icon

Ostali ste po materskej doma?

23. nov 2020

Čaute maminy. Na jar by som sa mala po 6 - tich rokoch vrátiť do práce. Mám tri deti 6, 4 a pol a najmladšie bude mať na jar 3. V mojej bývalej práci nastali zmeny, väčšina bývalých kolegov odišla, moja pozícia sa zrušila a aj keby nie, ani neviem, či sa tam chcem vrátiť. Posledné roky som si všeličo preskákala, deti mali vela zdravotných problémov, ja tiež, cítim sa strašne unavená. Rozmýšlam, že by som ostala nejakú dobu doma. Nie preto, že by sme nepotrebovali peniaze, máme hypotéku, oblečenie z druhej ruky, ale na základné veci máme - ja mám pocit, že nemám silu, že sa musím dať fyzicky aj psychicky dokopy. Muž nemá nič proti, ale aj tak rozmýšlam, ako sa na to bude pozerať, keď to bude aktuálne. Či sa na mňa nebude pozerať, ako na "menejcennú" - predsa len , doteraz som mala aspoň "rodičák", ktorým som prispievala na chod domácnosti. Vy, čo ste ostali po skončení rodičovskej doma, ako to hodnotíte s odstupom času? Spravili by ste to zas, alebo by ste šli radšej do práce? Ďakujem za odpovede 🙂

Strana
z4
erienka
24. nov 2020

Necitala som uplne celu diskusiu, ale pokial si este zamestnana, preco nejdes po rodicovskej na podporu?

erienka
24. nov 2020

mimochodom vies o tom, ze za obdobie od marca az do polky septembra mohol byt muz ako zivnostnik na pandemickej OCR a tym padom neplatit odvody, vsak? Pre istotu ti to pisem, lebo mne to napriklad nedoslo. Nastastie sa da o to zaziadat aj spatne.

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
24. nov 2020

@erienka ďakujem 🙂 to ma moc potešilo..

katzed
24. nov 2020

Je to síce cca 4 roky dozadu, ale takú podmienku som nemala, treba sa informovať na upsvar a povedia ti čo potrebuješ, aj dr. ti vie poradiť. Pokiaľ je dieťa bez "soplikov" nech si zvyká na kolektív, keď bude choré si doma - veď preto chceš zostať doma či?

mikadooo
24. nov 2020

Ahoj presne toto zamýšľam spraviť aj ja 🙂. Veľmi sa teším na to obdobie, mám kopec plánov. Po pol roku mi skončí podpora a potom šup šup späť niekam do práce. Nebojím sa že sa nezamestnám, naopak, plánujem si počas nezamestnanosti spraviť nejaké kurzy, ktoré ma zaujímajú, takisto uvidíme čo ponúkne úrad práce a potom budem hľadať, až kým nenájdem to pravé orechové. Alebo možno skúsim podnikať, aj keď tomu manžel nie je moc naklonený, lebo sa boji že nebudem stíhať domácnosť a deti. Verím že existujú muži, ktorí makajú v domácnosti rovnako ako ženy, môj taký nie je (a to pomáha, ale gro je na mne, tak ako v 99% domácností na Slovensku a je jedno či som robila alebo bola na materskej). Takisto verím že existujú ženy ktoré berú varenie, upratovanie, robenie úloh, vozenie na krúžky ako hobby po práci, môj prípad to však nie je. A zároveň - moja predchádzajúca práca - nikdy viac. Aj keď peniažky bolo z toho pekné, ale už som ďalej, peniaze nie sú všetko. Teraz je mi prednejšia rodina a pohoda doma.

autor
24. nov 2020

@hederamonstera ďakujem za názor 🙂 Úplne s tebou súhlasím. Ja sa po dni s deťmi doma cítim večer oveľa viac unavená, ako keď som chodila do roboty. A to som mala fyzicky náročnú prácu a boli dni, kedy sme začali 6:30 a skončili o 19 aj neskôr. Ale teraz som na nohách tiež celé dni, plus všetky deti mi mizerne spávali, kým im nevyšli zuby (jedno neprespalo noc do 2,5 roka, druhé do 3,5 roka a najmladšie má 2,5 a ešte sa budí skoro každú noc). A byť stále v strehu a zachytávať kto odkiaľ padá, oči aj na chrbte, horúčky, nočné ťahania soplov, lietanie na pohotovosť s laringitídou atď.... no táto šesťročná "dovolenka" mi dala zabrať viac ako robota pred tým.

