icon

Varíte deťom teplú večeru, keď nezjedia obed?

2. sep 2026

Zaujima ma, ci varite detom teplu veceru. Moje deti su vyberavi jedaci a velakrat nezjedia obed v skole. Mam vycitky, ze nemaju vyzivne/teple jedlo. Ale nevladzem denne varit. 20e denne za donasku im dat nemozem. Sama si varim, kedze mam obmedzenia, ale oni moje jedla nezjedia. Neviem najst riesenie. Dakujem za nazory a rady. 🙂

anonym_cee043
3. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_cee043 len u nas uz z toho zacinaju pramenit zdr.problemy gastro.charakteru.. 😕😞

@anonym_autor my sme sa napásli za pochodu, tam jablko zo stromu, slivka, ringlóty, maliny, čerešne, moruše boli pri každom dome, alebo dvore, tam nám podali kukuricu, štrúdlu, mastný chleba s reďkovku, preto som ronila krokodýlie slzy pri jedle😁
Skor keď je žalúdok preťažený su gastro problémy, že deti majú hranolky denno denne, nechcú prakticky nič iné a rodičia si myslia, že takú stravu dieťa asi potrebuje, vidím to často

anonym_0d544e
3. sep 2026
@lenka.25

@anonym_0d544e veď píšem, že je to presne tak, ako píšeš ty, len mi to oddelilo v riadku

@lenka.25 aha, ok, pardon, nevšimla som si, že si ma zakomponovala do príspevku, som myslela, že píšeš mne.

anonym_4bafad
3. sep 2026
@anonym_cee043

@anonym_autor my sme sa napásli za pochodu, tam jablko zo stromu, slivka, ringlóty, maliny, čerešne, moruše boli pri každom dome, alebo dvore, tam nám podali kukuricu, štrúdlu, mastný chleba s reďkovku, preto som ronila krokodýlie slzy pri jedle😁
Skor keď je žalúdok preťažený su gastro problémy, že deti majú hranolky denno denne, nechcú prakticky nič iné a rodičia si myslia, že takú stravu dieťa asi potrebuje, vidím to často

@anonym_cee043 ty si matke nepovedala čo si jedla? že máš plný žalúdok, alebo ťa aj tak nútila jesť??

anonym_827cea
3. sep 2026
@anonym_5b16ad

@anonym_b7f00e Normálne cestoviny potrebujú viac času. Tie 3 minutové sú instantné

@anonym_5b16ad blbost
Nie, nie sú horšie ako klasické cestoviny z hľadiska zloženia ani zdravia, ale môžu mať o niečo slabšiu textúru. Výrobcovia nedosahujú rýchle varenie chémiou ani predsmažením (ako je to pri instantných polievkach). Používajú rovnakú 100% tvrdozrnnú pšenicu (semolinu) ako pri bežných cestovinách.
Rozdiely a nevýhody sa prejavujú inde:
V čom sa líšia od klasických?
Hrúbka cesta: Cestoviny sú vylisované tak, aby mali o milimeter tenšiu stenu alebo špeciálne ryhovanie. Vďaka tomu voda prenikne do stredu omnoho rýchlejšie.
Textúra (Al Dente):
Keďže sú veľmi tenké, ľahko sa prevaria. Ak ich necháte vo vode o minútu dlhšie, stratia svoju pevnosť na skus a môžu pôsobiť kašovito či lepivo. Gurmáni a talianski kuchári preto preferujú klasické hrubšie cestoviny.
Nutričné hodnoty:
Sú úplne rovnaké ako pri klasických sušených cestovinách. Majú rovnaké množstvo kalórií, sacharidov aj bielkovín.Ak hľadáte dokonalý chuťový zážitok s hustou omáčkou, klasické cestoviny sú lepšou voľbou, pretože lepšie držia štruktúru. Ak však potrebujete nakŕmiť hladné deti alebo rýchly obed v časovej tiesni, tie 3-minútové vám poslúžia skvele a bez výčitiek svedomia.

anonym_cee043
3. sep 2026
@lenka.25

Konrétne u nás sú na večeru najčastejšie polievky , grilovaná ryba (losos / tuniak ) s hráškovým/tekvicovým pyré , steak buď kurací , alebo hovädzí so zeleninovým šalátom . Na dnes si deti vypýtali kuskus s baby mrkvou a hráškom , k tomu mozzarella bufala a paradajkovo-cibuľový šalát, staršia nemôže paradajky , dá si zaváranú cviklu .
Presne ako píše
@anonym_0d544e , neviem či máte predstavu , že o piatej poobede začnem piecť kačku a decko sa mi o deviatej večer tlačí lokšami . Žiadna večera mi netrvá viac ako 45 minút , aj to výnimočne , väčšinou je to tak pol hodinka

