icon

Nevychované deti na ihrisku: Čo s ľahostajnými rodičmi?

Včera o 17:56

Ahojte, chodite s detmi na detske ihriska? Ak ano, stava sa aj vam, ze stretavate coraz viac matiek, ktore vobec nevychovavaju deti? Neviem, ci mam len ja taku smolu v poslednom case alebo co, ale vzdy tam stretnem nejaku mamicku, co si dieta nestrazi, vacsinou telefon v ruke a nestara sa, co jej nevychovane dieta robi. Ja sa nehram na dokonalu, ale ked uz idem na ihrisko, na deti si pozeram, pri mladsom som stale a starsieho jednym ockom sledujem, co robi, ci sa pekne hra, upozornujem ak treba a pod. Proste pozeram a snazim sa, aby boli moje deti ohladuplne aj k druhym. Ale uz ma aj prestava bavit chodit, ked vzdy stretnem nejaku matku, co ma len vytoci 😀
Akoze viem, ze aj tu na MK urcite take su, tak som zvedava, ako to vnimate na detskych ihriskach vy.

Strana
z2
anonym_583c69
Včera o 18:01

Nechodim na detske ihriska, staci ze chodim do prace, na navstevy, do obchodov, mesta, na akcie 🙃 a samozrejme ze su rodicia ktorych ked x rocne dieta zbije lebo mu nieco nechcu kupit, este sa mu ospravedlnia. Taky svet 🙂
Uprimne? Netankuje ma to. Mozno len v tu chvilu prekrutim ocami a potom si popindam pred muzom. Ale nie som nutena sa s tymi ludmi nijak specialne kamaratit ani riesit, takze ma ich zivot netrapi, ked toto povazuju za OK.

anonym_50083f
Včera o 18:02

@anonym_autor ja sa presne kvoli takymto matkam vyhybam ihriskam, uz ma to prestalo bavit. Ja si tiez na deti davam pozor a vzdy som bola ja na ihrisku potom ta, co mala davat pozor na vsetkych.
Naposledy ma vytocilo asi tak 5 rocne dievcatko, na smykacke naschval predbiehala deti, potom si hore lahla, kopala nohami a naschval smykacku blokovala. Matka mobil v ruke, sem tam na nu pozrela, ale nic, nezasiahla. Ak nieco neznasam, tak to je zakernost na detoch. Tak som ju nahlas, aby aj matka pocula, upozornila, ze na smykacke sa nelezi a neblokuje, ak je unavena, nech si ide lahnut inde. Potom odbehla a matka ma dobre ze neprebodla pohladom :D
Ale iste je, ze takychto pripecenych matiek je coraz viac, co vychovaju z deti, to ozaj neviem.

anonym_d97522
Včera o 18:02

takych slepic je vsade vela...aka katka taka matka

domkakvet
Včera o 18:03

@anonym_autor uz tu bola nejaka podobna tema, tak ze asi nebudes sama, ak stale natrafis na jednu mamicku tak sa skus prihovorit ohladom niecoho ineho, mozno sa skamaratite a budete sa hrat s detmi spolu.

anonym_89cfc5
Včera o 18:05

Ja bývam v novostavbe, kde sú drahšie byty, teda je tam trošku iná spoločenská skladba ako inde. Na našom ihrisku sú vačšinou inteligentnejší ľudia, tam bol málokedy bol problém. Už sa tam poznáme. Ale predtým sme bývali v klasickom paneláku na sídlisku a tam sa teda na ihrisku premlela rôzna "spoločenská vrstva" z okolia. Najhoršie boli tie jednoduché menej-vzdelané matky, ktoré tam hulákali, fajčili, rehotali sa medzi sebou na celé ihrisko. Fuj, dobre že sme už od nich preč.

anonym_aa84fd
Včera o 18:11

Ty dakuj za dieta s dobrou povahou a neohovaraj tu ine mamky. Mam 2deti. Podla teba-1vychovane a 2.nevychovane. absolutne to neni vychovou. Je to povaha. Pockaj, ked si take nevychovane dieta porodis, potom pochopis....

