icon

Skríkla som na dieťa, veľmi sa zľaklo a prestalo plakať

relaxx11
27. mar 2021

dnes sme čistili zuby nášmu 16mes. synovi a stala sa nepríjemná vec.
čistíme mu ich tak, ze sedim na zemi roztiahnute nohy on ma medzi nimi hlavu, prisadnem mu ruky a "bojujem". x mesiacov sme skúšali prosit, dohovarat, vysvetľovať, trpezlivo,... nepomohli.skončilo to pri tomto. cistime jemnou detskou curaprox kefkou, jemne, ale dôsledne.
reve pri tom ako tur, netrvá to vzdy dlho, ale musím čakať kedy pri placi otvori usta a strcim mu tam kefku. keď ju náhodou nejak jazykom vytlačí, tak znova cakam 2 minúty kym otvorí v tom reve usta, a rýchlo pokračujem.
no dnes sa stala nepríjemná vec. uz som z toho tak psychicky ubita že dnes ako reval vrieskal uz mi dosla za tie mesiace trpezlivosť a zvreskla som aj ja. snažila som sa na 2 sekundy napodobniť jeho rev, ale asi pochopíte ze take zvresknutie dospelého ma trosku ine grády a iny ton.
dostávam sa k jadru veci. zasekol sa, prestal plakat, začal zajakavo smrkať, vyplašene pozeral, zlakla som sa aj ja, muz hned panika ze co s nim je. vyletelo zo mna No nič zľakol sa a bude koktat. viem bolo to hlúpe ale matky ktoré raz za cas vybuchnú a "zlyhaju", ma pochopia ze ked je zena uz psychicky vyčerpaná, tak povie a urobi aj to co nechce. muz ho hned takého vyplaseneho zajakaveho zobral na ruky, dal mu mojkaca a ukludnil ho. ja som odisla z izby.
nechcem sa tu dohadovať ci maly bude naozaj koktat (zatial nekokta), ale zaujíma ma vas názor na to ake nasledky to v ňom moze zanechať. stalo sa to uz v minulosti asi 2x bežné pocas dna ked som uz bola na konci s nervami, urobila som to zvreskla som, potom som plakala lebo mi to došlo luto aká som otrasná mater... proste nechcem to uz opakovat, ale viem ake extremne citlivé a vnímané su deti v tomto veku a zvlášť aj moj syn. zaujíma ma názor mamiciek ktore majú trebárs rovnakú skúsenost a maju väčšie deti ze si aj ty to prešli. ale samozrejme ďakujem za každý názor.

dilino
Odpoveď bola odstránená
jankapepe
28. mar 2021

@janulik2008 chudence...... vieš toto je celé na hlavu.
Ono aj jesť dieťa musí....tak ako keď nechce ovocie alebo zje menej tak ho zasadnem a natlacim?
Aj piť dieťa musí....tak keď nechce dnes čistú vodu tak ho zasadnem a lejem do neho vodu?
Aj spat dieťa musí.....tak ho večer keď nechce spať zasadnem a počkám pokiaľ zaspí?
Aj úlohy si neskôr bude musieť písať....tak ho zasadnem a počkám pokiaľ to nebude bez chyby?

Ak by sme túto metódu použili na všetko čo dieťa musí....no amen.
Prečo práve pri zuboch by to malo byť ok??

hariet
28. mar 2021

@janulik2008 tiez som tento profil zubarky zaregistrovala a tu je vysledok, matky su tak sfanatizovane urputnym cistenim, ze zdravy rozum a respekt k vlastnemu dietatu ide bokom. Deti vsetko do 3 rokov “zabudnu”, ale v podvedomi to ostava. Ano, treba zuby cistit, je to dolezite a ist hlavne prikladom, ale nie vzdy a za kazdu cenu.

leeshka
28. mar 2021

Pre vsetky maminky co sa vyjadruju k niecomu co sa mamina autorka ani nepytala na vas nazor - teda ci je v poriadku jej sposob umyvania zubov.

