icon

Sú všetky detí také ukážkové?

9. sep 2021

Nejde mi o rozprúdenie hádky ani nič podobné len som sa zamyslela ako je možné že všetky deti "známych" mám na FB, INSTA alebo aj tu sú tak úžasne že poslúchajú na slovo, rýchlo sa odplienkuju atď.
Mám 5 ročne dieťa a niekedy je to o hubu ale snažím sa. Nežijem Instagramom atp ale nejde mi to do hlavy zapnem Instagram a tam na mňa vybehne mamička s tým ako jej dieťa poslúcha a keď niekto napíše iný názor SLUŠNE tak hneď uráža vraj atď 🤷🤔

Strana
z2
minimilan
9. sep 2021

Ak tvoje 5 ročné dieťa neposlúcha na slovo, buď rada. Cvičia sa psy. A fakt neviem, ako niekto môže považovať sociálne siete za relevantný zdroj. Tobôž by som neverila fotkám nastajlovanéno dieťaťa, poslúchajúceho na povel. A ak také v reáli existuje, tak mi je ho úprimne ľúto. Dieťa má byť dieťaťom a nie hračkou v rukách psychopatov, ktorí si potrebujú na svojich potomkoch niečo dokazovať/kompenzovať.

leuchtturm
9. sep 2021

ak ta tie socialne siete tak zamestnavaju, vykasli sa na ne a vrat sa do reality. Kazda z nas vie, ake su deti a ze nie vsetky deti su rovnake. Niekto ma bezproblemove deti, ini tazsie zvladatelne a ini to, co by ziadna z nas mat nechcela. Co ludia na internete popisu, to ani nemozes brat vazne. Rata sa len to, co si ludia dokazu povedat zoci voci.

marca12
9. sep 2021

Ani ty si do rodinneho albumu predpokladam nefotis urevane dieta v tom najvacsom amoku a nevystavujes si ho do ramceka na fotky a nezavesis na stenu taku fotku. Tiez vyberas najkrajsie zabery. Netreba brat insta ani fb tak vazne a praveze znami ludia casto upozornuju na to,ze ani oni nie su dokonali a asi sledujes nespravnu skupinu zien,lebo co ja sledujem,tak davaju bezny zivot,kde ukazu aj neposlusne dieta,napisu,ze nemali idealny den,ale nepisu to takym frflavym tonom,ale pozitivny pohlad,ze napr.snad bude zajtra lepsi den. Zmen okruh znamych,ktorych sledujes. Nie kazdy sa tvari na soc.sietach dokonalo a dnes je praveze in prave ta nedokonalost.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
zuzuliennka1
9. sep 2021

myslia si to len ludia, co v prvom rade nie su vyrovnani sami so sebou… teda matky nevyrovnane samy so sebou… nikdy som si nemyslela, ze moje dieta je ine/divne, lebo nejedlo este priborom, ked rovesnici ano, dokonca aj plienky este mal, ked rovesnici davno nie.
Moje dieta ale od narodenia zas spi ukazkovo a najhorsie noci za 4 roky jeho zivota bola jedna, po ockovani a druha, ked mal nocny des… inak spi cca 6-10h kazdu noc… su deti, co su hore kazdych 5min, dva-tri roky v kuse - ine? divne?

mironka
9. sep 2021

@ailiba svokra sa sekla..lebo zabudla...nebol syn odplienkovany v 6tich ale rokoch? 🙈🤦 A v 5tich rokocj konecne zjedol plny tanier halusiek...to by sedelo........zartujeeeeeem 😏

luccija
9. sep 2021

@leuska15leuska15 tak nemôže povedať, že ako matka úplne zlyhala🙂každá si myslí ako super vychovala, alebo je to nejako dane prírodou, že pre každu mamu je jej dieťa super také klamanie seba samej🙂

luccija
9. sep 2021

@tosomja tiež si to myslím.Aj ja mám takú známu prišla mužovi na neveru prekonali to a odvtedy na FB milión fotiek z rodinných výletov a dovoleniek.Dovtedy roky rokúce dala fotku vianočnú a občas deti, teraz týždeň čo tyzden

jana_eyre_2
9. sep 2021

Vieš, raz som sem pridala.fotku môjho najmladšieho syna ako reve na zemi v tescu.. keby si videla koľko kritiky sa namna znieslo - od ako ho môžem fotiť v takej situácii, po - " takú by som mu dala na rit že by to už nikdy neurobil" že by hneď bolo jasné, prečo sa cez internet všetci snažia svoje deti ukázať v čo najlepšom svetle..

