icon

Varíte deťom teplú večeru, keď nezjedia obed?

2. sep 2026

Zaujima ma, ci varite detom teplu veceru. Moje deti su vyberavi jedaci a velakrat nezjedia obed v skole. Mam vycitky, ze nemaju vyzivne/teple jedlo. Ale nevladzem denne varit. 20e denne za donasku im dat nemozem. Sama si varim, kedze mam obmedzenia, ale oni moje jedla nezjedia. Neviem najst riesenie. Dakujem za nazory a rady. 🙂

Strana
z7
luccija
4. sep 2026
@scila

@luccija cestoviny robíš domáce? Aj tortilly? Lebo keď si človek prečíta zloženie kupovaných tortíll tak radšej kúpi chleba.

@scila nie, nerobím domáce.Preco ťa to zaujíma?

anonym_f42fd5
4. sep 2026

nevarím denne. nechce sa mi nebaví ma to. a minimálne strávim v kuchyni hodinu, kým si všetko pripravím a tiež čas kým sa to uvarí. s cestovinami u nás doma nepochodím. syn športuje, potrebuje bielkoviny.. ale vie si spraviť aj hocičo sám, baví ho to. len mu nachystám mäso a už si spraví čo chce. ja nepotrebujem mať varená aj večer. ale ja nevečeriam. obed mám v práci. keď prídem domov ešte niečo zjem a už nepotrebujem jesť. polievky ja so synom rada nemám. muž áno, ale kvôli nemu ju variť nebudem 😅 lebo zje jeden tanier a už sa toho nechytí. takže tak.

anonym_319e50
4. sep 2026

@anonym_autor ženy a čo jedia vasi muži?Stačí im suchá večera, alebo oni niečo uvaria?môj muz je denne na nohách, ak nemáme navarené zje oriešky, kekse veľa hlúposti.

anonym_c33789
4. sep 2026

@anonym_autor možno by im kľudne stačili zahustenie polievky, ktoré zasýtia, kde je veľa zeleniny, rôzne mäsové vývary s cestovinami, občas puding s príšlahaným tvarohom, ryžu a mäsko, to čo majú radi, ak v daný deň nejedli v škole.

margotka17
4. sep 2026
@anonym_319e50

@anonym_autor ženy a čo jedia vasi muži?Stačí im suchá večera, alebo oni niečo uvaria?môj muz je denne na nohách, ak nemáme navarené zje oriešky, kekse veľa hlúposti.

@anonym_319e50 my sme spolu na firme, jeme z donášky, ja občas vyberám a ničím nepasuje, tak zjem PEPE chrumky, keksíky, Margit, Kofilu...a večer doma niečo vždy vymyslíme a muž nemá problém uvariť či spraviť zemiakové placky..

blackcat8885
4. sep 2026
@anonym_319e50

@anonym_319e50 môj muž navarí väčšinou cez víkend na 2dni ale cez týždeň niekedy tiež halušky na večeru, zapekané cestoviny včera napr mäso hranolky

mvagusta
4. sep 2026
@bluka2

Mojim detom v skole varia dobre. Ale aj tak mame toasty alebo cerealie na veceru len ked mame nejaku "krizu" t.j. vela veci naraz. Teraz po tretom dietati kaslem na to, mam zenu, ktora nam chodi varit a mam pocit, ze mi to doslova zmenilo zivot. Nove recepty. a neviem, preco by teple jedo malo znamenat rakovinu, nie kazde teple jedlo je nalozene v oleji

@bluka2 to kto napisal preboha ze teple jedlo je rakovina?? Nezalezi ci je teple alebo studene. Ale z coho sa sklada a ake su suroviny

autor
4. sep 2026
@scila

@anonym_autor z kokosového, kupujem v DM-ke 200ml a 400ml plechovky. Keď robím len z litra stačí mi tá menšia - zmiešam 200ml mlieka + 800ml vody.
Za mňa chutia úplne super. Z mandlového boli suché.

@scila to si davam do cakankovej kavy.mnam.🤪

autor
4. sep 2026
@avanka

@anonym_319e50 čítala som to po sebe a neupravila, snáď sa dalo pochopiť, čo som písala.
ja som vyrastala v rodine, kde takisto bolo navarené a napečené denne a to mamina mala 2 práce, a robila ešte aj doma, ale vždy si našla čas.Mala som 2 starších bratov, športovcov, navarené proste byť muselo.
Ja si pri tejto diskusii len pomyslím, že chúdence deti. Nevravím, aj ja dám na stôl chlieb s maslom a syrom a zeleninou, ale gro je u nás varená strava. 15 ročný syn chodí do posilovne 4 krát do týždňa, ťažko by mu stačil na večeru chlieb. včera mal 17 žemlu so syrom a 2 volské oká, večer som robila palacinky a manželovi som hodila na panvicu cestoviny, šunku, cibuľku, cesnak a cherry rajčiny, 10 minútová záležitosť aj s uvarením cestovín.
a to moji zjedia aj obedy v škole, keď niečo nemajú radi, vediem ich k tomu, aby sa dopredu odhlásili a neplytvali zbytočne jedlom. Neraz som staršiemu dala teplú polievku do termosky, aby sa najedol v jedálni so spolužiakmi, hlavne v zime. Neberiem to tak, že sú rozmaznaní alebo prieberčíví, ale nie každému všetko sadne a všetko ľúbia. Nemusí mäso, ale miluje zeleninu, karfiol, brokolicu a pod.
obetujem svoj čas úplne v pohode pre mojich, a nie, nie sú obézni, sú to štíhli chlapci. Keď boli malí, varili so mnou, resp. sedeli v rohu linky a pomáhali, piekli sme spolu koláče a iné. To boli krásne časy.

