Názory okolia na počet detí v rodine
Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....
Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".
Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"
Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?
ja mam deti s 15 mesacnum rozdielom a tiez bolo to druhe planovane, a velmi vytuzene tak ako prve a tiez sa po mne pozerali ako po debilnej, hlavne take zeny od tych 40 do 50 ked ma videli s nimi na prechadzke. Mam dceru a syna a tiez no aspon parik mate, za chrbtom isto vsetci hovoria ze sa nam pritrafilo ale z takych ludi si ja nic nerobim, ked su debilny ich problem a mala by si vidiet tie reakcie ked im poviem ze chceme etse aj tretie?Pozerajus a na mna ako na nesvojpravnu
@katkas1
zeny 40-50 😀 😀 😀 😀
vsimla sis @jolinka ??
Nenapada mne proc by prave tato vrstva mela koukat jak pises "ako po debilnej" 😀 😀 😀 😀
Joli, myslis, ze koukame blbe, nebo nasi vrstevnici?-vrstevnice..?? ☹
Mozna "zavistive", nostalgicky..ale proc debilne..
Naopak zena ve 40 je dost emocne zalozena na tehotenstvi a kazde tehotenske brisko ji rozveseli a prenese do vzpominek i do myslenek na realnost 😉
p.s. vubec nechapu, spatne si to vykladas.. 😉 😎
@katkas1
Ja se neurazim..jen mi jde o to, co je divneho na zene, ktera ma 2 deti.. 😉
2 deti je uplne normalni stav...nechapu guleni ocima ani co s tim a jak souvisi vek zen 40-50 let..
Nechapu souvislosti, nic vic, nic min..
Proto Ti rikam, ze sis zrejme celou situaci vysvetlila jinak a zaujala jsi je pravdepodobne necim jinym nez tim, ze mas dve male deti..
Mozna koukaly na kocarek, na Tvoje boty, mozna se jim libilo obleceni Tvych deti..ja nevim, ale proc se divat "debilne" na maminku se dvema detmi?? 😉
@happy8051 neries to stare klebetne babky su take a treba ich mat na haku vsetko co robis je tvoja osobna vec a druhy nech sa strci do ..... ja ti tiez poviem jeden priklad ja periem a vesiam vonku ci je sviatok ci piatok to je jedno a naucila som to aj susedu ktora to nerobila len zato aby babky nemali reci ze ma vyvesane a ja som jej povedala ked mi ona naznacila ze ci mi nevadi ked klebetnice omne hovoria ze mam vyvesane na sviatok a ja nato vsetci ma mozu bozat vrit ja si spravim kedy chcem a ostatny ma nezaujimaju moje byvamie je moj dvor aj moj zivot ja si v nom budem robit co ja uznam zavhodne kazdy nech sa stara o seba 🙂 ale keby sme kazdy taky sikovny a na sviatok nevesame tak potom ocom by to bolo stare babky by nemali ocom rozpravat aspon ja im doprajem 😀 ale mam ich na haku. 🙂
no ja ked vidim tak deti jedno za druhym ja sa divam "lutostivo" alebo teda neviem ako to mam nazvat - ale nie z dovodu toho ze by som si nieco myslela o rozhodnuti rodicov mat jedno dieta za druhym to je kazdeho osobna vec skor ja si vzdy pomyslim ake to maju komplikovane aspon teda tie prve 2-3r potom to uz maju zase omnoho lahsie ale tie prve roky ked este to starsie nie je poriadne samostatne a to druhe sa uz narodi to musi byt velmi komplikovane pre tych rodicov a hlavne pre matku - ja s nimi sucitim 🙂 inaksie ked mi niektore kamosky povedali ze cakaju tretie tak ja mam na to len jednu odpoved- obdivujem vas ake ste odvazne 😀 😀
a co sat tyka k poctu deti - no furt niekto nieco hovori o pocte deti a co ja to beriem tak ze musi sa nadhodit nejaka tema na konverzaciu a ten dotycny povie svoj nazor a ja poviem svoj a hotovo - moja svokra aspon raz za mesiac spomenie ze by sme sa mali este pokusit o chlapca - mam2dievky - na to len odpoviem ze mne chlapci vobec nechybaju, svagrovci obcas nadhodia tiez ze by sme sa mali pokusit o dalsie - na to je tiez odpoved - ked budete mat vy 3tie aj my sa na to dame 😀 😀 😀 a zalezi od situacie a clovek odpovie ale netreba si to brat absolutne k srdcu a rozoberat co tym chcel autor povedat a z vlastnej skusenosti to s tym kritizovanim niekoho pre taky alebo onaky pocet - nemame narok nikoho sudit a nikomu kecat do jeho zivota nikdy!!
