Vediete deti ku skromnosti?
Maminky, chcela by som vedeť Váš názor na výchovu deti v duchu skromnosti. Nie sme rodina, ktorá by mala núdzu o peniaze, avšak rozhodla som sa žiť v dobrovolnej skromnosti. Nekupovať veci, bez ktorých môžem úplne v pohodke žiť. Chcem takto vychovať aj deti, aby nelipli na materiálnych veciach. Keď vidím, aký cirkus sa u nás deje, keď sa stratí postavička z kinder vajíčka, uvedomujem si, aké silné puto deti dokážu mať k materiálnym veciam. Nieže by im tá vecička nejako chýbala, ale problém nastáva, že to bolo "moje". Keď im vysvetlujem a rozprávame sa o tom, 6-ročná tomu rozumie a sama veľakrát uzná, že deti toľko hračiek nepotrebujú. Problém nastáva, keď sa stretne s babkou, ktorá jej nakúpi somariny od výmyslu sveta a moje požiadavky vôbec nerešpektuje. Namiesto do prírody berie dcéru do obchodného centra. No a sme tam, kde sme nechceli byť. Raz už keď je to kúpené, stáva sa to "moje" a takto sa nám kolektujú doma veci a moja snaha je zasa nanič, lebo ma preburcovala babka. Áno, určite si hovoríte, porozprávať sa s babkou....nepomáha. Ako keby napriek robila. Zakázať styk s ňou nemôžem. Ublížila by som dcérke, lebo ju má rada. Možno pomôže naozaj len rozprávať sa s detmi, aby si urobili názor. Čo si myslíte o tom vy?
S babkou sa určite bude dať dohodnúť, nech si časť hračiek nechávajú u nej, alebo ak bude dieťa túžiť dlhšiu dobu po niečom drahšom, zložte sa mu s babkou na to na narodeniny alebo Vianoce. Prípadne babke povedzte po čom deti túžia nech im to postupne kúpi, aby nenabehli len tak do dráčika a pod a nakupovali bez rozmyslu, lebo však mama tu nie je...Vedenie ku skromnosti je kontraproduktívne( ako sa tu už spomínalo, dieťa sa môže utrhnúť z reťaze ak sa dostane ku peniazom)...hlavne ak dieťa tomu ešte nerozumie a záleží aj prečo sa tak rodič rozhodol, len tým dôvodom mladšie dieťa nemusí rozumieť alebo nechce, lebo iné deti majú, hlavne ak ide o trendy hračky a pod, aby nebolo tým že ono jediné to nemá, vyčlenené z kolektívu - toto sa dialo nám so sestrou často, a nebolo to nič príjemné. O mojej mame som tu už písala viackrát, ona za skromnosť skrývala to, že na nás nechcela zbytočne vyhadzovať peniaze. Mali sme minimum hračiek, väčšinu vyberala ona a vyberala aké chcela, čo nás nebavili a nijako časom nerozvíjali...málokedy sa stalo, že sa nás opýtala čo chceme a často nás zmanipulovala k tomu, aby sme si vybrali, čo sa páči jej. Potom sme sa s tým nehrali lebo nás to nebavilo, takže ak sme prosili o dačo iné odpoveď rodičov bola, nehráte sa ani s tým, čo máte. Z detských čias mi ostala veľká túžba po kolobežke, bábkovom divadielku a mikroskope a hromadu kníh, od mala milujem knihy. Doteraz si pamätám ako mi staršej starká povedala, že zo začiatku dávali peniaze našim rodičom, aby nám kúpili pod stromček u nich hračky, to isté krstnej jej dcére. Ona doniesla pre svoje deti krásne hračky a naši 3 kusy bavlnených tielok pre každú - však máme byť skromné, hračiek nám netreba - boli sme malé asi škôlkarky vtedy ešte. Starká skoro odpadla a so slzami v očiach nám bežala každej kúpiť aspoň po bábike, doteraz som jej za to vďačná lebo tá predstava, že si u nej pod stromčekom nájdeme tielka a videli by sme bratranca a sesternicu s krásnymi hračkami, tak by mi nám detské srdce pukalo od krivdy a plakali by sme o dušu so sestrou a mysleli by sme si, že sme zlé, keď nám nič Ježiško nedoniesol....starká to zachránila, Od vtedy pod stromček kupovala ona. Ale na sviatky nám nám dávali peniaze, aby naši šli a kúpili nám, čo si vyberieme, ale to nám naši vždy zhabali do 18stky tak robili, a kúpili nám za to čo oni chceli - väčšinou nejaké oblečenie, topánky alebo vôbec nič, čo doteraz nepovažujem za férové, svojim deťom toto nikdy neurobím. Takže ja svojím deťom kupujem hračky, knižky, po ktorých túžia -staršia si už povie, mladšiemu hádame, drahšie len v prípade ak dlhšiu dobu to trvá, že by veľmi chcela, ale s tým čo sa nehrajú posúvam ďalej, darujem, predávam, prípadne odložím pre vnúčence, ak to bola ich obľúbená hračka. Dcére na rovinu poviem, že s čím sa dlhšie nehrajú dáme iným deťom, ktoré sa s tým hrať chcú, zatiaľ to nerieši, keď bude staršia budeme sa rozprávať o tom viac, ale zatiaľ bude mať len 3 a pol roka a syn má iba 15 mesiacov, ten tomu ešte nerozumie.