gribka1
Včera o 18:13

Tak ja nemám problém usmerniť aj cudzie deti, bez problému.

anonym_e67eb2
Včera o 18:18

Nevedela som, že existuje rovnica: bohatý človek=inteligentný človek

anonym_50083f
Včera o 18:18
@anonym_aa84fd

Ty dakuj za dieta s dobrou povahou a neohovaraj tu ine mamky. Mam 2deti. Podla teba-1vychovane a 2.nevychovane. absolutne to neni vychovou. Je to povaha. Pockaj, ked si take nevychovane dieta porodis, potom pochopis....

@anonym_aa84fd tak ak by som mala zivsie dieta, stojim pri nom cely cas a davam nan raz tak pozor, ako na pokojne dieta, nie? To je vzdy o pristupe matky. Ak mam hyperaktivne dieta, tak ho nevypustim na ihrisko ako do pralesa a nevezmem telefon do ruky, ale davam nan pozor, vysvetlujem, co moze a nie, usmernujem... ale chapem, ze je lahsie nechat tak a vegetit na lavicke 😉

anonym_d1f801
Včera o 18:52

a co je podla teba nevychovane decko?

beata_k
Včera o 18:56

Naposledy ma jedna taka s telefonom fakt dozrala. Som sa postavila pred nu a riadne nahlas som sa jej opytala, ci si moze poriesit dieta. Urcite to druha strana v mobile pocula. Hned skladala a pratala si doterne dieta.

bjnr
Včera o 18:58

Myslím, že sa vo vás neozýva len hnev na „nevychované deti“. Skôr únava z toho, že máte pocit, že vy nesiete zodpovednosť, dávate pozor, regulujete situácie a potom prídu ľudia, ktorí akoby vôbec nevnímali, že sú súčasťou spoločného priestoru. A áno, keď sa človek snaží byť ohľaduplný, bezohľadnosť druhých vie vytáčať dvojnásobne. Keď investujete enormné množstvo energie do toho, aby ste boli tou „ohľaduplnou“ a „všímavou“ matkou, podvedome očakávate, že svet okolo vás bude fungovať podľa rovnakých pravidiel. Ak začnete chodiť na ihrisko s vnútorným nastavením „zase tam bude nejaká nezodpovedná matka“, váš mozog ich začne automaticky vyhľadávať. Nie preto, že ich je objektívne viac, ale preto, že ste na ne emočne naladená a potom stačí jeden telefón v ruke a už vo vás beží celý príbeh o zlej výchove. Skúste menej kontrolovať cudzie matky a viac sledovať, čo sa deje vo vašom tele v tej chvíli. Kedy presne vás to spustí? Keď dieťa kričí? Keď matka nereaguje? Keď máte pocit nespravodlivosti? Toto je dôležitejšie než samotné ihrisko. Lebo niekedy nás najviac rozčuľuje správanie, pri ktorom si sami nedovolíme „pustiť kontrolu“. Pálite vlastné zdroje. Vašou úlohou na ihrisku nie je dohliadať na etiku verejného priestoru, ale chrániť integritu seba a svojich detí. Ak cudzie dieťa fyzicky neohrozuje vaše, nie je to vaša téma. Ak ho ohrozuje, komunikujte priamo s dieťaťom (jasne, vecne, bez hľadania matky pohľadom). Čo presne by sa vo vašom vnútri zrútilo, keby ste si na tom ihrisku dovolili byť na desať minút rovnako ,,nezodpovedná" a ,,sebecká" ako tie matky, ktoré vás tak neskutočne vytáčajú? Ušetríte si tým mentálnu kapacitu.

