Moje 18 mesačné dieťa spí 18 hodín denne
Asi si zbytocne robim starosti, ale je normalne, aby 18 mesacne dieta spalo 18 hodin denne 😕 Ako viem, asi som paranoik, ale mne sa to zda strasne moc, ze je taky unaveny... ako dnes vstaval 09:15 a spinkat siel 11:15 potom spal ukazkovych 4,5 hodiny do 15:45 a teraz 18:30 je uz umravcany v posteli. Ako dnes je to extrem, inak je to tak tych 18 hodin, len mi to tak vrta v hlave, ze to je divne... sorry za vylev 🤐 Len chcem vediet, ci je nas takych viac a ci to teoreticky moze mat nejaku organicku pricinu??
@anjelicek26 nas maly mal krvny obraz tiez v poriadku, ale zasoby zeleza mierne znizene... to by mu z klasickeho krvneho obrazu nezistili... Maly mal od narodenia anemiu, cucoriedky, melasu, mangold, spenat, cervenu sosovicu atd. je pravidelne a aj tak ho ma mierne znizene...
@kvetinqa - ja budem este raz volat zajtra pedine v nemecku, nech mi poradi, ze ako najlepsie doplna to, co straca tym kakanim. Ale pred julom - stahujeme sa hned prve julove dni - sa do nemecka uz nedostaneme.
@anjelicek26 ja som uz raz na tvoj prispevok ohladom travenia u Maxa reagovala.Mam syna kt.ma celiakiu,jemu to zisitili z krvy,ale nie vzdy je to smerodajne az gastroskopia ukaze-pozru endoskopom crievko,v akom je stave.
Nasmu malemu kym nezisitili,tiez vela spaval a bol unaveny,a mala som pocit ze velmi malo vydrzi.Len ono to fakt niekedy nemusi vyjst z tej krvi,ale az endoskop je potrebny.Kazdy vie,teda aj laik,ze pokial ta stolica nema formu a je hnacka,je to po dietnej chybe,cize na to sa treba zamerat,ale to predsa vies aj ty sama,drzim vam palce,lebo viem,ze urcite ta to trapi,ked sa jedna o deti 😉
@angellinka - ja viem, ze potrebujeme endoskopiu, len to mi tu momentalne nikto neurobi :( Fakt zlate slovensko ludia ani nevedia, ake mame dobre zdravotnictvo 😔 😔 😔 Ten termin u pediatra je "uz" o tri tyzdne, tak hadam sa to niekam posunie 😖
@anjelicek26 hm, dobre robíš, keď ho nenútiš, telo vie, prečo niektoré veci nechce a myslím, že ty rozoznáš, kedy to sú vymýšľance a kedy fakt nechce.
Skús to ovocie dusiť..aj zeleninku...a uvidíš.
A nemá hnačku pre to, že čerstvé ovocie zapíja hneĎ vodou, alebo tak? Napríklad..
Tiež ma ešte napadlo nedávať čerstvé pečivo - ale aspoň z predošlého dňa...
Napr. moja dcéra máva hnačku vždy po čertsvom ovocí - skúsila som jej par krát niečo dať..a hneĎ sa mi posrajdila (hnačka) ..takže ovocie pekne šúpem (jabko, hrušky, atď...) a udusím.
Tiež sa mi totálne presrajdila (hnačka) , keď som jej dala chlebík s cottage cheesom - kde boli nejaké probiotické kultúry, či čo.
@anjelicek26 a ešte..aby som ťa trochu odpútala od vážnejších chorôb...môže mať syndróm dráždivého čreva (aj keď netuším, či ho môžu mať aj také malé detičky...ale myslím, že môžu) 🙂
@minewka - pecivo je u nas tiez bieda, chlieb papa len ak domaci a aj to len obhryza, zlize maslo, lekvar, sunku - dopln vhodne 😝 To dieta zije na cestovine, zemiacikoch, polievockach a predovsetkym mäsku, to by jedol hadam stale 🙄 A teda cerstve ovocie a zelenina, ale skusim niekolko dni len dusit a tak podavat. Len to nam bude paradne chybat, on to miluje. A teda pije este svoje UM (len do od pol roka do roka - to od roka mu to len zhorsilo), pije este vecernu, nocnu, rannu a aj obednu flasu pred spanim. Zrusit mlieko sme mu tyzden komplet zrusili - vsetky flase - hnackoval dalej - tak sme mu to vratili. Lebo inak mam pocit, ze neje takmer nic.
