Názory okolia na počet detí v rodine
Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....
Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".
Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"
Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?
@luciauk len vieš a potom za mnu sestra príde že ak nemáme krsneho alebo krsnú že sa ona jej priatelom ponukajú ?!
hej už o pár dní 😀
@oktobermimi
spravaju sa k tebe ako k 14 rocnemu decku co prislo nabuchane z disky 😀 ... pochopim, ked ti to povie aspon niekto, kto ta povie ale cudziu tetku posli do kelu... stavim sa, ze ti tyka... 😉
A bud hrda, ze si slecna, to nie je hanba 🙂... proste si slobodna kočka, ale to neznamena, ze si menejcenna.
@mima4 no 14rokov tolko som mala ked sa najmladšia sestra narodla to boli pohlady 😀 že mama ma krije že to je moje...
no tyká cudzia žena my tiká to že my tikáte tuto Vy mi nevadí lebo tu sme si podla mna rovnocenné 🙂
teda len je to také aj že ide na úrady dačo a ohradím sa že nie som paní ale slečna a hneď komentáre že prv sme sa mali zobrať a potom mat dieťa, a ešte keď poviem že po 11mesačnom vztahu sa brat jednoducho nechceme tak sa zas rozvíri reč o tom aká som ľahká dievka ked z niekym mam dieta po mesacnej známosti... Ľudom nevyhoviem :( 😔
@heleninamama
super nazory, s 90 % súhlasím 😉
A, áno, pre deti a mladých ludi je ponizujúce a ťažké, ked nemaju na nic, nezucastnuju sa skolských výletov, táborov... a neustale pocuvaju od rodicov "nemame na to"... a hlavne chudobne deti velmi, velmi vela hovoria o tom, co vsetko si nemozu dovolit.
@oktobermimi
ale ty ani nie si povinna ludom "vyhoviet". Je to tvoj zivot, ty sama urcujes jeho smer a to čo bude nasledovať. Ked ti niekto zacne tikat, s vaznym tonom mu povedz "potikala som si s vami"..alebo zacni starej babe "a co to ty riesis?"...hned jej usmev zamrzne na tvari...
Oni neziju tvoj zivot.... kasli na nich. Dosledky svojich rozhodnuti si aj tak ponesies jedine ty.
@luciauk netaktnych je tu viacero viacdetnych mamin ktore ak niekto prezentuje iny nazor tak je hned obvinovany z mamonarstva a posadnutosti peniazmi ... co na tom ze niekto si povie ze vladze uzivit dve deti ... a ma len dve ... preco ho hned obvinovat ... kazdy nech si ma deti kolko chce ... a dokaze uzivit ...
ja mam 3 krasne deticky a 4 babatko na ceste a som ta najstastnejsia zena na svete a nikdy by som nemenila.
@mima4 hej presne Dôsledky si ponesiem ja 🙂
len já si "hubu" na staršieho neotvorím bo som tak vychovaná že k starším ľudom en úctivo aj keď by si zaslúžili dakedy poriadne nakydať...
Mamina ma podporuje ocino sa aj manželkou tešia, môjho rodičia sa tešia 🙂 no komu je lepšie 😀
@maznacik007 do nikoho sme sa nepustili, len sme si aj my napísali svoj názor... preto sme netaktné??? 😅 a myslím, že sme boli všetky slušné , bez urážok... tak o čo ti kráča?
