Sedenie 7 mesačného dieťaťa
Nedávno som tu davala že mi syn zle sedí (zhbeny) má 7.mesiacov. Teraz miesto dvíhanie už si aj sadne z tvrdej podložky. Chrbátik však stále ohnuty. Lekárka povedala že vraj je to ok, pokial sa aspoň sem tam vystrie 🤦♀️ Lenže mne sa to absolútne nepáči keďže v budúcnosti môže mat kvôli tom útle držanie tela a podobne veci.
Lozil, plazil sa, stvornozkoval? Napr. moja sedela v 7 mesiacoch tiez a uporozrnili nas na cviceniach s detmi, ze sed by mal prist az po lezeni, stvornozkovani. Ked sama dieta posadis a ma natiahnute nozky pred sebou, ono sa udrzi, ale nema dost silne chrbtove a brusne svaly, aby sa samo do toho sedu zdvihlo. A tie silne svaly sa prave tym lezenim, stvornozkovanim vybuduju. Nasa mala do 5 mes taku frejkovu perinku a nasiroko balenie, mala dyslpaziu bedrovych klbov, takze moc sa jej do lozenia nechcelo, no a dokazala sa do sedu zdvihnut sama z lahu na chrbte. Ale potom len sedela a nic, nehla sa nikam. Na cviceniach s detmi nam povedali, ze ma dieta v sede mat jednu nozku dopredu a druhu moze mat tak pokrcenu vedla seba, ako ked klacis. Z takeho posedu sa dietatu aj lashsie pretaca ak chce zase liezt stvornozkovat dalej... A nikdy ho nedavat do sedu, kym sa neposadi same. Nutit trozku do lezenia, stvornozkovania, pogulkat na fitlopte - najdi si cvicenia na fitloptach s detmi, aj to im spevnuje chrbatik.
@jumama on sa dvohne úplne sám a nevie udržať rovnováhu ja ho sedieť určite nedávam a zatiaľ sa neplazi
A neskúšala si s ním ísť k fyzioterapeutke? Tá by ti možno poradilo ako s ním manipulovať a možno aj cvičiť 🙂
@gabika9878778 ako myslis, ze sa dvihne sam? Zo styroch? Lebo ja mam tiez 7 mesacneho syna, plazi sa jak mala husenica po celom byte, skusa sa davat na styri, skusa sa postavit, ale teda od sedenia ma este velmi daleko. Sadne si sam z polohy na styroch? Lebo ak nie, tak je to proste zle, sediet nevie a skus mu v tom zabranit.
@lucilaines sa nedá mu v tom zabrániť dám ho do postieľky, chytí sa a ťahá sa hotel
Zdá sa mi, že prekročil niektoré vývojové kroky. Keď sa neplatí ani nestvornozkuje? Ono to má svoje opodstatnenie, pretože pri týchto pohyboch dieťa posilňuje aj chrbtové a brušné svaly (preto to hrbenie, lebo tieto svaly su slabé). By som ho simulovala ku plazeniu...predkladať hracku, dávať veľa na bruško. ak dobre chápem, dáva sa do sedu tak, že sa pritiahne. Prečo ho tam dávaš? Dieťa potrebujem pevnú podložku, nie mäkký matrac a v tomto veku patrí na zem. Poprípade, budeš musieť nahradiť plazenie cvičením a cielene posilnit svaly. Je toho strašne veľa na nete, pohladaj.si videá alebo si nájdi fyzioterapeuta.
@hipuska no budem musieť
@hipuska ale inak on aj s tvrdej podložky sa posadí 🤔 nemusí sa ani niečoho chytiť
@gabika9878778 z lahu na zemi alebo posteli sa posadi? Z lahu na chrbtecez brusak? Tomu sa mi nechce verit. Kazdopadne, davaj ho primarne na zem a na brusko. Z toho sa neposadi, jedine ak spravne zo styroch. Ak si sada v nejakom kresielku alebo jedalenskej stolicke, tak ho tam nedavaj a ked na chvilku musis, tsk mu daj do ruky nieco, nech si to drzi a kuka tu chvilu, aby nevymyslal so sadanim
@lucilaines tá či sa Vám chce veriť alebo nie je to tak
@gabika9878778 ano, skusit mu nedavat moznosti sa pritahovat rucickami. deti sa zvyknu v kociku alebo v bugine pritahovat do sedu rucickami, su zvedave, chcu sa za niecim natiahnut. treba ho podporovat k pohybu na podlozke. moja neterka bola podkladana vankusmi odmalicka (super, ze ty si nepodkladala), aby sedela a teraz vie sice sedkat, ale iba chvilku a padne dopredu abo dozadu a place. lebo svaly ziadne, plazenie ziadne. tak ju vesaju do pavuka, aby uz cupitala, ale ma len 8 mes.
@janetinka27 to je skoro veľmi. Mne rodina robia zle že ho dávajú sadnúť a ja vždy kričím ale prd mi platne to je
Moj tiex naprv plazil pootom si sadol a az teraz zacal stvornozkovat a vcera sa postavil o tyzden ma rok
@janetinka27 ja mam znamu co sice neposadzala s vankusmi, ale v 6 mesiaci dala sediet, a chlapec sedel. Neviem sice ako to vyzeralo a ci to bol rovny sed, ale nosila ho v nosici tak mozno z toho mal ze vedel sediet. No a uz ho nedavala na brusko tym padom, hral sa v sede vzdy a teraz nevie ani stvornozkovat, ani plazit sq, jediny pohyb je ze skacka na zadku kde potrebuje. A ona tvrdi ze je to ok, ze nie vsetky deti vedia plazit, stvornockovat, ze kazde si najde sposob pohybu. Ale za mna to neni ok, prosto to predbehli vyvin a uz to tak lahko nevratia spat zeby sa chalec stvronozkoval a tak.
