icon

Nočné volanie trojročného chlapca maminy, ktorá zomrela

snufy
14. jún 2016

Ahojte,chcel by som vás poprosiť o radu.Pred troma mesiacmi mi umrela manželka.No syn ju každú noc volá a hľadá.Snazil som sa mu vysvetliť že mamka je v nebi a dáva na nás pozor. Nezabralo to. Malí ma 3 roky a ja neviem ako mu to ináč vysvetliť. Dcérka to pochopila len teraz ostala uzavretá.Dakujem za každú radu.

adrianaada
15. jún 2016

@snufy daj malému čas. Je to predsalen čerstvé. Určite bude dobré ak sa budete o mamine rozprávať. Treba hovoriť o tom aká bola. Ako ich oboch ľubila. Deti musia vedieť, že všetko má zmysel aj keď teraz tomu ešte asi celkom nerozumejú.

snufy
autor
15. jún 2016

@adel222 máme škrečka, manželka podľahla rakovine,už nevládala bojovať.rok sme sa snažili zo všetkých síl. No zdravie je len jedno.

selina.liana
15. jún 2016

@snufy no to je zivot:( vsetko dobre aj Vam a tvojim detom nech uz je len alen dobre

veroniq85
15. jún 2016

@snufy uprimnu sustrast. Je mi to luto a neviem si predstaviť co prezivate. Nie nadarmo sa hovori ze zdravie je to najdolezitejsie v zivote. Prajem vam vela sil do zivota

adsumus
15. jún 2016

@snufy ako ťa deptá svokra?

snufy
autor
16. jún 2016

@adsumus,mna nie,ja ju beriem taka aka je,vsak kazdy mame chyby.Manzelka snou nemala dobry vztah,a najviac ma mrzi ze sa moc nezaujima o svoje vnucata.Aj ked sa manželka sa snažila napravit vztah no svokra na to vobec nereagovala.

adsumus
16. jún 2016

@snufy to je smutné, niektoré ženy su take, bohužial. Možno si spomenie, ked budu decká väčšie, ale to sa už nedá spätne vrátiť, vzťah s deťmi si už nevybuduje.

snufy
autor
17. jún 2016

@adsumus ,mam pocit že svokra nemá záujem budovat vztah.Ale však ja nemienim nikoho nutit ked nechce.Tak sme na výlete,a je fajn aspon na chvílu vypnut.

adsumus
17. jún 2016

@snufy ked nechce, nechce, možno aj lepšie ako taká, čo len vyrýva.

zulla
18. jún 2016

@snufy musis byt silny, deti vycitia z okolia velmi vela. ak budu citit, ze sa trapis budu sa tiez trapit. urcite je to velmi tazke, ale pre tie deti to zvladnes. podla mna vylety a odputanie pozornosti bude pre nich pozitivne. snaz sa im vzdy pripravit nejaky program, skus nejake detske centra, pripadne kruzky a podla mna urcite hladaj aj odbornu pomoc. deti nevedia svoje trapenie pomenovat, ale treba s nimi pracovat, aby sa neuzavreli a neniesli si to dalej ako kamen. mam v okoli bohuzial viac podobnych pripadov a niekedy osud nieco velke vzal a nieco velke zase neskor dal. ten "odbornik" ktory dal dietatu na bolest v dusi lieky bol asi blbec. mas moj obdiv...velmi ti drzim palce, obcas napis ako sa vam dari... cas vsetko vylieci!

snufy
autor
18. jún 2016

@zulla dakujem velmi pekne,aj ked sa maximalne snažim odputat pozornost tak to moc nejde,to vieš mamička je len jedna,a veru hrozne nám chýba.

adsumus
18. jún 2016

@zulla netreba odmietať ani liečbu, nevieš v akom stave je dieťa.