Ja nemám dokonale deti, ja nie som dokonalá matka, nemám problém to priznať. Ale proste na nepríjemné veci sa tazko pozerá online.. tak sa všetci hrame na 🌈 🦄 🤣

panelacikova
9. sep 2021

@minimilan no..... tak psy sa cvičia. to je OK. ale deti sa vychovávajú. a myslím si, že 5-ročné dieťa už má vedieť odkiaľ-pokiaľ... vieš, pracujem v školstve. a je mi normálne do plaču, čo s tými deťmi robia vlastní rodičia. tá ich benevolentná výchova v podstate vedie ich vlastné deti do záhuby.... viac k tomu radšej ani písať nebudem.

elementissa
9. sep 2021

Tak o mojom dieťati si tiež každý myslí, že je to hotový anjel, iba krídla mu chýbajú. A naozaj je v porovnaní s inými deťmi veľmi dobrý. Ale niekedy chytí rapel a ja vtedy rozmýšľam čo by bolo lepšie, či ho nechať spať na balkóne alebo rovno vyhodiť pred dvere alebo ho niekomu poslať za poštovné. Vie byť veľmi zlý keď chce a ako každé decko, testuje, kam môže zájsť, najhoršie je nechať sa vyprovokovať- lebo rodič akurát ostane v infarktovom stave a decko sa rehoce. A pomyselnú vojnu vyhralo, lebo ono je vysmiate a spokojné a rodič už uvažuje nad samovraždou :D a čím je dieťa inteligentnejšie, tým je prespekulovanejsie. Ale neboj sa, oni tiež nehodia na insta fotku, kde sa decko hádže o zem a trasie s ním amok. Ty by si to pravdepodobne nespravila. Ani ja to nerobím. Na fotke je každé decko úžasné

akbara77
9. sep 2021

Never všetkému co vidíš na internete 😁

ckatka
9. sep 2021

Jasne ze sú dokonalé deti!
Pre každého tie jeho.
Moje deti sú pre mňa absolútne dokonalé!
Narodili sa dokonalé a dokonalo spoznávajú tento svet, svoje emócie, svoje okolie...
Vedia sa pojedovat, samozrejme...ale je to na rodičoch, ako dobre, dôsledne a dôkladne im vedia vysvetliť pravidlá a ako im idú príkladom.
V prípade, že nastane konflikt...ja ako dospelý musím vedieť vyriešiť ho k spokojnosti oboch. (A v prípade, že dieťa nie je spokojne, vysvetliť, že bohužiaľ to tak je a keď sa mu nepáči, s tým sa musí naučiť žiť).
A krásna myšlienka na záver - nemusíte sa zúčastniť každej bitky, do ktorej ste vyzvaní...

jankapepe
10. sep 2021

Sama seba klameš že nezijes Instagram om. Inak by si neriešila virtuálne svety iných.

alvaluka
10. sep 2021

@autorka podla navstev, susedov, cudzich ludi s ktorymi hodime rec na prechadzke alebo v obchode by ludia povedali, ze nase dieta je tiez to dobre, zlate a ukazkove, houby houby zlata rybka, aj dedkovci zistili, ked uz castejsie boli s princeznou, ze vie byt riaden cert, nervak a herecka.
Osobne nedavam nikam verejne fotky, mam ich ale dost a tiez na kazdej je vyskerena, usmiata a spokojna, fotky/videa, kde reve, ma amok nemam lebo v tom momente sa snazim zvladnut jej rev, krik a rozculovanie a nemam vlastne ani pomyslenie, ani fyzicku ani psychicku silu ju v tom momente fotit, natacat 🤷‍♀️ Ver tomu, ze ja by som just take fotky niekam vycapila, ale z vyssie opisane ich proste nemam.
Mozno to vyznie kadejako, ale fakt nemam cas scrollovat FB a IG, ale ked uz obcas ano tak na FB si scrolnem 2-3x potom ma to nebavi, obcas idem na nejaky odkaz na clanok; na IG “sledujem” zvacsa profily s nejakymi receptami takze to si tiez mrknem iba obrazky a idem dalej 😁
Nebudem ale klamat a obcas vidim hlavne zas cez clanoky na FB ktore postuju nieco zo zivota “celebrit” ako su stastni, letia na oblaciku, ako maju upratane, navarene, stihaju rodinu, karieru, domacnost, dovcu a obcas si poviem kurnik a potom zas si poviem ved aj my sa mame dobre, hoci cele leto vlastne betonujeme a nicime burinu, ale vdaka tomu nemam moc cas premyslat nad inymi 😂

merrysa
10. sep 2021

Mne k tomu napadlo len jedno, prosim berte s humorom 😂 deti su ako prdy, svoje este predycham ale tie cudzie.. 😂😂😂

