Spánok v škôlke verzus spánok večer
caute, tie mamicky co vam deti v skolke spia (3-4rocne) - kedy potom zaspavaju vecer?
ja som synovi poobedny spanok zrusila ked mal 2,5roka, lebo to brutalne narusalo vecierku.
Teraz ma 4, je v skolke, dnes bol v ramci adaptacie prvykrat az do obedneho spanku (prisla som az o 15:00 po neho) a ked ucitelka zahlasila, ze deti spali 1,5!! hodiny, skoro ma vystrelo.
Presne som vedela, ze to takto dopadne. 21:30 a este nespi, zaspi neskoro a rano bude problem vstat
A to sme dosli zo skolky domov a este sme boli 1,5h na ihrisku. 🤦🏼♀️ Viem sa nejako dohodnut s ucitelkami, aby ho pripadne budili? (v triede ich je len 7 deti) ako ste take nieco riesili? alebo zvykne si?
Treba sa zamyslieť co po odchode zo škôlky ešte je. Treba pozor na sladké....
@aurora33 tiez nerozumiem, ako moze dieta poobede spat 2-3h a zaroven zaspat uz o 20:00. 🤷🏼♀️😁 ale super no, v dobrom zavidim
@gloria31 sladke nejedava nic😁 vobec, ovocie max. , sladkosti nekupujem, nejedava. Takze tymto to nebude.
po odchode zo skolky je hodinova prechadzka, cesta domov a doma este pol h az hodinu na ihrisku…
Mali sme tento istý problém. Vstávala okolo 7, a keď sem tam zaspala na 1,5 hodiny na obed, tak večer ešte 22:30 nespala,ráno bol problém. Časom sa naučila nespať, no trvalo to dosť dlho. Napr v predškolskej nám povedali v septembri, že od januára budú rušiť spánok.. nezrušili ho vôbec, a spávali ešte ako predškoláci v júni. Tak skús dať tomu čas, možno časom prestane spať,bude len ležať a oddychovať.
@paulinadreamy no to tiez moze byt, ze spat nebude, mozno vydrzi len lezat, fakt uvidime no. Zatial je len koniec septembra, skolka len zacala, este moze vselico byt no. A dovtedy vydrzat, som zvedava, kedy zaspi dnes, zatial ani naaaznak🤣
Nevysvetluj, to tieto vecne pohoršovačky nikdy nepochopia. Moja dcera tiez od 2.5 roka nespi, lebo nechce. Ani v skolke nespi (uz ma skoro 4) nespala poraidne uz ako babatko a ked spala vela cez den, tak sa v noci budila. Uz ako polrocna naspala len 13 hodin pocas celeho dna a noci. Susedin syn v rovnakom veku spal cez den 3-4 hodiny a vecer o 20.30 zase spal. A cez den spava doteraz, uz ma skoro 4 roky. Moja je schopna byt hore od 6.20 do 19.00 - 19.30 a nezaspi ani v skolke. Ked sme isli na dovolenku do Chorvatska 8 hodin a vyrazali sme o 3.00 rano, za celu cestu spala 10 minut 😀 Ked parkrat zaspala cez den a zobudili sme ju po hodine spanku, aby isla vecer spat o normalnej hodine nie o 23.00, tak jej to vobec nepomohlo a len plakala. Teraz chodi spat o 19.30 a podla vsetkeho je v pohode.
Zalezi od skolky - moja chodi do sukromnej, je ich tam 5-6 a nenutia ich spat. Ti starsi - 4-5-rocni uz tam vacsinou vobec nespia a ucitelky s tym nemaju problem. Lezia alebo sedia v posteli a pozearaju knizky alebo potichu skladaju puzzle aspon hodinku.