@avanka skvela mama. Tiez mi chybaju drobci v rohu linky. Vyrastli tak rychlo. Starsi sa uz chyta-urobi palacinky, upecie zeleninu/zemiaky, inspiruje sa na nete.. mladsi vylozi umyvacku..

autor
4. sep 2026
@luccija

Varím neviem si predstaviť nevarit.Obidve obedujeme doma a večer rybu, cestoviny, občas bryndzovu, tuniskovu pomazánku, zapeciem karfiol, alebo haloumi syr a zemiaky, aj tousty, omeletu, husté polievky čokoľvek aj tortilly a mäso....
Áno, stojí to čas, veľa peňazí, ale chcem vedieť čo jeme a moja dcéra nezje parky, salámy, ale občas si sama spraví čo chce tvarohové lievance a veci, ktoré nejem ja.Na jedlo som hakliva neupratane mi nevadí😆, ale normálna strava musí byť.

@luccija tiez mi na strave od prvych prikrmov velmi zalezi. Skoda, ze su vyberavi jedaci po tatinkovi... hmm. Muz nikdy nejedol mimo dom. Dodnes nezje pizzu, privarok, rizoto... 🫣

autor
4. sep 2026
@anonym_5649b6

Nie. Ale moji chalani ľúbia obedy v škole. Málo čo im nechutí. Hovorím im už od škôlky, že keď im nechutí mäso, nech zjedia aspoň suché zemiaky. A pod. Že nech nie sú hladní, že nech vždy aspoň niečo zjedia. Ale chutí im nakoniec takmer všetko. Takže nevarím teplé večere.

@anonym_5649b6 toto robia aj moji. Starsi dnes zjedol maso s ryzou a salatom, mladsi suchu ryzu..🤷‍♀️tak som pokojnejsia, ze mali teple jedlo🩵(mladsi maso neje, bohuzial, ani doma).

autor
4. sep 2026
@anonym_4bafad

@anonym_319e50 v takýchto rodinách kde sa varí minimálne sú obyčajne presladené guličky s mliekom na raňajky.. na desiatu a olovrant čipsy, donuty, croassanty, sladkosti, energeťáky, cola... niektoré deti majú obedy, ale aj keď im nechutia a nezjedia predsa sa matka nebude obmedzovať, aby dieťaťu uvarila výživné jedlo, veď za obed zaplatila.
Netvrdím, že matky musia variť každý deň, ale cestovina je za pár minút hotová na to tuniak, sardinky + kyslá smotana, pesto, olivy, zelenina.. Podusiť rajčiny s cesnakom + tvrdý syr.. so smotanou. Cottage syr, tvaroh, mak.. s kyslou smotanou, jogurtom by nemal byť problém k tomu zelenina, bylinky, alebo ovocie, med na sladko.
@anonym_7e07f5 domáce nátierky máme stále v chladničke a vedia si ich pripraviť 8-10ročné deti, ale väčšinou ich jedia na raňajky, olovrant a večera je teplá vára aspoň tie cestoviny, alebo dať zapiecť zemiaky s niečím + kefír, acidko... veď pár zemiakov je ošúpaných a nakrájaných za 10 minút.
Potom sa čudujeme, že má každý druhý tínedžer problém sa spánkom, tetániu, hormonálne problémy, keď nemajú výživnú stravu.

@anonym_4bafad synov 14r spoluziak trpi vysokym tlakom. Otec mu na to zomrel v 40r. 😞😞😞

autor
4. sep 2026
@avanka

@scila sú tu mnohé, ktoré si aj tie tortilly urobia doma, prípadne kúpia s top zložením, napr. od značky vilgain. Keď si naplanujes napr hamburgery, zaberie to pár minút, keď cesto zarobí robot a ty len vytvarujes žemle. Ja napr aj pečiem kvaskovy chlieb,aj toastovy, mne to už príde ako rutina.