loginexistuje
18. jún 2016

@snufy nuz nemate to jednoduche ... vela dobrych rad tu odoznelo

spavať pri sebe objimat sa dotyk lieci ... a pomaha

vankus s fotkou
vec pripominajucu mamicku kludne aj do skrinky do skolky a dohodnut sa ze moze ist ku skrinke kedykolvek chce
knizka nebo nie je vymysel
spritomnovat mamu /spominat na nu pri beznych cinnostiach aby deti necitili ze je to tabu/
Plamienok maju aj poradnu a tabory pre deti ktore presli stratou

ale teda ja by som ti odporucila riesit najma dcerku najst si psychologa /napr. z plamienka/ a pomoct jej to spracovat ... ono ak to dieta dava von najavo a smuti je to ten lepsie pripad a je na lepsej ceste sa s tym vysporiadat ako ked to dieta dusi v sebe ci uz z nejakych falosnych ohladov /aby ti nesposobovala viac bolesti/ alebo z inych dovodov....

Drzte sa

snufy
autor
18. jún 2016

@adsumus pre upresnenie neodmietam liečbu maleho,len si myslím, že po jednom hodinovom rozhovore predpísat sirup na ukludnenie je dost odvážne.Ja nechcem dopovat svoje detí ked viem že potrebuju to všetko len vstrebat.Malý ma 3 roky,snaží sa chapat všetko okolo seba ale nie všetkemu bude hned rozumiet.

snufy
autor
18. jún 2016

@loginexistuje,mala chodí ku školskej psychologičke,je fakt super,dokázala všetko malej tak podat že mala sa mi konečne uplne otvorila a rozhovorila.Len z malým je to troška tachšie.

loginexistuje
18. jún 2016

Nuz tak on je velmi malicky na to aby pochopil a prijal prekopirujem ti sem nieco o tom ako mozu male deti vnimat rozhovory o smrti.

Deti v predškolskom a mladšom školskom veku potrebujú stručné a jasné vysvetlenia. Vhodné je použiť konkrétne a známe príklady. Osvedčilo sa vysvetliť smrť ako zastavenie všetkých telesných funkcií – ľudia, ktorí zomreli, nedýchajú, nejedia, nehovoria, ne­myslia ani necítia. Niektoré deti si zamieňajú smrť so spánkom, pre­dovšetkým, ak počuli dospelých hovoriť o „večnom odpočinku“ či „odpočinku v pokoji“. Výs­ledkom toho môže byť, že sa dieťa bojí ísť do postele, zaspať. Podobne formulácia, že zosnulý „odišiel“, mô­že u detí vyvolať strach, že sa rodičia už nevrátia z práce alebo z nákupu. Preto keď s deťmi hovoríme o smrti, je dôležité vyhnúť sa slovám spánok, odpočinok, od­chod. Problematická môže byť aj informácia, že príčinou smrti bola choroba. Škôlkari ešte nerozlišujú medzi ľahkým ochorením a smr­teľnou chorobou. Preto im treba vysvetliť, že všetci sme občas cho­rí, ale len vážne ochorenie zapríčiní smrť. Ďalším nevhodným zovšeobecnením je, že smrť spájame iba s vysokým vekom. Výroky typu „len starí ľudia zomierajú“, môžu u dieťaťa vyvolať nedôveru, keď zistí, že to tak nie je. Nemusíme poznať odpovede na všetky otázky dieťaťa. Vyrovnanie sa s otázkou smrti môže byť celoživotný proces a v rôznych obdobiach života na ňu môžeme odpovedať rôzne. V odpovedi by sme mali vyjadriť svoj skutočný názor, mala by byť otvorená a úprimná. Ak máme pochybnosti, treba to dať najavo: „Na toto naozaj ne­viem odpovedať.“ Užitočné môže byť vysvetliť deťom, že názory ľudí na to, čo s nami bude po smrti, sa líšia. Niektorí veria v život po smrti, iní nie. Prejavením akceptácie a rešpektu voči názorom iných môžeme dieťaťu pomôcť vybrať si aj názor odlišný od nášho, ktorý by mu viac vyhovoval.

