Ostali ste po materskej doma?
Čaute maminy. Na jar by som sa mala po 6 - tich rokoch vrátiť do práce. Mám tri deti 6, 4 a pol a najmladšie bude mať na jar 3. V mojej bývalej práci nastali zmeny, väčšina bývalých kolegov odišla, moja pozícia sa zrušila a aj keby nie, ani neviem, či sa tam chcem vrátiť. Posledné roky som si všeličo preskákala, deti mali vela zdravotných problémov, ja tiež, cítim sa strašne unavená. Rozmýšlam, že by som ostala nejakú dobu doma. Nie preto, že by sme nepotrebovali peniaze, máme hypotéku, oblečenie z druhej ruky, ale na základné veci máme - ja mám pocit, že nemám silu, že sa musím dať fyzicky aj psychicky dokopy. Muž nemá nič proti, ale aj tak rozmýšlam, ako sa na to bude pozerať, keď to bude aktuálne. Či sa na mňa nebude pozerať, ako na "menejcennú" - predsa len , doteraz som mala aspoň "rodičák", ktorým som prispievala na chod domácnosti. Vy, čo ste ostali po skončení rodičovskej doma, ako to hodnotíte s odstupom času? Spravili by ste to zas, alebo by ste šli radšej do práce? Ďakujem za odpovede 🙂
@jana_eyre_2 Tak buď nebudem riešiť čo si myslí “spoločnosť”, alebo ak sa už opýtam, tak akceptujem opačný názor 🤷♀️ Skôr si myslím, že keď to tak moc žena rieši, skôr ide o nejaký vnútorný “spor” čo si musí sama so sebou vyriešiť. Lebo ostatných ľudí riešiť je zbytočné, v každej otázke sa nájdu taki, čo to vidia inak.
@jana_eyre_2 Ešte dodám, že tiež takÿ prípad, ak sa žena rozhodne, ze pôjde do práce skôr ako tie tri roky. Nedopadne to tak, že ju zvozia, že je karieristka ? Ale ak to tej žene vyhovuje, nebude riešiť, že niekomu sa to nepáči.
@queen_el ale veď autorka sa nevyjadrila že by niekoho iný názor neakceptovala.. aspoň som nepostrehla že by sa s niekým zacala hádať.. a okrem toho argumentovať vlastným pohľadom neznamená že človek neakceptuje opačný názor, len ma proste ešte odpoveď k veci.. o tom je diskusia.. aj tá strana čo má iný názor musí akceptovať že mu nemusí dať druhá strana za pravdu, ale oponuje..
@oblecenie99 aj ja som pri prvom túžila ísť čo najskôr do práce. Bola som zvyknutá makať od nevidím do nevidím. Začala som robiť od 17-tich popri strednej, potom popri vysokej, potom plynule ďalej. Aj sedem dní v týždni. Ale žiadna kancelária. Home office nehrozí. Vonku v každom počasí, často aj v mraze, často manuálne tažká práca, stále kontakt s luďmi, často sme s kolegyňami nemali čas ani sa najesť. Za 13 rokov pred materskou som sa narobila tak, ako sa niektorí nenarobia za celý život. Ale postupne to prešlo. Uvedomila som si, ako som sa naháňala, že žijeme len raz. Za tých 6 rokov čo som doma, zomrelo okolo mňa veľa ludí, skončilo veľa vztahov a nejak som si uvedomila, že sa už nechcem naháňať ako pred tým. Že už nemám tolko síl. Nejak sa mi zmenili priority.
@queen_el áno dopadne a poznám veľa žien ktoré tie reči naozaj mrzia.. každá kritika ak je neoprávnená ľudí mrzí (aspoň niektorých) a myslím že kritika žien ktoré idú do prace "skoro" alebo "neskoro" oprávnená nie je.. pretože každá má na to svoj dôvod..
