icon

Varíte deťom teplú večeru, keď nezjedia obed?

2. sep 2026

Zaujima ma, ci varite detom teplu veceru. Moje deti su vyberavi jedaci a velakrat nezjedia obed v skole. Mam vycitky, ze nemaju vyzivne/teple jedlo. Ale nevladzem denne varit. 20e denne za donasku im dat nemozem. Sama si varim, kedze mam obmedzenia, ale oni moje jedla nezjedia. Neviem najst riesenie. Dakujem za nazory a rady. 🙂

zuzana76
3. sep 2026
@anonym_4bafad

@zuzana76 teraz v sezóne robíme často cuketové + dobre vychladený kefír, alebo biele acidko 🙂

@anonym_4bafad mnam, take som neskusala

zuzana76
3. sep 2026
@anonym_4bafad

@zuzana76 teraz v sezóne robíme často cuketové + dobre vychladený kefír, alebo biele acidko 🙂

@anonym_4bafad ach narobila si mi chute, musim vybehnut do obchodu 😀

anonym_4bafad
3. sep 2026
@zuzana76

@zuzana76 som na nich počas sezóny doslova závislá, určite vyskúšaj stoja za námahu vybehnúť do obchodu 🙂

anonym_4bafad
3. sep 2026
@zuzana76

@zuzana76 len doplním po nakrájaní nechaj posolenú cuketu odstáť 15-20 min aby pustila prebytočnú vodu.

autor
3. sep 2026
@brendaa

@anonym_autor ahoj cez týždeň varím ráno pred odchodom do práce, zvykla som si😀...ja si beriem na obed do práce.

@brendaa rano? To kedy vstavas?🫣

simca06022011
3. sep 2026

Nemyslim, ze treba varit denne, ale ano vecer alebo skor ked pride zo skoly, jedavala dcera doma varene jedlotakmer vzdy, aj ked obed zjedla, veceru potom malu este mala hocijaku. Vela veci sa da ohriat, navarit na dlhsie a obdem urcite vydzri. U nas sa aj polievky jedavaju, tak to duplom. Proste jedno alebo druhe jedla doma, obed jej nestacil. Co by som sa ale s nou nehrala, je "toto mi chuti a toto mi nechuti". Zvacsa sa vari co samozrejme kto lubi, ale nie vzdy to sedi kazdemu, ale zjest to musi kazdy. Nezaujima ma kto co je / neje v tom rpipade, nebudem xveci varit a vyprosovat sa a jest musi.

anonym_07c243
3. sep 2026

Nie .mala sa najest v skole …🤷🏼‍♀️

brendaa
3. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor okolo 4:15 hod, podľa tohto čo idem variť....
Poznám viaceré čo sme tak nastavené 😀...
ja ešte ráno psíka vyvenčiím a zabehnem do obchodu...6:50 sedím v aute do práce...mne to vyhovuje, tak preto...a v pondelok nevarím máme z nedele, kedy varím 2 jedlá.

avanka
3. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor v lete aj ja varím ráno o pol 5..a o pol 7 do práce. Viac mi to vyhovuje ako večer

oblecenie99
3. sep 2026

Varím, ale nie podľa toho, či obed zjedol, alebo nejedol, ale podľa potreby a stavu zásob. Čiže varím cca na den až dva, ak sa jedlo minie, navarim, aby sme mali na obed, večeru. Striedame to.. ja sa čudujem diskusii, vyzerá ako súboj dvoch extrémov: len studene contra jasné, že teplé. Popravde, málokedy sa zamýšľam nad tým, že uvarím vyslovene preto,.lebo nejedol obed... Stáva sa to skôr vtedy, keď viem, že na obed mali niečo, čo nemá rád.

