Na takéto dieťa ťa nikto nepripraví
Ahojte, dlho som premyslala, ci sa sem prihlasit a skusit to rozobrat, alebo s tym bojovat vnutri, sama.
Vysledok vidite.
Som uz dost stara, mam 36 rokov a deti som nikdy nechcela. Moj muz s tym nebol uplne zmiereny… potom prisla korona, my sme sami dvaja odcestovali na pol roka mimo SR … a k dnesnemu dnu je dieta uz 8 mesiacov na svete.
Zburala vsetko co som si o babatkach myslela, co som vedela, co som cakala, ako som si to predstavovala, ked som nad tym ako bezdetna obcas premyslala.
Vsetko!
Od narodenia nespi. Nespi cez den, nespi v noci.
Nevie zaspat sama, nikdy. Vzdy iba na rukach. Odmieta spat vo svojej posteli. Nevie sa zahrat 5 minut sama, dava najavo svoju nespokojnost nie ze placom ale nervoznym vydavanim zvuku, ktory ide hlboko, velmi hlboko pod kozu.
Nic ju nebavi viac ako chvilu, stale potrebuje nieco nove, non stop interakciu, podnety, ukazovat, vysvetlovat, venovat sa na 1000 percent ani o kusok menej.
Po zacati s prikrmami odmieta obedy, skusala som vsetko. Mam pocit, ze s nou NIČ nejde lahko, jednoducho, hladko. Nenecha ma vyspat, najest, oddychnut si, mat minutu pre seba. Po noci, co ma 10x zobudi a neda spat 2 hodiny vkuse, uz cele mesiace, caka rano usmiatu animatorku z 5* hotela, co jej bude robit dokonaly program do 22 kym sa rozhodne po hodine heglovania na rukach na 4te polozenie zaspat.
Neviem, kde som spravila chybu, milovala som ju celym srdcom od dvoch ciarok na tehotenskom teste, hladkala, spievala, citala knihy o prenatalnej laske, posielala jej imaginarne gule plne lasky z mojho srdca do jej srdiecka, ked bola este v brusku.
Ale k dnesnemu dnu som uz na konci so svojimi silami …
Popísalo si úplne normálne dieťa. Posielam veľa síl, je to len obdobie. Odporúčam prečítať knižku Ja rastiem
Problem je asi prave v tom nadpise, ze ta nikto nepripravil..ja neviem, v tvojom okoli su iba babatka, ktore jedia, spia a pekne sa zahraju? No aspon uz vidis, ze nie len take su. Odpovedalo ti tu vela zien, ze maju dom nieco podobne. Aj ja mam doma podobne 6-mesacne, ale tak ja som vedela, ze take deti su (aj ja aj manzel sme take babatka boli), tak ma to az tak nezasiahlo a prijala som, ze on je taky. Samozrjeme vsetky chapeme tvoje pocity, aj mna ide slahnut, ked vstavam uz ani neviem kolkatykrat v noci. Ale vstanem k nemu, plakat by som ho nikdy nenechala. Raz to prejde 😉
Kazde dieta je ine, ale se totalne ine. Moje prve vcelku zodpovedalo tvojim popisom, Vo veku 8 mesiacov som s nim mala 3 kruzky do tyzdna lebo on neskutocne potreboval podnety a deti, inac bol vecne nespokojny….Moje druhe dieta bolo uplne ine, kludne babo, aj osprsit ma nechala, krasne sme sa vyhrali spolu s knizkami, hrackami, hrkalkami, vsetky bejby kruzky prespala vo vajicku v kute 😂
Dnes mam doma 10 rocne kludne vyrovnane dieta, ktore ale animacie potrebuje dodnes a skoro 6 rocne stvorenie ktore si tu okolo nas pobehuje ako diva vila z lesa, vsade jej je, cele sidlisko ju pozna po mene….takze sa uplne “vymenili”
Moja rada? Ak zacnes akceptovat ze tvoje dieta je “take” a prestanes sa zamyslat kde sa stala chyba, tak to lahsie zvladnes. Deti sa nerodia do nasich rodin podla nasich predstav. To si treba radsej kupit stena nejakeho vyslachteneho cistokrvneho psa, kde mas povahu ako tak zabezpecenu (labrador kludas, vlciak strazny pes, jack russe strasne divy atd). Pri dietati odstran ocakavnia a zi!