☺☺☺☺☺ aale však sa pobite,čo sa ondite 😀 😀 dobrych ludí sa všade zmestí vela 😉 ♥♥♥
teodorkoteodorko @heleninamama z tvojho príspevku môžem vyčítať toto: si o niečo mladšia odo mna...si chladná, materialisticky založená, nekompromisná, kritická,
koniec citatu ... tak toto je bez urazok 😀 😀 😀
este raz a pomaly .... ja fandim velkym rodinam kde sa rodicia staraju o svoje deti ... ale nepaci sa mi ak sa takto skatulkuje ... ona chce jedno dve a je chladna materialisticka ... henten ma len jedno dieta (mozno viac nemohli mat) tak z toho dietata nic nebude a bude lenive a sebecke .... a len z deti kde ich je aspon pat surodencov vyrastu dobri ludia ...
trochu tolerancie by nezaskodilo ... kazdy nech si ma deti kolko chce a kolko moze lebo nie vzdy je to len o chceni ... howk dalej na '"tolerantne a jednym snahom odsudzujuce a prisudzujuce prispevky nereagujem
@fidka79 hej a kebi len hento... ona povedala že deti nechce a že deti kazia postavu...
hej mamina nás ma 4 a V ŽIVOTE takto nepítala od druhých radšej ide na brigádu a privyrobí si....
ved sa snou ani nebavím a ani moj partner ten je na nu totál nas*aný ..
@heleninamama Súhlasím, aj ked máme tri deti, nám sa zatiaľ ten dnešný "štandard" ako píšeš, darí udržiavať, ale sme nenormálne konzumná spoločnosť, vyhadzujú sa ešte dobré veci, a ako by to pri deťoch byť nemalo, tak je to pri materiálnych veciach, kvantita prevažuje nad kvalitou. Tým len chcem povedať, že naše deti majú to čo potrebujú a nie sú na tom horšie ako iné, ale jeto aj tým, že máme veci po iných deťoch, u nás to v širokej rodine tak funguje, navzájom si posúvame veci, z ktorých deti odrástli a sú ešte dobré, tak isto kolujú hračky, bycikle.... Samozrejme niečo sa dokupuje, ako napríklad topánky... Píšeš, že deti rozoznajú značkové veci, áno máš pravdu, ale do troch rokov si myslím, že to absolútne majú v ..., dôležité je aby splnili účel, zabezpečili pohodlie a samozrejme aby aj nejako vyzerali. Najstaršia dcéra je v puberte a tá už teda vyberá, ale tiež nemá všetko značkové, tiež niečo dedí po sesterke a to ju spolužiačky chvália za jej vkus a zladenie. Týmto všetkých chcem vlastne povedať len toľko, čo si vlastne napísala aj ty, je jedno koľko máte detí, je jedno akým spôsobom im zabezpečíte komfort(legálne🙂) dôležité je ich vychovať dobre a to je to najťahšie!
@maznacik007 áno, presne tak... myslela som to bez urážok, aj som to na konci môjho príspevku napísala...na mna takto pôsobila osoba, ktorá to napísala...to sú povahové vlastnosti, nie urážky..a bez problémov by som si ich vypočula na moju osobu.... treba rozoznávať veci... apropó.... ja mám tých zlých vlastností habadééééj..... 😀 😲 😖 ..no a čo... máme ich každý.. aj ty... prepánajána... nebudme na seba také citlivé... ako malé deti... 😀
moj nazor je ze pokial ma rodina pevne zaklady (muz a zena si spolu dobre rozumeju, vazia si jeden druheho a su vybornym prikladom pre ich deti) a zaroven maju dostatok financnych prostriedkov, tak preco nie aj viac deti!! Ak ale vidim rodiny s tromi ci viac detmi ako bojuju od vyplaty do vyplaty, ci partneri sa neustale medzi sebou hadaju al. trpia nejakymi zavislostami, tak potom to nechapem a ani nikdy nebudem..
Pár dní som tu nebola a takto ste do mňa skočili.... 😀 A pritom som len prezentovala svoj názor a nikoho konkrétneho som nechcela uraziť. A už vobec nie viacnásobné matky - čakateľky... Ale naozaj, som rozumovo založená, nekompromisná a kritická a nehanbím sa za to. Naopak, som za tieto vlastnosti vďačná, lebo práve vďaka ním žijem život, aký som si vysnívala. Na margo tých, čo ma odsúdili - dámy, mám aj nadhľad, som ironická, uštipačná a náročná perfekcionistka na všetkých vrátane seba... Zároveň však viem byť aj milujúci a ústretový človek, takže Vás všetky zdravím.
