Rozmaznané dieťa
Dobrý deň.
Prosím o radu skúsených rodičov, prípadne ak sa nájde nejakej detskej psychologičky. Našiel som si priateľku s dieťaťom. Malý má 5 rokov a potrebujem vedieť váš pohľad na správanie prípadne ako by ste to riešili vy. Presadzuje si svoje násilím, on svoju mamu (priateľku) capne po ruke vždy keď si chce presadiť svoje. Príklad chce ísť na Ihrisko, chce svoj džús, chce ísť domov, chce iné boty, inú videohru, inú rozprávku čokoľvek. Akonáhle nieje po jeho, capne ju po ruke a vrieska po nej, pár krát už povedal aj že ju neľúbi. Dnes sme boli na prechádzke, šli sme dole strmým kopcom on mal v ruke palicu stal mi za chrbtom a kričal že chce ísť prvý, keď som neuhol naznačil že má sotí dole. Síce naozaj veľmi jemno, ale predsa mi zatlačil do chrbta. Ja neviem pre mňa nepochopiteľné aby 5 r dieťa vôbec napadlo niekoho sotit dole kopcom zvlášť cudzieho človeka - videl ma asi 5x. Neskôr mal v ruke palicu a už ani neviem prečo, sa mi zdá že chcel ísť prvý ma s ňou jemne buchol do chrbta. Mám psíka, malého bytového, úplne neškodného. Zobral som ho von, myslel som že sa poteší ( vždy keď nás vidia malé deti, hneď pribehnú). Pre mňa nepochopiteľné, on si ho vôbec nevšímal. S priateľkou som sa rozprával a povedal jej, že toto sa mi fakt nepáči a že je naňho asi až príliš dobrá. Povedala že sa napraví a bude prísnejšia, ja teda ale pokrok vôbec nevidím. Ako by ste reagovali vy?
@eternity24 podľa toho čo viem, otec o neho nejavil záujem. Ona sama bola podľa môjho príliš benevoletná, doma neboli žiadne pravidlá a robil si vždy čo chcel a všetko mu bolo dovolené. Mne sa zdá že už je neskoro sa snažiť o nejakú prevýchovu u 5 ročného dieťaťa cudzím človekom. Uvediem ďalší príklad ... Malý vždy všade chodí na wc normálne, doma chodí na šerbel do kúta a ona po ňom pocuje ešte ho tam aj posadí. Jednoducho neexistuje žiadny dôvod, prečo by nechodil aj doma na wc, len ten že si doma robí čo chce a je nato zvyknutý.
@necakajnic 🙈 moje nervy. Úprimne s tebou sucitim, zle výchovane dieťa je pre mňa vcelku vážny problém aj pre vzťah. V zásade môže byť aj dôvod na ukončenie. Matka očividne mantinely určiť nevie a ak aj určí, tak ich nevie udržať a obhájiť pred dieťaťom. Otázka je ci je považuješ do budúcna za trvalú partnerku (a ci je to vzájomne samozrejme). Ak nie, tak by som všetkým ušetrila traumu a išla o dom ďalej. Ak áno, bude treba spraviť serióznu revíziu v kompetenciach a hierarchii v rodine. Priateľka ma veľmi nezdravý prístup k rodičovstvu, možno jednoducho tým že na syna bola sama, snažila sa mu (neadekvatnym spôsobom) vynahradiť že nemá otca, fakt neviem, dôvodov môže byť viac. Co je podstatne, v tejto fáze je to vlastne irelevantné. Deti potrebujú pevnú ruku. Tým nemyslím nevyhnutne tresty a tvrdosť vo výchove, ale hlavne pevné pravidlá. To ide aj s láskou. Ak zostavate vo vzťahu a plánujete budúcnosť spolu, priateľka musí dať synovi jasne najavo, že ťa musí rešpektovať a si pre neho autorita a rovnako ti musí dovoliť vstúpiť do jeho výchovy ROVNÝM DIELOM. Tj okrem ineho môžeš uložiť trest (neexistuje aby to pred synom spochbnila) a pod. Tieto hranice a kde spolu ako rodičia voči dieťaťu stojíte si musíte vydiskutovat medzi sebou. Neexistuje mat túto diskusiu pred dieťaťom. Musíte byť jednotní, pripadne rozdielne názory vydiskutovat medzi štyrmi očami. Mam pocit, že sám rozumieš kde by hranice pre jej syna mali byť a kde spravila zásadne chyby, to je tu zbytočne rozoberať. 5 rocne decko ešte nieje vo fáze keď je neskoro, bude vás ale oboch cvičiť kým neurčite hranice. Ak nie, skor alebo neskôr si povieš, že ti toto fakt netreba a odídeš inde. Nebudeš ho totiž chcieť ani ako staršieho súrodenca pre prípadné spoločne dieťa, to by akurát prebralo jeho maniere. A nikto ďalší ho po tebe trpieť nebude tiež. Matka bude akurát zúfalo striedať partnerov a jej naroky na partnera s malým teroristom budú musieť ist sakra dole. V puberte ju už nebude počúvať vôbec. Neviem si ani predstaviť ako ho donúti plniť školské povinnosti...