@nevludna ako vieš ako dlho som konkrétne ja bola s dieťaťom doma? Prečo si myslíš, že ten, kto jej dá pohľad aj z inej strany jej závidí to, že doma bude? To nie sú katastrofické scenáre, to sú normálne príbehy zo života, aj tu na MK ich je dosť. A ja osobne sa vôbec nepozastavujem nad tým, ak žena nepracuje, je to jej rozhodnutie. Len treba vždy brať do úvahy všetky pre aj proti, veď vlastne preto tu aj písala, nie? Pohľad iných ľudí by ma trápil najmenej, nech sa pozerajú na mňa ako chcú.
@ivca88 čo sa týka tej jednoduchej práce v kvetinárstve, tak u nás v okolí nikoho nehľadajú a mne sa v živote nepodarilo spraviť poriadnu biedermeierku so špirálou ako má byť. Na prácu v kvetinárstve treba mať talent, nemá ho každý 🙂
A môj muž nieje chudák. Nevymenil by sa so mnou ani za svet. Už veľakrát mi to povedal 🙂 Naše deti ľúbi, ale on neobsedí doma, stále musí niekde behať, riešiť, vybavovať. A nie riešiť hádky, revy, kúsance a byť stále v strehu kedy zas dcéra bude liezť po poličkách ako po rebríku, kedy sa syn potkne a napáli plnou rýchlosťou hlavou do steny a pod. Za posledné 4 roky som mala tri kolapsy. Lekári povedali, že z vyčerpania. Vieš, nieje materská ako materská. A v časoch, keď bola hospodárska kríza a moj muž ako SZČO nemal ani na odvody, som všetko ťahala aj za neho ja.
keď si v podstate rozhodnutá, prečo riešiš, či sa budú ľudia na teba pozerať ako na "menejcennú"? To by ma trápilo najmenej. Nech sa pozerajú ako chcú.
Môj malý mal 3 roky vo februári 2020 a ja som chcela ísť do práce, ale corona to zmenila a bola som doma do septembra a dobre sa stalo. Príjem som síce nemala ale nevadilo to až tak. Od septembra pracujem na živnosť pre jednu malú firmu a som aj veľa doma a malý mi chodí do škôlky len na 4 hodiny a popri tom ja nemusím platiť ani odvody. Takže nateraz som rada ze je to takto. A oddýchni si ak to potrebuješ. Vyvetras trosku hlavu i telo a potom ta to aj samu možno potiahne medzi ludi.
mňa po 3. materskej prepustili, tak som bola rok nedobrovoľne doma, teraz už znova pracujem.. a ako to hodnotiť... všetko má aj pozitíva aj negatíva.. to si musíš zvážiť sama..dobré bolo aj oddýchnuť si trošku, kým bola najmenšia v škôlke, to bolo super mať čas iba pre seba, viac času s manželom..blbé bolo, že som nebola finančne sebestačná, síce bez príjmu som bola iba 2 mesiace (mala som aj podporu ako nezamestnaná), ale mne toto veľmi nevyhovuje.. rada si kupujem, čo chcem.. aby som si nemusela pýtať a vysvetľovať.. ale treba si zvážiť, aj aká práca .. pri malých deťoch.. aby zase nebola na veľa hodín a náročná, plus ako to máte podelené v domácnosti s manželom, to všetko zváž, ak by toho bolo na teba veľa,to by si fakt nemusela zvládať..takže porozmýšľaj skôr čo by si mohla robiť.. radšej menej peňazí a viac času, príp. voľná hlava..a únava? no únavné - hlavne na psychiku je aj nechodiť do práce, deň ti ujde tak či tak .. a keď si v práci, aspoň zarobíš.. ale práca ťa musí baviť a dobrý kolektív, to tiež pomáha.. prídeš na iné myšlienky, budeš mať viac sebavedomia, najmä ak si po dlhej materskej.. takže paradoxne nemusíš byt unavená viac ako doma..
