Precitlivelé a plačlivé štvorročné dieťa
Ahoj maminky. Je normálne, že 4r dieťa denne plače? Moja dievča plače denne a pre všetko. Plače ked nechce niečo zjesť, plače ked si nechce umývať zuby, plače ked si ťukne nohu o niečo, plače keď na niečo nedočiahne, plače ked si umýva vlasy pretože kvapka jej prešla do ucha a plače ked okolo letí nej letí mucha - to myslím vážne. Plače jednoducho pre všetko a všeko ju bolí a všetko ju pichá. Najhoršie je, že plače aj v noci. Niečo sa jej sníva alebo sa zobudí a začne plakať a plače aj 2 hodiny pretože jej nie je dobre, pretože ju zrazu niečo bolí. Prídem si tak trochu ako v blázinci. Keď ju okríknem, tak spustí taký rev, že sa nevie zastaviť. Nahoršie je, že sa začala vyžívať v stave bezmocnosti a nespraví nič sama. Reve že chce prikryť perinou, že chce toto a tamto podať. Keď sa jej spýtam, či nemá ruky tak mi odpovie NEMÁM, NEVIEM, NEBUDEM. Ja sa skutočne snažím vychádzať jej v ústrety a byť dobrou mamou, ale buď chcem po dcére neskutočné veci v jej veku a som necitlivá, alebo ona je precitlivelá a možno rozmaznaná? Ja chápem, že každé dieťa je iné. Ale mne to príde ako extrém a byť mamou je niekedy pre mňa ako nočná mora. Má niektorá z vás doma podobné dieťa alebo skúsenosť s takým správaním s dieťatom v jej veku?
Ako, kľudne ma tu ukamenujte, ale tvoje dievčatko je akurát tak fajne rozmaznané decko. Skúšala si, dúfala si, že to prejde a tu to máš. Snažila si sa vyhovieť a bum. Keď to pôjde takto ďalej, nechcem si predstaviť, čo bude robiť o pár rokov. Ohybaj ma mamko, pokým som ja Janko. ..
@andisko Jedna pani, ktorá sa starala o aspergerov, im úplne seriózne zostavila tabuľku emócií. Aby pochopili, že robiť randál pre blbosti je kotraproduktívne - tvoje okolie na teba nakoniec znecitlivie. A oni to pochopili a postupne sa začali dostavovať výsledky a ubúdať hysáky. Jednoducho pochopili, že sa emóciami nesmú nechať prevalcovať a plytvať nimi na veci typu - mám kamienok v topánke. Niekedy je vecný prístup rodiča najlepším liekom na detskú precitlivelosť. A dať najavo, že určitú citlivosť vyžaduješ aj od dieťaťa voči tým ostatným. Vo februárovom Adamkovi bola na túto tému pekná rozprávka - O smutnom sloníkovi.
@vintage_lady prepac, ze sa zas votriem do diskusie, ale za mna: NIE. moj syn bol vzdy vychovany v medziach, nikdy sme na blboviny neustupovali, rozmaznany nie je. vie poprosit, podakovat, pozdravit, v obchode pri pokladni nepyta sladkosti, ale pomaha vykladat na pas. pomaha upratovat, piect kolace. ma svoje zodpovednosti v domacnosti. ale nechavame mu aj jeho priestor, vybera kam pojdeme cez vikend (ak sa to nam ostatnym hodi), co si oblecie, atd. naozaj precitlivene deti nie su to iste ako rozmaznane.
@zuzitko74 ano to sa snazime a tiez som bola demotivovana tym, ze dokaze pochopit vesnir, ludske telo atd a nechape, ze ked si obleje tricko, nema preto plakat, ale bud si ho vymenit alebo prist povedat. ale do nejakeho veku to detom mozes racionalne omielat, ale vysledok bude, ze 2x sa zachovaju ako im povies a 7x emocionalne. kym dieta nema aspon 5 rokov, tak sa s nim neda nejako extra racionalne vyjednavat, to ti povie aj lekar. takze zavisi aj od veku.