evkatk
3. sep 2026

Aj bez varenia sa dá pripraviť dobré a zdravé jedlo a nemusí to byť pečivo, ktoré mnohé spomínajú. To naozaj mimo vareného jedla poznajú iba pečivo? To, že som sa venovala hlavne deťom a ich vzdelaniu, neznamená, že sa u nás nevarilo cez víkend. Mala som na to ženu, vyučenú kuchárku v dôchodku, ktorá varila výborne. Ale cez týždeň 2 varené jedlá za deň vôbec nie sú zdravé. A na adresu jednej mamičky, ktorej je varené jedlo dôležitejšie ako vedomosti násobilky, či vybraných slov: Je smutné a úbohé, ak pre plné brucho vareného jedla deti budú mať tupé hlavy. Myslí tá mamička, čo z jej detí vyrastie, ako sa im bez vzdelania bude žiť s tupými hlavami? Možno nebudú mať ani na tie plné žalúdky a vtedy pochopia, že je to preto, že ich vzdelávanie sa v detstve zanedbávalo.

zuzana76
3. sep 2026
@anonym_4bafad

@zuzana76 som na nich počas sezóny doslova závislá, určite vyskúšaj stoja za námahu vybehnúť do obchodu 🙂

@anonym_4bafad je to vyborne, mala som k tomu acidko

blackcat8885
3. sep 2026

Môj mladší je tretiak. Od 1roc vedel že doma je navarene ale téraz ho už straším že nebudem cez týždeň variť keď neje v škole väčšinou obed alebo len napr ryžu polievky v škole vôbec a domov ide hladný. No straším ho ale samozrejme variť budem ale menej ako predtým lebo vymýšľa s jedlom. U každej babky zje jedlo a doma mu už nič nie je dobré, keď bol mladší to nerobil v škôlke. V škole začal vymýšľať. Zajtra napr variť nebudem budem preč domov prídem večer. Straším ho že bude 7x do týždňa večer jesť chlieb so šunkou 😆 ale viem že navarím v rámci možností. Ale on napr zje aj večer varené trochu potom o 20tej pýta jogurt apod ale nedám mu, poviem ze sa mal najesť poriadne lebo to je vyslovene len to že chce sladké pred spaním nie od hladu. A zázračne mu stačí potom pohár mlieka

322sima123
3. sep 2026

@anonym_autor kokos ja nemam vobec vycitky dat detom chleba s niecim na veceru, som este na rodicaku ale vecer dojedame max. obed, pripadne vajicko, jogurt s vlockami ci to pecivo.. ja sa im tiez radsiej venujem ako varit viac krat nez je nutny obed, kopec riadov, neporiadku, stale vyrusovanie deti ( 2r, 5r a 6r) .. brr

roja01
3. sep 2026
@evkatk

Čas strávený popoludní pri sporáku je na úkor detí, ktorým sa v tom čase treba venovať, najmä školopovinným. Ak si však domáca puťka a na deťoch ti nezáleží, tak var.

@evkatk ja som takmer denne varila alebo pripravila suroviny na polotovary vzdy az ked deti zaspali.
Vacsinou som sa sustredila na polievky a jedla ktore sa dobre zohrievaju. Plnena paprika, kurca na paprike, perkelt, fazulovica, kremove polievky, vyvar, bolonska omacka, sosovicova polievka, privarky s vajickom, segedin, brindzova polievka a podobne.

anonym_b3a53a
4. sep 2026
@evkatk

Aj bez varenia sa dá pripraviť dobré a zdravé jedlo a nemusí to byť pečivo, ktoré mnohé spomínajú. To naozaj mimo vareného jedla poznajú iba pečivo? To, že som sa venovala hlavne deťom a ich vzdelaniu, neznamená, že sa u nás nevarilo cez víkend. Mala som na to ženu, vyučenú kuchárku v dôchodku, ktorá varila výborne. Ale cez týždeň 2 varené jedlá za deň vôbec nie sú zdravé. A na adresu jednej mamičky, ktorej je varené jedlo dôležitejšie ako vedomosti násobilky, či vybraných slov: Je smutné a úbohé, ak pre plné brucho vareného jedla deti budú mať tupé hlavy. Myslí tá mamička, čo z jej detí vyrastie, ako sa im bez vzdelania bude žiť s tupými hlavami? Možno nebudú mať ani na tie plné žalúdky a vtedy pochopia, že je to preto, že ich vzdelávanie sa v detstve zanedbávalo.

