Názory okolia na počet detí v rodine
Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....
Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".
Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"
Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?
dobru nocku...idem si to vsetko poprikryvat, vypusinkovat...najstarsi je u exa na jednu noc, tak som nesvoja, ze len dve deti mam....:DDD
a este pradlo vyvesit, psa vyvencit a otvorit chladnicku a mrazak a zamysliet sa hlboko co treba zajtra nakupit, co si uvarime na piatok a sobotu, co si upecieme, chvaaalabohu v nedelu ideme babke na oslavu...
a zachvilu je rano... uff....
my sme sa s manzelom rozhodli pre jedno a stale do nas ludia rypu.naozaj ludom nevyhvies.ako keby nebola kazdeho osobna vec pre kolko deti sa rozhodne.moja kamoska ma 2 male dievcatka po sebe a zvlada to super,aj ked sa musi obracat.este aj vysku si robi popritom.dievcatka su uzasne,strasne ich lubim.drzim palce.tes sa z krasnej rodinky.ja sama viem ako cloveku ubliziju tie blbe reci.musim sa ucit to vypustat z hlavy 😉
@happy8051 jaj, to poznam 🙂
cakate tretie ? a bolo planovane ?
samozrejme, na oktober, nech nie je problem so skolkou...
pripadne : samozrejme, v dnesnej dobe uz nie je problem kupit antikoncepciu 🙂
a konecne to bude chlapcek ?
nie, tretie dievcatko 😀 a sme velmi radi, kupime len nausnicky a nemusime riesit vybavicku 🙂
a tatinkovi to nevadi ze nebude syn ?
kazdy spravny kral mal tri dcery ;-D
preto rada chodim na MK, lebo tu mi nikto "nepinda" do toho, kolko mam deti 🙂 a ked mi ich niekto pochvali, tak sa vytesujem 😀
@happy8051 To ja kojim momentalne dvojrocne dieta, ktore nadovazok vyzera na tri. V nasej dedine som za exota najvacsieho. Aj som uz uvazovala o tom, ze prestanem, ale po cykle otazok a cudovani, ze preboha preco a naco a nech uz prestanem, ved je to strasne, som sa nasr...dila a na velku dietatovu radost este pol roka - rok potiahneme, nech maju starousadlici vyzivnu temu na debatu 🙂
..pri druhom dietatku..zase dievca?tak smola, ze?...tretie dietatko..to sa vam smyklo?budete to urcite riesit..3 deti na dnesnu dobu vela..ked sa nakoniec narodil chlapcek, tak..no aspon , ze je to ten chlapec..a uz mate vsetko, tak stacilo..stvrte dieta..to vazne?a chceli ste?preco to uz neriesite?uz ste ako cigani..je vas ako hadov..pri novych ludoch /niektorych/ po prvotnom soku, ze kolko nas je, prichadza otazka..ale uz ste skoncili?..nie neskoncili, ked bude 5 ,tak bude, ..a mozno nam vyjdu aj tie dvojicky, ked uz to mame takto rozdelene 😀 😀 😝 ..taketo hlupe reci zväcsa povedia ludia , co nie su pre môj zivot dôlezity..ty co ma poznaju, ty co ma spoznaju.. vedia, ze ku mne skratka velka rodina patri, ze to tak ma byt,ze sme to tak chceli..starame sa, lubime..a kolko deti mame je nasa vec, nas zivot, nasa starost, nasa radost 😉
@jankabodka no to aj ja som rada,vacsinou sa preferuje vekovy rozdiel par mesiacov...
