Na takéto dieťa ťa nikto nepripraví
Ahojte, dlho som premyslala, ci sa sem prihlasit a skusit to rozobrat, alebo s tym bojovat vnutri, sama.
Vysledok vidite.
Som uz dost stara, mam 36 rokov a deti som nikdy nechcela. Moj muz s tym nebol uplne zmiereny… potom prisla korona, my sme sami dvaja odcestovali na pol roka mimo SR … a k dnesnemu dnu je dieta uz 8 mesiacov na svete.
Zburala vsetko co som si o babatkach myslela, co som vedela, co som cakala, ako som si to predstavovala, ked som nad tym ako bezdetna obcas premyslala.
Vsetko!
Od narodenia nespi. Nespi cez den, nespi v noci.
Nevie zaspat sama, nikdy. Vzdy iba na rukach. Odmieta spat vo svojej posteli. Nevie sa zahrat 5 minut sama, dava najavo svoju nespokojnost nie ze placom ale nervoznym vydavanim zvuku, ktory ide hlboko, velmi hlboko pod kozu.
Nic ju nebavi viac ako chvilu, stale potrebuje nieco nove, non stop interakciu, podnety, ukazovat, vysvetlovat, venovat sa na 1000 percent ani o kusok menej.
Po zacati s prikrmami odmieta obedy, skusala som vsetko. Mam pocit, ze s nou NIČ nejde lahko, jednoducho, hladko. Nenecha ma vyspat, najest, oddychnut si, mat minutu pre seba. Po noci, co ma 10x zobudi a neda spat 2 hodiny vkuse, uz cele mesiace, caka rano usmiatu animatorku z 5* hotela, co jej bude robit dokonaly program do 22 kym sa rozhodne po hodine heglovania na rukach na 4te polozenie zaspat.
Neviem, kde som spravila chybu, milovala som ju celym srdcom od dvoch ciarok na tehotenskom teste, hladkala, spievala, citala knihy o prenatalnej laske, posielala jej imaginarne gule plne lasky z mojho srdca do jej srdiecka, ked bola este v brusku.
Ale k dnesnemu dnu som uz na konci so svojimi silami …
@zina234 toto určite nie je bežné dieťa, napr. môj najmladší sa dokázal prehrať v detskej izbe aj 2-3 hodiny na zemi medzi hračkami vo veku 6-8 mesiacov, spokojný, usmiaty, občas som naňho nakukla, či žije a prečítala som pri ňom kvantá kníh
@janulla35 dakujem. Urcite ma to poznacilo, myslim ze som v tom obdobi presla aj mensim psychickym zrutenim, ale ked ma clovek styri deti co su od neho zavisle, tak sa tomu proste nemoze poddat. Asi by to bolo ine, keby som vedela, ze sa ma o ne kto postarat. Takto to bolo cele na mne, takze som proste musela ist dalej 🙂
@lolofa Máte vysoko citlivé dieťa, ktoré odzrkadluje aj tvoje momentálne rozpoloženie... na to vám len odporučím NOSIČ, dojčiť na požiadanie, kedykoľvek, kdekoľvek, a spinkať s ňou... a uvidíte príjemnú zmenu. 🙂 Inak je normálne, že sa budí aj v noci, veď ani my dospelí nespíme celú noc nonstop, určite sa pretáčame v posteli prikrývame sa, ideme v noci na WC, či pre vodu..tak aj detičky to tak majú, len nevedia (za)spinkať samé, v tomto im treba pomáhať svojou prítomnosťou. A zapriahnite muža, nech spolupracuje, veď aj on je rodič, a vy si môžete oddýchnuť.
@lolofa Ahoj 🙂 prečítaj si články o náročných deťoch. Neupadaj na duchu. Bude to znieť ako klišé,ale bude to lepšie. Ak je zdravá a nebude tam nejaká iná 'chyba' . Ja som to pociťovala tiež takto zúfalo. Hľadala som odpovede,neskôr už diagnózy atď. Chce to hrozne veľa trpezlivosti,lásku,prekonať svoje hranice,vychádzať z komfortnej zóny,hľadať pozitíva.. Môj syn má vyše 1,5 roka. Stále to nieje med lízať,ale dodržiavaním týchto pravidiel sa to zlepšuje. Je to tvoje dieťatko,tvoja láska,časť teba. Btw,keď začne chodiť bude to na čas ešte horšie 👌
Ja ti dam len jednu jedinu radu,ktora pomaha pri narocnych detoch.Vypnut,prestat riesit,prestat ocakavat,prestat porovnavat,vzdat sa ocakavani ako by to malo podla teba byt,uvolnit sa,prijat to take ake to je,ze je tonl takto uplne v poriadku a naozaj uplne normalne a absolutne sa naladit na jej potreby.Vcit sa do nej,co by si na jej mieste potrebovala v tej chvili ty a proste to urob.Malej bude lepsie a hlavne tebe bude psychicky ovela ovela lepsie.Musis sa na nu naladit,uvidis ako sa ti ulavi a situacia sa zlepsi.