minimilan
10. sep 2021

@panelacikova deti sa učia hlavne pozorovaním, netreba ich vychovávať štýlom sadni, lahni, aport. A ja okolo seba mám veľa pedagógov a tie ich výchovné metódy sú skôr na zaplakanie. (Česť tým úžasným, ktorí vedia ako na to.) Samozrejme, že tebe ako učiteľke sa lepšie pracuje s “poslušnými” deťmi. Je to ľahké, keď počúvajú. Väčšina ľudí nevie decká absolútne zaujať, preto sa niektoré nevedia vmestiť do kože. Každý je iná osobnosť, lenže málokto to akceptuje. Do záhuby vedie deti hlavne to, že sa im rodičia nevenujú, radšej zapnú telku alebo dajú do ruky mobil. Neviem, čo je u teba benevolentná výchova, napríklad to, ak dieťa na prvýkrát neposlúchne, že si ma sadnúť? Lebo každý máme inú hranicu na “čo si môže decko dovolit” a hranice tvojej benevolencie môžu byť inde ako moje. Je dôležité aby to bolo všetko vyvážené, aj zákazy aj to, čo dieťaťu dovolíme. Len tak môže dieťa dozrieť v dospeláka bez zbytočných komplexov a psychických problémov, ktoré okolo seba mimochodom vnímam každý jeden deň takmer u väčšiny dospelých. Ty k tomu viac radšej písať nebudeš, lebo máš svoju pravdu, decko v 5 rokoch už by malo dávno vedieť pokiaľ može zájsť. Neviem, môže ešte na ihrisku skákať? Môže behať? Alebo musí ako predškolák ísť za ruky v dvojrade a chodiť po školskom dvore dokola, lebo tak si to učiteľky vyžadujú? Môžu sa deti v 30 stupňových horúčavách na hodine napiť vody, lebo im to učiteľka dovolí? Alebo sa nemôžu napiť, lebo im to zákaže? Podľa mňa je normálne, ak sa deti bláznia a sú pri tom šťastné, ak vedia byť slušné a láskavé voči prírode, zvieratám aj ľuďom. A vôbec nemusia poslúchať ako cvičené opice. Ja som tiež ťažká povaha, mám rada ticho a pokoj a predsa nevyžadujem od detí, aby nebehali po ihrisku, alebo aby sa hrali potichu.. Ja si inak rada podebatujem na akúkoľvek tému, tak ma trochu mrzí, že ty už k tomu viac písať nebudeš, ako si spomínala vyššie. Snáď sa nejaká učiteľka ešte nájde, ktorá mi vysvetlí podľa akých pravidiel tento svet musí fungovať.

petik22
10. sep 2021

@ailiba
@leuska15leuska15 baby,to sa vola spomienkovy optimizmus 🤣🤣
mne mama raz tiez medzi recou spomenula,ze my sme sa uz v roku pytali na nocnik 🙈 akoze fakt. neverim,ze sa nejake dieta je schopne a uvedomele v 1 roku vypytat cikat alebo kakat. po dlhsej debate som prisla nato,ze v roku sme sa sice vycikali do kocnika,ale aj na gauc,do postele,hocikde 🤣🤣

viestta
Odpoveď bola odstránená
bagre
10. sep 2021

Celé tajomstvo tkvie v tom, že soc.siete sú vec jedna a reálny život vec druhá. That's all.
Neporovnávaj sa, nepremýšľaj nad inými, ži svoj život so svojou rodinou. Všade je niečo 😉

nasasa_1
10. sep 2021

To co vidis niekde na fotkach alebo proste citas, nemusi byt proste zdaleka pravda. Kolke matky si len vytvaraju ako keby falosnu dokonalu iluziu a v skutocnosti je to proste cele inak

kvetinka75
10. sep 2021

nesledujem nič cez sociálne siete. To je ,,život,, úplne mimo reality. Ja sa s ľuďmi stretávam a hodnotím ich na základe reálneho chovania sa

panelacikova
10. sep 2021

@minimilan to čo tu tepeš za príklady prosím ťa? Dobre ty vieš, ako som to myslela, ale budeš tu dávať extrémy, že nedovolím dieťaťu piť v horúčave, lebo je hodina... Ty si neuveriteľná... Odtiaľ prístup znamená, že dieťa má vedieť, ako sa správať. Vo veku 5 rokov som naozaj svojej dcére nemusela vysvetľovať, že nemá udrieť iné dieťa, napríklad. Vedela to už vo veľmi útlom veku, že je to zlé a že to dieťa to boli. To ako príklad. Ja žasnem, že ešte aj 5 ročným niektoré maminy toto donekonečna dohováraju a bez väčšieho úspechu. A toto je niečo, čomu nerozumiem a čo považujem za prekročenie hraníc tolerantnosti voči dieťaťu. Ty si tiež musíš uvedomiť, že ak dieťa má 4 roky a pravidelne udiera matku, pretože tá už nevie, ako mu to vysvetliť, tak iné deti, ich matky, či učiteľky v škôlke budú mať hranicu niekde úplne inde. A o tomto som písala. O základnej vychovanosti dieťaťa, samozrejme so zreteľom na jeho vek