Zdravím aj @maznáčik007
takých si netreba všímať, my tu máme vedľa seba v štyroch domoch každý po tri deti, len sa smejeme 😀 😀 😀 že nie že začne niekto zo štvrtým. Na dedine si myslím že, takéto veci moc neriešia, to skôr v meste. Ved hlavne že sú zdravé a vesele.
takých si netreba všímať, my tu máme vedľa seba v štyroch domoch každý po tri deti, len sa smejeme 😀 😀 😀 že nie že začne niekto zo štvrtým. Na dedine si myslím že, takéto veci moc neriešia, to skôr v meste. Ved hlavne že sú zdravé a vesele.A ešte nežijeme od výplaty k výplate, nekupujeme všetko značkové, ale zase nejdeme k moru ale boli sme stanovať na Zel.vode 😀 deti mali zážitok, ja som spala v aute aj ja som mala 😀 .Snažime sa aby sme boli šťastný a spokojný.
Tak ja mám tri deti a štvrté na ceste. Posledné tri deti sú plánované.
Žijeme s manželom vo veľmi slušnom nadštandarte , ale napriek tomu moje deti maju sparťansku výchovu čo sa týka vo vzťahu k peniazom . Značkové veci dostávaju iba na narodeniny a na Vianoce, inak si uplne vystačia normálnymi vecami. Syn má pevne stanovené vreckové s ktorým musí vyjsť, kredit na telefon s ktorým musí vyjst , ak nevyjde , holt má smolu. Prázdniny trávia na táboroch , ktoré nie su umiestnené v 5 hviezdičkových hoteloch , ale v normálnych chatkách, raz do roka sa ide k moru, v zime na lyžovačku . Ked dostanu finančný dar, polovičku si odložia na stavebné sporenie a zvyšok minu podla svojho uváženia. Platíme kružky, školské výlety.
Obidve staršie vedia že peniaze sa len tak nekotia a od mladi sú učení finančnej gramotnosti .
Ja zas mám také poznatky od mojich kolegov z branže že príliš veľké dotácie do dieťaťa sú na škodu , tlmia prirodzenu dravosť a schopnosť sa presadiť, lebo však všetko dostávaju na podnose. Primeraná forma finančného nepohodlia nie je na škodu .
@maminuska Mala som možnosť žiť zopár rokov v zahraničí a miesto počtu detí v rodine by som riešila mentalitu a zmýšľanie slovače.
To kto má koľko detí je jeho osobná vec, tak isto ako ked sa niekto rozhodne nadalej používať čierno-biely televízor a používať výhradne pevnú linku, bez ohľadu na reakcie susedov. A keby sme si prestali všímať, čo na to okolie, čo na to susedia a učili by sme svoje deti, či už jedno, alebo sedem nie materiálnej, ale aj trochu duchovnej životospráve, zrejme by sme veľa toho začali vidieť v iných farbách a nevynechávali podstatu života, kvôli nepodstatným veciam.
Keď tu niekedy čítam príspevky, aký kočík, akú hračku, čo obliecť, zháňame toto pre našu princezničku, no trochu sa strácam v takýchto "starostiach". Ale to je samozrejme každého osobná vec.
Boli tu niake dotazy na matky, ktoré s deťmi skončia v modrom z neba, no ako sa hovorí nikdy nehovor nikdy, a stiuácia životná sa nám dokáže z jedného dňa na druhý pekne zvrtnúť, ale tu by som skôr riešila sociálny systém a nesmierne labilnú ochrannú ruku nášho štátu, ktorý by mal matky, ktoré vychovávajú detí viac chrániť a nestresovať, pretože ak žena zostane sama z deťmi nemôže ťahať dvanástky a zároveň vychovávať deti.
