Mená detí po rodičoch
Ahoj baby, čo si myslite o tom, ak rodičia dávajú deťom mená po sebe? Mne osobne sa to vôbec nepáči, veď je kopec krásnych mien a mam rada rôznorodosť🙂
co sa tyka mien ja sa volam po mame a bracho po tatovy a vobec sa mi to nepaci. ja mam priatela Petra medzi dievcenskymi menami bud Nela alebo Petra a chlapcenske Matej. Petru chcem dat preto aby mali s mojim priatelom spolocne meniny. ale aby si volalo dievca po mne Jarmila tak to nehrozi.
my mame tiez generacne meno Juraj, vola sa tak moj syn, manzel, jeho otec...a vobec nechapem komentare, ze je to z nedostatke fantazie alebo ze ako sme mohli take nieco svojmu dieťaťu urobit 😕
ja som robila v decaku a ked som isla zaniest deti do skolky, tak v jednej triede bol 6 Samuelov a o menach ako Sofia, Nela, Viktoria, Sara, Jakub akoby sa vrece roztrhlo. mne uz sa z tychto mien aj ryha 😝 rodinna oslava je parkrat do roka, no v kolektive rovesnikov sa pohybuje castejsie a u nas napr. s menom Juraj nie je v siroko-dalekom okoli nikto...
ale ved nech si da kazdy take meno, ake sa mu pači
@epsonka45,,,aj ja mám Petru a poviem ti,ze je jedina v skolke,na ihrisku,,,,este som rozmyslala aj nad Petronelou aby sme ju mohli volat aj Petra aj Nelka ale tak vyhrala to Petra 😀 😀 😀 a som spokojná,,,,a majú spoločne meniny a co?
@vanilka2612 rozmyslala som aj nad tou Petronelou lebo ako vravis mozes jeje hovorit tak aj tak.
no mena ako Nina, Sofia, Sára, Jakub, Nela, otras proste fakt milion deti, asi ako ked u nas v triede bolo 5 katiek a 6 x Janka
@tkmama to o akom zmatku pises? Si to zazila azda? ja mam meno po svojej mame a nikdy ziaden zmatok to nevyvolalo. Ani ked chodila posta. Listy od priatelov z tabora boli jasne ze patria mne - podla typu pisma na obalke. Ked prislo nieco uradne to sme tiez vedeli koho posta je podla okolnosti ktore boli. Pre nas to malo skor vyhodu ze ked som nebola doma ja tak postu prevzala mama a opacne. Tiez nechapem ako mozes napisat ze ak da niekto meno dietatu po sebe chce z neho urobit svoju kopiu. To co za blud??? To ani na chvilu ta nenapadlo ze mozno niekomu sa jeho meno paci je s nim vzity a preto ho da aj svojmu babatku? Ved predsa nedam meno ktore mi je proti srsti nie? A k tej osobnosti ktoru ovplyvnuje jeho meno sa radsej nevyjadrujem. Ja som si raz v takej mudrej knihe citala a spolu s kamoskami sme sa smiali tri dni ake somariny su tam o nasich menach popisane. Ale ok nech si kazdy veri comu chce. Ved niekto veri aj ze bol s ufonmi na kave 😎
Moja reakcia je preto taka lebo neznasam ak niekto ide hodnotit nieco co nezazil - teda taky mam ja pocit z tvojho prispevku. Ak je to inak tak sa vopred ospravedlnujem.
Aj ja som dala malemu meno Mirko, po manzelovi...proste mi to ani inak neprislo. Svojho manzela lubim, a ako prejav lasky a vdaky, som dala malemu meno po nom, citila som to tak, a poviem vam, manzel bol velmi pysny (ako inak 🙂 ) A co na tom, ze ma toto meno v nasej rodine viac ludi?? Vobec, ale vobec sa to nepletie-nema totiz co 😉
Mne to pride velmi sebecke od matky, ked prvorodeny syn nema meno po otcovi (vtedy mam dojem, ze nieco v tom vztahu nie je v poriadku-moj nazor).