@andisko jasné, u nás je to tak isto, ale deti skúšajú pokiaľ môžu. Aj naši skúšali. Ale toto nie je precitlivele.
mne keby a nechcela 4 rocna v zime obliec-nech a paci,moze ist aj bez bundy a ciapky,vak ona by si bundu potom vypytala aj sama,moja 3 rocna ked ju poslem poobliekat tak ma uz caka v predsieni aj poobuvana,ale neboj tiez som bojovala s detmi,ale ked mali rok a nie 4,teraz su zas ine problemy.....
@andisko ano chapem trochu pockat a konat vsetko ma svoj priebeh..moj syn dakedy ujuka ked mu striham nechty.. taham sople ked je velmi chory...chhcem prelepit ranku s leukoplastom no konec...ver mi viem o com hovorim mam to doma😂😂😂
@vintage_vfdvfdv @zuzitko74 ano treba najst mieru. uplne suhlasim. ja sa len snazim poukazat na to, ze su aj deti, pri ktorych nestaci mat stanovene pravidla. syntor dokaze akceptovat snad vsetky pravidla, co mu stanovime. vlastne, ked tak premyslam, nas syn nema problem s akceptovanim pravidiel, skor s akceptovanim reality v roznych situaciach :D
@andisko Lenže my tu neriešime tvojho synčeka. Autorkina dcérka je úplne iný level a žiada si to u nej prísnu ruku, inak sa to môže zle skončiť. Ty máš dieťa, ktoré z toho vyrastie, alebo bude prinajhoršom panikár aj v dospelosti, každú zimu vyhynie kvôli soplíku a odpadne počas manželkinho pôrodu.😉
@zuzitko74 ano. len som chcela autorke dat vediet, ze su aj naozaj precitlivele deti a na ne nefunguje pevna ruka ako zazracny prutik. skratka, treba to rozlisit, co v skutocnosti znamena "moje dieta place pre vsetko". jaaaaj my sa s muzom veru smejeme, ze budeme milovat nasu nevestu, lebo jej nic ine nezostane 🙂)) a pritom maly taky fesak. no bodaj to :D
@zuzitko74 koneeec aky koment si dala..ale suhlasim s oboma co pisete v kazdom je nieco pravdy a skusenosti😎

@kittykat22 toto je jednoznačne na prácu s psychológom. Potrebuješ dobrú diagnostiku a stratégiu ako s dcérkou komunikovať, ako reagovať. Tiež by som pátrala po alergii, či intolerancii. Často sa k nim pridruží mrzutosť a plačlivosť
Mam 5r syna a dceru 12r. Aj jeden aj druhy vo veku okolo 4r a vlastne syn aj teraz sa snazi vydobijat si placom. Neviem cim to je,ale ja mu poviem nerozumiem ti ,ked sa ukludnis tak ta pocuvam. Pamatam si ako mi dcera s placom hovorila,ze si prosi cajik. Nerozumiem ta,ked prestanes potom ti dam co chces a zabralo to. Syn teraz s hranym placom -nechcem papat ok nejedz a beriem jedlo prec. Krik ,hnev to nevyriesi. Iba bude viac hucat. Nevsimaj si ju a pov.jej ze hned ako prestane mozte pokracovat. Viem,ze je na nervy ale ty musis by ta,co urcuje pravidla.
@kittykat22 som myslela, ze v skolke bude uznavat autoritu a bude tam uplne ina.Preco sa strani deti a nevhce sa s nimi hrat nema ich rada, vystaci si sama?aka je k detom na ihrisku ci vonku?je skor pri tebe a caka od teba istotu niekoho za chrbtom?
to, ze by s tebou kyvala a skusala pokial moze by som pochopila, ale mne sa nepaci ten nocny plac to nie je bezne.Aj ja som bola ako dieta citliva uzkostliva.....som taka dodnes:(ale nie uplakana.