Proste to je celé cesta dole kopcom do pekla ak matka nezačne pracovať na zmene. Rodič nemôže byť s dieťaťom kamarát, môže s nim komunikovať kamaratksym tónom, ale nesmú byť na rovnakej úrovni. Kamarátov bude mať v škole. Rodič musí byť pevná opora. Ak nieje, nájde ju dieťa inde a nemusí sa nám páčiť koho si vyberie...
@necakajnic prečo si sa nechal udrieť, chytím ruky, očný kontakt a dosť... Nedať mu k udretiu možnosť...
..
Ale úprimne, ja by som z takého vzťahu vycuvala... Alebo sa strata ala bez prítomnosti dieťaťa...
A to som sama matka kt ma dieťa z prvého vztahu
@necakajnic presne, potrebujes toto? za seba ti bez najmensich vycitiek svedomia napisem, ze by som utekala kade lahsie...nechat sa mlatit a skakat si po hlave od prakticky cudzieho decka a bat sa to riesit, aby si si nepohneval priatelku a trpiet to bohvie dokedy? nieeeeeeeeeeeeeeee, ani omylom
@necakajnic Ja si tiez myslim, ze chlapec vie, co robi a vie aj, ze to nesmie. Vy ste podľa mna reagoval správne ked ste vypol TV. Ked vás este bil, odniesla by som ho do izby a povedala mu, aby porozmýšľal nad tým co urobil a ked sa upokojí,aby prišiel za vami. Potom v pokoji by som s ním prebrala celu situáciu. Samozrejme, ak ho ma v starostlivosti matka, je to jej chyba vo výchove. Vychovať dieťa si myslim sa da vždy. Mnoho deti ma voči mužom/otcom väčší rešpekt ako voči matkám/ženám. Ja si myslim, ze ak by niekto k nemu správne pristupoval, vybudoval si u chlapca autoritu, slo by to. Mamu asi nikdy počúvať nebude, keďže ako pisete, je k jeho správaniu benevolentna. Úspech je vytvoriť si autoritu a nepovoliť. Pisete, ze ste z toho unaveny, to Vám verím. Zapnite si vecer MK a uvidíte koľko rodičov je unavených z deti, niektoré su náročne, často tu pisu vyčerpane matky na pokraji sil, ze uz nevládzu, deti nepočúvajú, nechcú spat, nechcú jesť, nevedia sa naučiť na nocnik. Preto som aj v mojom prvom príspevku napísala, ze takéto dieťa naučiť, to chce vela, vela, vela pokusov. Predtavte si, ze by ste bol chlapcov otec. Museli by ste ho vychovávať aj napriek únave, ak by ste mali všetkých 5 pokope, na vlastne dieťa sa nevykaslete preto, ze nepočúva. Samozrejme toto nieje vaše bio dieťa a tsk máte možnosť odísť. No ak aj raz budete mat vlastne dieťa, moze byt rovnaké alebo vás moze vyčerpávat iným spôsobom. Je to len na vas, vlastne je to vsetko o tom, ci CHCETE, zvládnuť sa da vsetko.
