icon

Mená detí po rodičoch

evulka2203
9. máj 2012

Ahoj baby, čo si myslite o tom, ak rodičia dávajú deťom mená po sebe? Mne osobne sa to vôbec nepáči, veď je kopec krásnych mien a mam rada rôznorodosť🙂

ellie13
9. máj 2012

Mne osobne sa tiez toto "dedenie mien" nepaci, ale som presvedcena,ze kazde dietatko si na svet "prinesie" aj meno.. 😉
Moj priatel cakal tiez 37tyzdnov na Josepha, lebo u nich sa toto meno dedilo x generacii a ja som sa len tisko usmievala,myslela som si svoje a este som aj okolie ukludnovala,ze Joseph to urcite nebude, ved mna sa spytaju ako sa bude volat a ja si mozem povedat co len chcem 😀
No a hen ho, mala sa narodila, meno sme nemali ziadne,resp.len provizorne pocas teh.a nakoniec jej aj zostalo 😀 a ja som porusila svoje dve zasady- 1.nedat meno po rodicoch; 2.dve mena
no vtedy som to tak citila a stale ma to nepreslo takze to tak proste malo byt 🙂
mala sa vola Pia Josephin - Pia je pre nas skratka oceanov a narodila sa v PIAtok a Josephin aj ked mm si mysli,ze som mu spravila laskavost, som dala koli dedkovi s ktorym sa mi snivalo den pred porodom a tiez preto,ze nemocnica v ktorej som rodila bola sv.Josef,ale tomu mojmu to nevravte 😉
Je jedno ake meno svojmu drobcovi vyberiete,ci bude po tom ci onom... nikdy sa nebude kazdemu z vasho okolia pacit a vzdy sa najde nejaky chytrak co vam to skomentuje, ale na to sa mozte z vysoka..dolezite je,ze to tak citite a vam sa to paci, na nicom inom nezalezi! 😉

moniciak
9. máj 2012

@benne Jasné že nie a ešte niečo... Aj ja som z KEŽMARKU!!! 🙂

benne
9. máj 2012

@moniciak aj si ma už niekde videla? .. že či sa mám začať lepšie obliekať, ked mi rastie konkurencia 😅 😀 😀

moniciak
9. máj 2012

@benne Práve som si pozerala tvoj album vy ste z juhu??? Tam máš foto pri tom polkruhu kde je klietka 🙂 Ja som z juhu teraz bývame v Podolínci už rok v podnájme ale kupujeme byt v Kežmarku tiež na juhu tak za mesiac sme tam ako na koni 🙂 Keď bude všetko v poriadku

benne
9. máj 2012

@moniciak my sme mobilno - flexibilní, ale na juh chodí Moni do škôlky.. takže sa nám Kežmarok omonikuje 😎 .. ešte mám mesiac aby som sa dala do parády 😀 😀

moniciak
9. máj 2012

@benne Veď si 🙂 Vieš ako ja niekedy chodím??? 🙂

masinka
9. máj 2012

jej, aj ja som Monika - a manzelovi sa to velmi paci, tak chcel mat aj dceru Moniku... ale ja som sebec, povedala som ze to je moje meno a nikomu ho nedam 😉 a nechcela som byt v tridsiatke "stara", ani "velka"... tak sme mali v rodine ze bracho bol maly Martin, stryko velky Martin a moj byvaly frajer monikin Martin a bol to chaos....
manzelov otec, dedko a este neviem kolki pred nim boli Stefanovia.... svokor tuto tradiciu prerusil (aj ked sa dedko hneval) - za co som mu velmi vdacna a manzel je Rasto.... aj ked nemam syna, takze az take "tragicke" by to nebolo 🙂
my sme sa snazili dat babam strucne, aj cudzincami vyslovitelne mena a zatial sme v ramci rodiny originalni, aj ked nas je tiez dost 🙂

monline
9. máj 2012

@monky978 @benne @moniciak ja som tiež monika a mám malú Moniku, teda- už je veľká, má 18, od malička ju ale voláme Nika, preto nikdy nebol problém, že by sme nevedeli, ktorú volajú 😉

sante81
10. máj 2012

my sme dali meno po tatinovi a sadlo mu jak rit na serbel. ale podla doktora to malo byt celé tehotenstvo dievčatko, nevedela som ze sa narodí chlapec a pred pôrodom som musela napísat obe mená, teraz čakáme zase dievčatko - bude sa volat nina, meno náhradné pre chlapca nemám vôbec vybraté a ani neviem aké by som mala vymysliet, ale nemôzem suhlasit s názorom ze dieta by sa nemalo volat po rodicoch. ked počujem na ihrisku ako sa kazdé 2 dieta volá sofia, jakubko samko, tak som spokojna s tym menom aké sme vybrali.