@scorpionflower1 no dnes zase cakaaam a zaspi podla mna ako vcera o 22:00 😁 esteze som si o 21:00 dala kavu, inak by som bola KO.
fakt este teda uvidim, ako si celkovo zvykne na rezim, a mozno v skolke proste nezaspi, alebo zaspi, ale mozno ho dostatocne dokazem este poobede unavit a vecer to bude fajn….
no ja sa idem rychlo odmalovat a spat tiez 😴😴😴
@scorpionflower1 uz ho to lame 💪🏼💪🏼💪🏼 tak nech uz neodbieham potom, akonahle zalomi, idem spat aj ja, ale musim sa dost drzat, nech teraz nezaspim skor ako on 😴🤪
Tu nejde o to, aby som sa pohorsovala nad tým, že sú deti, ktoré poobede spat nechcú a ani netvrdím, že sú deti ktoré to naozaj nepotrebujú. Ja som skôr pohorsena nad tým, že rodicia sú nešťastní z toho, že dieťa poobede spi a potom večer buntosi do 22...
Radšej nech nespi poobede, len aby mali o 8 večer pokoj. Toto je pre mňa nepochopiteľné! A mám veľmi veľa kamošiek ktoré otvorené tvrdia, že nedávajú poobede spat deti preto,lebo večer už chcú mať kľud. Netaja sa tým. Skôr ja som pre nich čudná, že toto dovolím môjmu. Áno, radšej budem mat hore dieta do 22 ako od 17tej riešiť podráždene unavene protivne a nervózne dieta, ktoré keby mohlo tak už od 17tej zaspí aj pod stolom....
Autorka, čo je na tom také tragické, že ide spat o 22? Naozaj nerozumiem. Ved si tvrdila, že aj bez spánku ti bežné fical do 21:00. Tak teraz potiahne o hodinu dlhšie. Naozaj je to také strašné?
Ja som si dovolila prispieť do tejto diskusie nie len ako učiteľka, ale aj ako matka ktorá má teraz mnoho kamosiek s deťmi v tom veku a naozaj mam len jednu z nich takú, čo tiež dáva syna na obed spat. Zvyšok chce mať večer kľud, nemá na to nervy, a pod....
Teraz im deti nastúpili do MS a každé z nich od prvého dňa spi.
Ja som mala.od rodičov stále požiadavky - nedávajte ho spat, zobudte ho o hodinu skôr.... no NIE! Nereálne požiadavky. Toto je taka biologická potreba dieťaťa ako piť, jest či cikať. To je ako by ma požiadali, nedávajte dieťaťu jesť, lebo potom doma už nechce jesť čo navarím.... lebo potom doma je 2 hodiny kým zje večeru....
Okrem iného, v MS majú deti dosť pestrý program, ktorý ich zvykne poriadne unavit. Je tam disciplína, celý čas nejaké pravidlá, pokyny, ..tie deti zvyknú byť z toho naozaj veľmi unavené.
A to ovocie kedy časovo mu dávaš? Aj to je rozhodujúce. Ja som si to odsledovala u môjho ze keď ho mal neskoro poobede tak bol ako duracel.
@gloria31 doobeda, viem ako to funguje - cukor, energia… rano ideme nalacno, aby mu v aute nebolo zle, co jedia v skolke neovplyvnim, ja ho vyzdvihnem, poobede uz ovocie nema, ani nic sladke, pije cistu vodu, a ako som pisala - zo skolky domov peso, este na ihrisku vonku,… domov prideme podvecer, ritual, kupel, vecera,….a zaspi proste najskor 22:00, pretoze proste spi v skolke
@simona20201309 🤦🏼♀️ buntosi do 22 a potom
ho rano neviem zobudit. Pretoze uz proste nie je len doma, treba rano vstat, skoro, a vzdy rovnako, odist nacas, ale aby mi v pohode vstal o 6:00, musi ist spat skor ako 22:00 a skor mi nezaspi, lebo sa vyspi v skolke.
