icon

Skríkla som na dieťa, veľmi sa zľaklo a prestalo plakať

relaxx11
27. mar 2021

dnes sme čistili zuby nášmu 16mes. synovi a stala sa nepríjemná vec.
čistíme mu ich tak, ze sedim na zemi roztiahnute nohy on ma medzi nimi hlavu, prisadnem mu ruky a "bojujem". x mesiacov sme skúšali prosit, dohovarat, vysvetľovať, trpezlivo,... nepomohli.skončilo to pri tomto. cistime jemnou detskou curaprox kefkou, jemne, ale dôsledne.
reve pri tom ako tur, netrvá to vzdy dlho, ale musím čakať kedy pri placi otvori usta a strcim mu tam kefku. keď ju náhodou nejak jazykom vytlačí, tak znova cakam 2 minúty kym otvorí v tom reve usta, a rýchlo pokračujem.
no dnes sa stala nepríjemná vec. uz som z toho tak psychicky ubita že dnes ako reval vrieskal uz mi dosla za tie mesiace trpezlivosť a zvreskla som aj ja. snažila som sa na 2 sekundy napodobniť jeho rev, ale asi pochopíte ze take zvresknutie dospelého ma trosku ine grády a iny ton.
dostávam sa k jadru veci. zasekol sa, prestal plakat, začal zajakavo smrkať, vyplašene pozeral, zlakla som sa aj ja, muz hned panika ze co s nim je. vyletelo zo mna No nič zľakol sa a bude koktat. viem bolo to hlúpe ale matky ktoré raz za cas vybuchnú a "zlyhaju", ma pochopia ze ked je zena uz psychicky vyčerpaná, tak povie a urobi aj to co nechce. muz ho hned takého vyplaseneho zajakaveho zobral na ruky, dal mu mojkaca a ukludnil ho. ja som odisla z izby.
nechcem sa tu dohadovať ci maly bude naozaj koktat (zatial nekokta), ale zaujíma ma vas názor na to ake nasledky to v ňom moze zanechať. stalo sa to uz v minulosti asi 2x bežné pocas dna ked som uz bola na konci s nervami, urobila som to zvreskla som, potom som plakala lebo mi to došlo luto aká som otrasná mater... proste nechcem to uz opakovat, ale viem ake extremne citlivé a vnímané su deti v tomto veku a zvlášť aj moj syn. zaujíma ma názor mamiciek ktore majú trebárs rovnakú skúsenost a maju väčšie deti ze si aj ty to prešli. ale samozrejme ďakujem za každý názor.

kristina2412
27. mar 2021

Hm jeden podobný prípad som už v praxi zažila. Babka,ktorá mala v starostlivosti vnuka mu čistila zúbky mentolovou pastou pre dospelých,ktorá ho samozrejme stipala,kričal,plakal,nakoniec ho vždy premohla a zuby vyčistila. Prvý krát boli u zubára, chlapec sa zaťal, dohovárali mu, prosili ho,vyhrážali sa mu a chlapec nič,ústa neotvoril ani za svet. Ako si sadol do kresla, zacitil mentolovy závan ústnej
vody a všetky spomienky sa mu vratili. Trvalo zopár mesiacov, kým ho kolega dal do poriadku a tej fóbie ho zbavil. Treba si uvedomiť že duša dieťaťa je krehká , niektoré deti sú viac citlivé a nikdy nevieš, aký dopad bude mať takéto konanie na dieťa. Si dospela, máš nad dieťaťom " mentálnu prevahu" a tak určite nájdeš spôsob ako túto činnosť zdobrovolnit. Moja dcéra si tiež nechcela dať konvickovat nos. Po týždni plaču a kriku sme prišli na spôsob,najprv naliala mne slanú vodu do nosa potom sebe. Prebaľovanie v ľahu sme tiež zrušili, stala a miesto plienok dostala pants.

chrumka120
27. mar 2021

@relaxx11 a tie čo sa jej tu zastavate, je rozdiel keď sa dieťa prebaluje a place a je rozdiel ho každý večer prisadavat kdesi s nohami, či mu prilahavat ruky a hlavu medzi nohy, no ani predstaviť si to neviem! Však byt tým dieťaťom sa desím večera. Treba si dať radšej trocha námahy niečo vymyslieť aby to neskončilo takýmito metódami a zvresknutiami, my sme tiež čistili zúbky s plysakmi, pozerala videá na telefóne čo inak nemohla mat telefón, teraz je väčšia a kúpila som jej sonicku kefku s aplikáciou čiže zúbky si sama nemoze zabudnúť umyť, lebo to zvieratko či čo to je v tej aplikácii smutne, takze tak

anjelaa
27. mar 2021

@relaxx11 k tomu zvriesknutiu. Dávajte si na to pozor, aby ste tak nereagovali. Môže/nemusí to na ňom zanechať dôsledky. Poznám prípad, kedy to malo naozaj zle dôsledky na dieťati.

anjelaa
27. mar 2021

Inak k tým zúbkom. Pri dcérke sme umývanie zúbkov absolútne neriešili, čistila si keď chcela a vždy sama - zúbky úplne dokonale bez akýchkoľvek kazov.