@lenka.25 polievky super, lebo aj to GRILOVANÉ maso atď jesť viac krát do týždňa nie je zdravé, sú aj ľahšie varianty ako dusiť, robiť na pare..
Chvíľu som mala akoby carnivore stravovanie a teda výsledky na cholesterol atď ma nemilo prekvapili, preto to vlastne viem, lebo tiež som bola presvedčená že jedlá z horkovzdušnej fritézy sú naozaj zdravé-bez tuku.. ak sa griluje na panvici už vobec nič zdravé
Len moja skúsenosť🤨 že som to proste preháňala a Mudr na mňa kukal s vypleštenými očami že sa ládujem hovadzím steakom na večeru predvedčená že jem zdravo😁

anonym_b3a53a
3. sep 2026
@namornicka

@anonym_b3a53a podla mna je jedno, ci varena alebo studena, ide o vyzivovu hodnotu, aby tam bolo vsetko co treba - zelenina, vlaknina, bielkovina a to v dobrej kvalite. Sezonne ide viac na chut v lete studene a v zime teple. Ja mam v lete rada syte salaty, ale deti to asi velmi nezjedia, preto tu baby varia. A je aj lacnejsie ked uvaris.

@namornicka Áno, zdieľam tento názor,len otázku som smerovala na účastníčku diskusie, ktorá sa vyjadrila, že varené jedlo spôsobuje rakovinu,a tak som sa pýtala na zdroj odkiaľ čerpala túto informáciu

lenka.25
3. sep 2026
@anonym_cee043

@lenka.25 polievky super, lebo aj to GRILOVANÉ maso atď jesť viac krát do týždňa nie je zdravé, sú aj ľahšie varianty ako dusiť, robiť na pare..
Chvíľu som mala akoby carnivore stravovanie a teda výsledky na cholesterol atď ma nemilo prekvapili, preto to vlastne viem, lebo tiež som bola presvedčená že jedlá z horkovzdušnej fritézy sú naozaj zdravé-bez tuku.. ak sa griluje na panvici už vobec nič zdravé
Len moja skúsenosť🤨 že som to proste preháňala a Mudr na mňa kukal s vypleštenými očami že sa ládujem hovadzím steakom na večeru predvedčená že jem zdravo😁

@anonym_cee043 vieš čo , toto je veľmi neriešim . Dcéry obidve športuju , mladšia aktívne , týždenne má 8 tréningov a jednoducho potrebuju večeru trošku výživnejšiu ako rožky a paštéku . Chodia na pravidelné športové testy , kde im každý rok berú , krv , moč , spiro EKG atď ... zatiaľ všetko v maximálnom poriadku

anonym_5b16ad
3. sep 2026
@anonym_827cea

@anonym_5b16ad blbost
Nie, nie sú horšie ako klasické cestoviny z hľadiska zloženia ani zdravia, ale môžu mať o niečo slabšiu textúru. Výrobcovia nedosahujú rýchle varenie chémiou ani predsmažením (ako je to pri instantných polievkach). Používajú rovnakú 100% tvrdozrnnú pšenicu (semolinu) ako pri bežných cestovinách.
Rozdiely a nevýhody sa prejavujú inde:
V čom sa líšia od klasických?
Hrúbka cesta: Cestoviny sú vylisované tak, aby mali o milimeter tenšiu stenu alebo špeciálne ryhovanie. Vďaka tomu voda prenikne do stredu omnoho rýchlejšie.
Textúra (Al Dente):
Keďže sú veľmi tenké, ľahko sa prevaria. Ak ich necháte vo vode o minútu dlhšie, stratia svoju pevnosť na skus a môžu pôsobiť kašovito či lepivo. Gurmáni a talianski kuchári preto preferujú klasické hrubšie cestoviny.
Nutričné hodnoty:
Sú úplne rovnaké ako pri klasických sušených cestovinách. Majú rovnaké množstvo kalórií, sacharidov aj bielkovín.Ak hľadáte dokonalý chuťový zážitok s hustou omáčkou, klasické cestoviny sú lepšou voľbou, pretože lepšie držia štruktúru. Ak však potrebujete nakŕmiť hladné deti alebo rýchly obed v časovej tiesni, tie 3-minútové vám poslúžia skvele a bez výčitiek svedomia.

