icon

Precitlivelé a plačlivé štvorročné dieťa

kittykat22
3. mar 2017

Ahoj maminky. Je normálne, že 4r dieťa denne plače? Moja dievča plače denne a pre všetko. Plače ked nechce niečo zjesť, plače ked si nechce umývať zuby, plače ked si ťukne nohu o niečo, plače keď na niečo nedočiahne, plače ked si umýva vlasy pretože kvapka jej prešla do ucha a plače ked okolo letí nej letí mucha - to myslím vážne. Plače jednoducho pre všetko a všeko ju bolí a všetko ju pichá. Najhoršie je, že plače aj v noci. Niečo sa jej sníva alebo sa zobudí a začne plakať a plače aj 2 hodiny pretože jej nie je dobre, pretože ju zrazu niečo bolí. Prídem si tak trochu ako v blázinci. Keď ju okríknem, tak spustí taký rev, že sa nevie zastaviť. Nahoršie je, že sa začala vyžívať v stave bezmocnosti a nespraví nič sama. Reve že chce prikryť perinou, že chce toto a tamto podať. Keď sa jej spýtam, či nemá ruky tak mi odpovie NEMÁM, NEVIEM, NEBUDEM. Ja sa skutočne snažím vychádzať jej v ústrety a byť dobrou mamou, ale buď chcem po dcére neskutočné veci v jej veku a som necitlivá, alebo ona je precitlivelá a možno rozmaznaná? Ja chápem, že každé dieťa je iné. Ale mne to príde ako extrém a byť mamou je niekedy pre mňa ako nočná mora. Má niektorá z vás doma podobné dieťa alebo skúsenosť s takým správaním s dieťatom v jej veku?

brulinka
4. mar 2017

jasne ze mi rupnu nervy, hlavne ked mam kopec inych starosti a som unavena ale ed vybuchnem ja potom je to aj s nim este horsie...takze snazit sa to ustat co najviac odreagovat sa - plati aj pre teba 😉 ( ja som zacala cvicit) ...predstav si ze syn dokonca aj take povedal v tych svojich 4 rokoch ze jeho nikto nema rad ! a on si to ozaj myslel pri jednom takom vybuchu ked som na neho este aj nakricala...a to musi byt pre take precitlivele dieta strasny pocit ked si take nieco mysli... takze vela opakovat ze ho lubis aj ked place, pomenovat presne len to co sa ti nepacilo ze to spravanie je zle nie ze dieta je zle... aby som ta trosku povzbudila tak myslim ze aj vekom aj lepsou komunikaciou sa to u nas dost zlepsuje..co sa tyka toho ze syn neskor otoci/ustupi tak to niekedy tiez je tak ze vtedy uz vytrva na svojom ale nabuduce uz je to ok, hlavne ze vie ze mamina neustupi a ze sme si povedali ako je to spravne robit a ake vyhody z toho napr. mozme potom mat..

zuzitko74
4. mar 2017

@kittykat22 Pevná vôľa je super vec a buď rada, že ju dcérka má. Z jej veku však logicky vyplýva, že ju ešte nie celkom dobre zvláda, potrebuje trochu pomôcť.
Zrejme sa cíti dobre, ak môže o sebe rozhodovať a cíti neistotu až strach, keď sa musí podriadiť. Problém je v tom, že celé detstvo a podstatná časť života dospelých, je o podriaďovaní sa autoritám. Minimálne prírodným zákonom sa podriadiť musíme všetci.
Deťom občas pomáha, ak zistia, že aj dospelí musia poslúchať a žijú pod niečou autoritou.
Potom život prestáva byť bojom o moc.

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
zuzitko74
4. mar 2017

@kittykat22 Presne tak. Dodržiavame zákony - nechodíme napríklad cez cestu na červenú.
Keď je zima, chodíme vhodne oblečení. Upratujeme, aj keď sa nám nechce. Dodržiavame návštevné hodiny u lekára - nechodíme si tam kedy my chceme. Platíme účty, aj keby sme to radšej minuli v Mc Donalde. Nekúpime si malé topánky, len preto, že sa nám páčia a naše číslo už nemajú....tých vecí je strašne veľa, život je nevyčerpateľný v objavovaní.

zuzitko74
4. mar 2017

@kittykat22 malypampuch.blogspot.com/2016/01/keby-som-bol-dospely.html
Ťažko sa to číta, lebo je to dosť maličké, ale mne sa tá knižka páči.

vikipollard
5. mar 2017

Ahoj. Nema mladsieho surodenca?

linda81
5. mar 2017

@kittykat22 no to u nas to iste....niekedy zufalstvo fakt zu....u nas je to asi tym , ze je sama a predsa len rozmaznana...

linda81
5. mar 2017

@kittykat22 nad baletom alebo tancom som aj ja rozmyslala, aby bola kusok zamestnana....pises ze nic teda z toho?