Syn, zúbky pravidelne čistene, nakoľko už od bábätka sa mu robili medové zúbky, proste už keď vychádzali boli pokazené, tak sme nechceli nič zanedbať. A stále sa mu kazia...

Takze tak, sú aj iné faktory, ktoré kvalitu zubov ovplyvňujú.

panelacikova
27. mar 2021

@anjelaa pozri sa, ja nerobím drámu. môj ex je síce už ex, pretože boli na to iné dôvody, ale konkrétne, čo sa týka umývania vláskov, nechal to na mňa. dcéra nemá žiadne traumy, všetko je OK. a tak to má byť. u nás nebolo žiadne násilie, ani nič podobné, jednoducho mi on pomohol dieťa držať (hlavne, aby neskákala, aby nedošlo k úrazu) a ja som jej možno za 20 sekúnd hlavu namydlila a hneď aj zmyla a bol svätý kľud. nerobili sme to každý deň, hlavu som jej umývala v tom veku (1,5 roka cca) asi tak 2-3x do týždňa. a prešlo pár umytí a bol kľud 🙂 pochopila, že ju nejdem zabiť ani týrať 🙂 dieťaťu musíš ukázať aj nejaké hranice, inak to nejde...

panelacikova
27. mar 2021

@dominika1988 tak buď vďačná svojmu mužovi a jeho génom 🙂 nazdar

susedka
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
27. mar 2021

@chrumka120 ale no tak kľud!!! ja osobne som to nemusela zažívať, čo sa týka čistenia zubov, ale mali sme iné veci, kde som proste musela.... ja autorku neodsudzujem, len radím, aby skúsila postupne... ale kto nezažije isté veci, nepochopí... mala som vo svojom okolí x mamičiek, ktoré ma nechápali v istých veciach, pretože mali ukážkové deti 🙂 vieš čo ti poviem? srala som na nich. mala som doma, čo som mala a musela som s tým bojovať. a podarilo sa. jednoducho to nie je len o tabuľkách a pekných článkoch, ale aj o povahe, dedičných predispozíciách apod... ale to ťažko vysvetliť človeku s ideálnym dieťaťom 🙂 a nemysli si, tiež som spočiatku začínala podľa "dobrých rád trpezlivých rodičov"... no keď bojuješ niekoľko týždňov, mesiacov, tak potom pochopíš, že v tejto oblasti musíš riešiť veci asi inak 🙂

mayami
27. mar 2021

@anjelaa veď to, tie iné faktory, len tie si už väčšinou nikto nevšíma. Veľakrát práve tí, čo veľmi dbajú na čistenie zubov ich majú v horšom stave ako takí, čo nevedia čo je dentálna niť.

chrumka120
27. mar 2021

@panelacikova no asi ta nepotesim, ale nie je to pravda, je to len ta najjednoduchšia a najhoršia cesta pre všetky prípady, nie je to o ideálnych deťoch ale o zlých a netrpezlivých rodičoch, nemyslim plakanie, každé dieťa plače, ale tieto často sa opakujúce dosť brutálne metódy, tam vyššie máš kolegyňu čo hryzie svoje dieťa s ňou si pokecaj

panelacikova
27. mar 2021

@susedka ach, budem čakať sociálku od feministiek z MK, ale presne toto som urobila dcére, keď mala si rok. raz ma uhryzla, hrozím: nono, toto nesmieš, bolí to! druhý raz: ja slzy v očiach /akože/, a zase: nono, to nemôžeš, mamka plače a bla bla bla. uhryzla ma tretíkrát, keď som ju uhryzla ja do jej ruky.... odvtedy už v živote toto neurobila... a nech ma aj zatvoria.. odvtedy vedela, že hrýzť nesmie. a nijak to neublížilo nášmu vzťahu

jarnajar
27. mar 2021

@panelacikova čakám už nenormálne dlho, že to prejde, každý mi hovoril, že to bude mesiac - dva a je to rok :D ja som kľudne aj k nej do vane vliezla, veď tak či tak si ich aj ja musím umyť - akurát po pár razoch nič z toho. No už si hovorím, že do osemnástky sa z toho dostane 🙂

basska_b
27. mar 2021

Preboha živého... to čo je za mučenie? To prečo?! mojej staršej sme do 2 rokov zuby neumývali, potom už chápe o čo ide, nechá si vyčistiť. Malá 13mesačná vidí kefku, je z nej nadšená, hrá sa s ňou, hryzie ju.