@lolofa inac ja ti uplne verim ze je ine mat prve dieta skoro v 40tke a mat prve dieta do 30tky. Ja som mala svoje druhe dieta presne ako 30 rocna a teraz mam 36 a som unavenejsia vyrazne.
Dalsia vec je ked som mala prve dieta, tak sa mi svet otocil o 180 atupnov kazdych pr rokov- maturita, vysoka skola, prva praca a kopec roboty a potom prisla svadba a babo, potom materska, par time, fulltime, druhe tehotenstvo, druha materska:…proste to ako na kolotoci sa vsetko udialo sa to cele za 12 rokov 🙈Proste to bola len nova situacia ktorej som sa v tom veku a obdobi rychlych zmien uplne bez problov prisposobila. Uprimne si neviem predstavit ze by som mala svoje prve dieta teraz, ze mam uz 18 rokov moj dospelacky kludny zivot, dostatok spanku/penqzi/zabavy a zrazu pride mrnatko ktore mi tento komfort uberie a ja som unavena a mam sa z toho tesit.
Nie kazdeho opantaju hormony ked chyba spanok. Preto ako som uz predtym pisala- vykasli sa na vlastne ocakavania, lebo to bejby bude robit veci uuuuuplne mimo tvojich ocakavani. Akcetuj ho, prijmi ho take ake je, nemen ho, je jedinecne a ono sa aj tak vyvinie urcitym smerom ktore vies len nevelmi ovolyvnit (a nehovorim ze nevychovavaj ho, len pisem nemen co je mu dane povahou)…. Pri dvoch detoch a rovnakej vychove som dosiahla dva odlisne vysledky….a oba su dva super vysledky 😘
@lolofa to ako keby som čítala moj príbeh spred 7 rokov 😁 ale ze úplne presne,ako cez kopirak...10x v noci hore, s mužom sme sa striedali,raz ja som maleho natriasala na rukach,raz on...postielku som mala len na odkladanie veci,spal pri mne,ktože by stale vstaval hore z postele...bolo to veru náročné...u nas to trvalo tak do 2 rokov,ze som sa poriadne nevyspala,kojila som skoro do 3 rokov...potom to uz bolo lepsie a lepsie a teraz je to super...mordujeme sa s čítaním pisanim 🙏🤣 prvé dieťa v 37 rokoch..🙏 ano,niektore nakrmia večer, daju do postielky a prespia do rana,suseda tak mala malu dceru...no kazde dieta je ine...ale neboj,dáš to aj ty,a potom na to budeš s úsmevom spomínať ako teraz ja,držím palce a prajem Ti,aby si mala dostatok síl a nervov...
@janickacrazy bohaca, ale ani to vase nemoze byt standardne, to bude nejake anjelske😃poznam 6rocne deti co sa takto sami nepohraju, nie to 6 mesacne.😃
@andreatytler ja nehovorím ze je také každé dieťa, jasne, že sú aj menej náročné deti. Nie je to ale nič výnimočné
@zuzanalila20 ver mi, že som si to prežila, mam takéto deti dve, do bodky takéto 🙂
Ahoj ja mám tri dcéry a každá jedna bola takáto.To čo opisujes mi príde ako normálne dieťa nič nezvyčajné.Len už máš svoj vek preto to zvládaš tak ťažko, chceš mať väčší kľud.Zmier sa s tým nájdi si niečo čo Ťa napĺňa.Problemy s deťmi sú stále nejaké.Či majú 8 mesiacov 18 mesiacov alebo 18 rokov. Už to nikdy nebude ako predtým.
@lolofa ziadnu chybu si nespravila si uzasna matka a tvoje dieta chce byt iba s tebou. Nie 8 mesacne sa same nezahrá, 8 mesacne chce stale teba, nie moc toho doma nespravis, kasli na to. Dieta citi tvoju nervozitu a je este viac náročnejšie. Skus sa ukludnit. Spanok je zaklad. Proste musi zabrat muz a ty sa chod vyspať niekde mimo domu, k mame, svokre, kamoske aspon 2x do tyzdna. Najdite si pripadne opatrovatlku co ti pride malu strazit sem tam. Bez spanku to nedas. Ked nebudes nervozna dieta sa ukludni. Ak si moc vyčerpaná chod za lekárom, moze to byt aj depresia. A hovor si, prejde to a bude lepsie.
