icon

Práva dieťaťa s postihnutím u lekára

mummy01
1. máj 2012

Ahojte maminky,rada by som oslovila hlavne tie z vas ktore mate dietatko ktore si vyzaduj spec.starostlivost.Rada by som vedela ci ma taketo dietatko narok napr.na prednostne osetrenie ak si to vyzaduje jeho zdr.stav,ci mam ja ako mama narok toto ziadat.
Stala sa mi totiz vcera pre mna velmi neprijemna vec.Boli sme so syncekom objednany k imunologicke na 10.00hod ale kedze bolo velmi horuco a moj maly kvoli genetickemu ochoreniu nemoze ist v horucave von a uz vobec nie cestovat v rozpalenom buse bola som nutena k lekarke ist hned rano.Sestricke som sa ospravedlnila a slusne ju poziadala ci by nas mohli viazt skor kvoli syncekovnu ochoreniu.No ona sa na mna agresivne vyrutila ze co vlastne od nej chcem,ze ju to nezaujima a mam prist v hodinu kedy sme boli objednany.Znova som jej vysvetlila ze naozaj nemozem s nim cestovat a ona ze sa mam preobjednat,ze ju to nezaujima.Znova som jej vysvetlila ze s nim cele leto cestovat nemozem a budem moct prist az na jesen,co je dost daleko no ona mi len odvrkla ze si mam zavolat a objednat sa na jesen a buchla dverami na ambulancii.Vsetko by bolo v poriadku keby sa ku mne spravala slusne,viem ze mali objednanych pacientov a mozno nas vziat naozaj nemohli.Ale to jednanie mi vyrazilo dych.Uz viac krat som bola nutena kvoli syncekovmu ochoreniu sa objednat k lekarovi na plateny termin,nikdy som sa nestazovala a ani som nikdy syncekovu chorobu nezneuzila.Ale tento incident ma prinutil sa zamysliet a myslim ze to nieje fer.Ako to riesite vy?Bola som v prave alebo som prosila o nieco nesplnitelne?

anjelicek26
1. máj 2012

@mummy01 - fuha mala si skusit sa preobjednat resp. poziadat uz telefonicky o zmenu predtym, nez ste tam isli. Ved si vedela, ze o desiatej je pre vas uz neskoro. Urcite mali pacientov, ved tam sa dohaduju terminy riadne dopredu. Neviem, ci mate narok na prednostne osetrenie, skor nie - ale ludsky faktor a pochopenie ma zohravat urcitu ulohu. Ja byt pacient v tej cakarni a byt na rade, tak sa ozvem, ze vas pustim, nechapem, ze to nikto neurobil.

usacek79
1. máj 2012

@mummy01 nemyslim, ze treba riesit ci si alebo nie si v prave. treba riesit staznost na tu kravu sestricku! 😠
kto ju zamestnava? pod koho spada to zdravotne stredisko? to by si baba za klobuk nedala, co by som jej jednak na to rovno povedala a jednak jej zamestnavatelovi napisala..
ja mam plne zuby tejto zdravotnickej arogancie, lekari aj sestry nemaju casto boha pri sebe, sa spravaju ako k volom k pacientom! ale k matke maleho, este k tomu postihnuteho dietata, tak to je uplny vrchol.

isteze, je pravda v tom, ze si mohla vopred predvidat, ze to mozno nie je dobry cas objednania vzhladom k zdravotnym okolnostiam, no to NIKOHO neopravnuje takto reagovat na tvoju prosbu! da sa aj odmietnut, ale SLUSNE 🙄
aka je lekarka/lekar? da sa s nim dohodnut rozumne?