figurka1985
5. mar 2017

@kittykat22 napadlo ma- pozerala si, cim sa prejavju nadane deti? nepatri k nim? Pises, ze tvoj muz bol rovnaky, a je genius 🙂 ja mam nieco podobne doma, preto su aj citam kazdu ódpoved... sice ma len 3 roky, neplace pre vsetko, ale v niektorych veciach je uplne taka ista ako tvoja.... je proste ina, ako ostatne deti, ktore uznavaju autoritu. Moja musi vediet dovod, preco ma robit to a to... proste neposluchne, ked nevidi vyznam... rovnako s tym zapajanim medzi deti... zapoji sa len ked chce, a pamat, myslienkove pochody... vidime, ze je niekde uplne inde, ako deti v jej veku, pritom emocne je na rovnakej urovni, a zrejme tieto stavy nevie zvladat.... rovnako moj manzel je genius- vlastne cela jeho rodina.... a dcera ja cela po nom... po mne zdedila akurat jemnocit a vnimavost... skus sa porozpravat aj so psychologom, aby ti poradil ako na u... tiez sa obavam, co bude, ked pojde do skolky. rozmyslam, ci ju dat do klasickej- kde sa bude musiet podriadit kolektivu- co jej zas bude v buducnosti prospesne, alebo ju dat do montessori, kde sa budu individualne venovat, ale zas bude sa rozvijat inym smerom... proste- bud bude v klasickej skolke zrejme za neposlusnu (lebo nebude poslusna, ked nebudu mat cas vysvetlit jej preco)... muzova sestra bola presne taka ista... ale vychovavana autoritativne, riozkazmi, bitkami.... a vela krat som pocula, ze hto bolo to najhorsie dieta ake kedy v zivoteludia videli.. presne kvoli tej vychove... preto manzel ked na nu ide autoritativne- vidi v nej diablika, a ja na nu idem respektom- je ako anjelik- ale to neznamena, ze robim to, co ona povie... respektujeme sa vzajomne...

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
ostorha
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
ostorha
Autor odpoveď zmazal
linda81
5. mar 2017

@ostorha och vidim ze je naadej 😀...ja uz som niekedy taka unavena, lebo neexistuje ina verzia, len bud spi, alebo sa mrachta...dufam, ze to lepsie bude ...

figurka1985
5. mar 2017

@kittykat22 uplne ta chapem, a suhlasim s tym, co pises... och, ked mate moznost vyberu aj alternativnej skoly, tak niet o com... ja rozmyslam, lebo neviem, ci ju budem moct dat do alternativnej skoly- a bojim sa, ze by si tazko zvykala na rezim, direktivnost.... no, ale zrejme aj tak vyhra ta montessori skolka... tak to zrejme vyzera, ze mas emotivne precitlivene dietatko, drzim prsty, aby ste ju nasmerovali dobrym smerom... snad je to naozaj len docasne... :-*

eliska13
6. mar 2017

@ostorha to uz len zle znie, nie to este prezit s dietatom🙂

@kittykat22 a ty si jej doteraz nepovedala, ze aj ty musis nieco robit co chcu druhi,ze nemozes za vsetko plakat , ked sa Ti nedari.....ja som za spec.skolku, skolu, ale noekedy si myslim, ze tie deti mozu vsetko a vsetko sa im toleruje nemusia si robit ulohy, tym ziadna zodpovednost, nemusia respektovat autoritu,
chyba aj u nas tiez mam jedinacika 9 r je, ze sa nemusel s nikym delit, prihliadat na niekoho pocity, potreby.A ako pises o tvojej malej to som prezivala aj ja.On vobec nebol zvyknuty na roztrzky, sacanie, buchnutie medzi detmi, lebo nema surodenca a mal volne pole.Nebol az tak vystraseny, ale vzdy sa drzal bokom a skor pozoroval, az ked sa otukal isiel za detmi, ale vzdy pozeral ci som tam🙂)
aj, ked bol vacsi.

brulinka
6. mar 2017

nam pomohol surodenec a pomaha doteraz , mala sa narodila ked mal syn 2,8 r a uz nebolo tolko casu na maleho 'vymyslanie'ani z mojej strany a ani z jeho...ako velky bracek sa snazil pomahat mi , pomahat babatku , trosku pochopil zeplacu hlavne babatka lebo maju nejaky problem a nevedia nam to povedat..prirodzene sa naucil viac respektovat druhu stranu, empatiu...z

eliska13
6. mar 2017

@brulinka je to loteria.Bud sa to zlepsi, alebo to bude este horsie a bude sa citit odstrcens a este viac na seba upozornovat🙂

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
michaelkanr
6. mar 2017

@kittykat22 citala si Maleho tyrana od Prekopovej? na margo tvojho posledneho prispevku mi to napadlo...

zuzitko74
6. mar 2017

@kittykat22 Pretože to dieťa sa niekedy nevie zastaviť samé. Zlé správanie je volanie o pomoc. Vysvetľovanie je v takýchto prípadoch len predlžovanie agónie.