@haley7897 tohoto sa veľmi bojím, že keby som s ňou mal dieťa on chytí od neho maniere a bude zle nedobre. Dneska v noci sa vyčúral do postele, keď mu poviete že ak sa mu chce cikať nech vás zobudí že pôjdete s ním a že večer sa nepije toľko vodičky tak vám povie že bude piť a ty nebudeš a on sa nepocikal to mama. Spať chodí pravidelne okolo 22:00 aj neskôr s tým že ju musí držať za nahé prsia a ona mu pritom číta rozprávky a musí spať pri ňom. Ja sa priznám že už sa mi s toho začína krútiť žalúdok. Plánujem sa s ňou porozprávať a ak sa nič nezmení balím kufre, už mám toho fakt dosť.
@sense to sa nedá. Vysvetlím. Chytil som ho za ruky pozrel sa do očí a povedal dosť toto sa nerobí a spravil si to naposledy veľa krát. Reakcia je že sa vám zasmeje do očí a uteká preč.
@eternity24 priznám sa že ja už sám neviem či chcem, pretože to vidím veľmi na dlho a bojím sa že keby otehotnie tak to dieťa od neho chytí maniere.
@necakajnic prepáč, ako 5 ročný zaspáva? Neopakuj to 🤫😫
Podotazka (niesom si istá či chcem počuť odpoveď) keď povedal, že sa nepocural on ale mama, to neznamená, že spi s vami, však? 😶
Inak priprav si boty ku vchodu 😭😭😭
Neviem koľko máš rokov, ale toto nepotrebuje nikto, nieto mladý chlap. Bud razna zmena alebo čistý vzduch pre teba. To ti hovorím ako slobodná matka ktorá by sa mala biť za inú slobodnu matku. Tu fakt nie...
@necakajnic Ano samozrejme, ze je to na dlho. Pred otehotnením sa da chrániť, vy máte možnosť si dať kondom, partnerka antikoncepciu a ste chránení hned 2x. Takze argumentovať ďalším dietatom a otehotnením je podľa mna irelevantne. Ako som napísala, je to len na tom ci chcete.
@haley7897 no ja mám 29, vždy som vravel že nevidím dôvod prečo neísť do vzťahu so slobodnou matkou pretože mám deti rád. Nie keď tak ja spím v druhej izbe, alebo keď on zaspí tak príde ku mne, alebo rovno spím ja doma 🤣 Ja sa fakt priznám asi sa aj trochu hambim zato ale mne už sa obracia žalúdok keď počujem ako jej vraví daj mi ceciky. Ja to nedávam, podľa mňa je s ním niečo zle. Ja mám malého psíka bytového každé dieťa keď nás vidí uteká za ním a chce sa fotiť, ten malý absolútne o toho psíka nejaví záujem. Ja neviem, ale podľa mňa 5r dieťa ktoré bije mamu, zaspáva jedine tak že má v ruke jej hole kozy a nejaví záujem o zvieratká no čo ja viem ja sa ho asi začínam báť.
@necakajnic tak o takom zaspávaní som este u 5 ročného nepočula 😂👌🏻
@eternity24 chválabohu, keďže som bol jediný ktorému mu sa s toho krútil žalúdok a nepochopiteľne nato pozeral začínal som si myslieť že sa nato asi zle pozerám len ja.
@necakajnic toto mi pripomina matku z Game of Thrones.. Zvykni si na to alebo utekaj. Chcela som pisat, ze prehanas, 5r chlapec sa moze v klude pocikat, stalo sa to v stresovom obdobi aj o vela starsim.. po tom co som citala dalej, poviem, ze ten maly je rozmaznany, rozhyckany a mama ho v tom podporuje, mozno si aj ona nieco kompenzuje. Bohuzial nie len na tom chlapcovi, je nieco zvlastne ale aj na nej, mal by si sa s nou porozpravat ty a uvidis tu reakciu, ale podla mna nebude ziadna viditelna zmena - ale naozaj uvidis, ci ona ma zaujem nieco riesit, alebo jej tato naviazanost syna na jej osobu, jeho rozmaznanost a vydobijanie si pozornosti proste vyhovuje. Mozno jej to pride rozkosne.