@karmen118 tak ak niekto berie takto výchovu k skromnosti (myslím tvoje detstvo) tak beriem že to môže v deťoch zanechať trpkú príchuť..
ja deťom napr. Ako darček nikdy oblečenie nekupujem, len hračky po ktorých túžia a knihy.. ale nikdy nie len tak, len na sviatky.. oblečenie kupujem len nutné a zväčša ho dedime, alebo babka rada kúpi.. (druhá časť príspevku je doplnenie mojim predošlým, pre vysvetlenie)
@jana_eyre_2 ani podľa mňa nie je darček to, čo bežne človek používa a potrebuje, čiže by sa to muselo kúpiť aj tak - oblečko obuv a pod., pokiaľ by nežiadal niekto o drahé nejaké značkové veci. Aj my kupujeme hlavne na sviatky, občas počas roka nejakú drobnosť, alebo výnimočne za odmenu. A hlavne vyberáme, snažím sa pozerať na kvalitu, sledujem deti, čo ich baví podľa toho už viem usúdiť, aká hračka by ich mohla zaujať a niečo nové naučiť.
Inak moja mama sa tak správa aj k našim deťom, svojim vnúčatám teraz, že im kúpi hračky alebo hocičo podľa seba, často vôbec neakceptuje, že jej dopredu povieme, že deti sa s tým hrať nebudú lebo majú iné záujmy, aj tak to kúpi, len keď jej môj otec dohovorí, keď sa už naštve, tak sa nejako normálnejšie dohodneme...s ňou je hrozne ťažko a jej sestra je ešte iný level kúpila synovi ako bábätku hračku pre 18 mesačné dieťa a pod...😒. Ja to mám teraz tak, že sa snažím splniť deťom sny, a keď to nejde niekedy mám z toho zlé pocity...lebo mi to pripomenie detstvo, zase nekupujem im bezhlavo blbosti, ale keď vidím na staršej, že po niečom veľmi dlhšie túži snažím sa jej to splniť, aj keď často ešte s chlapom bojujem, lebo on nerád míňa peniaze. Ale potom keď sa kúpi a vidí, akú sú deti šťastné nadšené z darčeka, a hrajú sa s tým, tak je aj on spokojný a odrazu, však aj on to chcel kúpiť 😀🙈
A čo sa týka dieťaťa, čo sa potom utrhne z reťaze, ako príklad môžem spomenúť môjho ocina, on ako dieťa dostával výnimočne niečo, ale tam to bolo tým, že jeho otec bol alkoholik, jeho rodičia zarábali celkom dobre, ale skoro všetky peniaze nechal jeho otec v krčme a kupoval si aj domov fľaše tvrdého. Keď môj ocino šiel na vojnu, dostávali za to plat, začal ho bezhlavo míňať na platne a pod., tak ho starká jeho mamina haltovala, čas výplaty mu odkladala, ale keď už býval s mojou mamou tak to pokračovalo, ak on sa pre niečo rozhodol, tak už toho musel mať veľa - nevedel to nejak s mierou -filmy, hudba na najskôr cd a skončilo to pri dvd a tak - a to väčšinu ani nepozeral, len proste chcel ich mať. Má problém vyhodiť veci, aj oblečenie, však sa ešte zíde.