Tes sa z toho ze potrebuje podnety, bude to zjavne inteligentne dieta.
Ja som “zavidela” znamej, ta mala kludne dieta, cely cas na nu pozeralo a nepotrbovalo ziadne inputy a interakcie, ja som sa natriasala pri nej s malym na rukavh aby nereval jaka divy, hrakala mu ored xichtom 4 hrackami aby ma nechal vypit kavu….neskor ona zacala zavidiet moje interaktivne dieta nakolko sme casom zistili ze jej dieta nezaujima ze vobec cely svet, nic (autizmus).
Proste sa upokoj, prenasas na dieta svoje pocity ze si cakala ze bude ine, ze si si ho inac predstavovala. Vypusti paru, chod 1x do tyzdna cvicit alebo na jazykovy kurz a odovzdaj na strazenie. A vitaj vo svete realnych rodicov, nie v instagram-rodicovskej iluzii….
@janickacrazy ale stále je to po kojení, nosení kočíkovaní.
@lolofa vitaj v realite. Ja mám obe deti, ktoré nezasnia samé. Ešte nikdy, nikdy, nikdy ich nevyplo. Keď sú unavené plaču, revu, robia naschvál ale nezaspia. Musím ja uspať. Odmietanie prikrmov je myslím úplne bežné. Dieťa do roka aj tak iba ochutnáva, takze úplne stačí ak dá pár lyžičiek.
Tvoje dieťa má iba 8 mesiacov. Nechci od neho aby sa samo hralo. Užívaj si, že ťa potrebuje, nebude to tak vždy. Ako pôjdu roky, začne sa osamostatnovat a bude ti tento čas ešte chýbať.
Moje mladšie dieťa má 9 mesiacov, je skoro vo všetkom ako si opísala ale ja som rada že sa takto prejavuje. Som rada, že ma potrebuje, že má silnú separacnu úzkosť, že aj cez deň musí so mnou spať. Že obed nám trvá niekedy aj hodinu, a zje iba tretinu toho čo som nachystala. Milujem takto "náročné" dieta. Lebo každú sekundu mi dáva pocítiť že som jeho celý svet. A staršie je také isté. Je medzi nimi malý vekovy rozdiel, takže tiež ešte nie je veľmi samostatné a potrebuje ma stále.
@jakubrianka tak samozrejme, že hladný asi spať nepôjde, ale oni zaspali hneď, nemusela som nosiť, kocikovat, stačilo položiť a spali, chápeš
@janickacrazy ty kraso, ty sa mas 😇 co by som ja za to dala 😍
@lolofa úprimne... moja sa ,,polepšila,, až po roku..a ja som konečne ako tak vyspata..a už mám aj poobede sem tam chvíľku pre seba keď niekedy zaspí, aj keď musím ju uspať, že som pri nej a niekedy ani po 2hodinach sa mi to nepodarí.. nevadí.. niektoré detičky sú náročnejšie... ale hovorím si, že radšej nech výstraja teraz a v puberte bude dobra 🤣
@janickacrazy nakojit a dat do postielky a spat, to je sen kazdej matky. Moje (hlavne syn) zaspavali na cecku, ked sa v polospanku odpojil, pomaly som sa plizila z manzelskej postele, ani som nedychala a ked uz som mala ruku na klucke zo spalne ze idem zdrhat, otvoril oci a znovu rev. V postielke spali mozno 3x. Ale mat deti teraz, uz by som sa tolko s nimi neserinkala, hodim do postielky a povrestite si🙈, len mne ten vreskot trhal vtedy srdce.