Manzel ma 2 deti z prveho manzelstva, my mame zatial jedno a planujeme dalsie, na ulicu by sme nevyhodili ani keby sa podarilo aj este dalsie. 🙂 To znamena 5 deti. Nase okolie na tuzbu este mat deti reaguje tiez primitivne, poznamkami, atd. Mame dost slusny standard, aj deti z prveho manzelstva maju vlastne izby u nas doma, ale samozrejme ku 18 ziadnemu z nich nekupime auto a ziadnemu z nich nezabezpecime byvanie. Ale laska k detoma vychova nie je o tom, kolko ma clovek penazi. Dieta nestoji vela penazi ak si rodic nemysli ze musi mat tablet, smartphone, 2 supertop znacka vetrovky na zimu, ci drahe hracky. Nechapem ludi ktori maju len jedno dieta ale nevypytujem sa ich na to, nekomentujem, je to len a len ich rozhodnutie.
@juliana77 tak ja pracujem v biznise kde sa daju zarobiť veľmi slušné peniaze , stýkam sa s kolegami ( konkurenciou ) a často počúvam sťažnosti typu : " všetko sme mu dali a on si to vôbec neváži " , "neviem čo by už chcela, má všetko najnovšie a stále nie je spokojná ", " platíme mu súkromné gymnázium a aj tak ho asi odtiaľ vyrazia " a množstvo iných vecí .
S jedlom rastie chuť. Ak sa deti už v škôlke bavia o tom kam pôjdu na dovolenku , tak je niečo nie správne a to ani v systéme v akom žijeme a ani vo výchove samotných rodičov.
Systém " tlačí " na rodičov , ktorí mu bohužial podliehajú vo vidine vynikajúceho života pre svojich potomkov a teda aj tam kde by boli možné tri deti , je dieťa len jedno v hesle " aby malo všetko " . Lenže je otázne čo je to to všetko a či je vôbec žiadúce aby malo všetko.
Ja nie som zástancom " kotenia " detí do vyslovene nepriaznivých podmienok. To je jeden extrém ale druhým extrémom je zas opačná strana.
Čo sa týka nášho sociálneho systému , nuž mám s ním bohaté skúsenosti, rok som s prvým manželom žila na sociálnych dávkach - materská + jeho nezamesnanecké.. Teraz vybavujem dcére invalidný dôchodok z mladosti , úplne smiešna čiastka. Zásadnu chybu nevidím ani tak v sociálnom systéme ako v nevymožiteľnosti výživného , v nedostatočnej razancii voči neplatičom výživného ... v neschopnosti nášho právneho systému zastaviť násilného muža.
Na svoju štvrtu dcéru sa nesmierne teším , pretože viem že je to moje posledné dieťa a hlavný faktor v tomto u mňa zohráva môj vek . Viem že bude prijatá do dobrých podmienok , k ľuďom ktorí ju chcú . Nebudem mať nový kočík , lebo to ja osobne nepovažujem za potrebné a ani zďaleka preto nie že na to nemám , nie som ochotná vyvaliť za jednu vestičku 50 EUR, nie preto že by som na to nemala, ale pretože to považujem za hovadinu . 🙂.
Vcelku su moje deti veľmi dobré a ak odhliadnem od puberty svojho syna, tak veľmi fajn. Vedia kde maju hranice , odkiaľ pokiaľ môžu zájsť, sú učené od mlada že kamoši sa nevyberaju podľa prijímového konta ich rodičov 🙂.
Ak Vám takmer 14 ročný syn povie - mama počkaj na mňa s nákupom , až to s tým bruchom neťaháš tak som zrejme až tak vo výchove nepochybila.
Trocha som sa rozpísala 🙂.
@maminuska Tvoj príspevok je odrazom toho, že sa držíš vlastného rozumu a nie si pod tlakom a vplyvom okolia. Máš dobrú imunitu a nepodliehaš vírusom trochu chorej doby.
