Nedostatok spánku
Prosim poradte uz sme z manzelom zufali.Je mozne aby 9.mesacne babo spalo len 4/5 hodin za celu noc a den dohromady.cele dni a noci len uspavame a ked zaspi je za par minut hore.syncek je potom strasne uplakany a nevrly.skusala som uz vsetko vzdy to zabralo len raz a uz viac nie.jedine kde spi je v aute ale aj to musi ist nesmie stat.ked je manzel doma vozime sa po meste dokolecka len aby aspon trochu spal.ale to sa tiez neda.prosim poradte.doktorka to neriesi ze ved pribera ;( uz som na pokraji
Zo svojej skusenosti: fungovali sme rovnako, nic nezaberalo. Aj neurologicka bola... vsetko ok.. zufali sme kontaktovali jednu pani, ktora sa zaobera energiami, vestenim a poradila nam vycistit izbu od podlahy po strop 50:50 voda s octom, handrickou vsetko postielku, palicku po palicke, matrac pretriet, podlahu, vsetok nabytok, okna. Pouzitu vodu vyliat von, nie doma do vylevky, zla energia by zostala v dome.. Babatko je cista dusa,ktora vnima vela veci. V dome ci byte moze byt vela energii, staré energie, nezhody, niektore návštevy zanechaju nieco negatívne atd..
Dietatko treba priniesť potom do vycisteneho priestoru a privitat ho v dome, izbe, povedat nahlas, toto je tvoj dom, tvoja izba,tvoja postielka, tu budeme dobre spat, lebo sa tu dobre citime. Nam to zabralo vlastne hned, maly hned spal od prvej noci.
Niekomu to moze byt smiešne, resp. blbost, no my sme tiez vystriedali vsetky možnosti, az sme skončili u tejto pani. Zo začiatku mi to nebolo príjemné, ba az absurdné, no vysledok stal za to.
Pre viac info kludne napis spravu 🙂
No ja som skusala aj premiestnovat nabytok aj som vycistila vsetko a nepomohlo.je uz toho jamba moc nema mi kto pomoct.manzel je cele dni a noci prec a som sama snim.
Uff, to ti verim, ale skus ak mozes niekoho zavolat aspon na 1-2 hodinky na kocikovanie, alebo len strazenie a sprav si cas len pre seba, musis aspon raz za cas vypnúť, inak sa to moze coskoro odzrkadlit na zdravi.. :-\
Ak este smiem poradiť, skus kupit v lekarni Pyridoxin, resp. B6 , 1/2 tabl., pomaha nerv.sustave dozrievat a aj babatko jemne upokoji 🙂
Spava s dudlom? Ak nie, skus mu ho dat..alebo mozno chce flasku..moja dcerka dudel ani za svet, ale flasu by mohla mat v puse celu noc...tak som jej tam dala vodu a nastavila vankuse tak aby som tu flasku nemusela drzat celu noc..len pridrziavat a spala s flasou v puse..trvalo to niekolko noci a potom tu flasu sama vylucila. Ale aspon sme spali.. alebo ak spi v postielke..mozno to nechce, chce spat s vami...resp na tebe...aj take obdobie sme mali, ze spala len ked mi lezala na bruchu...preslo to tiez postupne..skusala som polozit vedla..par krat plakala a potom raz uz nie. Alebo ak spi s vami, mozno ze to nechce ze chce spat sam...moz o aj sam v druhej izbe. Kamaratka mala tak dve deti ze okolo roka sa jej obidve zacala budit a zle spat a ked ich dala same do druhej izby, spali dobre.
A raz som strela v kaviarni jednu udviazanu mamicku, ktora mala dve deti a s tretim bola tehotna a isla z nej taka pozitivna energia ze som sa jej normalne musela spytat ze ako to robi...a ona povedala ze spi...lebo spia aj deti...a ze spia preto lebo im pusta "biely sum". Neviem co to presne je..ale da sa to kupit na cd..zvuky mora alebo konkretne biely sum a pustit to babatku ked ide spat a to ich tak podprahovo upokojuje ze spia...ona im to davala aj do kocika. Ked budem mat este dieta, hrckte to vyskusam. Drzim palce!!!
No vyskusane aj dudel aj spanie somnou aj bezomna.flasu nechce on je kojeny a ledva donho vodu dostanem.kedysi spal somnou na prse ale uz ani to nepomohlo.dokonca sme mu postel vymenili za cestovnu lebo sa tak hadzal ze mal modriny chudacik.