ailiba
10. sep 2021

@mironka 🤣

canis_lupus
10. sep 2021

Tak asi každému človeku s priemerným IQ by malo byť jasné, ako fungujú sociálne siete a že to, čo tam ľudia dávajú, nie je 100% ako realita. Ja si všímam, že ak je niekto takýmito vecami "triggernutý", tak tú konkrétnu vec nemá v sebe vysporiadanú. Napríklad sledujem na ig mamičky kontaktne vychovávajúce, dajú post dajme tomu o spoločnom spaní. Ja som to s mojím dieťaťom nepraktikovala, ale vôbec mi nevadia takéto posty. Ale potom je tam 100 komentárov od mamičiek, ktoré sú tým strašne dotknuté v zmysle toho, či sú horšie preto, lebo nespia so svojimi deťmi. Ak si si istá svojimi výchovnými postupmi, tak by si nemala mať problém s tým, čo iní ľudia zdieľajú na ig.
Druhá vec je, že nie, neexistujú deti, ktoré nikdy neplačú, nehnevajú sa... Veď to by bolo na psych. diagnózu. Ale existujú deti s rôznymi povahami a temperamentom. Keď porovnám moje dieťa s inými, tak on je oveľa kľudnejší, bojazlivejší. Nikdy som nezažila, že by mi robil scénu v obchode alebo sa hodil o zem. Napríklad včera sme stáli 15 minút na pošte a on si pekne pozeral veci vo vytríne, rozprával sa so mnou a s tetami, kým iné dieťa tam stále behalo, kričalo a robilo bordel. Na správaní dieťaťa má veľký podiel výchova, ale povahu nezmeníš. Môj je síce to, čomu sa hovorí dobré dieťa (neznášam toto delenie dobré a zlé deti, ale o tom potom), no zase napríklad s inými deťmi veľmi nevychádza. Každá povaha so sebou nesie klady aj zápory. Čiže dokonalé deti nie sú, ale sú deti, ktoré kombináciou povahy a výchovy sú kľudné, tiché, poslušné, slušné...aspoň podľa mňa 😄

minimilan
10. sep 2021

@panelacikova extrém, neextrém, toto čo píšem je realita niektorých výchovných praktík učiteľov. Ja napríklad mám sama skúsenosť, ako ma v škôlke v 5.rokoch spolu s mojou 4-ročnou sesternicou zavreli do miestnosti, o ktorej nás strašili, že sú tam potkany a zlé deti tam budú navždy. Všetko kvôli tomu, že sesternici ukradla riaditeľkina vnučka lízatko a ja som jej ho zobrala. V prvom ročníku ma učiteľka bila po chrbte, lebo som podľa nej škaredo písala písmenko B. Ale k veci. Či trepem (podľa teba), alebo len vyjadrujem svoj názor - holým faktom ostáva to, že veľa rodičov a učiteľov deťom nedáva dobrý vzor, deti musia poslúchať na slovo (inak dostávajú neprimerané tresty), musia sa podriaďovať absolútne všetkému, lebo ja som tu ten, kto diktuje pravidlá, lebo ja mám neobmedzenú moc a čo poviem, tak aj bude. Deti sa boja byť samé sebou a v dospelosti sú z nich absolútne neasertívni jedinci s rôznymi psychickými poruchami, ktoré pramenia z týchto nesprávnych výchovných praktík a tlaku starších neustále sa podvoľovať. Väčšina detí máva každodenný stres, pretože sú ustavične niečím strašené. Jasne, že dieťa netreba nechať, aby bolo nejaký samorast, sediaci pri telke/pc/tablete… Ale niekedy pri istých výchovných metódach mi prechádza mráz po chrbte. Myslím, že autorka sa ale pýtala hlavne na to, či sú všetky deti také úžasne, ako ich rodičia prezentujú na sociálnych sieťach, či poslúchajú na slovo a rýchlo sa odplienkujú atď. Že má 5 ročné dieťa a je to niekedy o hubu. Takže moja odpoveď je stále taká istá, a to, že dieťa má byť dieťaťom, nie strojom, ktorý ma poslúchať na slovo.

lucinkak123
20. sep 2021

@ailiba ach tie svokry 😂 niekedy aj moja trepe, napríklad minule bola kocikovat malého, vyšli o 10, vrátili sa o 11:15 a povedala že spal hodinu a štyridsať minút, že s ňou ako dobre spí 😁😁 najprv mi ani nedošlo akú kravinu povedala, toto je len slaby odvar. Čo sme komu urobili 😂

ailiba
20. sep 2021

@lucinkak123 😇... Nuž, kde sa mi hrabeme😆... To sú supermami💪...

Strana
z2