Mrzí ma to, musi to byt pre teba narocne ale myslim si ze hlavne by si sa mala zotaviť ty, najskôr to prijať ako to je a potom to začať riešiť ale v sebe. Mam po sebe dve presne také deti nonstop na prsniku prvy do 2.5 roka a hned na to druhý ten má 20 mesiacov a nonstop na prse deň noc, velmi stale pišti niekedy som už na prášky totálne ale snažím sa to riešiť hlavne sama v sebe, dôležitý je prístup a ak sa cítiš bezmocne možno by bolo dobré sa s niekym poradiť kto ta vypočuje a poradí, nájsť si aktivity možno nejaké cvičenie s babatkami, plavanie...komunitu, ine maminy vypocut a nechat sa vypočuť ale mam pocit ze si nespokojna treba tu nespokojnost vyriesit...
Ahoj. No....toto je dosť častý problém mamiciek, ktoré žijú ešte stále v predstave rokov minulých, keď bola.standardom separácia, zavinovačka, postieľka, kočík a sunar.
Priznám.sa, s prvým dieťaťom nám par mesiacov trvalo, kým sme pochopili, že potrebuje kontakt a byt s nami.
S druhym už je to brnkacka. Rešpektujem, ze je mojou súčasťou, nemáme žiadne postieľky, ohrádky ani cumle a podobne....kojim ešte v 19 mes stále...hlavne v noci keď ho niečo prebudí...nosím ho v šatke alebo nosiči a proste som jeho skala...jeho istota, ktorá je vždy tam, a teda môže v bezpečí objavovať svet. A teda, nie je žiaden mamin cecok ale odvážne sa púšťa kamkoľvek (a nepozná prekážky 😂)
Áno, je to pre niekoho možno náročné, ale za rozhodnutím byt matkou by malo byt aj rozhodnutie na nejaký čas tu pre svoje dieťa proste byt. A predsa keď spí so mnou v posteli, nemusím k nemu vstávať 🤷♀️ logika...budí sa menej lebo ma cíti. V postieľke bol 8-10x za noc hore. Pri mne...2-3x. Niekedy len raz.
Takisto...kojenie nie je len mlieko. Je to istota. Upokojovac. Tréning...
Som poradkyna nosenia a vždy ma fascinuje...ako sa mnoho problémov da krásne vyriešiť len tým, že matky sa vrátia k prapovodnej "funkcii" a vezmú si to dieta na svoje telo.
Osem mesačné už je dosť veľké, aby mohlo ísť do šatky alebo nosiča na chrbát. A ty môžeš robiť, čo chceš. 🤷♀️
@majlo1234 no tak on bol veľmi dobrý, ale poznám viac takých deti, čo proste dobre spinkali, nevyžadovali veľa pozornosti neustále, atď. Proste to, čo opisuje autorka nie je bežné dieťa, ale náročné dieťa.
@ckatka lenže existujú aj deti, ktoré sú spokojnejšie, keď nespia pri mamine v posteli, ale v postieľke, aj keď prirazenej k maminej, ale potrebujú sa rozvaliť, rozhodiť rúčky a prespal noc od mesiaca. A dokonca sú deti, ktoré spia lepšie, ak sú v inej miestnosti, ako matka. Každé dieťa je skutočne iné, treba rešpektovať v prvom rade to dieťa, ak vytrvalo plače v kočíku alebo v postieľke, nechať ho v nosiči alebo spať pri sebe, ak spí pokojnejšie v postieľke, dať ho spať do postieľky, aj keď s kojením by to bolo pohodlnejšie, keby spalo s maminou. Ak sa budí v spálni každú chvíľu a v detskej raz, dva krát za noc, nechať ho spať v tej detskej. Moje malo niečo z toho, čo si spomenula a niečo z toho, čo odporúčaš. V zavinovačke amoky, takže sme ju odložili, kojené, spánok v postieľke, v kočíku iba vonku. Kojila som dlho a cumel mal tiež, síce iba na zaspávanie, lebo si musel vždy odgrgnúť inak grcal a veľa. Kolegyňa má tri deti, dve nosila a najmenšia mala v šatke a v nosiči záchvaty revu. Univerzálny recept neexistuje, ťažko radiť inej mamine, keď jej dieťa potrebuje niečo iné ako moje.