Dajme si analogiu
Vase dieta ma horucku 38.5 a tak mu chcete dat liek na zrazanie teploty, aby nemal teplotu nad 40...ale ono ho nechce...uspesne bojuje proti sirupu, neotvori usta, neprejde vam to ani v dzuse, proste neviete mu sirup podat, tak aby ho prijal dostatocne...tak skusite cipok...ale dieta opat bojuje, tisne polky, vzpiera sa krici place...proste nechce a bojuje protestuje
Tak si poviete, ze fajn, tak mu ten liek nedam, strcite mu do ruk flasticku so sirupom nech sa hra, ved mozno, do toho ponamaca prsty, trocha olize, lepsie ako nic 🤷‍♀️ a statisticky, budu deti co aj bez podania lieku sa nevysplhaju k 40 a aj deti co aj napriek podaniu lieku tu 40ku mat budu
V tomto priklade je teplota nevycistene zuby, liek kefka a horucka nad 40 zubny kaz
Myslim ze vacsina stoj co stoj ten liek poda lebo viete ze ho potrebuje, ze mu ma pomoct a nechcete sa dostat na vyssiu teplotu

Neviete v com vsetkom maminka s malym bojuje, co vsetko jej oplace okrici, kolko to takto maju a kolko veci "po dobrom" uz poskusali, ale vynadat jej a zavrhnut jej dieta pod ciernu zem ako cloveka suceho pre terapeuta a co vsetko mu URCITE bude, lebo zrazu vsetci ste psychologovia, to je zrejme lahsie ako jej len odpovedat na to co sa pyta🙂

@relaxx11 aj rodicia su len ludia a maju svoje ocakavania, ktore ked sa v urcitom momente nanaplnaju tak moze dojst k rupnutiu nervov a koname tak ako by sme nechceli a mrzi nas to...a toto je dolezite povedat dietatu, ked sa stane ze nanho zvysite hlas alebo nakricite...vysvetlit preco sa to stalo, ak vas to mrzi ospravedlnit sa, pomojkat, poprosit nech vam to prepaci...ak je este malinke a nevie vam dat spatnu vazbu, vsetko sa zapisuje a raz to uvidite, zatial je to len zasievanie semienok a raz budete zat urodu🙂 drzim palce, aby ste casom nasli sposob ako malemu umyt zubky vo vacsej pohode ale kym to nastane je zial treba robit tak ako to ide

Spominalo sa tu aj odsavanie soplikov, to je u nas kapitola ako tu zo zubami, nejde to nijak po dobrom zial, ozaj si trufam povedat ze som skusila vsetko - nie nepomoze ani rozpravka ani mobil do ruky ani ine "zarucene" metody🙂 tak ho teda nabuduce necham tak, nech mu to zatece a pride o hlas a bohvieco este z toho moze byt...hlavne ze nebude plakat a kricat, lebo plac treba hlavne rychlo zahnat a potlacit🙂

hariet
28. mar 2021

@leeshka nie je to dobry priklad, lebo odsavat sople a podavat lieky nepotrebujes davat dietatu kazdy den 2x. Zatial som odsavala raz a bolo to nutne a ano, aj za pouzitia sily a fakt som z toho nemala dobry pocit.

domak2
28. mar 2021

@hariet moja teda do 3 rokov nezabudla, že keď na niečom trvám, tak to tak bude a v to som aj dúfala. Mne príde oveľa lepšie byť prísnejší, s rozumom, v mladšom veku a postupne povolovat ako sa potom natahovat s 10 ročným dietatom ktoré sa v detstve naucilo, že rodičov netreba počúvať, veď stačí že urobím scénu.

sslobodnamama777
28. mar 2021

som zhrozena z tvojho umyvania zubov dieatu.To aj ine takto robis? Treba zmenit pristup..