@pribinak nehnevajte sa na mňa, ale stavať vzťah starých rodičov cez hračky a rozmaznávanie je 🤦
Môj dedo mi nikdy nekúpil hračku, ale každé ráno vstal o 4 aby prišiel k nám domov cez celé mesto aby rodičia šli do práce a on bol s nami. Nikdy nás nevzal na dovolenku, ale tie najkrajšie letá boli u babky a dedka ...a neuveríte okrem jednej hojdačky a švihadla sme u babky a dedka nemali nič iné na hranie a aj tak ich milujem a vzťah s nimi som mala a budem mať veľmi silný. Vážim si ich a nikdy som si o nich nič zlé nemyslela.
ALE dnešné deti vrátane toho môjho. Mami chcem! Nie na toto nemáme peniažky, alebo nie podobnú bábiku už máš. Poviem babke a ona mi kúpi... Takže milá pani @pribinak babka by mala aj rozmýšľať a počúvať rodičov.
@dudart ono zálezi aj na komunikacii.
Napr u nas sestra vie o kazdej hracke kt malej kupim. O kazdej jednej poviem jej kupim jej to a to a tak fungujeme uz 5 rokov. V obchode sme nemali scenu kedze fungujeme na tom ze ak nieco chce napr hracku poviem trz nie nemam peniazky alebo ze take podobne ma uz. Nikdy sme z obchodu nesli s revom.
Ina situacia bola tento rok ked sme do segry hucali ze mala chce Baby Annabell chlapca .. ked som sa sestry spytala ze co ze nakoniec rezignovala tak ze jej dosli argumenty uz 🤣 ale ta radost malej z neho za to stala. Kazdy vecer hlada Alexandra 😀
Toto je podla mna dost zložitá téma..ktorá môže byt zle pochopená.
Presne ako tu niektoré baby písali..kedze ako dospievajúca som si nemohla vela dovolit ,keďže rodičom sa zmenila situácia ,dost som si začala kompenzovať ked som zacala zarábať. Nemyslím,si však že míňam bez rozmyslu.
Rovnako často si takto hovoríme, že "naše deti si nevážia" lebo majú všetko..ja však viem,že to tak nieje...Ano vela vecí sme my nemali a oni majú uplne automaticky..ale keďže som si už od detstva hovorila,že ja nechcem aby moje deti tak žili..robím všetko preto aby naozaj nestrádali.A som rada,že netrpia núdzou ,nemajú pocit menejcenosti a môžem im splnit ich sny.
Rovnako tak sa ich však snažím viest ku skromnosti...snažím sa ich učiť, že nič nieje zadarmo,že všetko ma svoju cenu,že veci si treba vážiť,že potravinami sa nemrhá..skrátka skromnosť sa dá 'naučit' aj inak než len odopierať hračky.
@dudart kde píšem že každú návštevu musia stari rodičia niečo priniesť? Sladkosť či hračku? Nikde nepíšem, že na tomto má byt založený vzťah starý rodič - vnúča. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Takze sa nauč citat a poriadne citat a odporúčam si príspevok viackrát prečítať a až potom odpísať, lebo píšeš kraviny.
Na tvoje uspokojenie: môj svokor môjmu synovi nekúpil nikdy v živíte sni kúsok sladkosti, ale je to nadšený hubar, brava ho na huby a syn už teraz pozná huby, les, stopy zvierat, stromy, rastliny a to je viac ako 100 kíl čokolády. Ale keď ho potom zoberie na liter kofoly, nespálime kvôli tomu
@janulik2008 moja dcéra v obchode nikdy nerobila scény a dokázala sa zahrať aj s kamienkom. Ale moja mama je zľavový maniak. Lacno a veľa.🤦 Svokra pošle € alebo sa opýta čo má kúpiť. Moja mama pride s balíkom bez varovania v bežný deň a už máme mikrofón tancujúceho koňa, ... 70%zľava 😭🤦 to že na Vianoce dostala hovadiny ani nehovorím.