@minewka - ano moze, to je to, co nam hovori tu anglicky doky, ze asi ma, aj kvoli tomu, ze sa tri tyzdne skorej narodil. Ja sama mam syndrom drazdiveho creva :( Len ci sa toto moze zdedit?
@anjelicek26 neviem..skôr asi nie, keďže momentálne sa tento syndróm pripisuje hlavne stresu, moc aktívnemu spôsobu života, diétnym chybám..
Ale každopádne treba endoskopiu a uvidí sa..
@anjelicek26
no to je pravda, je to citit z kazdeho Tveho slova..doslova Te vidim 😉
p.s. Bohuzel nemuzu docist...musim uvolnit PC..ale psala jsi, ze maly nema hnacku porad..ze jen 1x denne..zkusila si vypozorovat co predchazelo??
Zkus si to zapisovat a konfrontovat 😉
@anjelicek26 neviem..možno Max citlivo reaguje na stahovania, mozno ma prilis vela podnetov...a pre jeho pokojnu povahu je troska problem to spracovat (vychadzam z toho stresu, ktory syndrom DC ovplyvnuje)...
Ale inak ja som si myslela, ze tu hnacku ma viac krat pocas dna...
A on kaká vlastne 1x za deň - ale hnacku?
To by som sa fakt neobavala nedostatku zivin, ani ze sedmospacstvo je z tohto.. 🙂
@minewka - ano len raz denne, maximalne dva krat, nie, ze kazdu chvilu kaka. Ale veeelmi riedka stolica. A je pravda, ze my priemerne kazdych 6 tyzdnov sedime v lietadle smer slovensko, nemecko alebo uplne niekam inam 🤐 Vzdy zmena casu, prostredia.
@anjelicek26 fuuuha..kazdych 6 tyzdnov? No to je dost aj na dospeleho teda ti poviem... 😒
Mozno to ma Maxik aj z toho..mozno je to kombinacia viacerych veci - predcasny porod, drazdive crievko, alergia na nejaku potravinu, casta zmena casu a prostredia..kopec aktivit..podnetov..
@minewka - veru ja mam pocit, ze vzdy, ked sa unormalnime, zasa niekam ideme... teraz nastastie "az" 1.7. nas caka komplet stahovanie z Uk do DE... a v septembri full time skolka... no vravim, u nas klud v najblizej dobe nebude 😔
@minewka - a na prelome jula/augusta sme dva tyzdne na slovensku a koncom augusta sme chceli dovolenku :( No proste :( Akosi furt v pohybe
@anjelicek26 ahoj,nebude to k teme, len by ma zaujimalo, lebo si spominala, ze malemu sladis melasou, a nikde neviem zistit, kolko tej melasy denne 17 mesacne dieta moze. tak by som bola rada, keby si mi poradila, dakujem pekne
@chryse - ak sladim, tak dam melasu, neviem, väcsinou pije vodu, ak spravim cajik, dam mu tam cajovu lyzicku, pokvapkam mu tym ovocie, ak je kysle (jablcka napriklad)
@anjelicek26 hmmm...tak okrem roznych zmien v strave skus (ak sa to teda da)...v case "nestahovania sa"..mu navodit taku uplnu pohodicku, klud...kup mu rybicky 😀 😀 ...ziadne nejake nahlenie sa...a podobne..
Zda sa mi - ale neviem naisto...ze pri inych chorobach...napr. aj celiakia...by tie hnacky boli asi viac krat denne...nie?
plus deti sú chudé, s veľkým bruškom, anemické, zle priberajú, majú oneskorený rast...a tuším Max má len tú hnačku... 🙂
A tú intoleranciu laktózy - skús otestovať tak - že obmedz pocet ml vypiteho mlieka...napr. 5 dni skusaj len 100ml denne - ci to hnacku nezmierni..lebo tusim ze pri laktozovej intolerancii ide o to, aky je tvoj denny limit na mliecnu laktozu - a prekrocenie tohto limitu = problemy...
Ale fakt to treba skusat par dni...asi chvilu trva, kym sa to nejak odbura a ta hnacka stabilizuje.
@minewka - rastu mi obe deti pomalsie - saska ma takmer v 6 rokoch len 106cm), aj ja som strasny chrust oproti rodine -20cm od vsetkych ostatnych :( Tak neviem, ale ano pri celiakii by mal mat bolesti bruska a hnacku castejsie, ale vraj sa to prejavuje u kazdeho inac. A vahu on ma na tu vysku akurat.