gemini2
10. máj 2012

@mima595 nie, naj spevak je pre mna Michael Jackson a naj sexi muz predsa Richard Gere....... 😀 😀 😀 preto mam Riška a Miška.... 😀 😀
Ale ich ocino je Michal, tak aj ja mam teda meno po ocovi....l 😀 😀

evulka2203
autor
10. máj 2012

@danka.k dakujem za prijemne vyjadrenie nazoru

michaella7
10. máj 2012

Mne sa to tiež nepáči ale predsa som dala malému meno po tatinovi 😅 volá sa Mirko 🙂 ale to bol taký kompromis kedže sme sa vôbec nemohli dohodnúť na mene...ja som chcela Patrika a manžel chcel Paľka 🙂 tak som zvolila meno po ňom a bol spokojný..ale pri druhom sa nedám a ak bude znova chlapec tak bude určite Patrik...

januska191
10. máj 2012

som prekvapena, kolkym sa to nepaci... nesuhlasim s tymi nazormi, ze je to staromodne a nema to fantaziu. Ja som dala meno svojmu synovi po otcovi preto, lebo je uzasny muz, skvely, mudry, pokorny a chcem, aby moj syn bol po nom. Je mi jasne, ze len kvoli menu nebude, ale je to pre mna dolezite. Rodicia sa musia sami rozhodnut, co to meno bude pre nich a ich dieta znamenat. A dat meno dietatku po nejakom hercovi, ktory je momentalne v kurze, to sa mi zda bez fantazie a uvedomenim si, co to pre neho znamena...

mima2222
10. máj 2012

..čo by som neurobila z lásky k tatinkovi Mirkovi, aj môj otec (dedo 🙂 ) je Miro, ja Mirka, nuž musí byť aj malý Mirko a nikto so mnou nediskutuje... 😒 Ja som chcela Filipka alebo Adamka.. A to má môj drahý vymyslené mená aj pre budúcich synov, ja nech si vymýšľam babské mená 😝

janaka27
10. máj 2012

Mne sa velmi paci, ked ma dieta meno po rodicoch, hlavne preto, ze verim na vybracie mena a starsie mena maju urcite lepsie vybracie ako mena nove, nie nase , ale cudzie. Paci sa mi , ked maminky nad menom premyslaju, aj ja som premyslala , no meno po ockovy, dedovy a pradedovy, sa mi zdala ako ta najlepsia kombinaciu. Prvej dcerke som dala moderne meno a na ihrisku a aj v skole nebola jedina , niekedy boli aj 4 na jednom mieste, nechcela som to zasa. Viem ze meno je jedinecne, ale Kleo ..to meno sme chceli... sa mi nevidi vhodne pre nejakeho solidneho pravnika alebo doktora. Potesi ma ked pocujem nejake nezvycajne obycajne slovanske mena ake dala napriklad herecka Veronika Zilkova alebo jej dcera svojim detom.

alla24
10. máj 2012

Nechapem ako moze niekto napisat taky blud ze ked matka da dcere svoje meno tak je to z pychy ci malej fantazie. A ze kazde dieta ma byt jedinecne aby sa nescitilo menejcenne. Ja mam meno po svojej mame a nikdy som sa necitila menejcenna. Ale to bude asi skor o povahe cloveka. Teraz sa nam narodila dcera a tiez som zvazovala ci sa nebude volat do tretice Alena. Mne sa moje meno paci a paci sa mi hlavne ked ma volaju Ali alebo Ala. No nakoniec som vybrala meno Alica lebo sa mi zapacilo este viac ako moje vlastne a volam ju Ali.
Myslim si ze radsej dat meno po matke ktore sa nevyskytuje tak casto ako otrepane mena ako su v dnesnej dome Emma, Nina, Nela a Karolina. Pracujem s detmi a poviem Vam tychto mien su plne skolky. Ja osobne budem rada ak moje dieta bude v triede jedine s tymto menom ako keby ich tam malo byt aj 5. Toto je pre mna jedinecnost a vobec by som neriesila ze ma moje dieta po mne meno 😉 😎 Tu ide skor o to ake to meno ma.