@evkatk Porad aj konkrétne jedlá, ktoré sú zdravé a bez varenia.

scila
4. sep 2026

@anonym_autor keď nemusím nevarím, neznášam to. Keď prídem 18:30 domov tak posledné po čom túžim je čistiť zeleninu, porcovať mäso a stáť pri sporáku. A k tomu sú deti mizerní jedáci a muž prieberčivý. Jediné čo zjedia všetci sú cestoviny (jeden s tuniakom, jeden s vajcom alebo s tvarohom, jeden s kečupom, dcéra len so syrom 🤦‍♀️) a ešte palacinky. Tie robím bezmliečne keďže syn mlieko nemôže. Takže tie dve veci sú u nás najčastejšie. A často robím americké zemiaky + losos.

autor
4. sep 2026
@scila

@anonym_autor keď nemusím nevarím, neznášam to. Keď prídem 18:30 domov tak posledné po čom túžim je čistiť zeleninu, porcovať mäso a stáť pri sporáku. A k tomu sú deti mizerní jedáci a muž prieberčivý. Jediné čo zjedia všetci sú cestoviny (jeden s tuniakom, jeden s vajcom alebo s tvarohom, jeden s kečupom, dcéra len so syrom 🤦‍♀️) a ešte palacinky. Tie robím bezmliečne keďže syn mlieko nemôže. Takže tie dve veci sú u nás najčastejšie. A často robím americké zemiaky + losos.

@scila z akeho mlieka palacinky? Dakujem.

scila
4. sep 2026
@anonym_autor

@scila z akeho mlieka palacinky? Dakujem.

@anonym_autor z kokosového, kupujem v DM-ke 200ml a 400ml plechovky. Keď robím len z litra stačí mi tá menšia - zmiešam 200ml mlieka + 800ml vody.
Za mňa chutia úplne super. Z mandlového boli suché.

anonym_319e50
4. sep 2026
@avanka

@anonym_autor áno, aj ja väčšinou varím,mám synov 15 a 18, veľakrát aj pre manžela na druhý deň, keďže robí na smeny. Pracujem a domov chodím o 16.
Včéra boli na večeru guľky z morcacieho masa, kaša, omáčka.
Cestoviny na rôzne sposoby, pečené zemiaky s acidkom, kuracie mäso, ale aj sem tam párky, pečivo s pomazánku, maslo, syr, pizza, alebo upečiem žemle, napr šošovicová omáčka, zapekané nikdy, cuketu v cestíčku , a tak.
Ja som začala viac variť, keď začali chodiť do škôlky, a rovnako,aj keď balím desiatu,lebo ráno, na desiatu pečivo alebo chlieb,v škôlke ešte aj na olovrant a to som im mala natrieť chlieb ešte aj na večeru?
A áno, kľudne niekedy aj trojmo, dnes manžel doniesol fazuľovú omáčku, jeden syn guľky s kašou, druhý syn si dal len jogurt a ja som mala jogurt s proteínom a čučoriedkami. Zajtra napeciem noky s kuracím mäsom a zeleninou

@avanka to je v niektorých rodinách bežné, ze deti sú celý deň na rohlikoch a chlebe.Ranajky, desiata, vecera.Tiez by mi to vadilo a preto varím.Som z rodiny kde sa varilo vždy ma prekvapí, že ľudia to považujú za nutné zlo a robiť zo seba sluzku.Potom sa deti dotlacaju niečim z obchodu nezdravym.Deti majú strašne zle stravovacie návyky

annel19
4. sep 2026

Varím každý druhý deň....teda večer,keď deti spia. Manžel mi tiež pomôže. ( Aj 2 jedla,dám aj zamraziť,čo sa sa). Cez víkend vari výhradne on.
Cez deň variť nestíham,keďže chodíme domov z krúžkov so staršími okolo 18.30, plus mám ešte 2 ročnú,ktorej varím osobitné jedla,také rýchlovky vacsinou

avanka
4. sep 2026
@anonym_319e50

@avanka to je v niektorých rodinách bežné, ze deti sú celý deň na rohlikoch a chlebe.Ranajky, desiata, vecera.Tiez by mi to vadilo a preto varím.Som z rodiny kde sa varilo vždy ma prekvapí, že ľudia to považujú za nutné zlo a robiť zo seba sluzku.Potom sa deti dotlacaju niečim z obchodu nezdravym.Deti majú strašne zle stravovacie návyky