Co sa tyka laktozy - mesiac pil sojove mlieko a mliecne vyrobky aj tak neje - nepomohlo. Aj bezlaktozove mlieko pil dva tyzdne (som sa bala, ze aj soja mu teoreticky moze robit zle) - tiez nic. tyzden bol komplet bez mlieka - pil len vodu a caj - tiez nijaka zmena.
Idem skusit obmedzit aj to ovocie, zeleninu, ale mam pocit, ze uz nebude jest takmer nic. Uz teraz mam problem mu zabezpecit 5 normalnych chodov.
@anjelicek26 okrem intolerancie laktozy existuje aj intolerancia fruktozy, glukozy, možno aj iných . Napadlo ma to v suvislosti s tým, že prejavy sa zhoršia po sladkých jedlách. Skús si o tom niečo vygoogliť, možno v tom nájdeš svojho syna. Inak veľmi držím palce, ja som hysterická matka 😝 , s každou maličkosťou bežím za doktorkou, toto by som riešila veľmi radikálne 🤐
@lenja123 - ja som bola x-krat u lekara, vzdy ho premerali, prevazili, vypoculi a poslali ma domov - ze nema bolesti, pribera, vyzera normalne, ze co vlastne chcem. Tu fakt nie su normalny.
@anjelicek26 ono pri hnackach je vzdy laktoza problem - aj bez toho, aby mal clovek intoleranciu laktozy, ci alergiu..
Pri hnacke sa anrusi sliznica creva,,,ktora v normalnom pripade obsahuje enzymi, ktore stiepia laktozu...co vlastne vyvola neznasanlivost laktozy...
A tvoj Maxik pije teda mlieca viac nez dost...
Inak tiez by som trosku obmedzila aj dzusiky...
Neviem no..skusila by som to fakt s tvrdou dietkou 2-3 dni, ozaj len cierny caj, ryza, dusena mrkva ci mrkvovy odvar..a potom postupne pridavat , co ma rad...ale ozaj len po troskach...nech to cirevko ma cas sa regenerovat...plus nejake kvapky typu Hylak...a az ked by bola stolica OK taky tyzdne, dva..potom by som pridala take veci ako dzusik...
No ale tazke to je...
@anjelicek26 a tu zeleninu nemusis obmedzit...len ju nadavaj surovu...dusene jabko, ci hrusku Max nema rad?
Ja osupem jabko...pokrajam, v troske vody kratko podusim...
@anjelicek26 aj sestra ma take spave dieta, tiez tak krasne spinkaval a aj teraz (uz ma 3,5 roka) spi poobede aj 3 hodiny, je uplne v poriadku, len sa mu tak ziada spat...moja ninka zas spi velmi malo a tadeasko tiez, ma len 7 tyzdnov a cez den mi spi dokopy max. 2,5 hodiny...mam takych nespavcov...
@anjelicek26 este ma napada aj helicobakter...tam je potom narusena vystelka zaludka, ci to nie je pricina hnacky, moze mat nedostatocne travenie uz v zaludku
@minewka - hylak mam zo slovenska dovezeny, aj ine lieky na hnacku, tak ideme od zajtra na to. A dzusy nepije, len na dovolenke teraz toho popil co sme boli po navstevach a co mu dedo nalial a kakanie bolo fakt zle.
Ja som pravdu ovocie nikdy nedusila 🤐 urcite vyskusam. Musime na to inak, hadam to bude mat nejaky efekt.
@jolinka - nevideli by to vo vytere? Ci extra na to musia testovat? Mne lekarka len vravela, ze vsetko bolo v poriadku, po telefone som sa nevypytovala viac, odvtedy sme v nemecku neboli.
@anjelicek26 neviem ti povedat ...az tak sa v tom nevyznam, len ma napadlo ze segrina dcerka mala hnacky tak mali podozrenie aj na to, ale nepotvrdilo sa, mala to jej neter tak rozmyslali ci sa to neprenieslo na malu.

@minewka ja som tiez davala osoleny caj, poradila mi ho pedina... super si to vsetko rozpisala... podla mna by sa nedostatok mineralov a vitaminov, tak isto ako nejaky dlhodoby zdravotny problem prejavil aj niekde inde... @anjelicek26