@anonym_827cea Skopírované z AI? 😂

anonym_cee043
3. sep 2026
@lenka.25

@anonym_cee043 vieš čo , toto je veľmi neriešim . Dcéry obidve športuju , mladšia aktívne , týždenne má 8 tréningov a jednoducho potrebuju večeru trošku výživnejšiu ako rožky a paštéku . Chodia na pravidelné športové testy , kde im každý rok berú , krv , moč , spiro EKG atď ... zatiaľ všetko v maximálnom poriadku

@lenka.25 to 100% a blahoželám k takým šikovným dievčatám.
Tiež športujem a preto ma tie výsledky prekvapili.. tak len koli tomu som to napísala, že som myslela že steak na večeru potrebujem, ale telo povedalo niečo iné, že sa s tým veľmi pasuje a zaťažujem ho, lebo veľa športu neznamená veľa steakov v mojom prípade

lenka.25
3. sep 2026
@anonym_cee043

@lenka.25 to 100% a blahoželám k takým šikovným dievčatám.
Tiež športujem a preto ma tie výsledky prekvapili.. tak len koli tomu som to napísala, že som myslela že steak na večeru potrebujem, ale telo povedalo niečo iné, že sa s tým veľmi pasuje a zaťažujem ho, lebo veľa športu neznamená veľa steakov v mojom prípade

@anonym_cee043 tak oni sú ešte mladé, ešte im telo inak fungujje , nie ako my dámy v pokročilom veku 😅

chovancova27
Autor odpoveď zmazal
anonym_cee043
3. sep 2026
@anonym_b3a53a

@namornicka Áno, zdieľam tento názor,len otázku som smerovala na účastníčku diskusie, ktorá sa vyjadrila, že varené jedlo spôsobuje rakovinu,a tak som sa pýtala na zdroj odkiaľ čerpala túto informáciu

@anonym_b3a53a zrejme pozerala nejaké video, ja som si tiež chcela pomocť s tým cholesterolom a tiež som na pár videí narazila, že veľa ľudí má zvýšený cukor, zvýšený cholesterol(aj deti) že sa zaťažuje žalúdok, pankreas, veľa ľudí je hlavne večer, lebo cez deň buď majú post( trend dnes) alebo ani nemajú kedy jesť a večer dobiehajú a potom je to pre telo šok.
zachytila som, že večer jesť treba striedmo, aby sa telo cez noc regenerovalo a nemuselo tráviť kopec jedla..
Že treba ísť spať nalačno, čo sa asi dnes nechodí po grilovanom steaku..
Teplá večera pre deti fajn, ale myslieť aj na to aby bola ľahko stráviteľná..
Napísala to ako napísala bez omáčky, ale faktom je, že ťažké jedlo na večeru nepatrí..

anonym_0d544e
3. sep 2026
@chovancova27
Odpoveď bola zmazaná

@chovancova27 na toto sa dá iba napísať, buď rada, že máš zdravých chlapcov a že im chutí jesť. Pomaly ich môžeš učiť, aby si varili jednoduché jedlá sami. Namarinuješ im mäso a opiecť si ho môžu po dva dni aj sami. Nauč ich na dusenú zeleninu ako prílohu, kúpiš do mrazničky a to je naozaj ľahká príprava na masle.

tilly
3. sep 2026
@anonym_0d544e

@chovancova27 na toto sa dá iba napísať, buď rada, že máš zdravých chlapcov a že im chutí jesť. Pomaly ich môžeš učiť, aby si varili jednoduché jedlá sami. Namarinuješ im mäso a opiecť si ho môžu po dva dni aj sami. Nauč ich na dusenú zeleninu ako prílohu, kúpiš do mrazničky a to je naozaj ľahká príprava na masle.