anonym_aa663b
Včera o 18:59

@anonym_autor mamičky s mobilom v ruke na ihrisku, to je teraz inn. 😕

beata_k
Včera o 19:00
@bjnr

Myslím, že sa vo vás neozýva len hnev na „nevychované deti“. Skôr únava z toho, že máte pocit, že vy nesiete zodpovednosť, dávate pozor, regulujete situácie a potom prídu ľudia, ktorí akoby vôbec nevnímali, že sú súčasťou spoločného priestoru. A áno, keď sa človek snaží byť ohľaduplný, bezohľadnosť druhých vie vytáčať dvojnásobne. Keď investujete enormné množstvo energie do toho, aby ste boli tou „ohľaduplnou“ a „všímavou“ matkou, podvedome očakávate, že svet okolo vás bude fungovať podľa rovnakých pravidiel. Ak začnete chodiť na ihrisko s vnútorným nastavením „zase tam bude nejaká nezodpovedná matka“, váš mozog ich začne automaticky vyhľadávať. Nie preto, že ich je objektívne viac, ale preto, že ste na ne emočne naladená a potom stačí jeden telefón v ruke a už vo vás beží celý príbeh o zlej výchove. Skúste menej kontrolovať cudzie matky a viac sledovať, čo sa deje vo vašom tele v tej chvíli. Kedy presne vás to spustí? Keď dieťa kričí? Keď matka nereaguje? Keď máte pocit nespravodlivosti? Toto je dôležitejšie než samotné ihrisko. Lebo niekedy nás najviac rozčuľuje správanie, pri ktorom si sami nedovolíme „pustiť kontrolu“. Pálite vlastné zdroje. Vašou úlohou na ihrisku nie je dohliadať na etiku verejného priestoru, ale chrániť integritu seba a svojich detí. Ak cudzie dieťa fyzicky neohrozuje vaše, nie je to vaša téma. Ak ho ohrozuje, komunikujte priamo s dieťaťom (jasne, vecne, bez hľadania matky pohľadom). Čo presne by sa vo vašom vnútri zrútilo, keby ste si na tom ihrisku dovolili byť na desať minút rovnako ,,nezodpovedná" a ,,sebecká" ako tie matky, ktoré vás tak neskutočne vytáčajú? Ušetríte si tým mentálnu kapacitu.

@bjnr Ty mas niekedy aj svoj nazor alebo iba nazor AI?

anonym_24f768
Včera o 19:06
@anonym_aa84fd

@anonym_aa84fd tu nejde o dieta ale o pristup rodica. Tiez ma vytaca ked ine dieta robi zle a jeho matka namiesto toho aby zasiahla, tak sa radsej tvari, ze tam nie je.

denithestrange1993
Včera o 19:24

@anonym_autor zbytocne places na cudzom hrobe. To akoby si sa rozculovala,ze existuju neprajni, egoisticki, agresivni ludia. Sme rozni. Teba by mozno niekto oznacil za helikopterovu mamu, nuz nikto sa nevyhne nalepke. Snazim sa cudzie deti a rodicov vedome nekomentovat ani sa nestavat do role nadradenosti. Strazim si svoje dieta a to je tak vsetko co robim na ihrisku. Zas ja som zastancom toho,ze vela drobnych nedorozumeni si vedia deti poriesit same a ked sa nebiju,nenadavaju si tak je to vlastne bezna ludska interakcia.

anonym_bd96ae
Včera o 19:54

Sú rôzne deti a aj deti sa medzi sebou občas poskriepia, inak toto na ihriskách nevidím. Ale zas ja sa snažím učiť moje deti, aby sa naučili vychádzať s rôznymi deťmi. Takže ak je dieťa aj drsnejšie, tak na to prihliadam a snažím sa ukázať mojim deťom cestu k nemu a ak cesta nie je tak nech idú preč.
Lebo ja nechápem čo by som dosiahla tým, že budem školiť iné deti a rodičov na ihrisku. Vždy budú rôzne deti a rôzni ľudia, ak chcem aby moje deti boli pripravené do sveta, tak ich mám hlavne naučiť vychádzať s rôznymi ľuďmi a nie vychovať tých druhých ľudí.