To ci tvoje dieta by chytilo tieto maniere je uplne zbytocna obava, pretoze to je o vychove, a on dostal takuto ako vidis. Skor by som mala obavy o bezpecnost toho dietata, ak by maly napr. ziarlil. Na tvojom mieste sa bojim toho, ze naozaj budes toto dieta musiet prevychovavat...
@simca06022011 to ma tiež napadlo, že kurnik ja mu neverím a keď je zvyknutý si presadzovať svoje bitkou dohovie čo ho napadne keď bude mať malého súrodenca a bude žiarliť, alebo hračku mu zoberie mladší a podobne.
@necakajnic podľa mňa je poriadne rozmaznaný. Ja byť na Tvojom mieste by som utekala kade ľahšie.
Tak na toto by som nemala trpezlivosť, na WCko chodí sám aj môj 2 ročný, nočník je už dávno zrušený. Chápem ešte neskôr, ale 5 rokov je 5 rokov. Niektoré deti v tom veku idú do školy a nie nočníky riešia. Pre mňa by to bolo dosť frustrujúce. Ale to nie je to hlavné. Ak by ma stuchlo palicou, určite by som sa priamo k dieťaťu vyjadrila tak, že by to už nezopakovalo. Treba ukázať osobné hranice, inak ta bude biť po ruke ako matku. Neviem, asi jej to je jedno, ale synovi robí psiu službu. Deti sa cítia istejšie, keď majú hranice. Je to pre nich istota, bezpečnosť. Inak sú vo vnútri stratené.
Nehnevajte sa na mna, no ak mam čo i len návštevu a decko sa nevie vmestit do koze a robí zle mne alebo mojim deťom, snažím sa rázne, ale slušne zasiahnuť, ak si mama nevie urobiť poriadok. A pritom áno, tiež ma do jej vychovy vlastne nic. Ale to neznamená, že ja nechám na sebe orať.. a toto je nieco podobne, akurát že on je priateľ a tak nejde o jednu návštevu, ale o “začlenenie sa” do ich vztahu. Keď sa na to pozrieme tak idealisticky, ide o možné vytváranie novej rodiny. Samozrejme, že nebude robiť dieťaťu otca, ale rešpekt voči dospelému musí byt, či je to priateľ, babka alebo mama. Alebo cudzí človek na ulici. Chlapec možno žiarli, možno ma obdobie vzdoru (ale autor píše, že to dieťa podľa priateľky robilo vždy) a možno to je len nezvladnuta vychova. Autor ma záujem najst riesenie, zrejme mu na priateľke záleží a berie, že ma aj dieťa. Ale to neznamená, že sa teraz ma len prizerať, ako decko cvičí mamu. Nestalo sa to raz ani dvakrat, ale zakaždým a ešte vraj sa tak správalo aj predtym. Takze asi tu treba byt ráznejší. Nesúhlasím s názorom, že to ma riešiť otec a mama - nevieme, v akom vztahu sú a či otec sa zaujima. To ma predovšetkým riešiť mama, lebo naozaj sa môže raz dva stat, že priatel hoci ju ma rad, cúvne práve kvôli tomu, že dieťa cvičí celu rodinu. To dieťa ma 5 rokov, už ma dosť rozumu. Ja mam 5r a presne vie, kedy robí zle a kedy skúša jedom nieco vydobyť. Ale tiež vie, kedy už divadlo konci, lebo nepovolim. Capnut rodiča? To sa predsa učí od mala, ze sa to nerobí, takze nesúhlasím s názorom, ze to je klasika, normalne a robí to každé dieťa. Najmä ak sa bavíme o 5r, ktoré plus minus o rok ide do školy…
A @necakajnic ako reaguje priateľka, keď ju napr capne?
