Moje 18 mesačné dieťa spí 18 hodín denne
Asi si zbytocne robim starosti, ale je normalne, aby 18 mesacne dieta spalo 18 hodin denne 😕 Ako viem, asi som paranoik, ale mne sa to zda strasne moc, ze je taky unaveny... ako dnes vstaval 09:15 a spinkat siel 11:15 potom spal ukazkovych 4,5 hodiny do 15:45 a teraz 18:30 je uz umravcany v posteli. Ako dnes je to extrem, inak je to tak tych 18 hodin, len mi to tak vrta v hlave, ze to je divne... sorry za vylev 🤐 Len chcem vediet, ci je nas takych viac a ci to teoreticky moze mat nejaku organicku pricinu??
Babule chcela by som obnovit temu, Max ma 22 mesiacov a v jeho spani sa akosi nic nezmenilo - teda nie v dlzke spanku, ktory potrebuje. Dnes vstal o 07:00 - zaspal 10:25 - spal do 14:45 a je 18:02 u nas a dieta vyzera - pridam fotku - proste polehava. Uz by siel zalomit. Ako vydrzi este tie dve hodky, ale uz je na nom vidiet, ze je strasne unaveny. On stale hnackuje, moze byt problem aj s tym, ze sa mu mozu zle vstrebavat ziviny? Ze je proste stale unaveny? U pediatra sme boli x-krat, zvaluju jeho problemy na children diarrea, teda detsku hnacku postihujucu predcasne narodene deti, ale normalne to proste nie je :( Ani spanok, ani kakanie, uz si zacinam mysliet, ze to aj moze spolu suvisiet.
@anjelicek26 nasla som - 1. skusit na spanok "white noice machine" 2. s najvacsou pravdepodobnostou nevstrebava urcite mineraly a vitaminy.
Pamatam si, ze Max ma intoleranciu urcitych potravin, to by tomu nasvedcovalo.
@anjelicek26 a nie je unaveny preto, ze moze byt z tych hnaciek dehydrovany? 😕 to je prva vec co ma napadla ako laika. A tiez mu mozu chybat nejake vitaminy ako pise briketa
@anjelicek26 mozno trepnem teraz blbost ale nemoze to byt nejaky ten syndrom chronickej unavy??? 😕 😕 a ako dlho ti hnackuje uz?
@zuziq -- tak on ma hnacky od 8 mesiacov, to by umrel, keby je dehydrovany celu dobu :( A pije dost, cika krasne. Hnacku ma - ale len 1x denne - totalne vodnaty priekak.
@anjelicek26
..ale Maxik spinka uz dlouho takto dlouho..vzdy jsi to brala s humorem.. ☹ ?A prujem ma dost dlouho ☹ 😒 a vubec zdravotni slabost dele.. ☹
@anjelicek26
a neni to nejakou potravinou a nebo mlekem?
co ma kazdy den a porad to same? 😉
@bambi2 - on tak spava od malinkata, vraj tak spavaju aj ine deti, ale mne to prijde uz zvlastne, ze vydrzi doobeda tri hodiny a poobede tri hodiny, vlastne len 6 hodin denne funguje normalne, ten cas od 18-20tej ani pocitat nemozem, to je uz strasne unaveny a vlastne ho len "drzime" hore, aby ho aspon tata videl chvilu.
@irriss - teraz mal dietu 2 mesiace bez cukru - teda ziadne sladke, dzus, pridat tuky, pozor na vlakninu - bol bez hnacky a spanok rovnaky. Aj ked teda teraz uz treti tyzden zasa hnackuje, vsetko v starych kolajach. Napriek diete. Ja uz fakt neviem, co mu mam zo stravy vylucit - ani zamenit mlieko za sojove, bezlaktozove, uplne bez mlieka, to nepomohlo... dietu ma vlastne stale, papa dookola len overene veci. A aj tak. Hnacka stale.
@briketa - ale ako mu pomoct? Pediatra prosim pekne uvidime najskor 17.5. a to sme si boli po termin v januari. Je mi z toho do placu. Ved to ani nebude odborny termin, na ten zas budeme cakat :(
@anjelicek26 viem citala som ze spava tak odmalicka a spavaju tak aj male deti. ale ta hnacka k tomu.. to je akesi divne... 😕
@bambi2 - ved to, je to cele divne :( Mam z toho taky zly pocit v zaludku :( Nieco proste nie je ok. V juli sa stahujeme do nemecka, taka ho konecne poriadne vysetria, ale to je stale dva mesiace daleko.