weronka31
Včera o 19:58

Ostatne mamicky ma vobec nezaujimaju. Nemam problem zakrocit ak vidim, ze je moje dieta v konflikte. Pridem, vysvetlim ze napriklad hracky na ihrisku su pre vsetky deti a ak ju chces musis pockat, kym sa s tym dohra moje dieta, lebo sa s tym akurat teraz hra a bolo prve.... proste vysvetlim pravidla. Zatial mam taku skusenost, ze to deti akceptuju a dalej sa pekne hraju. Nehovorim nic zle, takze na mna nemoze ani nikto z ostatnych rodicov krivo pozerat, nakolko mali moznost zakrocit aj oni.

anonym_c05f12
Včera o 20:18

@anonym_autor pracujem v škole a je to ešte horšie ako si myslíš. To čo som si ja zažila s deťmi najmä na 1. stupni je masaker. Až neuveritelné.

malav
Včera o 21:07

Minule som bola so svojim 1,5 rocnym na ihrisku, pekne sa hral, kym neprisiel asi tak o rok starsi chlapec. Nalepil sa na mojho syna a stale za nim chodil, kde sa pohol moj syn, pohol sa aj ten chlapec, postavil sa pred neho, dal mu ruku asi 5 cm od tvare a vravel mu STOP, tam nemozes ist.
Zobral hrable do piesku a on za nim, ze stop, to nemozes. A vsade takto. A vzdy ta jeho ruka pred tvarou mojho syna. Mater ako teliatko pozerala a nic. OK, ved fyzicky ho nenapadol, ale uz som mala z neho nervy. Tak mi nic lepsie nenapadlo, ako spytat sa jeho mamy: "Prepacte a on ma nejaku diagnozu, ked toto robi? Daky autizmus asi, ci? " Akoze bavila som sa sama na tom, lebo bolo jasne, ze ziadnu dg nemal, len diagnozu piripecena mater, ale uplne vazne som sa jej to a tak akoze v dobrom opytala. 🤣 a ona ze nie nie, ze on ma take vystupovanie. A ja zase tak akoze v dobrom, priatelsky, ze: "Naozaj? No neviem, ja by som s nim radsej zasla niekde na testy, viete, ked to skor podchytite, bude sa lepsie potom dat na tom pracovat. " a usmiala som sa na nu. A ona normalne vyvedena z miery, nevedela chudatko ani reagovat, tak sa spakovali a odisli.
A ja som sa na tom este dlho smiala 😀
Nuz takze tak, na pridrbanych ludi treba ist pridrbanymi metodami 😅

hrasocek12
Včera o 21:08
@anonym_e67eb2

Nevedela som, že existuje rovnica: bohatý človek=inteligentný človek

@anonym_e67eb2 to vidíme v TV ,koľko z tých bohatých je aj inteligentných 😅😅 žiadny 😅😅

anonym_e67eb2
Včera o 21:17
@hrasocek12

@anonym_e67eb2 to vidíme v TV ,koľko z tých bohatých je aj inteligentných 😅😅 žiadny 😅😅

@hrasocek12 Napriek tomu je to názor niektorých

weronka31
Včera o 21:22
@malav

Minule som bola so svojim 1,5 rocnym na ihrisku, pekne sa hral, kym neprisiel asi tak o rok starsi chlapec. Nalepil sa na mojho syna a stale za nim chodil, kde sa pohol moj syn, pohol sa aj ten chlapec, postavil sa pred neho, dal mu ruku asi 5 cm od tvare a vravel mu STOP, tam nemozes ist.
Zobral hrable do piesku a on za nim, ze stop, to nemozes. A vsade takto. A vzdy ta jeho ruka pred tvarou mojho syna. Mater ako teliatko pozerala a nic. OK, ved fyzicky ho nenapadol, ale uz som mala z neho nervy. Tak mi nic lepsie nenapadlo, ako spytat sa jeho mamy: "Prepacte a on ma nejaku diagnozu, ked toto robi? Daky autizmus asi, ci? " Akoze bavila som sa sama na tom, lebo bolo jasne, ze ziadnu dg nemal, len diagnozu piripecena mater, ale uplne vazne som sa jej to a tak akoze v dobrom opytala. 🤣 a ona ze nie nie, ze on ma take vystupovanie. A ja zase tak akoze v dobrom, priatelsky, ze: "Naozaj? No neviem, ja by som s nim radsej zasla niekde na testy, viete, ked to skor podchytite, bude sa lepsie potom dat na tom pracovat. " a usmiala som sa na nu. A ona normalne vyvedena z miery, nevedela chudatko ani reagovat, tak sa spakovali a odisli.