@elizabet173 nepíšem, že ľudia. Ale muž. Chcela som vedieť, ako sa k tomu postavili muži, či sa niečo vo vzťahoch zmenilo. Niesom rozhodnutá - na jednej strane cítim, že si potrebujem oddýchnuť a na druhej strany sa bojím tlaku okolia, ktoré si neprešlo tým čo ja a nevedia ako mi je, lebo si žijú svoje životy bez detí, ktoré mali všetky 3 po sebe tažké kiahne, predtým zapálené uši, potom črevnú virózu atď. atď. plus toxoplazmóza, salmonelóza, atmatický záchvat, šiesta choroba atď. atď...Ale teda hlavne ma zaujímajú tí muži. Aj keď viem, že každý je iný. Ale či sa zmenilo ich správanie k žene, keď ostala doma. Ale zaujímalo ma, ako s odstupom času hodnotia svoje rozhodnutie ženy, čo sa rozhodli byť ženou v domácnosti.
@lacibo a ešte doplním, to o čom sa tu diskutuje, je v iných krajinách normálne poriešené už desaťročia, napr. vo Švajčiarsku je absolútne v norme, keď je žena v domácnosti pri deťoch až kým nedospejú, ale zase tam muži uživia z jedného platu celú rodinu a nikto sa na ženu nepozerá ako na menejcennú, škôlky sú len doobeda, po škole na obed príde dieťa domov (neobedujú v škole) a aj muž prichádza často na obed domov.. úlohou žien je obed pripraviť, nákupy a domácnosť, čo je už maximum pracujú pár hodín do týždňa niekde si len privyrábajú ( čo je zaujímavé, že zarobia takto náš priemerný mesačný plat)..takže je to len uhol pohľadu, ale zase aj tam sú ženy, ktoré nevypadnú z práce, ako napr. lekárky, právničky a pod.
@anonym Konkrétne môj muž sa nijako nezmenil, jedine možno ak ze somnou komunikuje trocha viac ako predtým (my sme tichsi introverti).. on ale pracuje teraz v korone už len z domu (ak to niekoho zaujíma, celé dni telefonuje, takže aj keď sme spolu dome vidím ho len na obed) je rad ze nemusí riešiť nič čo sa tyka domácnosti a deti - len večer sa s nimi hra.. ja by som to nateraz nemenila, sú to pre nás výhody..myslím však že keď sa mi minie práca na dome, tak potom iste zatuzim nejako inak pracovat ako doteraz (totiž aj malovka domu a zariadovanie je premna práca).. som človek čo nedokáže sedieť a nič nerobiť..
Ahoj, nečítala som celú diskusiu, ale píšeš, že najmenší má astmu a oslabenú imunitu - skús si predĺžiť rodičovský príspevok vzhľadom na zdrav. stav dieťaťa, zostaneš doma, uvidíš ako to pôjde a môžeš popri tom začať pracovať ak to uznáš za vhodné. Mňa to čaká cca o dva roky, manžel pracuje v zahraničí, tak neviem čo urobím.
@jana_eyre_2 dakujem za super príspevky 🙂 Myslím, že aj mňa, rovnako ako mnoho iných žien, ovplyvňuje to, že som vyrastala v dobe, ked prácu každý mať MUSEL, že preto rozmýšlam čo robiť a zvádzam vnútorný boj... Aj keď viem, že starostlivost o tri deti, domácnosť a dom je velakrát tažšia, ako niektoré dnešné povolania 🙂
Ja som mala skvelu pracu, skvelych kolegov, ale tiez sa za 3r vela zmenilo a pracovny cas 8h + dieta som si nevedela predstavit. Nasla som si uvazok na 6h, novy kolektiv by som nemenila za nic, so starym som v kontakte a kazdej mamicke 6h odporucam, ked je moznost, vyuzit.
@stanzi Našu finančnú situáciu tažko opísať... muž je SZČO, niekedy zarobí super, niekedy menej, ale keď sa pozriem na dobu spred 10 rokov, tak teraz zarobí viac, ako sme zarobili vtedy obidvaja dokopy. Ale zas má tendenciu, že vždy, keď máme viac peňazí, investuje do práce - nová píla, hoblovačka atď. Sme bez rezervy. A ja by som strašne rada predčasne splatila hypotéku... ale mám pocit, že jednoducho nevládzem, že to nedám. A keď si predstavím deti, domácnosť, nákupy, záhrada (muž chodí až večer, všetko riešim ja) tak mám pocit, že to nedokážem skĺbiť, že aj keď sa musíme niekedy poriadne uskromniť, že nemám dosť síl, ísť do práce. Roky som sa poriadne nevyspala...