@gabika9878778 mozno to bude tym, ze ti ho rodina dava sediet . Ze ak ho dvihaju z chrbta cez brusak tak to skusa aj on.mne to tiez tak skusali ale som zatrhla, ale oni to brali ako cvicenie, ze si tym trenuje chrbticu.
@evica17 ano, mozno to bolo tym nosicom, ktovie. dietatu sa sedenie zapaci a ono potom obycajne uz nechce velmi na brusko a plazit sa. niektore deti potom idu rovno zo sedu na nozicky, lebo iny pohyb nevedia a tak sa stavaju popri nabytku. ale by som sa potom bala, ci to nebude mat dopad na zle drzanie tela.
mne je to aj luto, ze neterka (cca 8 mes) takto len sedi, najprv sedela v takom tvare ihlanu, teraz aj vystrie obcas chrbatik, ale potom padne. uz ju vesaju do pavuka, aj za ruky s nou skusaju chodit, ze ako pekne sa uz zapiera a uz ju motivuju aby nozicky prekladala ako pri chodzi. aj sme kupili podlozku, aby sa plazila, ale neujalo sa to. pred narodenim sme kupili knizku od kiedronovej a nic. tak uz len dufat, ze bude vsetko ok potom s drzanim tela. lebo dieta je pre kazdu matku citliva tema a clovek nechce poucovat atd.
@janetinka27 no vsade u fyzioterapeutov a aj kamoska co studuje specialnu pedagogiku, se stvornozkovanieje velmi potrebne aj pre mozog. Ze preakocenim mozu vznikat rozne diaporuchy ucenia ako disgrafia, dislexia a tak. Viem ze ta jamoska robia terapie so stvornozkovanim, ak to obdobie preskocilo, ze aby sa dovivijal ten mozog. A jasne ze to bude mat vpltv aj na drzanie tela, bud boleati chrbtice v dospelosti, skoliozu, ale to uz nik neprisudi predcasnemu vivinu dietata. Vacsinou to zvaluju na skolu a dlhe sedenie v nej.
@janetinka27 len mi je luto vzdybtych deticiek , ze proste to im mamy robia a tym sposobuju problemy do buducna. Ale samozrajme poucovat nemozem a ani nechcem, lebo by bol z toho iba konflikt. Kazdy ma na vychovu iny pohlad.
@evica17 och, tak to su nepekne dopady. pritom clovek nechce babu ublizit. rodicia to robia z nevedomosti. moja segra a jej svagrina takto bojovali so svojou svokrou, lebo ta stale len vankus podsuvala do sedu, ale tak u nej boli malo, bolo to len obcasne. ale moja svagrina byva u svokrovcov, s babom je vela pomahaju a oni este stara skola, tiez vankus podkladali a tesili sa ako sedka a teraz ju tiez v pavuku chvalia. muz im aj naznacil, ale svokra povedala, ze niektore deti nestvornozkuju, lebo ani jej kolegyne vnucka nestvornozkovala a isla rovno na nozicky. moja segra ma tiez teraz druhu, tiez 8 mes. a ta zacala teraz stvornozkovat, tak svokru aj mrzelo trochu, ze ta ich nic. tak clovek im nechce vnucovat svoj nazor, najma, ked my deti nemame.
@janetinka27 no bojovat so starou skolou je dost o drzku. Poznam to. Maly bol pre nich zaostaly, lenivy, tucny ze sa nevladze ani na nohy postavit, lebo svagrinine deti uz sedeli, chodili ( v behaku) a ine a maly sa len sulal na bruchu. Ale ani za nic na svete si nik nedal povedta ze on zvladne vsetko sam ked bude chciet. Lebo sak to sa sam nenauci, tomubtreba pomoct. Ale sme im ukazali ze sa to da. Len to chcelo pevne nervy na tie reci.
@evica17 no je to ste mali tazke veru. akoze je super, ked je dietatko sikovne a vsetko vie, ale to je len chvilkova radost. a potom mozu prist dlhodobe problemy :(
@janetinka27 ved raz sa to vsetky deti naucia. Ci bude sediet v 4m alebo 10m je jedno, hlavne ze bude sediet.
Ahojte, obnovujem tému, má ešte niekto skúsenosť, že dieťa si sadá, aj keď sa neudrží v sede? Môj čerstvo 7m sa začal plaziť asi pred 2t, dáva sa na štyri a pohupuje sa, ale štvornožkovať ešte nevie. No a z tej polohy na štyroch sa dáva do sedu, normálne cez šikmý sed, ničím sa nepriťahuje, ale v sede sa neudrží, skláti sa dopredu. Do pasívneho sedu sme ho samozrejme nedávali. Chlapcovi sa očividne páči, že odomkol nový skill a ja som zúfalá 😃 Mám ho nechať, nech to robí, alebo ho stále dávať späť na brucho? Musím ho zobrať ku fyzio? Doteraz bol ok motoricky.
@gabika9878778 všetko, čo robí sám je v poriadku. Ak mu nepomáhaš do toho sedu.

@gabika9878778 aky je v plazeni? a ako sa naucil sediet?