janinah
1. máj 2012

po právnej stránke si v práve nebola aj keď po etickej či morálnej skôr áno,ale nechápem prečo si sa s nimi nedohodla telefonicky aspoň deň predtým...a nenapísala si ani ako sa to skončilo?vyšetrili vás?preobjednali? na správanie sa sestry sa môžeš sťažovať,ale samozrejme treba mať svedkov

diiid
1. máj 2012

Ako ste potom cestovali naspet? uz nebolo horuco? Hodina neni az taky velky rozdiel, tak tu hodinu ste mohli cakat na chodbe, z domu si mala doniest niejake hracky, farbicky aby tu hodinu vydrzal. Mne sa stalo par krat, ze ma vzali o hodinu neskor ako som bola objednana a to s 2 malymi detmi a clovek sa nenahada.

dada1212
1. máj 2012

asi ako povedala @diiid .
správanie tej sestričky nebolo profesionálne, ale neviem čo by ste robili vy na mieste sestričky, keby vám celý deň 90 percent pacientov alebo ich rodičov oslovilo s požiadavkou, či ich nemôžu zobrať hned.
hlavne u detských má také požiadavky veľa ľudí, jedny kvôli tomu že majú malé dieťa, druhý majú dieťa hyperaktívne, tretí sa ponáhľajú do práce, další majú oslabenú imunitu atd...
keby mala s každým sestra diskutovať a riešiť či naozaj nemôžu počkať, tak by bol lekár bez pomoci sestričky, nakoľko by celý deň len diskutovala s rodičmi pacientov.
v máji bude chladnejších dní ešte kopa, leto je ešte daleko, prečo máš ten pocit, že skôr ako už na jeseň nebude chladnejší deň? prečo si sa neopýtala na nejaký nový termín v máji? a tieto horúčavy hlásili už dlho, prečo si nezavolala a nepreobjednala si sa, prípadne prečo si sa aspoň telefonicky neinformovala, či nemôžeš prísť skôr alebo na iný termín?

mummy01
autor
1. máj 2012

@anjelicek26 no objednany sme boli mesiac,nevedela som ake bude pocasie v den ked sme boli objednany a uz vobec som netusila ze v aprili bude 30stupnov ☹ V piatok sa malemu navyse pridruzil iny akutny imunologicky problem tak som sa rozhodla nepreobjednat a ist s malym aj tak.Bola som tam prva,este brali deticky na odbery,aj lekarka tam bola skor,no aj tak nas nevzala.....
@usacek79 jasne ze sa dalo odmietnut,mna skor poburilo to jednanie.Som aj nahnevana a aj smutna ved kto iny ma chapat zdravotne problemy ak nie zdrav,personal?!
@janinah den vopred bola nedela 😉 a zial nevysetrili nas,sestricka trvala na svojom.Preobjednat sa mam telefonicky,viac sa so mnou nebavila.
@diiid k lekarke sme prisli o 7.45 a kedze nas nevzala domov sme cestovali cca o 8.00,teplo este nebolo.Termin o 10.00 ( objednanie u tejto lekarky na 10.00 znamena ze nas musi vziat medzi 10-11.00)som zrusila pretoze kym by nas lekarka vzala a vybavila bol by obed a to uz bolo 30 stupnov.Nieje problem pre mna cakat v cakarni,tiez chodim s 2 detmi po lekaroch.Ani sa nehadam a nepredbieham,nikdy som to neurobila.Tu islo vyslovene o konkretny zdrav.problem pre ktory som prosila o skorsie vysetrenie

latvia
1. máj 2012

@mummy01 narok ako taky nemas, aspon neviem ze by to malo byt niekde ukotvene. ak vies, ze tvoje dieta je chore a nemoze byt v lete na slnku, v teple (neudala si ake ochorenie ma), mala si sa preobjednat skor, ako pisali holky vyssie.pripadne den vopred zavolat, ci mozete prist skor. takto na poslednu chvilu nieco riesit nie je prave idealne. nehovoriac o tom, ze vysetrenie u imunologa netrva len 5 minut, takze ak teba vezme prednostne tak sa im cele objednanie uplne rozbura..
k sestricke - ak bola fakt agresivna (?) tak sa stazuj u imunologicky, ak mala len razne vystupovanie a bola neoblomna, tak sa jej necudujem, tiez si nemoze menit pacientov podla poziadania, skor si mala oslovit priamo doktorku, ci by vas nevzala, pripadne poziadat ludi v ambulancii..