leeshka
28. mar 2021

@hariet ano to som zabudla dopisat, ze toto nie je take caste sice, ale podobnost tam je
Je vidno ze maminka s tym nie je uplne ok, myslim ze maloktory clovek sa potlapka po pleci ze musi v niecom bojovat s dietatom
My sme odsavali uz nespocetne vela krat a v roznom veku a cim bol starsi tym viac bojoval a tym to bolo tazsie a neraz som plakala s nim, preto nesudim ked neviem co tomu rozhodnutiu robit to tak ci onak predchadza, verim ze rodicia skusali ist na to po dobrom ale su deti a deti...a ze syn zanety z roznavy nebojuje a ona ma pocit ze ved musi to ist po dobrom...no nemusi zial...

hariet
28. mar 2021

@domak2 sama si napisala, ze prisnejsi s rozumom. S tym by som suhlasila aj ja. Co sa tyka zabudnutia- myslela som tym na taketo vreskoty a prilahnutia a rozne traumy, ktore dieta do 3 rokov zazije. Sama autorka sa zlakla reakcie svojho dietata. Preto si do 3 rokov skoro nic z detstva nepamatame, je to akoby obranny mechanizmus mozgu. Ale vsetky traumy ostavaju v podvedomi.

hipuska
28. mar 2021

@hedan sliny mu do hrdla tečú aj keď stojí. Len toľko.

maciatkolulu
28. mar 2021

@relaxx11 akože neviem, či sa smiať, či ľutovať dieťa. Ale normálne to co robíš z môjho pohľadu nie je. Moje deti mali všetky od mam postupne podľa veku"zubne kefky"a si predstav, ze žiadne násilné umývanie a ani nič som nepraktizivala a decká sú dospelé a jedna nemá žiaden kaz a druha jeden. A to zajakavanie😃. Myslím, že by pol sveta, ak nie viac sa zajakavalo, snáď ste pre to nevolali sanitku😃? Ospravedlňujem sa za sarkazmus.

maciatkolulu
28. mar 2021

@hariet nerozumiem, myslím, že v normálnej rodine, dieťa, malé dieťa, nezaziva traumy, keď už sa dejú, tak sa dejú aj vo vyššom veku, čo si dieťa už pamätá. A z jedného, dvoch, viacerých odsavaiek soplov atď, dieťa traumu mat nebude. To sa naozaj rodičia báť nemusia

janulik2008
28. mar 2021

@leeshka lenze lieky a zuby su 2 veci.
Mala doteraz bojuje s liekmi. Ako nastupila do skolky tak boka casto chora. Vrestala ze ona sirup nechce skusali sme po dobrom po zlom. Jeden drzal ruky a druhy daval.

Tahanie soplov detto 5 sekundova zalezitost ale krik strasny. Trz ked ma sama pyta vysavacom vyťahať 😀😀😀

Mala mala obdobie ze furt mala kefku v puse a umyvala si. Ale nikdy sme ju neprisadali a trz sama si zuby ide umyt a doumyvame jej.

@hariet a TOP bolo ze tam neexist take ze vacsie dieta a flasa ... toto ze matky beru inspiraciu z insta je fajn ale za kazdu cenu

hariet
28. mar 2021

@maciatkolulu trauma je mozno silne slovo, ale su situacie, ked malinke dieta place a jeho mozog, (kedze je este nezrely a vyvija sa), nevie samozrejme vyhodnotit, ze nejde o zivot ohrozujucu situaciu, ale ono si mysli, ze ide zomriet. Viem, ze to znie drasticky, ale takto to popisoval psycholog prave v podcaste 13 Hrichu rodicovstvi, cast Dokonaly rodic. Inak velmi odporucam si cely podcast vypocut. Preto napriklad dnes uz vieme, ze dat vyplakat dieta nie je dobre riesenie, lebo aj vyvoj a poznanie v oblasti psychologie pokrocil, aj ked zeny z generacie pred nami to bezne robievali.