nikiki29
27. mar 2021

@nika23t a teraz si predstavte, že presne tento spôsob odporúča nejedna zubárka či už na instagrame, aj platené programy o zuboch aj dentálne hygieničky odporúčajú presne tento postup ak to nešlo podobrom 😓 a ešte si zaplatíte za to, aby vám povedali spacifikujte si dieťa pomaly lanom, lebo zuby sú najdôležitejšia vec v živote 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

panelacikova
27. mar 2021

@chrumka120 ach, práve som zareagovala... pošleš na mňa sociálku???? moja dcéra má dnes 11, puberta je pred dverami a nezaujíma ju nič iné, ako vyrážky a neviem čo... nemá problém sa mi zdôveriť s vecami, ktoré súvisia s jej dospievaním, nemá problém mi povedať, že ju bolí zub alebo kosť alebo neviem čo. vie, že vo mne má vždy oporu. tieto drísty, ku ktorým smerujú tvoje narážky, som si ja osobne prestala všímať vo veku cca 5 rokov mojej dcéry, čiže mňa sa nedotkneš, nech si píšeš, čo chceš. len sama mama vie a vidí, aký má vzťah s dieťaťom. či je OK, či je chorý, či je manipulatívny apod. ja svoj vzťah s dcérou vnímam (a aj ona, už nie je bábo a vie mi povedať pekne do očí) ako rovnocenný.. vie, že ma môže kedykoľvek osloviť, ak má problém a to aj robí. vie však, že odtiaľ-potiaľ, hoci sa búri, lebo ide puberta. vie, že keď poviem, že nepovolím, tak proste nepovolím a môže zúriť, koľko len chce... ja viem, že veci, ktoré robím, robím správne a ty si pokojne rob podľa svojho 🙂

lolinko
27. mar 2021

@relaxx11
Sorry ale takto umývať zuby? Nech si muž na teba sadne a nech ti umýva zuby tak isto ako ty synovi a usmievaj sa pritom...a syn nech sa pozerá...
To je na hlavu.
Ja si dcérku posadím na práčku, dám jej umytú kefku bez pasty a nech si ju zuzle. Hra sa s ňou a sem tam jej chytím ruku (nie silno) a čistíme zúbky spolu, a na koniec jej ich ešte ja precistim. No nie na silu!
Aj dcérka mala chvíľku dní možno 2 ci 3 keď si nechcela umývať zuby, no zistila som ze jej rastu a bolia ju ďasná. Tak sme tieto dni zuby neumyvali, no bože, svet sa nezruti.
No nič s nou nasilu nerobím!
Ako ho budeš učiť na nočník? To budeš po ňom stále vrieskat keď sa nevycika alebo bude mať nehodu?
A sorry ale iba raz by som zvrieskla po mojich deťoch a od muža by mi asi hneď aj jedna výchovná letela!
Nehovorím, áno zvisit hlas ale nie vrieskat!!!
Čo budeš robiť keď bude mať obdobie vzdoru, keď bude mať pubertu...?

panelacikova
27. mar 2021

@jarnajar neboj sa, raz to prejde 🙂 ja som mala tiež pocit, že je to celá večnosť 😀

chrumka120
27. mar 2021

@panelacikova prepáč, ale vôbec ma to nezaujíma, keďže z toho mala čo viem o tebe to pre mna nemá žiadnu výpovednú hodnotu

gabika128
27. mar 2021

@mayami to hádam nie 🤣 Dám ti porovnanie, ja si poctivo čistím zuby, používam medzizubne krfky atď, a robia sa mi bohužiaľ kazy. Môj mladší brat na to kašle, neumyva poriadne a jeho zuby už bohužiaľ nie sú zubami. Jasne, že veľa je aj o genetike a niekomu sa nekazia zuby aj keď si ich poriadne nečisti. Ide o to, že ak niekto je náchylný na kazy, môže to dobrým čistením ako tak zachrániť.

panelacikova
27. mar 2021

@lolinko 🙂 mne je ľúto, že tebe by letela výchovná od muža.... zvláštne... muž, ktorý vychováva svoju ženu (dospelú) tým, že ju prefacká...