ako by som to napisala... nas maly sa vola Petko, aj jeho tatino, ale aj keby sa manzel volal inak, rozmyslala by som nad tym menom, takze nie je tak celkom po tatkovi, ak to chapete... no ale nic zle na tom nevidim, aby sa deti volali po rodicoch... 🙂 nemyslim si, ze je to kopirovanie rodicov alebo nieco podobne, u jednych to moze byt ucta ku generaciam, u inych prejav vdaky, lasky... alebo ako u nas, proste sa nam to meno paci a hotovo 😉
@matkamirko no tvoj názor je divný.Prečo by v rodine mal byť nejaký problem,ked dieta nema meno po otcovi?A ak aj je...tak to dieta s otcovym menom ten problem vyriesi?Niekomu sa proste paci dat meno po mamine,otcovi,niekto chce dat uplne ine.Ja mam tiez meno s maminou rovnake,moje dcery uz maju ine a problem nemame v manzelstve ziadny.A preco by malo byt sebecke od matky nedat synovi meno po otcovi?Ved mu dala dieta,co mohla dat viac?Radsej dam ine meno,ako by malo byt v triede 10 Petrov Kovačov...napriklad 🙂
podľa mňa, ak ma niekto meno po rodicoch, nema to nic spolocne s jeho osobnostou a ani sa nesnazi urobit z dietata kopiu. To je kategoricka hluposť. Môj manžel a aj jeho otec su uplne dve odlišné osobnosti. Manžel ma ešte dvoch starších bratov a on ma meno po otcovi, no nikdy sa z neho nikto nepokusal urobit kopiu, to ani nejde. To akože mam svojmu synovi povedat, ze spravaj sa ako tatko, ved mas jeho meno 😨
to skor jeho druhy brat je cely otec, myslim povahovo, a pritom ma take meno, ake v celej nasej rodine ani nie je
mne sa napr. aj pacilo meno Juraj, keby sa manžel vola napr. Adolf, tak to uz by sme nedali...
a suhlasim s @matkamirko , ze aj moj muz bol hrdy, ze maly sa vola Juraj po nom, lebo neda sa tak vseobecne tvrdit, ze ja som to dieta nosila a porodila, ved bez toho manzela by som asi neotehotnela, zatial nemam samooplodnovaciu funkciu 😀
Zlatíčka, vidím, že veľa z vás sa chytilo tých "malých kópií", tak pre vysvetlenie: keď sa mi narodil syn, veľa ľudí sa ma pýtalo, prečo sa nevolá po tatkovi, veď je celý po ňom, a keď sa začal prejavovať, tak hneď to boli tatkove gény a to ma strašne štvalo, lebo to, že je to chlapec, ešte neznamená, že bude celý tato, nie? (a ani nie je, len tak na okraj). Takže veľa ľudí to naozaj takto vníma. Ja mám naopak rada pestrosť vo všetkých formách, preto by ma asi rachlo, keby sa ešte aj môj malý volal ako jeho otec a dedo. Iné by to samozrejme bolo, keby sa mi dané meno mimoriadne páčilo 🙂 Takže všetky maminky, ktoré máte doma malé originály a urazilo vás, čo som napísala vyššie, môžete sa "odraziť" 🙂 😝
ja sa volam po mame, moj m sa vola po svojom otcovi a dedovi, ale ja svojej malej som dala meno ine, viem podla seba ze je to neprakticke, hlavne v poste ked sme spolu s mamou byvali a dokonca bol aj problem v banke kedze sme mali rovnaku
Ja na margo toho mena a jeho ovplyvnovania - myslim, ze nase mena nas naozaj ovplyvnuju, ci uz pozitivne alebo negativne. Existuje dost ludi, ktori si meno menia, pretoze sa im jednoducho nepaci. Ja osobne som v detstve bola dost nespokojna so svojim menom - ako dietatu mi vadilo (volam sa Katarina) - vecne som mala problem sa predstavit, najma v puberte. Nevedela som nikdy, ci mam povedat, ze som Katarina alebo Katka alebo co 😀 Navyse sme v triede (ci uz na ZS alebo na gympli alebo aj na VS) vzdy boli aspon 4 (rekord bol 6), co mi dost teda vadilo a vzdy som rodicom hovorila, ze mi mohli dat ine meno... Ale meno zdedene nemam, v rodine som bola jedina (aspon niekde 😀 ), ale ked som sa vydala, tak uz mam menovkynu v manzelovej rodine. A vzdy sa strhnem, ked sa hovori o Katarine.