hariet
28. mar 2021

@janulik2008 presne, bola tu tiez tema, ze mamicka neustriehla rocne dieta a to zjedlo kusocek cokolady, co nebolo v zhode v nejakym blogom a zdravom stravovani. Total zlyhanie a mamina zdeptana, ze ako to cele pokaslala.

janulik2008
28. mar 2021

@hariet áno ČO JEDIA ZDRAVÉ DETI tam zasa neexist dať niečo iné ... ale co sa zubov tyka ... mala ma zuby ok keby si raz nezmyslela že kusať cukrík je cool 😀😀😀

janulik2008
28. mar 2021

@hariet akože má ich pekné len zlomil sa jej tak vyzera ako keby jeden nemala

elementissa
28. mar 2021

@nikiki29 presne, a hlavne tie mliecne, co do 6 rokov vypadaju....akoze, niektori rodicia su take drama queens ze dovi dopo dopi

via88
28. mar 2021

No mozte sa rozculovat nad “brutalitou” umyvania zubov, ale ja autorku chapem, ked mate dieta co so sebou neda nic, ale ze nic spravit, tak to inak nejde, ziadne hrave formy somariny zuzlanie kefky, neotvori usta max reve a kope, to je pri strihani vlasov, umyvani zubov, strihani nechtov (to uz len v spanku a fakt musi tvrdo spat), umyvani usi... ja pred kazdym takymto ukonom som sa musela rozdychat a vypit kavu... a co by ste mi radili? Nestrihat mu vlasy, neumyt zuby? Tak ja som na to umyvanie zubov tiez stratila nervy, a dopadlo to tak, ze dva kazy trojrocny... k zubarke, dalsia kapitola. Revy, nie ze usta neotvori, ani dnu nevosiel. Zubarka mlada, detska, mila, sama hracka vsade, ne nic. Neda hotovo. Skoncili sme v nemocke v Ke lde mu to opravovali s oblbovackou, aj to ho drzal muz a zdravotna sestra... takze tak, ked citam, ake “brutalne”, tak len hlavou mozem pokrutit... nech autorka neumyva, a nech ma maly zuby v 5tich rokoch odhnite....
u nas sa to zlepsilo az teraz, ma 4 roky, radili nam elektricku kefku, vydrhne raz dva, na nu si zvykol casom a uz to ide. Skuste.

ladyvi
28. mar 2021

@elementissa ktore zubky vypadavaju do 6 rokov? Predne 4. Zvysny chrup sa postupne meni este dalsich 6 rokov. Cize by som velmi nezlahcovala to,ze su to "len" mliecne.

taga
28. mar 2021

Nechce sa mi citat cela diskusia, tak ak to uz bolo, ospravedlnujem sa. Dostala si x krar zdrba, ze takto zuby neumyvat, suhlasim. Skusim ti poradit, ako na to.. mam 2 chalanov a zuby si umyvaju uplne v pohode, jedbo obdobie by drhli aj cely den.
1. Kupis spievankovo c. 3
2. Najdes pesnicku ' v ustach mame kamienky
3. Pustis dietatu, naucis sa spievat
4. V case umyvania zubov pustis pesnicku, posadis dieta aby videlo, ty mu spievas a neverim, ze by si neumyla, kym bude kukat...

My teda nepustame kazdy vecer spievankovo to nie 🤣 ale tuto pesnicku poznaju a ja im ju zacnem spievat, oni vedia ze vtedy sa umyva aaje to celkom v pohode