@lolofa obimam ta.. v prvom rade..opisujes uplne zdrave krasne dietq a vsetko comppisujes je prirodzené..chce teba,tvoju blizkost.. do roka sa len s jedlom zoznamuje nemusi zjest nic,papaj s nou,teda ty a ona nech je buxe kukat ked zjavi zaujem ponukni,nenut,venuj jej svij cas,ved to môže byt len šteklenie,nosenie ukazovanir,nemusis jej ukazovat cely dom a presny odtien nábytku v latincine,daj jej pochytat veci,lseduj ju,reaguj na nu,komentuj a bud spontánna.. nemusíš byt vôbec animatorka...a ukludni sa..ukludni sa v tom,ze vsetko co robi je ok..ty vies o svete vsetko,ona nic,vsetko je ore nu nove a potrebuje maminu,kt je pokojná, prijíma ju.. samozrejme ze chce s tebou spat..od vzniku pocuje tvoje srdce a dych a zrazu ma byt niekde sama? To moze spôsobit len stres,deti vzdy mala matka pri sebe.. inak ja mam rocnu dceru a druhu postihnutu,druha zdrava je ako tvoja a som taka Happy..uz zacina opakovat,vue kreslit..ja som ko to je take narocne..mam dvojicky..krmim prebaľujem cely den dve deti ale som happy.. je to uzasne to decko..kokos ten bordel co zrobi!! A nech.. to vyrastie o paru dni ma.posle do riti a budem trapna matka a spominat na tie chvile ked sa delila s ocmulanym rozkom 😂😂 ver mi.. ze ked sa v noci vyspis a zistis ze ta uz nepotrebuje to dieta bude ti to kdesi chybat..ano uspavam aj ja a obe deti som..obcas casom nie a ked uz som vôbec..si vravim kokos to uz starnem no.. aj vcera zaspala sama .
Na noc zaspava sama.. a tak som plakala ked som len a len uspavala.. ono sa to zmeni..cim.rychlejsie budes uolne kludna a pokojna napĺňať jej potreby tym skor zacne byt pokojna aj ona a bude robit veci vez pomoci..ked naplnis jej potreby naplni aj ona tvoje..to pride tak prirodzene..
@kittykat22 no jedno som mala také, že revalo aj na rukách 2 hodiny, takže ten mi to vynahradil bohato, to sa zase neboj, ale už sú vačší teraz, takže už mám pohodičku 😀
@jarnajar Ano, uplne suhlasim ze ta kava pri placucom dietati urcite nebude prijemny zazitok. Ja som len chcela poukazat na to ze niektore zeny sa proste obetuju a davaju a na seba uplne kaslu. To male dieta im v ziadnom pripade nemoze nic vratit spat (alebo len velmi malo v podobe usmevu) a tak treba zmenit taktiku a dat seba na prve miesto. Nie je to sebecke, ale ked som s tym zacala tiez som si pripadala ako zla mama. Ale v konecnom dosledku to zo mna urobilo lepsiu mamu.
Napriklad prideme z vonka a treba urobit x veci (umyt dietatu ruky, dat mu pit alebo jest, prebalit, odlozit nakup a tiez mne treba cikat). Povodne by som robila vsetko okolo dietata ako prve, potom ten nakup a az potom isla na ten zachod. A ak dieta nahodou nespolupracuje pri tom umyvani ruk, tak by som bola cela nervozna a zuriva, lebo sa potrebujem ponahlat. Teraz si uz ako prve vzdy uspokojim svoje zakladne potreby a necitim sa ako otrok a mam ovela vacsi klud.
Inac si to dobre vystihla v tom ze zlom nastava vtedy ked sa dieta nauci komunikovat slovom a nie placom. Lebo ten plac je velakrat len jednoducha komunikacia. Dieta sa iba snazi mame povedat ze sa nudi ale rodic si ten srdcervuci plac preklada ako zufale volanie o pomoc kedy je dieta na pokraji nervoveho zrutenia. Nas 2 rocny niekedy takto srdcervuco place lebo mu nejde koliesko na aute. Tak mu s kludom vysvetlim ze staci povedat "Mama pomoc" a ja mu to opravim a on v zlomku sekundy prestane plakat a povie Mama pomoc. Vtedy mi doslo ze vela z toho srdcervuceho placu co sme doteraz mali nebol az taky urgentny ako som si myslela.
Vies kolko rodicov co sa s nimi rano rozpravam v skolke v satni su hore od 4:30 a 5?A deti idu spat v dobrom case a potom hura do prace podat vykon, soferovat?Moja nespala celu noc do 4,5 r som rada, ze to je za mnou.Moja sestra ma narocne dieta svoje spravi aj vek clovek bol zvyknuty na klud a kazdy to inym sposobom preziva.Moja sestra nespala 3 roky a trufli si aj na planovane druhe a este vecer ide behat.Moja mama nechce ist deti varovat, lebo stale revu
@lolofa myslim, ze skoro kazda matka, ktora nemala krasne tiche spiace babo, presla z iluzii ake je krasne mat dieta do tejto krutej reality, ze dieta zmeni uplne vsetko a narocne babatka v tomto su naozaj tazky oriesok.