@necakajnic myslim, ze tu nemas o com takom ani rozmyslat, lebo ked nevies o ich vztahu/vychova nic, urcite by som vlastne dieta ani len neplanovala... ved uz teraz mas dost toto sledovat, co tvoja priatelka stvara... (nie ten maly, lebo naozaj, ona je na vine... mna uz ani 2r dieta za prsia necapkalo, proste sa to nerobi a razne by som zakrocila, rovnako tak na mna dieta nikdy ruku nezdvihlo a raz by to skusila na niekoho s palicou, tak by som to okamzite riesila, bez toho aby mi niekto musel "dohovarat"). Porozpravaj sa s nou, oci otvorene a rozhodni sa ci to za to stoji...
@danulicek ani sa nepýtaj do teraz absolútne nato nereagovala proste on ju capol tak si to nevšímala, alebo povolila a urobila čo chcela. Včera prvý krát po mojom naliehaní mu capla po ruke a povedala že to nesmie. On sa naňu pozrel zasmial sa jej do očí a udieral ju ďalej a ona nič. Ja to už poviem otvorené, pre mňa je to nepochopiteľné a keď to nejde po dobrom ten malý si zaslúži dobre naložiť na zadok a zobrať obľúbené hračky a kým sa neospravedlní a neuvedomí si že to nesmie tak ich nedostane. Lenže to je krik a kopanie a neviem čo všetko, moje decko to nieje čiže keď to nevie urobiť ona ja to robiť nemôžem. Pretože odomňa to on nebude brať ako výchovnú metódu, ale ako zlého uja čo mi robí zle.
@necakajnic hlavne vy sa nesmiete smiať, ak to spraví ďalší raz to zopakovať, zas a znova ak príde na to ze to myslíte vážne tak časom prestane, hlavne vy musíte ostať dôsledný a vždy to zopakovať s vážnou tvárou a intonaciou v hlase, deti veľmi rýchlo pochopia ku komu si co môžu dovoliť.... A hlavne zasiahnuť skôr ako capne,...
@necakajnic ale ako čítam ďalšie vaše komentáre tak matke správanie dieťaťa absolútne nevadí... A to zaspávanie ako no comment. Matka je nulová autorita a to ze deti treba aj vychovávať sa k nej zjavne ešte nedostalo
@necakajnic ugh 🤢 nebudem ti klamať, zo slova ceciky mi je low-key grcno aj bez kontextu a byť chlap verím, že toto by bol asi solídny turn off.
Ťažko radiť inému ako sa zachovať vo vzťahu, ale nepomyslela by som si nič zlé ak by si sa rozhodol vycuvat... Určite sa ešte porozprávajte, možno ťa prekvapí a bude ochotná zmeniť beh vecí, ale úprimne, byt v tvojej pozícii, išlo by z mojej strany o ultimatum. Ak na to aj pristúpi, musíte počítať s tým, že najbližšie týždne, možno mesiace budu ťažké, lebo malý ceckátor sa bude zmenám brániť. A tvoja priateľka to musí ustáť s kamennou tvárou. Inak zmena nepríde...
Tak ako tak držím palce

@eternity24 Zdravím. Ďakujem za radu, ja som to skúsil. Kľakol som a snažil sa vysvetliť že v autíčku sa za jazdy nestáčajú tlačidlá a pekne sa sedká, pretože sa môže niečo stať. Vôbec ma nepočúval, robil čo chcel ďalej ako keby na truc. Ja na ňom vidím že on vie čo robí a robí to schválne. Smeje sa tomu, keď ho niekto upozorní. Včera mu dala priateľka po zadku keď ju opakovane udieral a neprestával ani po upozornení, smial sa a udieral ďalej. Hral nejaké videohry na tv a bol pri nej strašne blízko, snažil som sa mu vysvetliť že to nemôže inak ho budú bolieť očká. Nechcel si dať vysvetliť vôbec a kričal a udieral ma. Vypol som videohru a plakal a udieral a kopal ma. Ja to už nezvládam, všade čítam že po zadku sa dávať nemá. Ja som keď som bol malý schytal a nikdy som nerobil to čo on. Ja už neviem fakt či to treba riešiť takto, alebo nie.