@chrumka120 v pohode, podobne to vnímam aj opačne

veronika65
27. mar 2021

Aj my takmer každý večer bojujeme... Skúšali sme učiť čistiť tak ako píšete, pekne ukazovať, všetko po dobrom, chválila som, aj tak ohrýzla kefku, vypľula pastu a teraz v 2 rokoch sa jej tvoria kazy... Takže radšej nech si chvíľku poplače ako by ju mali už teraz bolieť zúbky "vďaka" tomu, že predsa radšej neumyť ako umývať nasilu

lolinko
27. mar 2021

@panelacikova
Ty si to asi nepochopila!
Mňa môj muž nebije, toho sa báť nemusíš. Ja mam muža najlepšieho na svete.

macekovam
27. mar 2021

@relaxx11. MMM. No si otrasná,, mater,, keď pre umyté zuby nivocis psychiku svojmu dieťaťu... Véd keď to nepôjde dnes skúsim zajtra... Za. 2 dní zuby nezhniju... Ale za pár minút sa dieťaťu môže zmeniť život... Radikálne

gabika128
27. mar 2021

@nikiki29 bohu žiaľ, zuby sú v živote dôležité, moji rodičia na to kašľali a ja som mala z pokazených zubov zdravotné problémy. Nehovoriac o bolestiach čo som si ako dieťa vytrpela. Ja ďakujem Bohu za tie insta profily, kde sa človek od vyštudovanych odborníkov dozvie viac ako z modrého koníka alebo od staršej generácie

oblecenie99
27. mar 2021

U nás je najväčší problém, že ak sa zmocní tej kefky, tak ju nechce pustiť a potom mame bud cirkus pred spaním, že ma tu kefku a sústreďuje sa na ňu a nie na spánok alebo musím mu tu kefku zobrať a potom plače namiesto spánku, že som mu opäť niečo nespravodlivo zobrala.. 😒

Určite skúste trosku polaviť v tých nárokoch na čistenie zubov, nemá zmysel ho až tak nútiť.. Neznášam radiť iným mamkam, najmä, ak otázka nebola ohľadne čistenia zubov, lebo viem, že si už urobila ozaj všetko a vyskúšala co sa dalo a ku koncu dňa už jednoducho nemáš energiu a nervy ešte samostatne robiť často neúčinné divadlo ešte aj okolo čistenia zubov.. Ja viem, že ako rodičia robíte, čo môžete a viete, a nechcete pre dieťa zle.

Ja som tak nášho chcela raz prinútiť jest, vymýšľal, nechcel jest, ponáhľali sme sa asi k lekárovi a vedela som, že keď sa teraz nenaje, za pol hodinu bude hladný u lekára a bude vrestat. Keď som videla, že odmieta jedlo, ktoré stále zjedol predtým, proste som mu chytila jednou rukou obidve ruky, lebo ináč nimi sermoval a lyžicou ho nakrmila za vydatného môjho kriku. Nie som na to hrdá, praskli mi nervy.. . No.. Asi nemusím ďalej písať, čo som docielila.. V každom prípade, po tomto incidente sa malému pokazilo jedenie na 2 mesiace a jedol veľmi zle, bol vyberavejsi atď. Ale áno, ten pôvodný tanier jedla vtedy zjedol.. Ale za akú cenu..

Skus sa trochu nadýchnuť, skúsiť ešte to umývanie zubov vymyslieť ináč, aj keď ja ti verím, že sú deti, ktorým ináč neumyjes zuby,, hlavu, nevymenis plienku, neoblecies.. Verím, že časom sa to zmení a malý si zvykne ale skus mu ten čas umývania zubov, navyše pred nocnym uspavanim skôr spríjemniť, aj keď by to na začiatku malo byť za cenu menej dôkladneho umytia zúbkov.
Si dobra mama, ktorej len praskli nervy a zakričala.. Aj iným sa to stáva. Je to ojedinelý prípad. Si človek, nie robot. Neboj sa malému sa nič nestalo 🙂

zuzanapjat
27. mar 2021

@hipuska evidentne tie kazy nesúvisia s umývaním zúbkov. Ja som svojim neumývala do troch rokov vôbec. Umývali si ich sami ako vedeli spolu so mnou v kúpelni. Čiže určite nie dôsledne a zuby majú ako perličky. Kefku ale často mením. 2x do mesiaca 2ročnému, raz za mesiac 5ročnému. Dokonca nie som ani typ ktorý by ich nútil do umývania večer, keď vidím že sú príliš unavení. Ak to tá mamička robí v strachu, že bude mať dieťa určite kazy tak to je na zamyslenie. Ak sa bojí kazov, nech tomu prispôsobí stravu.