@katzed podmienkou predĺženie rodičáku, pokiaľ viem je, že do škôlky môže ísť max na 4 hod. A tak mi ho do našej škôlky nezoberú ☹
nemyslím si, že by okolie nejako zvlášť riešilo, prečo žena nepracuje, najmä teraz počas covidu. A ty nie si povinná nikomu nič vysvetľovať
Ahoj, ja som v podobnej situacii. Som doma 8 rokov. Mame tri deti 8, 6 a 3 rocne. Zial nasi dvaja chlapci nie su zdravotne uplne ok. Prostredny syn ma ADHD a ine problemy, na odklad skolskej dochadzky, najmladsi ma NKS, nekomunikuje celkom s nami. Ja som momentalne na platenej predlzenej RD. Ale vsetky deti mam cez den v skole a skolke, najmensi chodi do specialnej skolky. Kazde dieta mi chodi do ineho zariadenia. Rano mi trva hodinu ich rozviest a poobede 1,5 hodiny kym ich vyzdvihnem vsetkych. Moj muz denne dochadza 80 km do prace. Takze na deti, domacnost komplet, nakupy, kruzky, lekarov, terapie som zvycajne sama. Babky a dedkovia nam nepomahaju. Od septembra, co som cez den sama doma, som sa este nenudila. Konecne som si po 8 rokoch dala do poriadku domacnost, denne musim varit obedy najmensiemu ( nosime vlastne jedlo do skolky), chodim s chlapcami na terapie, robim si teraz kurz filialnej terapie, zacala som cvicit a konecne chudnut, od januara by som sa chcela prihlasit na kurz AJ, dokoncujeme dom atd. Moj muz plne suhlasi, aby som bola doma, financne to zvladame, deti maju vsetko, dokonca by som povedala aj vela, mame rezervu, ak by sa nieco stalo, uver uz sme splatili. Zatial to inak casovo nevieme zvladat, aby sme obaja plnohodnotne robili a aj stihali deti a domacnost. Ja sa nemam do akej prace vratit, pred MD sme zili a pracovali v uplne inom meste, takze novu robotu si budem musiet casom hladat a myslim, ze robotu ak budem chciet si najdem. Dokonca obcas uvazujeme aj nad stvrtym dietatom.😊 Tiez som teraz rada, ze mam chvilu cas aj na seba a teda ak to tak citis a suhlasi aj tvoj muz, tak nevidim dovod preco nie.
@elizabet173 keď nie si sama doma ťažko vieš či to okolie rieši alebo nie.. moje okolie to rado rieši.. 😉
Podľa mňa by si si mala trocha užiť samotu doobeda bez deti a nabrať nové sily do budúceho zivota.. ja som mala tiež veľké obavy ale to bude.. ale ak mám povedať pravdu rýchlo som si zvykla a navyše naozaj som bola zatiaľ plne týždne sama doma len dva.. vždy aspoň pondelok alebo v piatok nejaké dieta zahlási že boli má hrdlo, alebo sa spustí sopel či kašeľ.. alebo nám príde mail že učiteľka je pozitívna..
Inak keď najmladšieho nevzali do škôlky od 3rokov a stratila som rodicak naša fin.situacia v tom čase bola horšia ako je teraz.. ale dali sme to, mužovi sa podarilo postúpiť v praci.. v jednej firme je už 18rokov.. za ten čas sa vypracoval na vysoké miesto a neviem či by mohol mať takúto kariéru aj tri deti ak by som bola ambiciózna aj ja.. je zvláštne že ženám je vycitane že nechajú "muža ich živit" ale nevidia to, že ak by neboli tie ženy na tom svojom mieste, muž by nevedel mať viac deti a aj prácu ktorá ho baví..