My sme to mali podobne pri všetkých deťoch. Ani premiestnenie nepomohlo-sťahovali sme sa od rodičov do vlastného. Sú deti ako moje-čo menej spia a cez den si vyžadujú pozornosť. No teraz vidím, že sa to oplatilo, lebo staršie dieťa je teraz super-samostatne, samo sa učí....Ale známej dieťa -ako dieťa super spalo-pri takom dieťati by človek mal aj viac deti, cez den ani nevedela,že ju má-no teraz to má horšie-netvrdím, že je to pravidlo-ale väčšinou-čo do tých deti teraz vložíme-aj keď sme na pokraji síl-dobre to poznám-sa nám raz vráti 🙂
@skalica6 ja som to potom vyriesila tak ze som dala dole bocnu mrezu z postielky a prirazila postielku ku manzelskej posteli...na ten spoj som dala deky a podusky a ked sa v noci budili tak som sa len prigulila k nej a strcila prso..alebo neskor tu flasu a nemusela som vstavat...lebo to najviac unavuje ked musis vstavat alebo nemas priestor na spanie..
A este .a napadlo ze druha kamoska mala s dcerou tiez taketo problemy..lebo jej isli zuby a bola z toho taka rozhodena ze nespala skoro vobec..im pomohol jantarovy nahrdelnik...dala ho malej na krk a zrazu bolo dobre..ale musi ho mat nonstop, vodne v noci...sme si z nej vtedy robili srandu ze to urcite neni preto odrazu dobre..ale skusila ho dat dole a hovorila ze take zle dve noci este nezazila a ked ho dala naspat, tak zas bolo dobre. Tak skus 😉
Tak on je zas sikovny sak v 8.mesiaci uz chodi krasne za ruku a okolo nabutku sa sam stavia a prelieza.len uz som unavena stoho lebo unho neni nic jednoduche obliekanie je strasny boj to place ako keby ho tyram,jedenie ani nehovorym ked donho dostanem daku tuhu stravu tak to len trochu a za pohybu,kocik neexistuje unas max pol hodinu aj to ho uplacam hrackami a teraz este aj to spanie.tesila som sa na matersku ale je to premna len utrpenie a ked ideme z manzelom dakam avydime inych rodicou z detmi aj mensimi ako spokojne sa prechadzaju,krmia ich alebo len na blby nakup idu bezproblemou.ked neni muz doma a konecne maleho uspim sedim naschodoch a placem a placem od zufalstva ;(
Satka fungovala kym bol malicky teraz sa vnej vsteka aj v nosici
@skalica6 Normální to určitě není, takhle staré děti by měly spát kolem 14 hodin celkem. 4-5 hodin nestačí ani dospělému. Podle mě tam bude už nějaký neurologický problém, možná má příliš dráždivou nervovou soustavu. Nedivím se, že je uplakaný a nevrlý, jeho nervová soustava si neodpočine, je přetížená. Vzniká z toho začarovaný kruh. Když se mi narodilo 3. mimi, tak měl velké potíže se spaním. Něco podobného, co prožíváš (akorát to byl novorozenec), neustále se budil a nebyl schopný usnout výživným spánkem. Rada od lékařů byla "udělej všechno proto, aby spal". Tak jsme uspávali, houpali, používali bílý šum, zabednili okno do úplné tmy, všichni doma museli být potichu....byla to otročina, ale čím víc se dám dařilo,aby spal, tím to bylo lepší a lepší. Určitě bych si vyžádala konzultaci s neurologem. Možná by stálo za to vyzkoušet i bylinky na uklidněnou, zavést pevný režim a rituály....určitě to půjde nějak řešit, držím palce
Presne aj mňa napadlo, ci nepomoze nosenie v satke alebo nosici.. Uz je asi chronický unaveny a tak je to začarovaný kruh.. Skus satku, alebo ked uz byvalo u nas zle tak som skusala spat pri deťoch tak, ze som ich poleziacky ovinula -tj na moje pokrcene nohy som polozila nohy deti a od hlavku ruku, natisnute primne.. Zaspavali sme tak obaja.. Aj na tohto tretieho to funguje, ked prejde kolika..
@skalica6 neboj, to prejde, to su vsetko len obdobia, ktore prejdu presne vtedy ked si myslis ze to uz viac nedas. A ked si taka zufala, odporucam ti pozriet nejake modre z neba alebo zamenu manzeliek, ked to ja vidim, tak si poviem ze jak mi je dobre a ze som strasne stastna ze mame normalnu strechu nad hlavou, jedlo, vodu, sucho, teplo, dieta je zdrave a nemusis s nim behat po doktoroch, chodi normalne, nepapa preto ze nema cas, a nie preto je nemoze, lebo nema prehltaci reflex. A hned ma prejde zufalstvo. Mysli na to ze to dieta ta potrebuje sviezu a silnu, ale nie utrapenu a uplakanu. Kolko matiek by tak velmi chcelo dieta ze by nevahali byt aj cele noci hore, len aby ho mohli mat...a nemozu. Viem ze je to tazke, hlavne ked si nevyspana a vystresovana. Mozno skus prestat kojit...niektore matky vravia ze potom im deti zacali lepsie spat. Viem ze zaryte zastankyne kojenia nebudu suhlasit, ale ked ti to ma pomoct v tom aby si sa necitila na materskej zufala, treba to skusit. Ma to byt radost tie otvora a beznadej. Drz sa, zvladnes to, zeny zvladnu vsetko. Hovori sa ze ked si myslis ze nieco nezvladnes, v skjtocnosti mas v sebe silu zvladnut este dvakrat tolko!!! Je to pravda, mne osobne sa to uz velakrat v zivote potvrdilo!