@anjelicek26
ja mozna placnu, ale tady mi furt beha reklama na Rotavirus.. 😎 takze mne ovlivnila
@anjelicek26
a vzorek bys nemohla odebrat a odnest do soukrome kliniky? tady tyto veci lze udelat "na pockani" 😉
@irriss - rotavirus su akutne hnacky, narazove. Niekolko krat denne a odozneju po par dnoch. Maxi ma hnacku v podstate ako normalnu stolicu - 1x denne - ale uuuplne riedke vodnate :( Chudak ma vzdy co robit, aby dobehol na serblik. U neho je to od 8 mesiacov tak :( Niekedy je temporerne zlepsenie tyzden-dva a potom zasa odznova :(
@irriss - no ani to nejde bez odporucenia pediatra. Ani v sukromnej klinike nam ho nechceli bez toho odporucenia vziat. A pediater ho prvy raz (odkedy sa narodil) uvidi teraz v polke maja :(
@anjelicek26
No tady to takto taky tak PEKNE funguje 😠 😠 😠 😠
ani se nevede zadna registrace ci kartoteka ditete.. 😠 😠 😠
p.s. na soukrome klinice vetsinou ani nechteji pozadavek od lekare..vsechno si delaji samy...
zkus to..jsou to laboratore, kde se odebira hlavne krev, ale berou i jine vzorky, vcetne vlasu, kuze.. 😉
zdejsi cena laboratore napr. krve vyjde na 250 Eur, ale je to detajlne vypracovane
@anjelicek26 ahoj, neviem teda, či obmedziť sacharidy ako zdroj energie je múdre. Nerobila by som to.
Nečítala som všetko - ale skúšala si zmeniť potraviny, kombináciu potravín, skúšala si zmeniť vodu, alebu ju začať prevárať?
Skúsila si klasickú diétu - čierny čaj, ryžový odvar, mrkvový odvar a potom poooooomaličky, postupne skúšať pridávať rôzne potraviny?
Ovocie zeleninu napr. len varenú, nie surovú..
Inak - ak je v čase bdenia normálny, hravý, čulý - paniku by som nerobila.
3 - 4 hodiny naobed spí za každých okolností - či je vonku v kočíku, či doma v postieľke?
Moja dcéra prespí v kočíku max hodinu, ale v postieľke kľudne aj 2,5-3 hodiny, občas aj dlhšie.
Chodí spávať medzi 19,30 - 20,00, vstáva o 7,45 (cca o 4-5:00 pije jedno mlieko)....o 11,30 ide spať - ak spí vonku, spí max hodinku....potom ide spať až večer - ale vidím na nej únavu cca už od 18:00, občas zaspí.
Držím ju do tej 19,30, tiež aby tatik videl.
@irriss - maxi ma testy na bkm, stery z ritky a krvne testy za sebou co sme boli na dovolenkach nemecko/slovensko. Chyba nam test na laktozovu intoleranciu, endoskopia kvoli celiakii a neviem, ako sa robi test na neznasanlivost na sacharozu - ale to by nam tiez trebalo si myslim :( To crievko kazdopadne budeme musiet pozriet zvnutra, ake je poskodene :(
@anjelicek26 a na Slovensko sa nechystate? podla mna je to tu lepsie ako v UK, k pediatrovi sa skor nemozes dostat? ani keby bol chory?..kazdopadne drzim palce, nech sa to vyriesi..
kdyby to byla unava, obycejna unava...rekla bych Ti nedostatek slunicka.. ☹
zajistim neco pobliz nas..ma byt uz kolem 30C. 😉 .ale ten prujem, to slunicko nebude.. 😒
@anjelicek26 a ešte čosi - ak je hore, čo robí? Hrá sa vonku, dnu? Máte záhradu? Je viac na čerstvom vzduchu?
Ja Alicu vždy dokonale zničím pobytom vonku, na čerstvom vzduchu, medzi ľuďmi...tá je za 1s tuhá ako drevo - aj na obed aj večer, okamžite zaspí.
@minewka - ano vodu ma kupovanu alebo prevaranu. Inu mu uz nedavam, iba to, co vypije vo vani teda. Spi doma v postielke. A spi tak 3-5 hodin denne, ako kedy. V kociku on spal len ako par tyzdnove miminko, odvtedy nie.