latvia
1. máj 2012

@mummy01 aky akutny imunologicky problem nastal? lebo ak sa bavime uz o akutnych veciach, tak lekar akutne pripady vysetruje hned.

lucula73
1. máj 2012

@mummy01 je to smutné,ja takýto prístup tiež neviem pochopiť............na sestričku by som podala sťažnosť a ty si daj pozor nabudúce,ak budeš objednávať malého,je jedno aký bude mesiac,len povedz sestre,nech je to hneď ráno.a vyyhneš sa v budúcnosti problémom 😉
Inak ako napísala anjelicek,ja by som nemala problém s prepustením ťa dopredu,ale aspoň vidno,akí sú niektorí ludia ,absolutne neľudskí 😒

katuuska
1. máj 2012

@mummy01 ako pisu baby predo mnou- tazko ziadat aby vas vysetrili skor- takto by mohli ziadat vsetci a to by potom vyzeralo 😀 rozhodne vsak nesuhlasim so spravani sestricky- uvedomujem si, ze toho maju vela a kazdy den riesia taketo situacie ale bohuzial je to povolanie, ktore si vyzaduje byt prijemny a ustretovy..ja sama by som asi v tej chvili nepovedala tej sestricke nic, lebo by som bola v nemom uzase ako sa sprava...aj ked teraz uz mozno neskoro nieco riesit (mozno si ta sestricka uz ani len nebude pamatat ze na teba vyletela) ale uz mozes byt pripravena nabuduce- pri najmensom naznaku by som jej hned vsetko vmietla do tvare 😉 tak vela stastianpri dalsich navstevach a viem, ze ich nebude asi malo... 😉

mummy01
autor
1. máj 2012

@latvia objednany sme boli len na kontolu,to by som v pohode preobjednala len malemu velmi opuchli lymf.uzliny,tak to som potrebovala konzultovat aj s imuno.Zial,to spravanie ma tak zaskocilo ze problem riesim inde.Netrvala som na svojom nasilu,mohla v klude vysvetlit ze sa neda a ponuknut nahradny termin.Na to je tam sestricka.
@lucula73 vies niekedy je to tazko,ak poviem ze potrebujem konkretnu hodinu hned nas objednavaju za poplatok a ak sa vyskytne nieco akutne v lete a ja proste musim riesit lekarov tak platim za terminy len tak svisti....

latvia
1. máj 2012

@mummy01 povedala si sestricke ze malemu opuchli uzliny?

latvia
1. máj 2012

@mummy01 a fakt bola agresivna?

mummy01
autor
1. máj 2012

@latvia bohuzial k tomu som sa uz nedostala,zabuchla dvere....Agresivna v prejave som myslela,samozrejme sa tam so mnou nebila.S malym som pochodila vela lekarov,vselico sme preskakali ale nikdy som taketo nieco nezazila....myslim ze zlyhala hlavne ludsky,chapem narocnost jej zamestnania ale myslim ze to ju neospravednuje zvlast ked ja som bola slusna k nej...

lucula73
1. máj 2012

@mummy01 no máš pravdu,ale ako píše latvia,asi si mala povedať,aký máte problém ☹

latvia
1. máj 2012

@mummy01 mala si opat zaklopat, ja by som teda urcite. alebo by som vzala mobil, a zavolala do jej ambulancie a vypytala si doktorku k telefonu. aku diagnozu ma tvoje dieta, ak to nie je tajne?

mummy01
autor
1. máj 2012

@latvia no ked sa mi to ulezalo v hlave tak som si aj ja vravela ze som nemala odist.....nieje to tajne,maly ma Hypohidroticku ectodermalnu dysplaziu-velmi zriedkave gen.ochorenie.