katrinka8
10. máj 2012

Ja by som nedala dietatu meno po sebe, ani po manzelovi (obaja mame ten isty nazor), pretoze: 1. Nevedela by som si zvyknut volat svoje meno na svoje dieta - vseobecne sa zvlastne citim, ak oslovujem svojim menom niekoho ineho 2. v nasej rodine sa vyskytuje asi 7x meno Anna a vzdy je z toho chaos, ked sa chceme dohovorit, o koho vlastne ide (nemam nic proti menu Anna, prave naopak) - zda sa mi to dost neprakticke a po 3. nepaci sa mi, ked sa vlastne po case zacne obvykle v oslovovani hovorit starsiemu menovcovi ako "stary napr. Peter" a mladsiemu "mlady Peter" - ako rozlisovacie znamenie.
Chapem, ked niekto da svoje meno, ked sa mu velmi paci alebo ma na to ine svoje dovody, ale my to v plane rozhodne nemame 🙂

katrinka8
10. máj 2012

@ellie13 - toto je trochu off topic, ale velmi ma zaujalo, ze PIA mate ako skratku oceanov. Preco ste sa tak rozhodli? Mate nejaky zvlastny vztah k oceanom? Aj ja mam taky pocit, ze dietatko si meno prinesie 😉
Inak, ja som velmi tuzila po Marine - lebo v preklade to znamena "morska" - ja milujem more 😉 A tiez je to vlastne taka zlucenina mojho a mm mena (MARek katarINA), ale - bohuzial - mi to nepreslo a mame Terezku 🙂

palinkovamaminka
10. máj 2012

Moj maly ma meno po ockovi. Ocko vyberal pre chlapca, tak to takto dopadlo, ja som si na to meno ale zvykla, myslim, ze sa mu super hodi a aj k priezvisku. A nebojte sa, ze by kvoli tomu nebol osobnost, to je, uz teraz! 😀

vv88
10. máj 2012

V rodine mojho mileho sa vsetci muzi - vratane jeho - volaju Jano, ked sa nepodari prvorodeny syn, ale dcera, tak je pre istotu Jana. Nielen v rodine, mam pocit, ze cela dedina sa vola jano. Pre tretie dieta je uz pripustne aj ine meno, zasadne netradicne, ako martin, eva, alebo peter, dokonca vlastnia aj jedneho radoslava, co je ale uz maximalny ulet. Na milom som videla, ze by bol celkomrad, keby bol aj nas syn Jano, bez ohladu na to, ze by sa tak volali dvaja jeho bratranci, dvaja dedovia, synovec, stryko a vsetci kamarati. Nastastie na tom netrval. V zasade nie som proti dedeniu mien, ale v tomto pripade ee 🙂

valerya
10. máj 2012

Určite je to veľmi nepraktické. je toľko mien. Lenže ak je toľko mien, prečo sa z desiatich chlapcov ôsmi volajú Samko a dvaja Šimon? 😀 A z desiatich disvčat je päť Sofiniek, dve Emky a tri Ninky? 😀

katrinka8
10. máj 2012

@vanilka2612 - ja tiez len na margo mien, ktore si vymenovala ako novodobe... no, napr. taka Ema je moja sesternica a ta bude mat o rok 30 rokov 😀 Lukas je podla mna meno, ktore sa tiez dava roky - rokuce (ako tu uz bolo spomenute, je to biblicke meno, ale vseobecne v kazdej dobe sa dava, je to bezne meno) 😉 Je pravda, ze mena podliehaju mode, podla mna su obdobia, kedy sa davaju urcite mena a tieto obdobia sa po case vracaju, niekto "znovuobjavi" nejake meno a to sa potom rozsiri. Podla mna je teraz tak rozsirene napr. aj meno Simon (s makcenom), je to vlastne stare biblicke meno, dlho sa nedavalo - teraz sa znovu objavilo. To iste Jakub alebo Samuel.
Napr. my mame Terezu a mojej svokre povedala suseda, ze: Jeeeej, ake pekne meno, starodavne, ale krasne. No a napr. v Cechach je vraj plno Tereziek. U nas na ihrisku som nepocula este, kamoska mi robi v porodnici a povedala, ze za ten rok, co tam vtedy akurat bola na oddeleni, sa okrem nasej narodila napr. len jedna Terezka.