si jej obet a ona tyran.Cim skor by som isla k psyvhologovi aj s malou aj s tebou nech Ta nauci ako sa spravat k malej a ako reagovat.Podla mna nie je rozmaznana len si vyzaduje iny pristup, inu pozornost, mozno ani sama niekedy nevie preco place.Mozno Ta chce zaujat, byt dolezita...mozno a to nie som za tresty by jej pomohla jedna na zadok musis mat svatu trpezlivost , ked to mate s tym obliekanim takto ja mam jedno dieta a tiez bol nesamostatny stale s niecim problem a vo vsetkom cakal na mna.
skusala si ju niekedy motivovat?blbostami typu pod uz si velke dievca kupime nove tricko, nalepky budes dostavat za odmenu, ked budes dobra....niekde si pisala, ze ste jej davali na vyber a volnost a teraz si uz prisnejsia mozno to jej vadi je zmatena a skusa o to viac..
a ako zvlada skolku paci sa jej tam vobec?
nevhcem Ta strasit, ale s takym jej pristupom bude skola katastrofa nechcem pisar ulohy, nepojdem....este su to 2,3 roky, ale tam sa s nou nikto nebude piplat.Vies ona kludne moze mat uzkost, depresiu aj male deti to mozu mat a takto sa prejavuje
alebo je velmi vnimava nie si ty, alebo babka muz niekto v rodine takej lutostivej povahy?
a suhlasim s autoritativnou vychovou trestami bitkou bude este horsia ona je citliva mozno aj vypocitava....aka je k muzovi tiez tak vymysla?
@kittykat22 a stretavate sa s inymi detmi, lebo v skolke sa asi moc nezaclenuje a to je chyba uviteliek oni ju musia nenasilnou formou zapajat a nie nechat tak....
inac kamaratka ma dceru a ta v 5 rokoch plakala v aute, lebo jej mama zaparkovala inde ako chcela.Bolo to pre mna nepochopitelne plac zadusajuci asi pol hodinovy.Pritom ta mala ani nepovedala mama zaparkujme tu ona po vystupeni z auta spustila plac.Nakoniec bola u psyvhologa dcera je nadpriemerne inteligentna, potrebuje inu skolku ine hry logicke tvorive
casom sa emocie ukludnili psych povedala, ze jej rozum a emocie sa bili a toto bol vysledok.Na svoj vek bola rozumna iba emocne nevyrovnana
nechodi neskoro spavat a z toho je urevana?
mam 4,5 r velmi sikovneho mudreho ale vyrazne tvrdohlaveho a tiez precitliveleho syna ktory tiez dost casto place, lebo v roznych situaciach este neunesie emocie... posledny polrok ma aj take negativisticke obdobie kedy rad slovne vsetko odmieta a neguje aj ked viem ze v skutocnosti vec chce ale je to len take prchave netreba sa s nim priet a posilovat to v nom staci na to povedat ok v poriadku ako chces neriesit a nechat mu priestor pre zmenu nazoru , nedramatizovat to... emociavyprcha a o chvilku aj tak spravi aj sam co pred chvilkou odmietal. vsimla som si v skolke jeden rovesnik matiez take negativistice prejavy a este o level vyssie (nebude mu chutit taky obed, nebude sa hrat pekne, nezakyve mame... ) ide medzi deti a o chvilku je vysmiaty a zakyve aj nam...takze ten negativizmus mozno patri k veku a vyvoju akurat u tych nasich je taky vyraznejsi a okatejsi...co sa tyka autorkinej dcerky tak tam su 3 veci - negativizmus ten snad coskoro prejde..precitlivelost- to sa obavam bude aj sucast povahy a temperamentu ale urcite nebude plakat do dospelosti kvoli mucham , ale mate tam zrejme aj nieco ako rozmaznanost, lenivost, neistotu( uistovanie sa o/skusanie maminej priazne??? )- ze si nezdvihne plastelinu - ved to je ocividne skusanie teba, kde mas hranice!a ona sa v tych svojich ocividne straca...rozprajte sa o tom akoby ste mali robit jednotlive veci, pytaj sa jej na jej nazor o nich ze ako je tospravne a potom jej povedz svoj ahladajte kompromis, navedenie na spravnu cestu.. dostatok pozornsti a predovsetkym vtedy ked nehysterci , pochvala dobreho spravania, kazdeho pokroku, vela lasky davat - objati, slovnych uisteni ze ju lubis, aj ked place ze ju lubis aj ked je neposlusna...vela trpezlivosti, krikom a vyhrazanim daleko nezajdete, to je ako liat benzin do ohna ..ked je afekt tak u nas sa opytam ci potrebuje pomojkat a objimam, alebomame 'kuzelne latkove vreckovky na slzicky', alebo ked je toho az moc a uz sa nevie ukludnit alebo je strasne neposlusny tak zanesiem do izbicky nech sa tam vyzuri a pride ked bude kludnejsi...a na tych hraniciach pracujte, lebo bude z toho v zivote velmi nestastna raz ked zisti ze sa veci netocia len okolo nej tak ako siona zmysli...take deti vedia vytacat, ano je tona zblaznenie niekedy..vela zdaru !
