icon

Výchova trojročného chlapca

martinaondrej
7. júl 2021

Dobrý deň.

Prišla som si po radu alebo skôr sa vystazovat.

Jedna sa o 3 ročného chlapca.
Snažím sa ho viest takym milym životom alebo ako to nazvem správne.
Učím ho základy, ako ďakujem, prosím si, dobrý deň, dobrý večer. Nechcem, aby ubližoval druhým deťom, ked mu niekto niečo zoberie, tak nechcem aby nad tým
Hysterčil ale naučil sa to akceptovať . Ucim ho aj deliť sa o veci.
Je aj taky citlivý, ked ho niekto odstrkne (z deti) tak mu to je ľúto a poplace si.

Všimla som si aj ako sa k nemu správajú druhe deti. Pride mi skor, akoby bol Fackovaci panák. A to mi prave vadi. Viem, ze deti by si mali takéto detské problémy riešiť sami ale predsa je ťažké sa na to pozerať.
Len som sa chcela opýtať, ze ci niekde nerobím daku chybu a ja to nevidím.

hennyinnsbruck
7. júl 2021

Nie nenecham riesit deti medzi sebou problemy,su to deti

Preco ma akceptovat ked mu niekto nieco zoberie? 🧐
Ja to neakceptujem ked mojej daco niekto chce zobrat -ten kto chce musi cakat kym sa moja dohra ak to neda dobrovolne .
Ja tiez k niekomu nepridem a nezoberiem si daco bez opytania

Mozno ma malo sebavedomia ?

martinaondrej
autor
7. júl 2021

@hennyinnsbruck to riešenie medzi sebou. Pod tym som prave myslela, ze keď mu zoberie niekto tu hracku. Tak vtedy sa hádajú a to ich viac menej nechám vyriešiť (samozrejme bez bitky)

Ale v tom mate pravdu. V tom sebavedomí.

ckocka
7. júl 2021

Deti vychovávame príkladom, takže aj keby si chcela ťažko to budeš robiť inak než ako to máš v povahe.

martinaondrej
autor
7. júl 2021

@hennyinnsbruck ale robím asi aj sprostost s tým, že sa snažím, ak mu niekto niečo zoberie, tak nech si zoberie dwku inú alebo nech sa chvíľku pohra a potom daj nas5. Toto svojej kategórii by mal robiť, len hadam sa to potom neprinesie aj na tu menšiu kategóriu od neho (bábätka) a pri tom by sa zas narusovala vychova. (Hadam som to moc nenapísala ako madar, ale rozumiete ma )

hennyinnsbruck
7. júl 2021

@ckocka suhlasim
@martinaondrej ja som zasadne proti moja ked nechce dobrovolne dat nemusi nie ako som pisala druhe dieta nech pocka a Samozrejme naopak-moja ked nieco od ineho chce tiez musi cakat resp inu hracku zobrat -nauci sa trpezlivosti ale aj tomu ze to co ma ona nemusi dat inemu ..a aby sa deti sarapatili v tom veku?urcite nie spravim s nimi poriadok
Sme casto na ihrisku vzdy to takto s mamickami riesime😁
Moja ma 2ra 8mes

zuvelyn
7. júl 2021

tato tema ma zaujima, tu sa pripnem, lebo ja toto pozorujem u 14mesacneho syna ked je medzi detmi. Moj jediny strach u neho je ze bude uplne idealnym prikladom sikanovaneho dietata a mne je z toho nevolno. Ostatne deticky su take akcne, chcu sa aj pohrat s nim, alebo pridu a vytrhnu mu z ruky hracku a aj ked mamicka upozorni druhe dita ze toto sa nesmie a tak (no ved mamky akcnych deti to asi poznaju) mna vtedy uplne tak picha pri srdci ze moj nie je dravejsi, ze len tak sedi, smutne pozera. Jasne ze sa to este moze zmenit, ja to este krpec, no ale mam z toho stres uprimne poviem.