adsumus
18. jún 2016

@snufy je to na tebe ako sa rozhodneš, či dáš dieťatu lieky alebo nie. su prípady ked su nevyhnutne, su také ked nie, hlavne by som sa bála, že nebude dobre spať, môže to poškodiť vyvoj, ale ani ja nie som za piluly na všetky bolesti duše, ide však o dieťa.

snufy
autor
18. jún 2016

@loginexistuje Dakujem,važim si každu radu.

loginexistuje
18. jún 2016

@snufy a len doplnim ja by som lieky malemu zatial nedavala. Tiez nam psychiatri davali uz v tomto obdobi .. ale teda ja nie som za to davali sme skor take domace recepty na lepsi spanok .. bylinkove caje a pod.

rawmamka
18. jún 2016

@3009 Plamienok je super nápad, tam sú najlepšie pripravení na tieto situácie, aj personálne, aj dlhodobými skúsenosťami. Určite by si tam mal s deťmi zájsť @snufy . Možno aj ty tam nájdeš niečo, čo ťa podporí v tomto náročnom období ☹.

hulahop
2. júl 2016

@snufy ja ti asi poradit neviem,ale zelam celej tvojej rodine vsetko len to najlepsie,vela lasky <3

ivanusko
2. júl 2016

Ahoj. Uprimnu sustrast😞 skus ho vziat k hrobu tvojej manzelky nech sa tam s nou porozprava,,,vyplace...potom mu skus vxsvetlit,,,ze tam spinka a ze sa z neba na nho pozera a dava pozor.....priklad....uz je to ne tebe,,,,ak ho tam budes brat kazdy den vasom si zvykne urcite......urcite sa bude tesit,,,,ze ide za mamkou😞😞😞😞 u nas to tak zabralo

snufy
autor
6. júl 2016

@hulahop ahoj,ďakujeme veľmi pekne.

snufy
autor
6. júl 2016

@ivanusko chodievame pravidelne na hrob,boli sme pozrieť aj v Plamienku aby sme to nejako zvládli.

silaviat
6. júl 2016

@snufy om g chudacik maly.. nieje nic horsie ako stratit matku este v tak malom veku.. ale vsetko casom prejde a aj maly pochopi.. treba ho cil zamestnat chodt po vyletoch dostat d jeho hlavky nove zazitky,aby podtlacili zlu spoienku.... na vsetko treba cas a trpezlivost .. hlavne ze ma teba a sestru a vy mu date kopu lasky a silu.. drzim palce..nebudes to mat lake ale zvladnes to ..good luck

apolka77
6. júl 2016

@snufy uprimnu sustrast vela sil prajem.

adsumus
6. júl 2016

@snufy ako drobci, už je lepšie?

snufy
autor
6. júl 2016

@adsumus o trochu je to lepšie chodíme na sedenia,a hlavne veľa sa rozprávame. Malá to už trošku lepšie chápe tak sa snažíme ísť ďalej životom. Hlavne aby deti boli šťastné a veselé natom mi najviac záleží.

adsumus
6. júl 2016

@snufy tak som rada, život ide dalej, to je veľmi doležite, že sa o maminke rozprávate.

joely
6. júl 2016

klobúk dole pred týmto tatinom, stratil manželku, matku pre svoje detičky, on však vôbec nehovorí o svojej bolesti, myslí len na deti a robí všetko preto, aby zmiernil ich žial......
.....maminka zostane navždy vo vašich srdciach, bolesť sa postupne stratí, spomienka však zostane..... zachovajte si len tie najkrajšie a tak to spoločne prekonáte......
život prináša niekedy kruté rany, ale za každou bolesťou príde radosť.... prajem vám, aby ste si boli vzájomne oporou a vážili si každý okamih, raz sa v nebi so svojou maminkou určite stretnete !!!