Dcera si potom neváži zmysluplné dary a pôžitok jej nevyvoláva samotný dar ale akt obdarovávania a to spôsobila moja mama za 1,5roka. Do 5rokov sme tento problém nemali a potom babka začala kupovať a nedá sa zastaviť, nepomáha nič. Minule som zbalila hračky a odviezla k babke domov, tak dcéra mi povedala, ze ja tomu nerozumiem( a pritom asa s tým nehrá)
@pribinak
Reagovala som na tento tvoj prispevok
30. júl 2020
Od toho babky sú, aby deti rozmaznávali. Aby dovolili to čo rodičia nedajú, zákazu a podobne.
Sú to veci medzi vnúčatami a starými rodičmi. Nekaz to.
Ak Nemáš starkých nákupčíkov tak nemáš čo kaziť ani zakazovať. Ale ako autorka článku písala má problém a ty napíšeš, že nech to nekazí?
Hlavne žiadne extrémy. Tiež mi rodičia nedopriali a akonáhle som mala peniaze, tak som ich minula na totálne hlúposti, ktoré mi neboli dopriate. Pre moju mamu bolo nákupné centrum najväčší nepriateľ, tak len čo som mohla, prechádzala som sa po nákupnom centre ako najväčšia slasť. Samozrejme ma to nadšenie časom prešlo a dnes dávam mame za pravdu, že je to tam strata času a energie, ale bolo tam to obdobie rozhadzovania peňazí a chodenia "po obchodoch" - myslím, že ak by so mnou párkrát išla za nejakými konkrétnymi cieľmi, videla by som, že je to nič moc úžasne... treba deti postupne učiť k skromnosti, ale ja by som to robila tak, že niečo by som dovolila, niečo nie a vysvetlila by som, že peniaze sa netlačia z bankomatu, ale treba ich prácou zarobiť... neboj, postupne to príde. Babku nezmenís, to je jasné. Ale deti rozlišujú a najvyššie slovo a autoritu má vždy rodič
O skromnosti a vďačnosti bolo aj v knihe Klub nerozbitnych detí. Ja sa tiež o to snažím. Len jedna oslava narodenín, od každého jeden darček a aj na Vianoce, s babkami sa snažím dohodnúť, aby radšej darovali niečo praktické a možno to znie tvrdo, ale zakázala som nosenie hračiek a sladkostí pre malého (21mesiacov). Lebo svokra má tendenciu kupovať naozaj hlúposti a ja doma nechcem mať skladisko plastového odpadu.
Vždy im poviem, že keď chcú potešiť krpca, nech niečo upečú, prinesú ovocie a hlavne nech s nim trávia čas. A mňa zas potešia plienky.
Svokra to rešpektuje malo, ale pracujeme na tom.
@pribinak ja ťa rozumiem veľmi dobre ale ale ty mňa nie (neútočím na teba len vysvetľujem, že si asi nezažila čo ja áno) moja mama býva 5 ulíc ďalej ako ja a po každej návšteve stretnutí mame doma nové sponky, autíčko, loptičku, nevyhovujúce oblečenie, obuv.. slatkosti. Stretávame sa pravidelne a často 2-3x do týždňa. Teraz cez Covid sme spolu neboli 5t a kúpila jej 80€ koňa lebo bol v zľave. A na Vianoce jej kúpi co? Mobil? Je mi to ľúto lebo kopec oblečenia je malé alebo nepríjemná latka alebo mimo vkus mojej dcéry a mňa a tie peniaze ktoré končia "v koši" by mohla poslať radšej na detské sporenie alebo si navýšiť splátky na uvere...
@dudart Lacno a veľa nvm malej keď tak kúpime na bábiku napr lebo s tým sa hrá ale napr chcela nedávno Lego Super Mario nevzala son lebo za 1. Lego ju prestalo baviť už dávno a máme toho plno ... a za 2. Treba dokupovať sady aby to malo aky taky zmysel hoc priznam zahrala by som sa 😀

@ladyvi to je aj o povahe. Ja som v detstve nosila veci po sesterniciach,tak sa to tradovalo,ze sa veci posuvali,ale v dospelosti som neprepadla nakupom. Nie je vsetko len vychova,velku rolu zohrava aj povaha. Aj volakedy sa ofukovali dti,nam sa napr.nedostalo vela lasky. To mi velmi chyblao aj chyba. Mala som kamosky,ktore maminy objali,ja si nepamatam objatie.