@anonym_0d544e áno, presne. Takto som naučila ešte pred rokmi staršieho. Hodila som do pacu mäso, k tomu si urobil ryžu v ryzovare a zeleninu z lidlu podusil

chovancova27
Autor odpoveď zmazal
anonym_0d544e
3. sep 2026
@chovancova27
Odpoveď bola zmazaná

@chovancova27 sťažovala si sa aká je to záťaž stáť pri sporáku, nakupovať a čo to stojí. Toto sú bežné veci, ktoré robí každý rodič, netreba bežné veci ako varenie, nakupovanie brať takto negativisticky. Veď raz ti deti z domova vyletia, nebudeš stáť pri sporáku do smrti. A je normálne, že chalani vo vývoji stoja kopec peňazí, veď rastú a potrebujú veľa jesť.

anonym_731beb
3. sep 2026

Ak sú už veľké tak si vedia hádam zobrať jesť samé.. A chlap tiež

anonym_b3a53a
3. sep 2026
@anonym_cee043

@anonym_b3a53a zrejme pozerala nejaké video, ja som si tiež chcela pomocť s tým cholesterolom a tiež som na pár videí narazila, že veľa ľudí má zvýšený cukor, zvýšený cholesterol(aj deti) že sa zaťažuje žalúdok, pankreas, veľa ľudí je hlavne večer, lebo cez deň buď majú post( trend dnes) alebo ani nemajú kedy jesť a večer dobiehajú a potom je to pre telo šok.
zachytila som, že večer jesť treba striedmo, aby sa telo cez noc regenerovalo a nemuselo tráviť kopec jedla..
Napísala to ako napísala bez omáčky, ale faktom je, že ťažké jedlo na večeru nepatrí..

@anonym_cee043 Aj suché jedlo môže byť ťažké a varené môže byť zdravé.Urcite by som nezovseobecnovala.Zaroven aj jesť večer a večerať, nemusí byť to isté.Vecera môže byť o 17., ale aj o 20.V prvom prípade prejde 4-5 hod.do uloženia sa na spánok,v druhom prípade 1-2hod.Cize je veľmi jednoduché vyvrátiť niektoré teórie, najmä ak nekonkretizujeme zvyky, ktoré môžu byť problémom...Z mojho pohľadu keď porovnám suchú večeru, kde je nejaké pečivo+ šunka/saláma/syr/barsco, alebo rizoto s kuracím mäsom+zeleninový šalát, tak uprednostním rizoto pred pečivom s niečím.Samozrejme, každého osobné rozhodnutie.Ja radšej varím z čerstvých surovín a vynechám vysoko spracované potraviny.

anonym_c9c401
3. sep 2026

@anonym_autor nie. Ako vidím, MK zase nesklamal. Asi sú tu vsetky na HO keď majú čas denno denne variť.
Pokial im mam platiť obedy, tak určite im variť kazdy deň nebudem. Ak, tak potom minimálne na 2 dní som ochotná. Tiez nie som otrok, aby som len co dôjdem z prace hneď bežala k sporáku. A to nie len uvariť, to je potom aj umyť a poupratovať.

anonym_b3a53a
3. sep 2026
@anonym_c9c401

@anonym_autor nie. Ako vidím, MK zase nesklamal. Asi sú tu vsetky na HO keď majú čas denno denne variť.
Pokial im mam platiť obedy, tak určite im variť kazdy deň nebudem. Ak, tak potom minimálne na 2 dní som ochotná. Tiez nie som otrok, aby som len co dôjdem z prace hneď bežala k sporáku. A to nie len uvariť, to je potom aj umyť a poupratovať.

@anonym_c9c401 Máš na to plné právo,aby si zariadila stravovanie svojej rodiny podľa seba.To právo majú aj tie ženy, ktoré varia aj večeru, napriek tomu, že deti majú obedy v škole

anonym_cee043
3. sep 2026
anonym_dd2274
3. sep 2026

@anonym_autor nie večer nevaríme. Máme studené pestre večere, ktoré rozhodne niesu založené na suchých rokoch. Odmietam variť večer, keď prídeme domov som rada, že porobim všetko čo treba, úlohy s deťmi, okúpať, desiaty atď.
Nikdy som nejedla teplé večere a ani mi to nechutí večer jesť.

anonym_5b16ad
3. sep 2026
@anonym_dd2274

@anonym_autor nie večer nevaríme. Máme studené pestre večere, ktoré rozhodne niesu založené na suchých rokoch. Odmietam variť večer, keď prídeme domov som rada, že porobim všetko čo treba, úlohy s deťmi, okúpať, desiaty atď.
Nikdy som nejedla teplé večere a ani mi to nechutí večer jesť.