Opakujem - moje dieta zaspi poobede hoci len na hodinku a ma tympadom energiu do noci. Ostatne deti spia v skolke, resp. spia poobede aj 3 hodiny a zaroven vecer zaspia nacas. Okolo 19/20/21… to nehrozi v nasom pripade.
ale tak okej, momentalne je taka situacia, uvidim neskor, ako si zvykne a mozno sa to este pomeni
@simona20201309 nie každý rodič je taký, že odmieta dávať svoje deti spat na obed aby mal potom večer pokoj. Mozno máš také kamošky, ok chúďatká ich deti. Ja som zdravotník, viem aky je spánok potrebný a dala by som čokoľvek za to aby moje deti cez deň spali, ale nepotrebovali ten spánok ani nebývali večer nervózni, jednoducho v pohode fungovali celý deň. A ja som to akceptovala. Naopak škôlkarsky nútený spánok ich paradoxne rozbil a mali úplne posunutý deň. A keď ja ako rodič čo vstávam o piatej do prace a po práci som si ich vyzdvihla ,,vyspinkanych” zo škôlky plus potom ihriska a neviem čo aby sa unavili a večer aj tak nie a nie zaspať no dakujem pekne. Tu nejde o to že som chcela mat o ôsmej kľud, vyložiť si nohy a cumiet do telky ako tvoje kamošky. Tu ide o to že som si večer potrebovala napríklad upratat. Plus nehovoriac o praktikách spomínanej pani učiteľky, pri ktorej nemohli deti ani pípnut. Ja som rada ze je už škôlka za nami a teraz fungujeme úplne bez problémov. Jednoducho nie všetky deti su rovnaké a podľa mňa by to troska mohli akceptovať aj pani učiteľky.
@aurora33 presne nas pripad. Nejde o nijake volno a podobne blbosti, ale proste synovi od urciteho veku uz poobedny spanok radikalne narusa vecierku. Nejde mi o ziadne volno o 20:00, ide mi o to, ze na rozdiel od deti, ktore poobede spia 2 hodiny hoci aj stvorrocne!, ale vecer zaspia v nejakom normalnom case, moj syn proste ma este o 22:00 este kopec energie a pardon, som len clovek a ano, aspon trochu casu pre seba napr. na zjedenie vecere a prehodenie aspon 3 viet s manzelom by som rada mala aj trochu skor ako po 22:00. ale HLAVNE synovi je to malo - zaspava neskoro / dospat rano nemoze, lebo odchod do skolky. zamotany kolotoc…. mozno si ale casom zvykne na cely rytmus - nebude tak unaveny - nezaspi v skolke na tak dlho alebo vobec, aj to je mozne
No záleží, kedy vstáva. Naša vstáva o šiestej, v škôlke spi, a večer do 20:00-20:30 spi. Ide mať 5 rokov
@lelecik vstava o 6:00, v skolke spi a vecer zaspi najskor o 22:00
Môj má 4 a pol a v škôlke tiež normálne spinká, ráno o 7 vstáva a večer 8mej spinkať, sú tam deti ktoré spať nepotrebujú tak len ležkajú, ale pokiaľ spánok potrebujú tak proste zaspia v škôlke majú viacej aktivít tak s toho zaspinkajú potom sa doma trocha unavíme prechádzkou či niečím iným a večer spí tiež normálne 😊
Moj 4 r vstava 6:40, v skolke spi a vecer o 20 v posteli. 20.30 zaspava. Keby mohol, spi dlhsie. Tvoj ma ozaj energie na rozdavanie. Poznam take deti. Ale tie v skolke skratka nezaspia. Iba lezia. 2 hodiny 🙈 chudence. Ale spat sa im nechce. Nuz, musite len vsdrzat
myslim si,ze problem je v tom,ze mal zruseny ten obedny spanok a tym si odvykol.Moji 2.5 a tkm. 4r vstavaju o 6,v skolke /aj doma/ cez obed 1.5 h spanku a vecer o 7 uz v posteli.nespia hned,ale bud lezia alebo im pustim audio rozpravku a pocuvaju a postupne zaspia. ked nahodou nespia cez obed,su protivni ako certi,cize mi je jasne,ze ten obedny spanok obaja potrebuju
Rano vstavuju o 6.hod. poobede v školke spia, večer chodia spať o 21.30 až 22.00. Doma už poobede nespia.