@happy8051 ahoj my mame medzi detmi 3rocny rozdiel a mna sa ludia pytaju kedy bude chlapcek nakolko mame dve babulky mna sa hned pytali kedy budeme mat druhe ledva dcerka mala dva tyzdne a ked som cakala mladsiu tak len krutili hlavou ze to budem mat tazke maly rozdiel a ci manzel nechcel chlapca ale ja ich uz odbijam otazkou my budeme mat tretie ked vy budete mat druhe a potom prestanu rypat 😀
Ludom nevyhovies a hlavne si ich nevsimaj
Krasne tehulkovanie
ahojte, moj maly ma 16 mesiacov a za tri tyzdne pribudne druhe babatko..na mna tiez podaktori kukaju, ze no bude sranda a co tak rychlo a ini to chcu ked prve bude mat aspon dva tri roky z jednej matersej na druhu ze takto nebudem ani 6 rokov na materskej...riesia vsetci vlastne seba na druhom cloveku...viem ze to nebude jednoduche, prvy syncek je narocny od narodenia, uboleny ubruskovany uvrestikovany ale tesim sa velmi na druhe babatko a s pomocou Bozou to ucite zvladneme..nechapem co to mnohym tak oci vyvracia, ale pre dieta je najlepsie ked sa ma s kym hrat, s kym vystrajat behat a priznavam ze pre rodica staci jedno dieta, lebo aj je dieta aj su uz neni starosti, neviem ako rodicia myslia viac na seba, podla mna nechcu viac deti a uz vobec nie tak rychlo po sebe ale ak myslia na dietatko, aby nebol sam, malo sa s kym hrat , veselsie, aj dzavotanie v byte.., no ako ja sa tesim a co si kto mysli je kazdeho vec, aj ked nechapem preco to takto riesia..v nasich pripadoch sme tiez boli v takych nizkych vekovych rozdielov a neriesilo sa to tak ako teraz.... 😉
@jolinka Presne toto neznášam, keď sa starajú do iných... však deti vychováme my, my im dáme chleba nie oni... a čo sa týka "dnešnej doby" aká je? Aj dakedy sa žilo zle a nie všetci boli zabezpečení, bola väčšia chudoba a ľudia mali predsa viac detí, tak aká že "dnešná doba?" Každý má toľko detí, na koľko sa cíti, a aby som šla na interupciu? Nehrozí. Ja napríklad aj zo zdravotných dôvodov nemôžem brať nič hormonálne, čiže ani antikoncepciu, nevravím, že si nedávame pozor, ale keď bude bábo, tak bude... pri prvej dcérke som sa veľmi bála ako to zvládneme, robila som si starostil, pretože mňa prepustili z práce a žili sme celé moje tehotenstvo z manželovej výplaty, nemohla som si nič dovoliť kúpiť pre malé... no ale nečakala som to čo sa stalo, najprv jedna kamarátka, potom druhá mi posunuli vecičky po svojich deťoch, moja bývalá kolegyňa mi darovala najmenšie oblečko po svojich dvoch deťoch, kočík som kúpila spod ruky za babku z prvej materskej a budem ho mať aj pri druhom bábu, všetko sa nejak vyriešilo... ja som zistila, že dieťa vôbec nie je prekážkou, luxusom ako sa hovorí, doštudovala som pri nej prvý stupeň VŠ bez akýchkoľvek problémov a bola som viac menej na to sama... čo sa týka hračiek nekúpili sme absolútne nič, keď došla návšteva pozrieť drobca, vždy niečo doniesli, či oblečko, či hračku... a všetko to čo má malá teraz bude mať aj ďalšie moje bábo...... ja som bola vychovávaná k skromnosti a tak budem vychovávať aj svoje deti, nech je ich viac, nech sa vedia podeliť, podržať sa navzájom, prevziať zodpovednosť jeden za druhého... rozhodne by som neostala pri jednom dieťati ktoré by malo síce všetko,ale nakoniec by som zistila, že si to nevie vážiť... to je môj názor... a držím palce všetkým viacdetnejším maminkám 🙂
Hlavne, že sme my šťastné a naše rodinky 🙂 a že sme všetci zdraví 😉 čo tam po názoroch iných
To akoby ste o mne písali 😅
Moja dcérka má 19 mesiacov, na jeseň čakáme druhé. Od známych a rodiny počujem len: "Taká mladá a už dve deti, chuderka, ani si neužije život. Školu nemá dokončenú, načo jej to bolo dobré? Teraz sa len bude s deťmi trápiť..."