@jana_eyre_2 mne osobne je srdečne jedno, čo rieši okolie, moja rodina a priatelia ma poznajú, ostatní majú právo myslieť si čo chcú a ja mám právo ich názory odignorovať 😎Chápem, že to má niekto ináč, ale musí si určiť, ktoré názory sú prioritou
Keď mi skončil RP, tiež som riešila podobnú situáciu ...vlastne je to len pár týždňov ... do prace som sa nechcela vrátiť , jednoducho som cítila, že tam už nepatrím a moj návrat by bol z mojej strany trápenie..ALE, pracovala som tam cca16r., moj plat bol na SK pomery kráľovsky a mala som strach z toho, že si inde nenájdem prácu a samozrejme má desil názor ľudí, že nic nerobím, len kysnem na gauči 😂😂😂počas MD, sme sa presťahovali a dochádzala by som denne cca 40km, v práci mi nechceli vyhovieť zmenou prác. doby, ja by som nestíhala deti vziať zo škôlky a tým sa to vyriešilo, a vzala som si výpoveď, keď som odchádzala s výpoveďou v ruke, bola dom šťastná, spokojná a vyrovnaná a reči ľudí mi boli, a sú total ukradnuté 😂😂😂😂urobila som si tak, aby mi vznikol nárok na max, podporu a aspoň tých 6.mes. mám vyriesenych a teda moja materská rozhodne nebola dovolenkou 😂 mám veeeelmi náročné dieťa, v noci prespí max 4.hod, má ťažkú astmu, reflux od narodenia a mnoho Potravinových alergií, je to veľmi živé a akčné dieť, od 2,5r hráva hokej, aby aspoň trochu vybil energiu, čiže je to dosť náročné a preto možno ine mamičky, ktorých detičky sú kľudnejšie, ťažko pochopia, pocit totálneho vyčerpania a potreby si aspoň chvíľku od všetkého a všetkých oddýchnuť ❤️ Urob ako cítiš, dôležité je, aby si bola spokojná a v pohode, bez ohľadu na okolie ...držím ✊🏻
@elizabet173 och, aj ja si myslím že každý má právo na svoj pohľad a názor.. to však neznamená že sa ma nedotkne ak moj zivot súdi niekto mimo mojich blízkych..
@jana_eyre_2 ja som nepisala o tebe, len vseobecne. Ale ako tak vidim pocet tvojich prispevkov tu, tak fakt "neprokrastinujes"
@hindakus ha to je také typické - keď sa nevedia nájsť argumenty tak sa vždy vyťahuje, že "veď to nie je o tebe".. a potom sa vyťahuje pravopis, keď sa však nedá napadnúť tak sa samozrejme vyťahuje počet príspevkov..
Zaujímalo by ma či sleduješ počet príspevkov pracujúcich žien, ja ich tu poznám dosť čo píšu naozaj veľa a nemám potrebu ich riešiť..
Teraz mám napr.deti v škole a ja idem domov pracovať na svojej domácnosti.. práve prerabam mužovi pracovnu aby sa mu príjemne pracovalo ak by ťa to zaujímalo.. 😉
náš syn bude mať 8 rokov a dcéra má 5. Aj som začala robiť na živnosť, ale skončila som. Nedalo sa mi to všetko sklbiť časovo. Muž do večera v robote a keď boli choré a prázdniny s nimi som musela byť doma ja
@jana_eyre_2 tvoje prispevky su pre mna casto ako balzam na dusu 🙂

Autorka, musis sa rozhodnut sama, ja za seba napisem ze si dala malo informacii a teda by som ti nevedela dobre poradit. Pises ze financne na zakladne veci mate. Mate ale aj nejaku financnu rezervu, keby cosi? Ma muz stabilnu pracu? Ake mas pracovne skusenosti, co si vystudovala, ake mas 'naroky' na pracu? Musis mysliet na to, ze ak nenastupis do povodnej prace a zostanes doma, budes si musiet casom hladat novu, a to pri tolkych rokoch doma moze byt problem (ale zase, je to individualne, zavisi to od toho co vies a ake mas skusenosti...preto sa musis rozhodnut sama...)