@malav prepac, ale toto nemyslis vazne? Urazas male dieta? A este sa na tom bavis? Si mama a nie prerastene dieta! Dospej prosim ta, hlavne ak vychovavas male dieta! Potom sa cudujeme ze sa deti k sebe chovaju otrasne a sikanuju sa! No preco asi?

malav
Včera o 21:35
@weronka31

@malav prepac, ale toto nemyslis vazne? Urazas male dieta? A este sa na tom bavis? Si mama a nie prerastene dieta! Dospej prosim ta, hlavne ak vychovavas male dieta! Potom sa cudujeme ze sa deti k sebe chovaju otrasne a sikanuju sa! No preco asi?

@weronka31 prepac, ale myslim to smrtelne vazne. Ja som komunikovala s matkou dietata, nie s dietatom.

anonym_29862b
Dnes o 03:26

@anonym_autor osobne si neviem predstaviť na ihrisku matku - generálku 🙈 na ihrisku sa majú deti vyjašiť, zvyčajne sú tam ako odtrhnuté z reťaze. Akurát usmerniť dieťa, ak robí niečo zle. A to si dovolím aj ja k cudziemu dieťaťu.🤷‍♀️

beata_k
Dnes o 04:41
@malav

@weronka31 prepac, ale myslim to smrtelne vazne. Ja som komunikovala s matkou dietata, nie s dietatom.

@malav Komunikovala si sice s matkou, ale toto bolo ozaj nevhodne ako si sa vyjadrovala o dietati

andreatytler
Dnes o 04:48
@malav

@malav Otras a hnus co si urobila. Necudujem sa ze ta mama ostala sokovana. Na takuto zakernost voci dietatu sa skutocne neda normalne reagovat.
Nabuduce sa spravaj slusne. Robi sa to takto: Mohli by ste prosim dohovorit svojmu dietatu aby nechal moje dieta na pokoji? Vadi mi to ze za nim chodi a brani mu v hre.
Alebo povedz tomu dietatu: Prosim ta prestan branit mojmu synovi v hre. Nepaci sa mi to. Mozes sa s nami hrat, ale musis prestat s tou rukou pred tvarou.

andreatytler
Dnes o 05:00

@anonym_autor Par krat som zazila dieta na ihrisku ktore by bolo nutne usmernit, ale za 6 rokov co chodime von to je skutocne malo, takze toto nevnimam ako problem. Neviem, asi tu kde zijem su deti dobre. Neriesim rodicov, iba deti. Usmernujem svoje a vsetky naokolo ktore to potrebuju. Je mi jedno ci sa nejaky rodic urazi alebo nie. Nikdy sa mi nestalo ze by sa niekto voci tomu ohradill. Casto sa s detmi hram. Deti to miluju ked sa k nim prida dospelak.

arek00
Dnes o 05:20

Je to normálne, deti sú deti. Niekedy som to zažil aj ja. Ak nejaké dieťa robilo fakt zle...tak som za ním šiel osobne a vysvetlil mu to. Potom bol pokoj. Za rodičom som nešiel nikdy. Keď si nevie spraviť poriadky rodič, tak ja áno. A to sme navštevovali už kadejaké miesta...deti to milujú keďže dnes ich rodičia ťahajú už len po nákupných centrách a podobne...

simsalabim
Dnes o 08:07
@anonym_aa84fd

@anonym_aa84fd je rozdiel take dieta mat a cumiet do mobilu a mat take dieta a usmernit ho. Aj ja mam dve take a vzdy som na ihrisku deti usmernovala. Z mojho pohladu to je vychova.

Strana
z2