Ale zase moj brat je Ondrej a mojej maminy otec bol Andrej - preto som vzdy hovorievala, ze aj bratovi mohli dat radsej Andrej 😀
Vseobecne, meno je vec vkusu a co mi najviac vadi je to, ze ludia citia akusi zvlastnu potrebu komentovat prichystane meno pre babatko. Akoby nestacilo sa opytat, ako sa babatko bude volat a ak sa paci, povedat, ak sa nepaci, nekomentovat. A nieze clovek povie, ze ma vybrate meno take a take a okolie hned hovori, ze take nedaj, onake nedaj, lebo to lebo hento... ved je to rodicov osobna vec. Pri druhom dietatku by som chcela mat tu trpezlivost a meno neprezradit, iba naozaj blizkym ludom, o ktorych som si ista, ze to nebudu nepatricne komentovat. Ale neviem, ci sa mi to podari 😀
dnes je mozno originalnejsie dat meno po rodicovi, nez chciet byt za kazdu cenu originalny a dat dietatu meno Sofia, Viktoria alebo Samuel 😅
aj ked teda praktickejsie je podla mna davat meno aspon ob-generaciu, teda skor po starych rodicoch nez rodicoch. pri dvoch rovnakych menach v jednej domacnosti to moze prinasat dost praktickych problemov, napr. s postou a pod. 😉
Ja osobne som nedala mená po nás, lebo ja mam meno po mame a velakrát sme z toho mali chaos.
@alla24 môj muž je veľmi hrdý na svoje, v tejto dobe už netradičné, meno. Vraví, že s ním bol vždy spokojný a prinieslo mu šťastie. A chce, aby aj jeho syn bol šťastný a úspešný. Takže Vinckovi sme nedali meno kvôli nedostatku fantázie či kopírovaniu, ale kvôli hrdosti, ktorú môj muž cíti - je hrdý na svojho otca a starého otca (mmch, moc moc úspešní muži), ktorí sa takto volajú (volali) a samozrejme je hrdý aj na svojho synčeka... Občas sú s tým spojené aj úsmevné situácie. Keď vonku zakričím Vincko, tak hneď kopu ľudí vie, že je to syn môjho muža, hoci mňa napr. nepoznajú 😀
V manzelovej rodine je chlapcenske meno Vaclav pre prvorodeneho syna uz 5 generacii. Manzel, jeho ocko aj dedko su tak skveli a uzasni ludia ze mi ani nenapadlo trhat tuto tradiciu - paradoxne je to mojmu manzelovi uplne jedno. Ak by malo toto meno ovplyvnit osobnost mojho syna podla jeho predkov tak budem len vdacna - uzasny charakter, ciste hodnoty, zodpovedny a spolahlivy v kazdom ohlade. Rozhodli sme sa ale dat malemu 2 mena aby ak so svojim menom nebude spokojny - aby si mohol neskor sam vybrat ako sa bude predstavovat (mam kamaratov, kt sa na strednej skole zacali predstavovat svojim druhym menom). Samozrejme je vela krasnych mien ktore by som mohla vybrat, nie je to nedostatok fantazie. Ide skor o spojitost s osobnostou ktora je pre mna vynimocna. U ziadneho ineho mena takuto silnu skusenost nemam. A urcite by som nechcela trhat tradiciu - nie kvoli tlaku rodiny ale z ucty k tymto vynimocnym muzom.
môj brat a môj otec majú rovnaké krstné meno a nikdy som žiadny problém v tom nevidela. keď som sa dozvedela že naše prvorodené dieťatko bude syn hneď som chcela aby sa volal po manželovi, ako znak lásky a hrdosti že je to jeho dieťatko a tiež mi to nepríde divné. v rodine ich odlišujeme ľahko, manžela volajú všetci Maťo a synčeka voláme Majko. a osobne si myslím nech si dá meno kto aké chce, či po rodičoch či z mongolského kalendára, pokiaľ sa jemu páči, čo to kto má čo riešiť 😕 😝

V živote by som svoje deti nepomenovala po sebe alebo manželovi. Nie preto, žeby sme mali nejaké otras mená, ale kvôli zmätku, ktorý to vyvolá. A neviem, mne to pripadá, ako by si rodičia chceli robiť z detí svoje kópie. Mojim deťom som vybrala nádherné starodávne mená, ktoré majú krásny význam v preklade (lebo verím, že meno čiastočne ovplyvní osobnosť).