Cakala som zaver, ze uz ju nemas rada a pod....ale nebol, takze je to ok, potrebujes aby Ti niekto s malou trochu pomohol, aby si mala trochu aj oddych.
ja by som aspoň jeden deň vymenila s mamičkou s jedným dieťaťom ( ja mám 4 ). Nie v zlom - rada by som si oddýchla, keď už sa posťaźovať nikomu nemôžem.
@jakubrianka niektoré bábätká samé ale zaspávajú, zaspávalo tak moje, zaspáva tak aj posledné, ktoré nám do rodiny pribudlo, teraz má 16 mesiacov, nepíšem to tu ako jediná, čítam to tu bežne vo viacerých témach. Tak, ako sú deti, ktoré zaspia samé a spia celú noc takmer od narodenia, tak sú aj deti, ktoré dlhšie uspávaš, ako spia a nedá sa s tým veľa robiť.
@emlaju chápem ťa, ale mať štyri deti bolo tvojím rozhodnutím, ak teda nemáš jedno a potom trojčatá. Ja som vždy túžila mať tri, ale práve to ma desilo, že môžu byť posledné dvojčatá a štyri už je naozaj dosť.
@juliasb Ale no, bežné deti vyzerajú inak 🙂 Ja som to pochopila až na skupinových stretkách v herničke. Každopádne, keď začne také dieťa spávať cez noc, zrazu sa cítiš úplne v pohode, zatiaľ čo inú mamu by z takého dieťaťa vystrelo prvý deň 😃 To sa nedá pochopiť, keď si to neprežiješ.
@ouwecka 💓 presne ako píšeš.
Ďakujem za vsetky Vase reakcie, ci negativne, neutralne, pozitivne, povzbudzujuce, spolupatricne …
Vazim si od kazdej z Vas, ze ste si nasli energiu a cas a zareagovali.
Aj ked mi pri niektorych komentaroch stupa tlak, som nakoniec rada, ze som sa odhodlala otvorit tuto temu.
Zobrala som si z Vasich rad a postrehov dost vela, dakujem.
Urcite musim spracovat vnutorne ,,narocne dieta’’, prestat porovnavat oddychnute mamy deti, ktore spia a hraju sa hodiny - so mnou a najst si opatrovatelku (rodina no comment)
P. S.: debaty o tom, ze dieta je iba komplikovane a nie postihnute a ze ho nelubim nejdem rozvijat, lebo su uplne mimo.
Milujem ju celym srdcom a Bohu dakujem kazdy deň, že je zdrava. Je mi úprimne ľúto za každé babatko a jeho rodinu, kde nemali tolko ,,stastia,,.
P.S.2: Ked mas 20 a nespis, nevies pochopit, ake to je ked mas takmer 40 a nespis.
Este raz vdaka!
@zina234 Nie, nie je to bezne dieta. Su 8 mesacne deti co aj pol hodinu v klude sedia v kresielku a pozeraju ako mama vari. Alebo sa prehraju s hrazdickou. A potom mas deti, ktore potrebuju nielen neustalu interakciu od inejj osoby, ale este k tomu aj nove a nove impulzy. Tam ti uz niekedy aj dochadza fantazia a uz sa len pozeras na hodinky ze kedy uz bude cas na dalsi spanok, lebo ste sa uz hrali so vsetkym co doma mate.
@lolofa odporucam sa nakontaktovat na Lepsi spanok babatiek a Co jedia zdrave deti.ak ti to financie dovoluju zaplat si poradenstvo a verim,ze problem najdu a vasa situacia sa zlepsi.zaroven si najdi niekoho na pomoc.nech vezme dieta von,zahrat sa a ty si oddychni.bude ti lepsie.
Dieta je narocnejsie podla popisu,plus to ze si ho moc ani nechcela..isto sa to miesta v tebe a citi z teba negativne pocity,tak sa v prvom rade skus ty uvolnit.prijat dieta ako je aj s nedokonalostami a hned nasledne si nechaj pomoct.. drzim palce,neboj zvladnes to!
@lolofa chcela by som ta uspokojiť ze to prejde ale môj syn bude mať v októbri 5 a týždenne som tak 4x psychicky na dne

@jakubrianka aj také deti sú, nakojíš, dáš do postieľky a za sekundu spí, mala som také 2 kusy, zaspali kedykoľvek a kdekoľvek, v aute, v nosiči, v koči, doma v posteli, na návšteve v posteli, v cudzom koči, atd.