nika23t
27. mar 2021

@nikiki29 ale ja rozumiem, že je dôležité umývať deťom zuby úplne od prvého, ktorý sa ešte len ukáže. Len ten spôsob mi príde dosť drasticky. A tiež viem, že mamička, ktorá tu tento príspevok dala, to robí s tým najlepším úmyslom a určite nechce malému zle ani mu ublížiť. A ze možno je to pre ňu ťažšie ako pre syna, ktorý sa vyvrieska a nerieši, kým sa ona pre ten krik trápi ešte ktoviekolko. Ja len, že som zástancom toho, aby sa u takých malých detí hľadali lepšie cesty, ako dosiahnuť umyté zuby (alebo čokoľvek iné).

kitycat
27. mar 2021

Podaktore mamicky by ti tu asi odklepli aj zeleznu pannu na zle dieta, ale ze prisadnut ruky je trochu moc... Mu ich zaviaz za chrbtom pre zmenu nech ma viacero traum..

Hadam, ze aj manzel by mu mohol pridrzat hlavu nech ste v tom obaja.. Otras len to citat ten opis 🙄

andreatytler
28. mar 2021

@relaxx11 Zuby umyvam 15 mesacnemu synovi presne tak isto. Ale medzi nami je jede rozdiel. Ja nemam nervy z toho ze krici a place. Som uplne v klude, velakrat robim pri cisteni na neho grimasy alebo ho chvalim ze place dnes menej. Syn, reve ako tur ale nie je to plac z bolesti alebo strachu. Je to protest. No a po tych 4-5 mesiacoch uz chape, ze sa tomu nevyhne a krici kazdym tyzdnom menej a menej. Pred cistenim zavelim "Zuby, zuby" a on uz uteka do obyvacky, lahne si na penove stvorce a ako na mna caka kym pridem s kefkou, tak sa rehoce. Takze, ak teba sucasny sposob cistenia zubov stresuje, musis najst iny sposob alebo si povies ze jeho plac a protest ta nevyvedu z miery.

Ja som mala taketo nervy ako ty, vtedy ked syn chodil do macacieho zachoda. Striehla som na neho ako orol, ale jemu stacila sekunda a uz mal v tom ruky. Vysvetlovala som, kricala som na neho, aj som mu capla ale nezabralo. Potom som si povedala ze toto je blbost mat taketo nervy. Vnutorne som sa rozhodla ze to idem riesit inac, ze uz ziadny krik nebude a proste ho nezoberiem zo sebou ked pojdeme okolo macacieho zachoda. Zaujimave je, ze ho stale berem zo sebou, ale on odvtedy uz nema o macaci zachod zaujem. Ale vzdy sa najdu veci ktore ma vytocia.🙂

Teraz skusam zaujimavu teoriu: Povedz dietatu co ty potrebujes a poziadaj ho o pomoc.
Ked budete mat peknu chvilku, tak mu s kludom a odhodlanim povedz, ze chapes ze sa mu umyvanie zubov nepaci, alebo ho to nebavi, ale ze sa bojis, ze ak mu zuby neumyjes, pokazia sa mu a vypadnu. Preto je pre teba dolezite aby si mu tie zuby mohla umyt. Spytaj sa ho, ci ho napada nejaky sposob pri ktorom by si mu zuby umyla aby sa to pacilo aj jemu. Musis dat doraz na to ze umyvanie zubov je dolezite pre teba. Deti miluju svoje mamy a urobia pre ne vsetko na svete.
Nevadi ze este nerozprava. Rozumie uz urcite vela a porozuie aj tvojim slovam. Musis si ale vsimat ako ti povie co robit. Moze to byt len jednoduche gesto, ktore si budes musiet domysliet. Ak si si nie ista, opytaj sa ho znovu. Ty od neho nieco chces a tak sa s nim potrebujes dohodnut ako na to. U nas to zatial na umyvanie zubov nefunguje... ale funguje na vela inych veci.

andreatytler
28. mar 2021

@relaxx11 K tomu ze sa zlakol tvojho vresku... myslim ze bude v poriadku. Akurat ho to neskutocne zaskocilo a nevedel co to znamena. Ja sa tiez zle citim zed sa nas syn zlakne mojho kriku a velmi sa snazim na tom pracovat. Ak by sa takto lakal na kazdodennom poriadku, kludne by sa mu z toho mohla spravit nejaka neuroza alebo aj to zajakavanie.