cicimon
1. máj 2012

@mummy01 sestricky su casto naladove a pod...
ale urcite ked uz docestujem za dr. a nenam to prave 10min min z domu, tak by som urcite bez osetrenia neodisla, kedy tedy chodime po dr. , aj do nemocky, cakame rozne dlho, ale zas este som kvoli tomu nikdy bez vysetrenia neodisla

alenka600
1. máj 2012

@mummy01 Je mi o strasne luto, uplne som sa teraz za Teba rozculila. Hrozne neznasam tento pristup sestriciek alebo lekarov, ktori si uz zvykli na to, ze pacientov drzia v hrsti a oni su ti nenahraditelni, hlavne, ze hovoria o svojich zasluhach. Nechcem rozputavat diskusiu o ich odmenovani, to je zbytocne. Len ked Ty si taky slusny clovek, tak sa musis do buducna obrnit, nasadit hrosiu kozu a byt neprijemna, a je mi strasne luto, ze u takychto typov clovek so slusnostou nepochodi, ale musi pouzit ine prostriedky. A neverim, ze so slusnostou clovek najdalej zajde, lebo na hrube vrece hruba zaplata. Takze co sa da robit:
- vopred zavolat a informovat sa (ale tam mas takmer 100percentnu sancu, ze Ta odmietnu a nic nevybavis)
- urobit im tam bordel a ramus, ale nie kazdy ma na to zaludok (ja by som si netrufla 🙂
- 300x jej zaklopat na dvere, nechat na seba naziapat, ved raz jej ta trpezlivost dojde. Ako pisu aj baby vyssie - ako obohrata gramoplatna dozadovat sa, u sestricky, u lekarky, u sestricky, u lekarky....
- "po znamosti" (to som raz bohuzial musela vyuzit - mala som akutny stav a isla som na pohotovost, nedokazala som ani sediet, musela som si lahnut na lavicku a odmietli ma osetrit, lebo vraj patrim podla ulice pod iny obvod (bola som cerstvo pristahovana a isla som proste do najblizsej nemocnice Tak som volala niekomu, kto poznal niekoho, kto poznal niekoho...a do 10 min uz mi tiekla infuzia) Ale to nemusi vzdy vyst, nahodou sa to podarilo.
Je mi aj za Teba smutno....

sisaha
1. máj 2012

@mummy01 na tvojom mieste pri dalsej navsteve sa presne o tomto porozpravam s doktorkou a priamo konfrontujem sestricku. Ja som mala byvalu doktorku - vseobecnu a ta nemala ziaden problem uprednostnit niekoho, kto to naozaj potreboval. Je to vec pristupu...Takmer na kazdych dverach lekara je vypisane, ze poradie urcuje lekar...

ajka30
1. máj 2012

Podla mna ani narocnost povolania sestricky, ani zhon, a ine veci neospravedlnuju sestricku za take spravanie.Byt zdravotnikom nie je len povolanie, ale je to hlavne poslanie. Zial, coraz viac je u nas takych, pre ktorych je to len obycajna "sichta".

diiid
2. máj 2012

@mummy01 Ja by som to riesila tak, ze den vopred by som zavolala (kedze uz sa da pozerat predpoved pocasia na druy den) a vysvetlila ci mi daju novy cas skor. Predpokladam ze lekar by mi dal cas skor na urcitu hodinu pripadne prelozil to o 1-2 dni na rannu hodinu. Ak by sa nedalo, nasla by som ineho imunologa, ale kedze som v zahranici a tu lekari daju termin hned aj o par dni tak neni problem. U pediatra nam napr. funguje tak, ze od 8-10, mozeme prist s dietatom bez objednavky caka sa aj 20-30min. ale vezmu vsetkych, potom beru deti na objednavku. Ale ked napr. zavolam pocas dna ze chcem prist tak mi daju casenku kedy mam prist prip. na druhy den podla situacie. Inac, to co je za choroba, cele leto nemozete cestovat? nemoze sa spotit? To ma potom hrozne sediet v klime doma cele leto. Nemate auto s klimou aby sa mohol prevazat?