@anonym_dd2274 Tiež nechápem u niektorých tento trend

autor
3. sep 2026
@anonym_cee043

@anonym_cee043 dolezite je aj CO jedia.. ja mam zvyseny dobry cholesterol😁😍🙏z kokos.mlieka dm bio v plechovke a z mojich domacich prepelicich vajicok. Skoda, ze deti ich nechcu jest.. 😕

anonym_cee043
3. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_cee043 dolezite je aj CO jedia.. ja mam zvyseny dobry cholesterol😁😍🙏z kokos.mlieka dm bio v plechovke a z mojich domacich prepelicich vajicok. Skoda, ze deti ich nechcu jest.. 😕

@anonym_autor no ja lipázu, ten zlý..
Už vidím, že dobrá babka raz nebudem, lebo 7-8ročnému dieťaťu hovadzí steak na večeru nedám čo bude tráviť 6 hodín😱
Pohár mliečka, polievočku.. bude veselo🙃

anonym_4bafad
3. sep 2026
@anonym_cee043

Ja som nevarila na večeru plnohodnotné jedlo, pasovali sme sa trochu s obezitou po ex, ,,uvarila,, som len kaleráb, karfiol, zapečený zemiak, nejaké cestoviny, neboli to proste rožky, mrkva, polievky na kyselo, rajčinová..
Keď prišli kamarátky sa pohrať a urobila som jednohubky, chlebíčky tak ich nejedol nikto, deti jedli ako muchy pred 20 rokmi..
Varovala som cez prázdniny 8 ročnú z rodiny, na večeru o 18:00 telací steak, zemiaky a o 20:00 pýtala ďalšiu teplú večeru, že placky, maso s ryžou, hranolky.
To dieťa vkuse jedlo, uplne vkuse, o 22:00 som ju načapala rozbaľovať si sladkosť..
V dobrom som hovorila s jej mamou, že ten žáúdok nemá kedy oddychovať, dostala som, že dieťa rastie a športuje, tak potrebuje, ale všetci sme vyrástli, s tým masom deti dnes dostávajú do seba hormóny, preto dievčatká menštruujú už 10ročné, voľakedy sa toľko masa nejedlo..
Som rada že to už nemusím riešiť, dostala by som riadny hejt, ale hranolky by dieťa nedostalo len tak, výnimočne sa išlo do Mekáča na vysvedčko, narodeniny, dnes stačí ísť okolo cez týžden aj víkend ako si tam sedia rodinky s malými deťmi.. a deti na hranolkách vyrastajú od malička..
Čudujem sa koľké z vás varia, lebo variť sa nechce nikomu dnes som myslela..
Deti sú závislé na jedle akoby, toto som pred rokmi naozaj nevidela..
Mier všetkým, vaše deti, váš život

@anonym_cee043 my robíme hranolky často. Červenú repu, mrkvu, petržlen, batát, paštrnák, zeler... nakrájam na hranolky pridám olive olej. V miske zmiešam parmezán, čierne korenie, soľ, červenú papriku, kurkumu, tymián, oregano, sušený cesnak... primiešam do hranoliek vysypem na plech s pečeným papierom a šup do rúry. Na tanieri posypem fetou, alebo nejaký dip cesnakový, bryndzový...

anonym_cee043
3. sep 2026
@anonym_4bafad

@anonym_cee043 my robíme hranolky často. Červenú repu, mrkvu, petržlen, batát, paštrnák, zeler... nakrájam na hranolky pridám olive olej. V miske zmiešam parmezán, čierne korenie, soľ, červenú papriku, kurkumu, tymián, oregano, sušený cesnak... primiešam do hranoliek vysypem na plech s pečeným papierom a šup do rúry. Na tanieri posypem fetou, alebo nejaký dip cesnakový, bryndzový...

@anonym_4bafad mňam, to sú iné hranolky než tie čo vidím deťom v rukách🫶

brendaa
3. sep 2026

@anonym_autor ahoj cez týždeň varím ráno pred odchodom do práce, zvykla som si😀...ja si beriem na obed do práce.

zuzana76
3. sep 2026
@anonym_4bafad

@anonym_4bafad toto aj ja robievam, batatove a petrzlenove mam najradsej

anonym_4bafad
3. sep 2026
@zuzana76

@anonym_4bafad toto aj ja robievam, batatove a petrzlenove mam najradsej

@zuzana76 teraz v sezóne robíme často cuketové + dobre vychladený kefír, alebo biele acidko 🙂