@kittykat22 podla mna nieje to nic nenormalne.Aj nasa ma 4 rocky a tak isto place denne pre blbosti.Zatvaranie do izby u nas neplati,nikdy tam neostane a urcite ju nebudem zamykat.Ja si myslim,ze to vekom vsetko prejde...Len musime mat straaasne vela trpezlivosti 🙂
Ja uz to necitam všetko, ale čo ma napadlo pri tom opise, ze ked uz by som fakt nevedela čo s tým dieťaťom, tak to z neho "vytrieskam" pohybom. Normálne by som ju zapísala na karate pre spuntov, keď ju odtiaľ vyleju kvoli scenam jak z ochotníckeho divadla, tak na aikido a hybaj cica... Akosi ma napadlo, ze tam pri dospelom trénerovi ktorý da jasné a nemenné hranice bude rada, ze je v inom svete. A netrufne si s ním cvičiť .... Akosi som v poslednej dobe postrehla ze deti ktoré majú problém v podstate často len potrebujú ustvat a vypotiť. Môj syn je hodne citlivý, ale pokiaľ nedostane riadne zabrať čo sa týka pohybu, fakt vie byt komplikovaný. Nebudem písať koľko km dal dnes na bicykli, lebo by som bola za blázna, ale proste niektoré deti nevyhnutne potrebujú veľa vhodne zvolenej fyzickej aktivity, aby boli uvoľnené a šťastné. Inak sa ta nahromadena energia prejaví jedine negatívne, nie inak.
@kittykat22 áno, to som čítala.... Nás malý neznasal deti, lebo často plakali, lebo je citlivý na takú frekvenciu zvuku. Čo ti poviem 😅
Nejaký ten športový zaberak by jej mohol prospieť, aby pochopila, ze nie je cukrová bábika a rev nič nerieši. Ale zároveň aby nebola pod tlakom.... Neviem ako to je pri tenise, či netlacia na výkon....
tie bojové športy ma napadli, keďže sa hovorí, ze to je hlavne o disciplíne, kontrole seba samého a tak, pri tvojej dcére mi to príde niečo čo by jej sadlo, aj keď neviem či pre stvorrocnych sú krúžky. Každopádne držím palce a prajem pevné nervy 😉

@orieska325 napriklad ten nas vidim, ze uprimne trpi v tych chvilach. vidim, kedy place pre efekt, ze nieco dosiahne. alebo ked sa pokusao vzburu. v piatok sa mi nechcel obliect pri odchode zo skolky. povedala som mu cau, ja musim ist. vies, kde je autobusova zastavka. ale mozes ist aj peso, je pekne, slnko svieti... za 5 sekund uz smykal do topanok a bundy. ja myslim, zev 4 rokoch uz mama vie, kedy to je manipulativny plac a kedy naozaj dieta trpi, aj ked nam sa to zda uplne nepochopitelne.