@avanka sikulka. My kupujeme tie mini zaklady pod pizzu od vilgain.😍😝

avanka
4. sep 2026
@anonym_autor

@avanka sikulka. My kupujeme tie mini zaklady pod pizzu od vilgain.😍😝

@anonym_autor áno, aj tie máme radi🙂ako nudzovka sú super

anonym_4bafad
4. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_4bafad synov 14r spoluziak trpi vysokym tlakom. Otec mu na to zomrel v 40r. 😞😞😞

@anonym_autor pri takejto rodinnej anamnéze je okrem stresu zdravá strava veľmi dôležitá..

anonym_5f388e
Včera o 03:33
@anonym_4bafad

@anonym_319e50 v takýchto rodinách kde sa varí minimálne sú obyčajne presladené guličky s mliekom na raňajky.. na desiatu a olovrant čipsy, donuty, croassanty, sladkosti, energeťáky, cola... niektoré deti majú obedy, ale aj keď im nechutia a nezjedia predsa sa matka nebude obmedzovať, aby dieťaťu uvarila výživné jedlo, veď za obed zaplatila.
Netvrdím, že matky musia variť každý deň, ale cestovina je za pár minút hotová na to tuniak, sardinky + kyslá smotana, pesto, olivy, zelenina.. Podusiť rajčiny s cesnakom + tvrdý syr.. so smotanou. Cottage syr, tvaroh, mak.. s kyslou smotanou, jogurtom by nemal byť problém k tomu zelenina, bylinky, alebo ovocie, med na sladko.
@anonym_7e07f5 domáce nátierky máme stále v chladničke a vedia si ich pripraviť 8-10ročné deti, ale väčšinou ich jedia na raňajky, olovrant a večera je teplá vára aspoň tie cestoviny, alebo dať zapiecť zemiaky s niečím + kefír, acidko... veď pár zemiakov je ošúpaných a nakrájaných za 10 minút.
Potom sa čudujeme, že má každý druhý tínedžer problém sa spánkom, tetániu, hormonálne problémy, keď nemajú výživnú stravu.

@anonym_4bafad a čo je vyzivnejsie na tých úžasných cestovinach ako na pečive? Akože to že sa podávajú teplé?

autor
Včera o 04:50
@anonym_5f388e

@anonym_4bafad a čo je vyzivnejsie na tých úžasných cestovinach ako na pečive? Akože to že sa podávajú teplé?

@anonym_5f388e zelen.omacka napr?🤔

anonym_4bafad
Včera o 07:46
@anonym_5f388e

@anonym_5f388e cestoviny obyčajne neobsahujú pridaný cukor, konzervanty... na rozdiel od chleba, pečiva...

anonym_5f388e
Včera o 09:33
@anonym_4bafad

@anonym_5f388e cestoviny obyčajne neobsahujú pridaný cukor, konzervanty... na rozdiel od chleba, pečiva...

@anonym_autor zeleninu si snáď dávaš aj k pečivu. A čerstvú, nie uvarenú, ktorá stráca vitamíny
@anonym_4bafad toto beriem, tam by bola cesta robiť si domáci chlieb
Aby bolo jasné, ja nie som proti teplým veceriam, u nás to máme ako kedy, niekedy suchá, niekedy varená od obeda alebo z predošlého dňa, len ma v tejto diskusii zaujalo, že za výživnú a zdravú teplú večeru sa tu verklikuju dokola samé cestoviny, ktoré za mňa teda nie sú zrovna symbolom zdravej stravy.

anonym_4bafad
Včera o 10:34
@anonym_5f388e

@anonym_autor zeleninu si snáď dávaš aj k pečivu. A čerstvú, nie uvarenú, ktorá stráca vitamíny
@anonym_4bafad toto beriem, tam by bola cesta robiť si domáci chlieb
Aby bolo jasné, ja nie som proti teplým veceriam, u nás to máme ako kedy, niekedy suchá, niekedy varená od obeda alebo z predošlého dňa, len ma v tejto diskusii zaujalo, že za výživnú a zdravú teplú večeru sa tu verklikuju dokola samé cestoviny, ktoré za mňa teda nie sú zrovna symbolom zdravej stravy.

@anonym_5f388e prečítaj si môj koment ešte raz. Reagovala som na príspevok, že miesto chleba, pečiva s nátierkou by som radšej "narýchlo" uvarila deťom cestoviny, ak nie je čas na prípravu večere, alebo sa matke nechce variť. Dala som len rýchle nápady bez dlhšej prípravy, lebo v niektorých domácnostiach sa dookola točia 3prílohy zemiaky, ryža a cestoviny.
Btw u nás sa cestoviny varia minimálne ako príloha uprednostňujeme quinou, pšeno, pohánku, kus kus, hnedú ryžu, čerstvú-pečenú-grilovanú zeleninu, zeleninové pyré, batáty...
Čo sa zeleniny týka, na večeru je vhodnejšia tepelne upravená je ľahšie stráviteľná a nezaťažuje tak trávenie (nadúvanie..) pred spánkom ako surová, napriek tepelnej úprave si zachová minerály aj časť vitamínov, ktoré sa ľahšie vstrebávajú.

Strana
z7