aj moje deti boli take obe... spanok nepotrebovali uz okolo 2 rokov... na obed nezaspali, nez som ich skusala uspat akokolvek... v skole klasicky problem, na obed zaspali, a vecer zaspavali okolo 10tej co nemohli zaspat... strasne som sa tesila, ked nastupili do skoly a nemuseli spat na obed... u nas nezaberalo nic... drzim palce...
My už tak fungujeme druhý školský rok - dcéra doma cez deň už nespáva a v škôlke musí aspoň ležať/oddychovať - nemajú kapacity, aby ostal niekto s deťmi, ktoré nespia. A vzniká začarovaný kruh. V škôlke zaspí, lebo však všetky deti spia a je unavená. Večer nevie zaspať (uz sa stalo, že zaspala až po polnoci) a ráno má problém pred siedmou vstať. A preto na obed v škôlke opäť zaspí… Aj keby ju budili, jej stačí 20-30 minút a má dobité baterky. Neriešime to - večer o ôsmej ide spať, resp. musí byť v posteli a kedy zaspí, nechávam na ňu. Nezmením to, pokial bude chodiť do škôlky…
@simona20201309 ja som nespavala od 2 a pol roka odkedy som nastúpila do škôlky a vladala som fungovať,bola som živé, pohyblivé a veľmi inteligentné dieťa, niektoré deti skrátka spánok nepotrebujú, niektoré potrebujú ešte aj v školskom veku poobede spať, niektorí aj v dospelosti potrebujú prespať doslova celé dni
To je súkromná škôlka? Lebo v štátnej je 18- 25 deti, záleží od veku a oddychujú poobede
@jaanik nas pripad. nuz len vydrzat
4 ročný aspoň u nás v Zahraničí nemusí spať
Proste povieš, že si to nepraješ. Bodka
@deniskap problem by bol, keby obedny spanok mal, lebo zaspaval okolo polnoci. Keby som mu vtedy postupne ten spanok nezrusila, to si nedokazem predstavit ako by sme fungovali, on ma proste energie za 10 deti. Obedny spanok som postupne rusila, lebo vecer zaspaval neskoro. To som tu uz pisala, nie, neslo mi o volno o 20:00, ale on si pospal aj hoci len hodinku a frcal do noci.
A ja som potrebovala aj upratat, aj oprat, aj navarit, aj robit proste doma veci a trochu casu si uchmatnut aspon na vypitie vriacej kavy. Za tu hodinu spanku som dokopy nestihla nic a navyse on sa “prespal” a vecer som uz neurobila duplom nic. A nie a nie zaspat.
Zrusila som spanok, nie nasilu, proste aktivity, vela vonku,.. a zrazu zaspaval v normalnom case medzi 19:00 a 21:00…..
a so spankom v skolke zas zaspava 22:00 a neskor
@breznica presne tak

Ja tiež tomu nerozumiem že existujú také deti. Ok jedno moje ma naozaj diagnostikovanú poruchu spánku, ale druhé nie a je to o tom istom, len teda o trošičku lepšie, ale stále nechápem ako môžu niektoré deti spat že ťahajú cez deň dve tri hodky a večer o pol ôsmej ôsmej sa už pomaly prevaluju na druhý bok 🙄 proste nechápacka pre mňa. Naozaj moje deti su v tomto extrémy aj keď sa s kamoškami rozprávame tak na mňa kukaju ako na blba. Ale už som si zvykla 🙂 u nás sa to zlepšilo s nástupom do skoly, takže Mila autorka, prajem ti veľa energie a trpezlivosti 🙂