@anonym_319e50 čítala som to po sebe a neupravila, snáď sa dalo pochopiť, čo som písala.
ja som vyrastala v rodine, kde takisto bolo navarené a napečené denne a to mamina mala 2 práce, a robila ešte aj doma, ale vždy si našla čas.Mala som 2 starších bratov, športovcov, navarené proste byť muselo.
Ja si pri tejto diskusii len pomyslím, že chúdence deti. Nevravím, aj ja dám na stôl chlieb s maslom a syrom a zeleninou, ale gro je u nás varená strava. 15 ročný syn chodí do posilovne 4 krát do týždňa, ťažko by mu stačil na večeru chlieb. včera mal 17 žemlu so syrom a 2 volské oká, večer som robila palacinky a manželovi som hodila na panvicu cestoviny, šunku, cibuľku, cesnak a cherry rajčiny, 10 minútová záležitosť aj s uvarením cestovín.
a to moji zjedia aj obedy v škole, keď niečo nemajú radi, vediem ich k tomu, aby sa dopredu odhlásili a neplytvali zbytočne jedlom. Neraz som staršiemu dala teplú polievku do termosky, aby sa najedol v jedálni so spolužiakmi, hlavne v zime. Neberiem to tak, že sú rozmaznaní alebo prieberčíví, ale nie každému všetko sadne a všetko ľúbia. Nemusí mäso, ale miluje zeleninu, karfiol, brokolicu a pod.
obetujem svoj čas úplne v pohode pre mojich, a nie, nie sú obézni, sú to štíhli chlapci. Keď boli malí, varili so mnou, resp. sedeli v rohu linky a pomáhali, piekli sme spolu koláče a iné. To boli krásne časy.

luccija
4. sep 2026

Varím neviem si predstaviť nevarit.Obidve obedujeme doma a večer rybu, cestoviny, občas bryndzovu, tuniskovu pomazánku, zapeciem karfiol, alebo haloumi syr a zemiaky, aj tousty, omeletu, husté polievky čokoľvek aj tortilly a mäso....
Áno, stojí to čas, veľa peňazí, ale chcem vedieť čo jeme a moja dcéra nezje parky, salámy, ale občas si sama spraví čo chce tvarohové lievance a veci, ktoré nejem ja.Na jedlo som hakliva neupratane mi nevadí😆, ale normálna strava musí byť.

anonym_0d544e
4. sep 2026
@evkatk

@evkatk a ako si sa ty venovala deťom, keď si ich šupla do jaslí, družiny, či aj na to si mala vyštudovanú učiteľku a teraz tu píšeš kraviny? Či už si to tak nepamätáš, že? Lebo v jednej téme píšeš, že tvoj muž postavil všetkým deťom promočné domy a v druhej téme píšeš, že si bola na tri malé deti sama po smrti tvojho muža, mala by si si zapisovať, čo kde píšeš, lebo tie tvoje perly sú neprehliadnuteľné.

anonym_5649b6
4. sep 2026

Nie. Ale moji chalani ľúbia obedy v škole. Málo čo im nechutí. Hovorím im už od škôlky, že keď im nechutí mäso, nech zjedia aspoň suché zemiaky. A pod. Že nech nie sú hladní, že nech vždy aspoň niečo zjedia. Ale chutí im nakoniec takmer všetko. Takže nevarím teplé večere.

scila
4. sep 2026
@luccija

Varím neviem si predstaviť nevarit.Obidve obedujeme doma a večer rybu, cestoviny, občas bryndzovu, tuniskovu pomazánku, zapeciem karfiol, alebo haloumi syr a zemiaky, aj tousty, omeletu, husté polievky čokoľvek aj tortilly a mäso....
Áno, stojí to čas, veľa peňazí, ale chcem vedieť čo jeme a moja dcéra nezje parky, salámy, ale občas si sama spraví čo chce tvarohové lievance a veci, ktoré nejem ja.Na jedlo som hakliva neupratane mi nevadí😆, ale normálna strava musí byť.