@elizabet173 áno...preto hovorím o rešpekte k potrebám dieťaťa. A autorke to očividne veľmi nefunguje,už je úplne hotova....čiže niečo treba robiť inak 🤷♀️
Nezufaj, hlavne nebud pri nej nervozna. Prenasa sa to potom na nu. Teraz ma obdobie, ked jej idu zubky, je nervozna a preto aj nespi. Moja starsia bola tiez decko, co zaspavalo na rukach. Pri mladsej som si povedala, ze vlacit ju nebudem, kupila som si nosic a supla don, ked bolo treba.
Priprav sa na to, ze to potrva, kym jej nevyjdu zubky.
Pri starsej som aj ja bola zufala. Cvicili sme vojtovku, nevedela sa prisat, ked som ju kojila, kazde kojenie bol boj. Nechcela som ju krmit umelym mliekom, doktorka ma len povzbudzovala, aby som vydrzala, ale decko bolo hladne a chudulinke. Teraz by som sa na to vykaslala a strcila jej flasu. Bola by aj ona spokojna, aj ja. Aj tak sme nakoniec skoncili na umelom mlieku.
Neboj sa, nie si sama, vela zien si preslo podobnym, ako ty. Len ostat v klude a verit, ze casom sa veci zmenia, ked bude starsia.
Takto je obrovský priam priepastný rozdiel medzi dieťaťom, ktoré dokážete akýmkoľvek spôsobom utíšiť a takým kde to nejde, Nijako. A trvá to dlhodobo. Podotýkam dieťa pediater vidí a tvrdí, že je zdravé, len urevané.
Možno to znie hrozné, ale vy by ste aj boli radšej, keby sa niečo zistilo. Nie v zmysle, ze vase dieta je choré, ale vedeli by ste tak príčinu a mohli sa od niečoho odpichnut a necítili sa tak psychicky na dne. Sú momenty, kedy som dokonca bola presvedčená, že tomu dieťaťu musí niečo byť.
A prikrmy? Obrovský rozdiel ak dieťa zje aspoň niečo a ak odmieta absolútne všetko akoby ste mu dávali citrón. Citujem moju kamošku: Verím až keď vidím. Ja som myslela, že prehánaš.
Do roka sme boli takmer výlučne na mlieku lebo dieťa odmietlo akýkoľvek pokus o inú stravu. A ze som toho vyskúšala požehnane.
Naozaj mám doma aj štandardný typ a bežných deti aj 10.
Takýto extremista jeden na x rokov. Niekedy aj pri tom jednom ostane.
A tie slová, že musíš byť kľudná...no buď, keď dieťa v kuse reve, že to komentujú aj ľudia na ulici, dlhodobo nespis a počúvaš večný rev vo dne v noci. Každý rieši len vplyv nedostatku spánku na dieťa, vplyv takejto spankovej dlhodobej deprivacie u matky nezaujíma nikoho a tá spí omnoho menej ako dieta. Máš vydržať. Ale ono to tá mama fakt zdravím odskáče.
@ckatka ja si myslím, že je to u autorky témy ovplyvnené aj vekom, naozaj sa skôr prispôsobíš tým nevyspaným nociam v 20 ako v 40. Potom aj to, že mala roky zabehnutý život, starala sa prevažne sama seba a zrazu takýto nápor a samozrejme, dieťa je náročné, nie je to opis bežného dieťaťa, ako tu mnohé píšu. Z nej už píše chronická únava a niet sa čo diviť a vyčerpaný človek reaguje ináč ako oddýchnutý.
@ckatka ano, pri druhej dcere som to robila rovnako. Pri prvom synovi som ani satku nemala. On skutocne zaspaval polozenim do postielky a pustenim zvonkohry. Zobudil sa usmiety. Po 6 mesiacoch sa u v noci na kojenie nebudil, dali sme mu uz postielku do detskej izby. Kojeny bol skoro do 2 rokov, zjedol kazdu jednu misku s prikrmom, ci zeleninu, oviocie, kasu...Tiez som si myslela, ze druhe dieta bude brnkacka. No moje ocakavania boli nastavene hooodne vysoko 😂😂😂, az potom som zistila ze prve dieta bolo nestandardne kludne a druhe blizsie k normalnosti 😂😂😂
@zorana999 držím Ti palce aj tvojej dcérke nech je zdravá, milovaná a nech Vás pán Boh požehná a ochraňuje.
Bude to lepšie Treba vydržať.

@lolofa ahoj, náročné dieťa, náročné obdobie. Potrebuješ si oddýchnuť, pospať, niekomu ju požičať na chvíľu😁... Mozno z toho aj vyrastie😁. skúsiť masáže, plávanie...