mena ked aj tak ich budu volat len jednym,ze?? 😉 😉 😉
moja dcera ma meno po mne a druha po babicke tak sme sa rozhodli a tak aj mame 🙂 a nehovorime mala Miska a velka Miska s priatelom sa oslovujeme maminka tatinko a zvysok rodiny samozrejme mennom ale nikto sa nepozastavuje nad tym ze ci mala a ci velka..... dokonca moju krstnu a jej dceru volali mala Jana a stara Jana a popritom sa krstna vola Eva no jej babicke sa to nelubilo a tak ju svojvolne premenovala na Janku a ostalo je to tak az do dospelosti aspon moze 2x oslavovat haha 😎
@vanilka2612 pises, ze lukas, denis, max (maximilian) sa ti nepacia, ze su novodobe. ono ked si prelistujes kalendar spred 35 rokov, vsetky tebou menovane mena su tam... lukas je dokonca biblicke meno. staci sa troska pozriet do historie. 😲
btw. mne je este smiesne, ked pocujem tetulu z panelaka od vedla kricat na psa, ze: mirko... pre ludske mena zvieracich kamaratov nemam pochopenie 😀
@vanilka2612 že??? Inak naša Henika mala byť až do konca Veronika, a potom som asi tak týždeň pred pôrodom dostala vnuknutie, že: NIE! Budú ju volať Vera! A to sa mi nepáči. Ani neviem, odkiaľ som vyhrabala tú Henrietu, ale už si ani neviem predstaviť, že by sa volala inak.
Inak proti zahraničným menám nič nemám - komu sa páčia, tak nech sa páči! A celkovo si myslím, že je to každého osobná vec, aj my , aj vy ste si vybrali mená, ktoré sa niekomu nemusia páčiť 😎
samozrejme je to vec vkusu aj ja som vždy vravela, že po sebe by som nikdy nedala a tak moje staršie dcéry majú tzv "moderné mená", ale potom sme čakali dvojičky chlapca a dievčatko a manžel navrhol aby sme dali mená po nás a tak sa aj stalo a rodina a aj známi nám vraveli aké sme dali krásne mená 😀
@maca_p nehovorim , ze su uplne novodobe,,,viem,ze su uz davno v kalendari 😀 😀 😀 😀 len ich je uz strasne vela a velmi vela deti sa takto teraz vola 😉 😉 Tak ako pred 30 rokmi boli Anicky,Zuzky a Katky 😉 😉 😉 Nemusis sa hned urazat,,Ani to meno,ktore som dala dcere,sa nepaci kazdemu a neurazam sa.....ved je to kazdeho vec,,,ja som tu len napisala svoj nazor a vsetci ste sa voci mne spikli 😀 😀 😀 naco je tu potom diskusne forum??
ja nemam nic proti menam deti po rodicoch, dokonca nas Petko ma meno po tatovi, a preco by nie ? ved je to pekne, klasicke slovenske meno 🙂

😀 celé tehotenstvo som bola proti tomu aby bol malý po mužovi...celé tehotenstvo sme sa nevedeli dohodnúť, rozhodnúť sa nad iným menom...a nakoniec na pôrodnej sále som povedala aj tak Martin 😀 asi ma vystrašili tým, že dajú meno po doktorovi (Jozef - volá sa tak môj otec, svokor a švagor) 😀 síce po pôrode mi manžel povedal, že to kľudne zmení, ale kašlať...hlavne, že je zdravý