Som toho názoru, že deti potrebujú hlavne pozornosť rodičov, deti nie sú náročné, pokiaľ ich k tomu nevedieme, samozrejme, že niekedy nie je možné sa im dostatočne venovať, lebo .........taká doba, ale nepotreba im to kompenzovať materiálne, zlý efekt.
S tým sociálnym systémom si to presne vystihla, tak nejak som to mala na mysli, nebyť takých nedotiahnutých zákonov, veľa ľudí by sa k rodičovským povinnostiam stavalo inak, ale niektorí ocinkovia nemajú problém zmeniť hotel a na druhý deň zabudnúť, že sú otcovia a povinnosti a zodpovednosť, to sú cudzie slová. V tomto smere by som neodcuzovala, ženy, ktoré sa rozhodli mať tri deti a zrazu zostali na ne samé a kríza jak vyšitá, pretože k takejto situácii sa môže dopracovať aj žena s jedným dieťaťom.
A ani nebudem opisovať s akými netaktnými, nevyzretými a úbohými pripomienkami som sa stretla na svoju adresu, vzhľadom k tomu, že mám štyri deti a veľa krát z úst žien. A milujem otázku typu. "A to ste chceli?? "
"No ja nie, ale manžel ma priviazal na deväť mesiacov k posteli a už som musela len porodiť"
my cakame tretie babatko. sara ma 4, kubko 2roky. a tie poznamky okolia su niekedy velmi nemiestne. je mi z toho niekedy az smiesno...🙂 ved je to moje rozhodnutie, velmi sa tesim. nazory ludi vychadzaju z ich vlastneho presvedcenia, nie z tvojho. ak si ty v pohode s tvojim rozhodnutim, tak si ho sama pred sebou aj obhajis. pred druhymi ludmi nemusis...🙂
@juliana77 "ľudia a veci ťa dokážu ovládať vtedy ak im tú moc dáš " , tohoto hesla sa ja držím .
Nepodľahnúť tlaku okolia je niekedy veľmi ťažké . 🙂 a matka ktorá čaká tretie alebo štvrté a viac detí je tomu vystavená o to viac. Ja sama som pod veľkým tlakom rodiny a preto až do nedávna nikto v mojej rodine nevedel že som tehotná . Jednoducho som im to nepovedala a dobre som urobila, ušetrila som si kopec nervov. Ani dnes nereagujem na žiadne slovné výpady typu :
" Na kieho frasa vám to bolo "
" Už by si mala premýšľať nad vnúčatami a nie rodiť deti "
" 4 dieťa ? No vy ste načisto rozum potratilii "
a iné perly. Na takéto reči zareagujem uplne od veci napr. " Už by ste si mali kupiť nové auto, sa vám za chvíľu rozpadne. Ale chápem pri dvoch deťoch to akosi nejde. "
Mať dnes 3-4 deti nie je žiadne rozmonožovanie sa bez rozumu , zvlášť ked deti prídu do dobrých podmienok.
@maminuska To si ma pobavila, pretože detto zdieľam také slovné perličky. Ja som už pri treťom tajila tehotenstvo, ako keby som mala šesťnásť a pri štvrtom som sa vôbec neunúvala, takúto tému vyťahovať, pretože by som vyzerala, ako keby som sa ešte stále nedostala k regálom s gumičkami.
@juliana77 môj brat má dve deti - " párik ", sestra nemá deti lebo ako povedala do dnešnej doby privádzať deti je nezodpovedné , no a ja mám 3 a o chvíľu 4.
Takže som za uplného mimoňa v rodine. Veľa vecí neriešim , stýkam sa s ľudmi čo maju tiež viac detí alebo nemaju s tým problém keď mám viac ako " spoločnosť " toleruje.
Takže môj život sa skladá z mojich detí a manžela, firmy ktoru vediem a priateľov s ktorými sa stýkam . A takto som spokojná 🙂 a to čo si myslia ostatní mám po čase vieš kde 😀

@luciauk no u nas sa rovnatka rataju na stovky eur ... 😒 a lieky a lekari ani nepisem .... radsej ...