excelent1
10. máj 2012

moja druhá dcérka dostala meno po mojej starkej.tuho som vymýšľala meno pre nu a nič krásne ma nenapadalo,až raz v posteli som si povedala ,že bude Júlia po mojej starkej.nepríde mi to meno ani tuctové a starká si tozaslúžila..máme na nu veľa spomienok ...iba pekných 😵 😵

jerryjanka
10. máj 2012

tak moja mama bola Jana, ja som Jana aj moja dcerka je Jana 😀 zabite ma 😀 hehe, akurat teda ja mam priezviska dve, moja mamina už nežije, a mala ma len mužove priezvisko

ellie13
11. máj 2012

Skoda,ze ti Marina nepresla, aleTerezka je tiez krasne meno ;) my sme zacali rozoberat mena ked som zistila,ze som tehotna a k nicomu to neviedlo tak sme to hned aj nechali,aby sme sa zbytocne nevadili 🙂 Doktor mi vravel, ze to bude hrozny zivel a tak vzniklo aj"pracovne" meno 🙂 mne sa ich pacilo viac (Johanna,Ellie,Ema,Dorothea a s chlapcov William,Pascal,Luis) a o Pii som nebola az tak presvedcena koli tomu,ze dnes je velmi oblubena Mia a to je podobne..ale ked sa narodila bolo mi vsetko jasne. je v znameni Panny,a nechala na seba cakat od stredy do PIAtku.V piatok rano sa narodila do vody a my sme sa len smiali,ze uz jasnejsie to byt ani nemoze 😀 No ale to bolo reci,ze ake divne meno,ale vsetci si nakoniec zvykli a ja si zacinam zvykat,ze mi z Pii spravili Piusku 🙂

ellie13
11. máj 2012

@katrinka8 Skoda,ze ti Marina nepresla, aleTerezka je tiez krasne meno ;) my sme zacali rozoberat mena ked som zistila,ze som tehotna a k nicomu to neviedlo tak sme to hned aj nechali,aby sme sa zbytocne nevadili 🙂 Doktor mi vravel, ze to bude hrozny zivel a tak vzniklo aj"pracovne" meno 🙂 mne sa ich pacilo viac (Johanna,Ellie,Ema,Dorothea a s chlapcov William,Pascal,Luis) a o Pii som nebola az tak presvedcena koli tomu,ze dnes je velmi oblubena Mia a to je podobne..ale ked sa narodila bolo mi vsetko jasne. je v znameni Panny,a nechala na seba cakat od stredy do PIAtku.V piatok rano sa narodila do vody a my sme sa len smiali,ze uz jasnejsie to byt ani nemoze 😀 No ale to bolo reci,ze ake divne meno,ale vsetci si nakoniec zvykli a ja si zacinam zvykat,ze mi z Pii spravili Piusku 🙂

vanilka2612
11. máj 2012

Neviem, preco by dieta,ktore ma meno po rodicoch nemalo byt osobnost ? Len kvoli menu??To je aka blbost 😕 Ved meno nezarucuje vyvoj osobnosti ani nicoho ineho ...Ja mam meno po mame Valéria,,osobne sa mi az tak nepaci, hlavne v skratke,, 😉 Mne pride smiesnejsie,ked je v skolke, na ihrisku 5 dievcatiek s rovnakym menom,,,proste urcite by som nedala meno,ktore je prave in a ktorych je vsade vela 😀 😀 Len v nasej skolke su iba Vanesky,Natalky,Sofie,,,, 😀 😀 😀 @valerya

lujza123
11. máj 2012

co poznam zopar menovcov svojich rodicov tak vsetci na to frflu ze aka kopirka...ale zvacsa byvaju aj trosku hrdy ked je to napriklad meno dedene uz xxxx generaci

matso
11. máj 2012

U nas sa dedilo niekolko generacii meno Maria a este mi potom pribudla aj svokra a svagrina Maria. Takze na Marie sa u nas chodilo po gratulaciach... Mne osobne sa dedenie mien nepaci (ja som nastastie meno nezdedila a som s nim spokojna). Moj muz ma meno po otcovi a problem nastal uz pri oznamkach na svadbu, kedy svokra chcela do oznamka zakomponovat aj skratku ml. za meno mojho muza, aby bolo jasne, ze si neberiem otca... co ma teda riadne nastvalo a rezolutne som to zamietla (svokra sa na to aj trosku urazila). A to nehovorim, kolko krat sme museli na uradoch a na zasielkach vysvetlovat, ci sa jedna o starsieho alebo mladsieho... nakolko su este aj obaja Ing. No chaos.

mimajesa
11. máj 2012

Ja by som nikdy nedala meno po sebe pretoze moja mama sa vola rovnako ja, starka a dokonca aj SVOKRA ako na just!!! 😢 takze postu za slobodna mi otvarala mama a teraz chodi posta mojej svokruse k nam a niekedy mi volaju mysliac si ze je to ona---no ziadne sukromie v zivote 🙂 🙂 🙂
Dufala som ze ked sa nam mal narodit syn aj muz je takeho isteho nazoru na mena ako ja....chvalabohu bol 😀
Takze sme hladali spolocne mena nasich deti formou kompromisu 😀 😀 a sme veeeelmi spokojny dufam ze aj oni budu(nase deti 😀 )