@luccija cestoviny robíš domáce? Aj tortilly? Lebo keď si človek prečíta zloženie kupovaných tortíll tak radšej kúpi chleba.

anonym_7e07f5
4. sep 2026
@namornicka

@anonym_b3a53a podla mna je jedno, ci varena alebo studena, ide o vyzivovu hodnotu, aby tam bolo vsetko co treba - zelenina, vlaknina, bielkovina a to v dobrej kvalite. Sezonne ide viac na chut v lete studene a v zime teple. Ja mam v lete rada syte salaty, ale deti to asi velmi nezjedia, preto tu baby varia. A je aj lacnejsie ked uvaris.

@namornicka Presne, kváskový chlieb s domácou tvarohovou nátierkou, kvalitným syrom, bryndzou atd. a so zeleninou považujem rozhodne za výživnejšiu večeru než cestoviny so smotanovou omáčkou, či kupovanú tortilu s kuracím mäsom bohvieakého pôvodu.
Že to tie iné národy prežijú, keď nemajú denne dve teplé jedlá.

abbey1
4. sep 2026
@anonym_7e07f5

@namornicka Presne, kváskový chlieb s domácou tvarohovou nátierkou, kvalitným syrom, bryndzou atd. a so zeleninou považujem rozhodne za výživnejšiu večeru než cestoviny so smotanovou omáčkou, či kupovanú tortilu s kuracím mäsom bohvieakého pôvodu.

@anonym_7e07f5 Vieš, len tu sa skôr rieši to, že deti majú v škole biednu stravu, česť výnimkám, a doma na večeru dostanú chlieb so šunkou, lebo však, ako ženy píšu, nebudú predsa vyvarovňa.
Áno, doma pripravený chutný šalát, upečený chlieb, bryndza, kvalitný syr atď sú kvalitou stravou. Bohužiaľ, chlieb z obchodu, šunka z obchodu to nie je.

anonym_4bafad
4. sep 2026
@anonym_7e07f5

@anonym_319e50 v takýchto rodinách kde sa varí minimálne sú obyčajne presladené guličky s mliekom na raňajky.. na desiatu a olovrant čipsy, donuty, croassanty, sladkosti, energeťáky, cola... niektoré deti majú obedy, ale aj keď im nechutia a nezjedia predsa sa matka nebude obmedzovať, aby dieťaťu uvarila výživné jedlo, veď za obed zaplatila.
Netvrdím, že matky musia variť každý deň, ale cestovina je za pár minút hotová na to tuniak, sardinky + kyslá smotana, pesto, olivy, zelenina.. Podusiť rajčiny s cesnakom + tvrdý syr.. so smotanou. Cottage syr, tvaroh, mak.. s kyslou smotanou, jogurtom by nemal byť problém k tomu zelenina, bylinky, alebo ovocie, med na sladko.
@anonym_7e07f5 domáce nátierky máme stále v chladničke a vedia si ich pripraviť 8-10ročné deti, ale väčšinou ich jedia na raňajky, olovrant a večera je teplá vára aspoň tie cestoviny, alebo dať zapiecť zemiaky s niečím + kefír, acidko... veď pár zemiakov je ošúpaných a nakrájaných za 10 minút.
Potom sa čudujeme, že má každý druhý tínedžer problém sa spánkom, tetániu, hormonálne problémy, keď nemajú výživnú stravu.

avanka
4. sep 2026
@scila

@luccija cestoviny robíš domáce? Aj tortilly? Lebo keď si človek prečíta zloženie kupovaných tortíll tak radšej kúpi chleba.

@scila sú tu mnohé, ktoré si aj tie tortilly urobia doma, prípadne kúpia s top zložením, napr. od značky vilgain. Keď si naplanujes napr hamburgery, zaberie to pár minút, keď cesto zarobí robot a ty len vytvarujes žemle. Ja napr aj pečiem kvaskovy chlieb,aj toastovy, mne to už príde ako rutina.