autor
24. nov 2020

@erienka podporu nedostanem. Ono je to celé dosť komplikované. Roky nás šéf nechcel normálne zamestnať, museli sme byť aj s kolegyňami na živnosť. Keď som po rokoch odišla, zrušila živnosť a zamestnala sa, zistila som, že ďalší šéf nemá chrbtovú kosť a po výpovedi som zistila, že nemám nárok na podporu, lebo ako živnostník, som nemala na to špeciálnu poistku a ako zamestnanec som bola príliš krátko. Mala som slúbenú ďalšiu prácu, ale nástup bol možný až za pár týždňov. Počas tej doby som otehotnela, nový šéf mi kázal, nech si zistím, čo a ako. A ja som sa dovolala na ústredie Sociálnej poisťovne, kde mi nejaký vôl povedal, že keď som otehotnela ako nezamestnaná, nemám nárok na materskú, aj keď som predtým robila. Tak mi šéf dal zmluvu, len do nástupu na materskú a dohodli sme sa, že po materskej nastúpim zas a podpíšeme novú zmluvu. Moja chyba, mala som zisťovať ďalej, ale fakt ma nenapadlo, že v sociálke robia ľudia, čo nemajú ani šajn... Nakoniec som dostala papier, že nárok na materskú mám. Vtedy som ešte nevedela, že budem mať reťazový pôrod a tým, že nemám podpísanú zmluvu, nebudem mať nárok na ďalšiu materskú... pointa je tá, že kedže som po troch rokoch nenastúpila a teraz je corona, šéfovia sa tvária, že nič a ja nemám nárok na nič... a

autor
24. nov 2020

@mikadooo ja podporu nedostanem, ako som písala v predošlej odpovedi. Do podnikania ma tlačia všetci okolo - muž, svokrovci, kamaráti - všetci okolo sú extroverti, a ja medzi nimi introvert... nenávidím telefonovanie, tažko sa zoznamujem s cudzími ľuďmi, moja schopnosť dostať z ľudí peniaze, je nulová... Keď vidím, kolkokrát muž spraví svoju robotu, a keď má zákazník zaplatiť, tak prestane dvíhať telefón, vyhovára sa... A nielen jemu, kamaráti, známi sa s tým pravidelne stretávajú tiež. A potom tých ľudí naháňať, aby si dostak svoje peniaze.
Ja na také niečo nemám nervy. Neznášam stres, všetko si pripúšťam, všetko prežívam, do noci rozmýšlam, ako a či som mohla spraviť veci lepšie... skončila by som na psychiatrii. Ja som absolútne "nepodnikateľský" tip 🙂

radkaradix
25. nov 2020

A v čom by si chcela podnikať? Aj na tom dosť záleží.. ak je to služba/produkt, za ktoré platí zákazník ihneď, tak ti odpadá táto starosť s neplatičmi. A možno by si sa aj čudovala, ako ti to pôjde dobre, časom by si si na to zvykla a nepripúšťala si všetko tak osobne.. podľa mňa má podnikanie výhody prevažujúce nevýhody.. hlavne pre matky s deťmi ;)

erienka
25. nov 2020

to ma mrzi. Kazdopadne v tvojej situacii (najma ked aj manzel je s tym ok) by som si dala pohov az do toho septembra. Leto este stravis s detmi. Pokial sa da, tak to vyuzi.

elizabet173
28. nov 2020

prečo sa necháš tlačiť do niečoho, čo robiť nechceš? Môže si okolie kvákať čo len chce, zamestnala by som sa a finito, trh je tak či tak presýtený, ľudia teraz opatrnejšie míňajú peniaze, tak na čo sa stresovať?

Strana
z4