@happy8051 Ahoj. Presne s takýmito reakciami sa stretávam aj ja. Tiež ma to poburuje, keďže ja osobne sa snažím nikoho neodsudzovať a nestarám sa do záležitostí iných... moja dcérka má 16 mesiacov a v oktobri k nej pribudne ďalšie bábo, mimochodom tiež boli obe bábätká plánované a chcené... a reakcie okolia? To načo tak rýchlo? Nemáte sa dosť zle? Chcete sa mať ešte horšie? 😠 😕 😕 😕 alebo reakcia ešte jednej osoby: pri treťom dieťati ti skočím asi na brucho 😠 😠 😠 jednoducho ja až strácam dych pri tých vetných spojeniach... nič s tým však nenarobíme, je to naše rozhodnutie, sme dospelé osoby a svoj život žijeme podľa seba a nie podľa druhých... v poslednej dobe sa snažím ignorovať tieto poznámky a som aspoň rada, že moji najbližší mi nič nevyčítajú a sú radi... Ja osobne sa vôbec nehanbím za to, že som sa takto rozhodla, viem že to zvládneme spolu s manželom a viem, že chcem mať väčšiu rodinku ako len s jedným dieťaťom... a inak tieto názory pretrvávali aj pri prvej dcérke, keďže som študovala externe VŠ narodila sa v treťom ročníku a s malou som cestovávala 150 km od 4týždňov jej veku a spoločne sme to bravúrne zvládli aj napriek ohlasom, že to nedokážem a pod. ... hlavu hore 😉 nech sa iní starajú o seba a nie do nás 😉
@traktor Máš môj obdiv a pravdupovediac mám podobný názor 🙂 presne, však tie deti vychováme my, nikto iní a keď vieme že to zvládneme tak prečo nie? Ja som zo 4 detí a tiež som chcela veľkú rodinu. Prvý sen sa mi splnil, mať milujúceho a starostlivého manžela a ten druhý si splname 🙂 mimochodom moja svokra mala len dvoch synov a potom bola na dvoch potratoch a tak nejak to očakáva aj od nás ak by sa pritrafilo tretie 😠 😠 😠 my to s mužom nejak neriešime, lebo to tretie by sme možno po dvoch troch rokoch od narodenia nášho druhého potomka aj brali... prečo nie? Nemôže mať každý rovnaký názor.
tak na takuto reakciu na druhe dieta by som im asi fakt nieco "pekné odpovedala" a to som mierumilovný typ... 😠 mi sme so segrou narodene po roku ja som 1.8 a segra o rok 15.8 a jako nam bolo dobre... jooooj 🙂
@masinka no nas tato ma ties 3 dceri a odpoverd ze kazdy spravny kral ma 3 dceri je jeho oblubena :D....
ja mam rozdiel medzi detmi necelych 17 mesiacov a zvladam to bez problemov, obe deti boli planovane, naplanovala som si otehotniet a na prvy krat som otehotnela... mam kamosku co ma rozidel 9 mesiacov!!!!!!!!! otehotnela ked prve malo 3 mesiace a druhe sa narodilo v 6 mesiaci tak preto ten rozdiel 9 mesiacov... sice mam este jednu taku znamu ma taky isty pripad 9 mesiacov...
@reiva no tak ta reakcia ze skoci na brucho 😠 😠 😠 😠 to je sila, tak to by som asi skocila do ksichtu tej osobe 😠 😠 😠
My mame 4 a najcastejsia otazka je "Pani a to su vsetky vaseeee???? ...Nie zopar som si pozicala.
a samozrejme knucanie starych bab...Joooj, to vam nezavidim, musite to mat tazke, tolko deti v dnesnej dobe {furt je "dnesna" doba, je aj nejaka ina? 😉 } Pani co smi nezavidela, som povedala, ze mi moze kludne zavidiet 😉
a tiez klasicke reakcie, ked sa po prvej dcere narodila druha..."no tak sa vam to nepodarilo" 😖 ja na to ...ale hej, podarilo, narodilo sa nam zdrave dieta.
Ked bol treti syn..."no, konecne vam to vyslo" dufam, ze dalsie nebude... svokra mi povedala "a uz zavrite branu"
Najhorsia reakcia bola na 4teho, priznavam neplanovaneho...nezabudem na hnusny vrazedny pohlad mojej mamy, ked sme jej oznamili ze cakame stvrte ☹ ... fuj, este teraz ma striasa.
Ked sme mali 3, tak som obcas stala vo dverach nasich buducich detskych izbiciek v dome...videla som 2 postielky v dievcenskej izbe, potom 1 v chlapcenskej...a ked sa mi vynorila myslienka ze Miskovi bude samemu smutno hned som to zahnala... 😉 no a vidis, nakoniec mu smutno nebude.
ale piate si nepredstavujem, nemam myslienky na dalsie dieta. sme spokojni s tym poctom co mame.
Uz len tie otazky mi mierne podvihovali tlak..Presne viem, co by som im odpovedala a bodka. Dalej s takymi ani neriesim. Tam nech si zametaju pred vlastnym prahom! My chceme a snazime sa o stvrte a okolie mi moze fukat....asi tak, v skratke. Mozno znie tato reakcia celkom striktne a ci nahnevane..aj je, lebo uz mi lezu ti tupci na city, co furt budu pchat nos tam, kde nemaju.

@ilona3 Pekne. asi pouzijem. Ja zas dakedy zvolam: "Podte, rozdavam noziky. preco by ste sa bili, ked sa mozete aj popichat." No trochu morbidne to znie, ale zabera to. Prestanu.