janka0509
28. mar 2021

@taga nie na kazdeho funguje rozpravka. Mojho prvého syna tv vobec nezaujimala. Ja ked som sa stazovala,ze pri nom ledva špagety uvarim, tak som dostala vacsinou dostala odpoveď, a co mu nepustis rozprávku, ved na tu chviluu to neublizi.
Ale problém nebol vo mne. Ja by som mu s radostou pustila, aj to u nas islo, ale jeho to proste nezaujimalo. Babka tal raz skusila, ze neveri, (kedze ostatne vnúčata ani.nedychaju, ked zapne tv), ale presvedčila sa sama,ze moje dieťa proste neodlozi ani k rozprávke, ani ho rozprávkou nepodplati. Zacala.ho to ako-tak bavit v 4 rokoch. Ale tiež tomu moc nedá.
Je to sikovny chlapec, odmalička bol velmi vnímavý, od troch rokov vie pocitat do 100, pozna celu abecedu, zacal dost skoro rozprávať... Ze by to bol genius to nie, len som tym chcela povedať, ze nebolo to tym,ze by tym rozpravkam nerozumel, jeho to proste nebavilo.

taga
28. mar 2021

@janka0509 chapem, ale isto by to autorka mohla aspon skusit, za pokus nic neda a stokrát lepsie ako to, co stvaraju odma teraz.. vies si predstavit, ako sa to dieta citi, ked sa blizi cas unyvania zubiv? Ved ten musi byt totalne v strese.
A nejde ani tak o rozpravku samotnu. Toto je konkretne o umyvani zubkov, velkeeee kefky, zvieratka, fajn text, myslim, ze na tu chvíľku by ho to zaujat mohlo

janka0509
28. mar 2021

@taga no.neviem, ja si myslim, ze niekedy tazko súdiť. Ako som pisala, napríklad moje dieta.nechcelo rukavice. Radsej by zamrzol, ani von sa nedalo.ist s nim .... A tiez som pocula rady, ako.si musi zvyknut, ale proste ako.zbadal rukavice z 2 metrovej diaľky uz vrestal. Ked som mu ich nasadila, do.sekundy boli dole... Pritom.vsetci sme mali rukavice, aj macko mal, aj zajko mal, všetky deti naokolo... Skusala ho presviedcat babka, sestra, aj bracek, proste nie. O strihani nechtov ani nehovorim.

greeetas
28. mar 2021

Potom aj tie detske zuby vyzeraju, ked im len davate zuzlat kefky...len aby nahodou nezamrncalo, co na tom ze jedia pribinacika a sladkosti kazdy den, ved zuby im vypadaju nie?!....autorka neboj sa, koktat nebude a dalej cisti, zacnite citat kniku Preco si musim cistit zubky, postupne zacne chapat a uz to nebude taky boj 😉

hedan
28. mar 2021

@jankapepe krásne ste to vystihli! Rozum mi neberie tieto matky.

januarova
28. mar 2021

Autorka radšej neodpisuje🤔

zuzuliennka1
28. mar 2021

no, ked to inak nejde, tak aj s revom... ja som sice na syna nevrieskala, ani nijake drasticke metody nepouzivala, ale obcas mi ho musel na podlozke aj manzel drzat, co sa vzpieral, teraz ma 3r a s kefkou pribehne niekedy aj sam.. nie je to uz len lazo plazo, ale umyvat treba... my sme syna zabavili na tu chvilu aj mobilom, alebo sme na neho robili grimasy,... ono to casom prejde

elizabeth88
Autor odpoveď zmazal
zuzuliennka1
28. mar 2021

@via88 presne tak, ale to nepochopia matky s ukazkovymi detmi. tomu mojmu som tyzden “vymienala” topanky zo zimnych na jarne, proste nove topanky ani za nic, taky cirkus, ze dovi... a v zime rovnako ako @janka0509 mohlo byt aj -20, rukavice jedno obdobie ani za nic, kukali po mne vsetky babky, ze ja rukavicky, nech mi je teplo a dieta necham v kociku odmrznut 😂 no ked taz tie rukavice proste nie, mohla som sa doslova na hlvu postavit...
niektore deti potrebuju cas, tuto zimu sme
uz bez ciapky a rukavic ani z bytu neodisli.... oproti min. roku totalny obrat