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
eliska13
6. mar 2017

@michaelkanr aj ja som ho citala vela veci je dobryvh, ale Prekopova nikdy nemala dieta, tak ona moze pisat akurat co sa v skole a z praxe naucila🙂
@kittykat22 vies ona skusa a chapem, ze si z nej frustrovana.Je to smutne, ze mama bojuje so svojim dietatom, ale co narobime.Moj syn bol so mnou dlho doma aj do skolky isiel neskor.Dodnes a to ma 9 rokov je zvyknuty na obskakovanie, lebo mam len jedneho a tak som si ho naucila.Lenze ja som bola tak vyvhovavana a mne to pride prirodzene, tak som isla v takych slapajach ako moja mama:(a teraz som sa zobudila, ze jeho spoluziaci doma pomahaju vyberaju umyvacku uz si povysavaju svoju izbu a tak teraz bojujem a skusam ako mu dat povinnosti.Lenze on uz ma svoju hlavu som unaveny, nevhce sa mi, zase sa musim ucit
teraz mam poslednu sancu urobit z fracka trocha zodpovedneho chalana.Od malicka bol na mne nalepeny vsetko sme robili spolu bola som 3 v 1.mama otec surodenec, lebo muz chodi neskoro.A je miernej flegmatickej povahy.ked mal syn 5 rokov viac doma pomahal ako teraz.vesal so mnou pradlo, utieral nabytok s Prontom vtedy to bola zabava teraz povinnosti🙂
vychova je tazka som myslela, ze casom bude vsetko lahsie, ale presny opak.
Vidis, ked si sa nenechala vytacat a manipulovat, tak skrotla.Ja tiez neuznavam bitku, ale v tomto pripade to bolo nutne.Mna moj syn zobudi rano o 05 nech ho prikryjem, lebo spi s nami v spalni.alebo sa ma spyta mami mozem ist k tebe pod perinu?100x som mu povedala, ze ma ruky nech si najde perinu a zakryje sa.mna prebudi a potom uz neviem zaspat.
vies teraz s odstupom casu hovorim, ze ja som sa dietatu venovala az prilis.Hry, prechadzky, detske centra, ine deti varila som po veceroch nech cez den mam nanho cas a teraz, ked chodi do skoly, ja do roboty a napr.varim poobede on ma vydiera, ze nikto sa mu nevenuje!Je uz v takom blbom veku, ze to nie je dieta co sa hra s hrackami, ale este nevhodi von sam s kamosmi a on sa nudi🙂)Mne je ho samozrejme luto, tak som ako na spagate a varim a popri tom mu pomaham s ulohami a uz vymyslam co budeme robit
takze tie mamy, ktore nechaju od malicka deti nech sa hraju same nerobia im animatora to maju lepsie.Ja som vychovala tiez nesamostatne uhundrane panovacne dieta.Nic mu nie je po voli.ale sranda ti ktori ho poznaju povedia, ze je super je rozumny dobre sa uci, ma prehlad len mna nenecha dychat🙂)

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
michaelkanr
6. mar 2017

@eliska13 ja netvrdim ze je to biblia ale na zamyslenie to nemusi byt zle🙂 ona ma ohromnu prax a berie do uvahy vztahy v celej rodine, pomerne presne definuje kto tym tyranom je a nenuka ziadne drasticke metody, co je fajn (kontroverzne je jedine jej metoda objatia). ja som ju prave docitala a vnimam iste pararely, takze by to nemuselo byt uplne od veci🙂

eliska13
6. mar 2017

@michaelkanr ved ano aj ja som sa v mnohom nasla.Mne sa viac paci kniha respektuj a budes respektovany ta je o vychove super!

@kittykat22 ano som taka ako ty preto Ti pisem🙂)a aj preto som ostala pri jednom dietati, lebo ma tak vystavil a unavil, ze som si vobec nevedela prefstavit mat este jedno.On je dobre dieta, ale strasne vela vyzadoval pozornosti a asi aj dodnes🙂aj pre mna je rodina vsetko mam super vztah s rodicmi ja by som ho nevedela nechat do 17 v skolke, v druzine v skole, ale sama na seba som si uplietla bic.
Tiez si myslim kto sa mu ma venovat, ak nie ja?otca ma takpovediac vikendoveho cez tyzden chodi neskoro a takeho co moc neriesi na vychovu a problemy som bola vzdy ja.
Syn je na mna upaty, ale rad slovne vydiera a to ma potom mrzi.