Už sa normálne smejem, lebo ma vôbec nepoznajú 😀
Neviem či si myslia, že ma živia oni, alebo čo. Lebo nechcem od nikoho peniaze na jedlo, plienky, ani oblečenie, žijeme si šťastne, sme spolu a mne nič nechýba. Absolútne neľutujem, nechcela som čakať do 30ky na prvé dieťa, školu si robím aj tak, keď pôjdem do zamestnania, staršia už pôjde do školy a všetko bude úplne v poriadku a jednoduchšie.
To len ľudia radšej zametajú pred cudzím prahom, aby sa nemuseli trápiť svojimi problémami, tak riešia iné 😉
My zatial mame len dvoch, aj to obcas pocujem, ze skoda, ze druhe nevyslo, ze sa nepodarilo dievcatko...tak ja len odpoviem, ze vsetko vyslo, a ze je velmi podarene 😅 ze sme chceli zdrave babatko a to mame 😵 a este "lepsie" reakcie su, ked poviem, ze chceme 4 deti 😀 😀 ako keby som z marsu prisla, ze tak vela a ze ake to bude narocne....tak to zaklincujem tym ze "a ked sa podari, tak mozno aj 5", a nech padnu kludne aj na zadok 😀 😀
@marya presne treba si z toho robit srandu a ak ti ludia su velmi otravni a tak ich proste nechat s hubou otvorenou - ptom budu mat aspon o com rozpravat 😀 😀 😀 😀 😀
Presne, zabudla som pridať reakciu na to, že druhá bude znova baba. "Zase? Neľutuješ to? Ale aspoň budeš mať veci po staršej." 😀 😀
hlasky...treti chlapec? skodaaa. nieee. tak vam to nevyslo? ma vzdy vytacali do nepricetnosti
@boska79 - spravna odpoved - pokusame sa o futbalovu jedenastku - uvidis aky by bol nadseny pytajuci sa 😀 😀 😀 😀 😀
Tak mne dneska moja mama poslala do emailu reklamu na antikoncepciu. 😠 , a to mám len tri deti a dvoch legálnych otcov k nim ( rozumej manželov - ex a tterajší ), k tomu pripísala že mi teliesko kľudne zaplatí. A to len preto že som sa zdôverila že koketujem s myšlienkou mať štvrté.
@prasiatko30 No komplikovane .. ked je maly rozdiel. Za seba mozem povedat, ze narocne to bolo prvy rok, kym to mensie nechodilo. Ked mali tak 2-3 roky, uplna parada. To si dodnes pamatam, ako ked sa napapali, zdvihli sa od stola a bezali sa hrat. A ja som si mohla kludne dat kavu, zapnut pc apod. Ked som videla ine deti - jedinackov, ako stale visia na mame a drankaju, aby sa s nimi hrala, tak som si vravela, ako mi je dobre. 🙂 Do tych 4-5 rokov vyrastali ako dvojicky. (rozdiel 13 mesiacov) Potom uz viac zacali vyhladavat kamosov svojho pohlavia, kedze su chlapec a dievca.
A ja hovorim, ze narocne je to prvy rok - dva, ale cele detstvo budu k sebe vekovo blizko.
Ozaj a ked sa nam narodilo stvrte, mali sme cestvo kupene nove 7.miestne auto. Nas najstarsi syn poratal miesta a vyhlasil: "No mamina, kludne este jedno mozeme mat." 😀
@maminuska No strasne. keby mne mama toto... hlavne ked vie, ze mam iny nazor.. tak sa normalne rozculim. Je to kazeho osobna vec, resp. je to vec tej mamy a toho otca, kolko deti chcu spolu vychovavat.
(Teraz opomeniem nezodpovednych rodicov, ktori deti nemaju preto, ze ich lubia a chcu.)
@xenia55 ak sa podarí tak to štvrté mať budem či chce alebo nie, bude síce rozprávat ako som si pokazila nielen mladosť ale aj kľud na staré kolená , ale to je už jedno . Nikdy nebolo dobre, ani ked som mala prvu v 20 - skoro, druhé v 26 ( načo nám to bolo preboha ) , tretie v 35 ( už som ako cigánka ) a aj na to 4 si niečo vymyslí a nielen ona, aj to okolie.
Mne pred necelym mesiacom ktosi povedal: "Cooo, ty uz mas dieta, taka mlada...." Mam 34 rokov a na 18 stopro nevyzeram! Takze ludia sa fakt cuduju nad vselicim 😉

@irriss 😀 😀 😀 😀 😀 u nas by sme si s tymto nevystacili