maznacik007
2. máj 2012

osobne by som este rano cestou tam zavolala a lekarke povedala o co ide a ze je tam taky akutny problem...aj ked s uzlinami by som asi skor sla k orl ... ako akutny stav lebo aj tak imuno co s tym spravi... a odbery a testy a sono mohla spravit aj pediatricka...

ale k podstate otazky.... ja sa k takymto lekarom len objednavam na presny cas.... ak nas poslu na nejake odborne vysetrenie tak idem len tam kde sa da ist na presny cas...proste nezvladne cakanie a ja ho nebudem zbytocne dopovat navyse liekami na stlmenie aj ked pedopsychiatricka jeho by s tym nemala az taky problem... aj ked niekede je to v pohode ze beru na presny cas aj bez platenia... napr. na genentike... ale na imuno sa objednavam... a zatial som nemala problem... dokonca raz sme tam boli aj mimo terminu.... akurat sme riesili nieco ine na inom oddeleni na kramaroch a kedze bereme imuno lieky trvalo... tak to chceli skonzultovat a nebol problem... sestricka nas uz pozna... uplne v pohode... sa to poriesilo....ale jasom ichnajprv kontaktovalacez telefon aj ked sme bolivlastnev tejistej budove

neobhajujem sestricku v prvom rade sa mala chovat profesionalne.... ale zasa nevieme kolko takychto ziadosti musi riesit a kolko si potom este vypocuje od tych co sa objednaju za peniaze a neni su v cas vybaveni....

katecameron
2. máj 2012

no vies co ja by som tam uz viacej nesla to by neviem ako najsamlepsia musela byt ta doktorka aby som chovanie sestry prehliadalaasi by som jej vynadala a s tym ze volat dopredu? to by sa dalo max. jeden den lebo ako si mohla vediet ze bude horuco ale tak skor by som si rano zavolala my sme mali tiez obdobnmy problem ze sme isli na ku lekarke neobjednyny bolo tam kopec ludí sestra ma zbuzerovala ze ako si to predstavujem takto tam príst-Hlavne ze par dní predtym som tam volala a povedala ze mozem príst lenj budem musiet cakat- NO nakoniec nas zobrala

mummy01
autor
2. máj 2012

dakujem vam vsetkym za podporu,velmi si to vazim.Myslim ze problem je aj v tom ze maly ma v podstate nezname ochorenie a lekari ani netusia o co ide.Ked pride mamina s inym chorym dietatkom a povie ze ma napr.DMO,CF ci rakovinu kazdy hned vie o ake ochorenie ide a vie posudit ci si dietatko "zasluzi"prednostne osetrenie.Ja ked poviem syncekovu diagnozu ani lekar nevie co to je a na dlhe vysvetlovanie nik nema cas.....takze mame smolu.Pritom v horucom pocasi je ohrozene jeho zdravie a aj zivot,tak je prirodzene ze sa ho snazim chranit.
@maznacik007 den predtym sme boli na ORL,na pohotovosti a teraz to riesim s pediatrom.Imunolekarka nas pozna,je to dobra doktorka,v najhorsom sa velmi snazila pomoct a vedela ze sme v cakarni,videla nas...sestricka aj odbehla za nou do ambulancie a ked sa vratila spustila na mna tu lavinu ☹ Za peniaze objednavaju len na jeden den-stredu,vtedy beru len pacientov za poplatok.Ja to casto tiez riesim objednanim za poplatok,zial nemam peniazkov nazvys tak sa to niekedy proste neda.
@diiid nastastie s pediatrom nemam problem,lekarka vie o co ide a nema problem nas zobrat skor ked si to vyzaduje situacia.
@alenka600 dakujem Ti.Naozaj je casto tazke byt slusnym clovekom.Stale si myslim ze ked som slusna ja tak budu ku mne slusny aj ostatni,no uz viac krat sa mi potvrdilo ze je to nanic.