Co sa tyka vylucenia, zmeny stravy, ja mam pocit, ze moj maly pokusny kralik ma uz za sebou hadam vsetko ☹ Ale ano, v case bdenia lieta ako kazde ine dieta, hra sa, vymysla, v tom nevidim rozdiel v tom, ake su ine deti. Len ma bozsku trpezlivost, velmi kludnu povahu a nikdy ho nic nevytoci, place len ak sa udrie - inak vobec. Aj sa ma pytaju, ci to dieta niekedy place. No takmer nie.
@minewka - rano je 1,5 hodky vonku a poobede urcite tiez, mozno aj viac, jj lieta väcsinou po zahrade, alebo teda aj v herni toho naskacu na trampoline...
@irriss - vidis mam hlavu z toho v smutku, lebo nech robim co robim, akosi neviem prijst na pricinu, preco to tak je. Ako on je maximalne bezproblemove dieta, kludne, dobre, kazdy mi ho vlastne zavidi, len ja neviem, ci za tym nie je zdravotny problem. Radsej mat zdraveho certa tak to poviem.
@anjelicek26 pred casom si mu chcela davat robit krvne testy. tie vysli ako?
@kvetinqa - krv mal uplne v poriadku. Nic mu podla toho nechybalo, ani zelezo nie (lebo ho dzgam cucoriedkami a sladim melasou, ze ano 😝 )
@anjelicek26 ja osobne by som potom nevidela jeho spavosť ako patologickú 🙂
Tú hnačku áno.(myslím, že nedostatok vitamínov a minerálov by sa prejavil aj inak - ryhy na nechtoch, padanie vlasov, časté modrinky, suchá pokožka, alebo mastná pokožka, malátnosť aj v dobe, keď je hore, atď...
Tú stravu som myslela skôr tak - nasadiť diétu , neviem, čo máš overené, že tá hnačka prestane.
A potom by som skúsila zavádzať normálnu stravu tak nejak podobne, ako novorodeniatku, pomaly, postupne, opatrne.
AK by po nejakej potravine, či kombinácii prišla hnačka..opäť diétka a opäť postupne pridávať...Kľudne najpr lyžičku, o 2-3 dni viac, atď.
OVocie ani zeleninu by som nedávala surovú, ošúpala by som, udusila, atď...Nedávala by som žiadne potraviny s probio kultúrami...
Keď má stavy takýchto hnačiek - teraz prosím nedostaň infarkt - ale povedzme jeden denný čaj by som JEMNE prisolila - práve kôli nedostatku minerálov...
@anjelicek26 k tomu železu - ak má nejakú poruchu vstrebávania živín - niekedy nestačia také to veci, ale kombinácia - napr. pri nedostatku železa - ak nenastane zlepšenie bežnými spôsobmi, sa pridáva kys. listová a B vitamíny - prečo, to si ľahko vygoogliš - ak sa pozrieš na mechanizmus vstrebávania železa, na rozdiel medzi dvojmocným a trojmocným železom...atď.
@minewka - Maly ma hnacku hlavne zo sladkeho -dzus, kopa ovocia, kazde sladke jedlo, sladkost to zhorsi. Takze to nejedava vobec. Mliecne vyrobky mi nezje - ani jogurt, ani kasu, nic. Nechce proste, to by som do neho tlacila nasilu. Jedine, kde vlastne este ma cukor, je jeho UM. Fuha ovocie dusene, no skusim, on papa velmi rad aj ovocie, aj zeleninu surovu, ale skusit mozeme.
A overene ze hnacka prstane - nemam nic. On ju ma proste stale. Niekedy ako keby utne a par dni je dobre a potom zas odznova - a to nic nezmenim. Ale 95% toho casu co je na svete to dieta prehnackovalo
Ine priznaky nema a ani bolenicka, zdravy je stale (bol len 1x chory na jesen, inak vobec), na jeho 84cm ma takmer 12kg, co je tak akurat. Len kazdy krat, ked kuknem do nocnika, tak si vravim, ze katastrofa uplna :(

@anjelicek26
my sme teraz riesili to iste. Mala spavala 19hodin z 24. Odmalicka spava velmi vela, ale toto mi uz prislo dost. Spava od 19:00 vecer niekedy aj do 10:00 rano, cez den bud raz dlhsie, alebo dva krat menej. Isla som s nou k lekarke, urobili jej krvne testy ci nie je chudokrvna. Zistili ze hladiny vsetkeho ma uplne vyborne, tak lekarka skonstatovala ze je proste spavec. Taktiez povedala ze na nu moze vplyvat jesenne pocasie.