U neurologa sme boli nic nezistila len ho pokukala a objednala o 3 mesiace.mi prave sa snazime ho uspat odrana do vecera a od vecera do rana ho len uspavame.chudacik zaspi na max polhodinku a je hore.mala som aj caje na upokojenie aj ja aj on a nic ;( mame asi velmi narocne dieta.len ked je clovek sam nato je to stresujuce.pomoct nema kto rodicia su na opacnej strane slovenska a svokra mi rovno povedala ja uz mam 4 vnucence odchovane porad si sama.
Ja svojho syna milujem a som vdacna zato ze je dravy a tak krasny a dala by som mu posledne aj vlastne srdce keby bolo treba.mi to mame odzaciatku take tazke ked bol babetko male spal iba mne na bruchu lebo mal strasne koliky a trvalo to do 6 mesiaca.rozmyslala som ako ho odstavit ale on je strasne zsvysli na mojom mliecku
@skalica6 Nakoukla jsem do odbornější literatury o insomnii u dětí a úplně nejčastější příčina (s drtivou převahou) je v rodičích. Zní to krutě, protože rodiče by se pro své dítě i roztrhali, ale je fakt ze všech příčin je to nejlépe odstranitelné. Problém je ve spánkových asociacích (tohle platí pro děti starší 6 měsíců, do té doby je to v pořádku), které rodiče dětem vytvářejí (uhoupání, ukojení, dudlík, držení za ruku, hlazení vlásků, pití čajíku, zpívání....) a když se dítě za pár minut/hodin vzbudí (všechny děti se budí v noci), tak neumí bez toho usnout a začne frustrovaně plakat. Tím se ještě víc probudí, začne se vyplavovat kortizol (stresový hormon) a je to v háji. Cílem je naučit dítě usnout bez pomoci, nebo s takovou spánkovou asociací, která neobtěžuje (př. samo si podá dudlík). Je potřeba mít důsledný spánkový režim. Mně v tomhle pomohla tahle kniha: https://www.kosmas.cz/knihy/144805/detsky-spane... jela jsem podle toho a fakt doporučuju, je to citlivě napsané s ohledem na rodiče i na děti. Žádné týrání. Tady je pro nakouknutí pdf: http://s3images.coroflot.com/user_files/individ...
Další možnosti pro dětskou nespavost jsou už horší a upřímně doufám, že se vás netýkají:
Somatická onemocnění: gastroesofageální reflux, alergie na kravské mléko nebo jiná potravinová alergie, cystická fibróza, onkologická nebo revmatická
onemocnění, epilepsie, genetické syndromy, slepota, renální selhání, všechna onemocnění spojená s bolestí.
Psychiatrická onemocnění: porucha opozičního vzdoru, deprese, úzkostná porucha, bipolární porucha, mentální retardace. Častější výskyt insomnie
u autismu a ADHD
Ja som prestala kojiť staršie dieťa v 9mesiacoch po ,,radách", že sa stále budí, lebo je kojene. A nepomohlo. Spánok bol nás problém. Mladšie som kojila 2 a štvrť roka a neľutujem. Mame asi take akčnejšie deti, i keď to je veľmi veľmi náročné.
Dufam ze to bude len tym zvykom nato lebo je fakt ze ak sa vnoci zobudi uplne odmieta dudlik aj flasu vzdu pomohlo kojenie ale tera uz ani to.ani hojdanie ;( na mojho certoanjelika uz nefunguje nic.a ked ho aj konecne uspim zobudi sa zo strasnym placom.mam pocit ako by mal este koliku lwbo tlaci a stona ako ked mal 2
@skalica6 Zkus pátrat. Jestli máš dojem, že ho něco bolí (bříško) zkus vyloučit obyč mléko, pokud je na UM tak nasaď nějaké speciální bez bílkoviny kravského mléka. Možná je problém lepek, ten taky umí udělat v břiše paseku a pak to břicho je nafouklé a bolí. Hledej v potravinách, nasaď dietu + probiotika a zkoumej, jestli to pomáhá. Dál koukni do pusy, jestli se mu neprořezávají zoubky, to umí taky parádně bolet. Možná stojí za to zvážit i ten reflux, třeba má skrytý, je to častá záležitost u dětí. Dráždí pak žaludeční šťávy, jak se vrací. Umí to pěkně bolet. Pomáhá vyvýšená poloha (šikmina), zjisti, jestli se mu nespí takhle líp. Znáš svoje dítě úplně nejlíp, dokážeš to vysledovat. Sleduj v jaké poloze nejradši usíná..třeba v tom autě je právě v klubíčku a vyvýšeném, to je na bříško úleva a i případně na ten reflux.
@skalica6 Veľmi ťa nepoteším, ale moja sestra pred rokmi riešila to isté so svojou dcérou. Dve hodiny ju uspávala, aby pol hodinky spala. V noci tak isto spala hodinku-dve, otvorila oči a čulá, svieža, pripravená hrať sa 🙂 Pochodili s ňou po doktoroch, no nikde nič nenašli. Neurológ im vysvetlil, že priemerná potreba spánku človeka je 7-8 hod., no nájdu sa výnimky, čo potrebujú 9-10 hod, alebo naopak len 4-5 hod. U detí je to podobné. Sestra s mužom boli zúfalí, unavení, nevyspatí. Keď mala neter 4 roky, prvýkrát prespala celú noc, chodili ju kontrolovať, či náhodou nezomrela, bol to nezvyk 🙂 Teraz má už 10 rokov a stále je spanie problém. Dlho jej trvá, kým zaspí a aj potom spí ako "myš na krúpoch". V dospelosti to bude výhoda, bude mať k dispozícii viac hodín ako väčšina populácie 🙂
No alergie sme vylucili hned ako prve asi je proste tak akcny sak on aj zo spanku stvornozkuje.
@skalica6 Skús trochu prelustrovat aj svoju stravu (keďže ho dojcis) káva, kofeinove nápoje, mliečne výrobky... Môj je tiez náročné dieťa. V noci sa stale cicikuje ale ako tak vždy pospal, cez deň tiež. Píla som medovku, aj liter denne. Je dobrá na nervy (aj moje aj jeho 🙂 Kávu som vymenila za Caro. Ono teraz už ste v takom začarovanom kruhu. Už si v riadnom napätí aj ty, takže spatne to pociťuje aj on.
Kavu nepijem ani syteny vodu.mlieko som vylucila ale nepomohlo je to asi aj vsetko tym stresom.
@skalica6 Nemozu to byt zuby? Citala som ze aj vigantol-vit. D moze v spojeni s mliekom vyvolávať kŕče v žalúdku..pidla nasich deti viem ze cim meneh spali cez den tym horsie a viac sa budili v noci. Je to ako priama umera, suhlasim s názorom ze je chronicky nevyspaty a . Ja som davala aj sirup na ukludnenie pred spaním. Este ma napada ci nie je hladny ked kojis..mozno UM by to spravilo..
Poznam a nezavidim,my sme tak fungovali cca 7m spal hodinu cez den a 2-3v noci,pomohlo ze siel do vlastnej izby a ma psika od fisherprice ci ako sa to vola a tam mu pustim pesnicky,idu cca 8m vkuse a svieti srdiecko,on si ho chyti a pri pocuvani zaspi...konecne uz 2tyzdne spime normalne,drzim palce nech to rychlo prejde
Skúste spánkový režim.. Cez deň ho dávať iba dva krat a v tu istú hodinu . Večer to iste, robiť tie iste veci pred spaním,vypnúť televízor, a take vo by ho mohlo rušiť . Vybrať mu niejaku plysovku co ma obľúbenú a dávať ich spať spolu. Nám to pomohlo velmi
@skalica6 Ahoj. My sme mali ten isty problem. Nam pomohlo, ze sme mu dali sikmo matrac a v izbe musel byt chlad. Hlava vyssie ako zaludok. V kociku sportovom spal iba naboku. Podlozila som mu jednu cast tela dekou...Z Polhodinoveho spanku cez den bol zrazu dvojhodinovy! Mal zrejme tichy reflux do roka a to ho stale budilo, ze mu tekutina chodila horedole. Teraz tiez musi mat aspon vankus pod hlavou, lebo inak sa zakratko zobudi.
Nato nase sidlo nezabera ani hracka ani sum ani hudba on sa postavy a poletuje po postielke.

@skalica6 moj syn robil to iste :( do roka. My sme sa s manzelom striedali. Cez tyzden spal on a ja som bola so synom hore a cez vikend som sa vyspala ja... u nas nic nepomahalo