hennyinnsbruck
7. júl 2021

@zuvelyn ale 14mes je moc maly este neboj to sa zmeni😉😉😉

zuvelyn
7. júl 2021

@hennyinnsbruck jasne to mi kazdy hovori ale vies... to ked vidis na vlastne oci ako ti je decko taky "odjebok" s prepacenim sam a len kuka vpravo a vlavo... je to take :D pri tom s dospelymi ziaden problem nema, alebo s vacsimi detmi 5r a viac ktore za nim pridu a tak ho "mentorsky" vedu alebo ako to nazvat, vies nie je to seberovna hra, tak tam je uplne uvolneny, smeje sa, dava spatnu vazbu, ale medzi rovesnikymi je taky nemastny neslany a to sa sretavame casto s rovnakymi detickami, ze nie su mu cudzie. Ale ked sa mu anrodi sestra o tri mesiace, tak verim tomu ze to bude zase ine (snad nie k horsiemu ) Normlane som sa rozcitlivela zase :D

hennyinnsbruck
7. júl 2021

@zuvelyn je nemastny neslany😅😅😅zlata
14 mes dieta sa nevie hrat s inymi detmi este -to pride kolo 2 heho roku
Je naozaj Este velmi maly 😁

martinaondrej
autor
7. júl 2021

@hennyinnsbruck moj bude mat za mesiac 3 roky. Ako je tiež twky, ze hra sa hrá. Pride dake dieťa. To dieta to chce, ale v poriadku mu to sam od seba da. Ked pride o niečo menšie dieťa. Napríklad 15 mesačne, tak skúsim mu povedať, ze nech mu to da. Pretože je menšie a nedá mi to. Ale zas akoby to akceptoval a v pohode to berie.

Len akoby sa nevedel brániť niekedy, keď mu niekto robí zle. Zhukne niekedy ale je mu to aj ľúto.

martinaondrej
autor
7. júl 2021

@hennyinnsbruck ale ďakujem za reakciu, otvorilo mi to v niečo oci. Hlavne s tým, ze keď ma raz on hraxku, tak nech ju ma do vtedy pokým ju sam nebude chcieť niekomu dat alebo prestane hrať.

martinaondrej
autor
7. júl 2021

@hennyinnsbruck tak a ešte dúfam, ze to tak zas nebude brat pri svojom mladšom bratovi, keďže bude onedlho v období, kde bude brat hracky staršiemu:D to ešte bude zábava no.

hennyinnsbruck
7. júl 2021

@martinaondrej ked mu povies a on da to je zamna uplne v poriadku 🙂 maj oci na stopkach a ked ho naschval sotia vybav si to aj s druhym dietatom matky sa neboj lebo to sa nerobi .ak je to nahodou len vysvetlovat tvojmu stane sa ,chlapcek nechcel atd…
Moja mala tendenciu sacat na smykalke pomalsie deti som jej hned zaludok vycistila 🤣…Samozrejme vysvetlovanim to sa nerobi musi cakat atd …moja patri k tym s vrtulou v prdeli😄

martinaondrej
autor
7. júl 2021

@hennyinnsbruck ale naposledy to mala niečo podobne. Ze jedno dieta začalo sypať piesok po hlave tomu môjmu. Tak ma to vedelo nasrať. V tedy som aj tak mierne zakričala, ze toto sa nesmie robiť. No od vtedy sa tak to dieta po mne divne pozerá. Akoby sa ma bála.

catherinah
7. júl 2021

Presne toto aj u nas. Vsetci mu vsetko beru a on potom zacne plakat a udierat do MŇA, lebo ma nervicky. A tie matky stoja okolo a NIČ!
Prestala som sa s nimi stretavat a svaty pokoj.

hennyinnsbruck
7. júl 2021

@martinaondrej medzi surodencami si myslim ze je to ine a zase vacsi bude starsi to bude zase ine neboj

Neboji sa ta to dieta skor bolo zaskocene reakciou😂😂😂
@catherinah no alebo sa prestat stretavat alebo si to vydiskutovat alebo s demti alebo matkami ak sa da

Ja zijem vo velkom meste mame ale 4-5 ihrisk kam chodime a nastastie problemy s matkami resp nejake problemy s detmi sme nikdy nemali

zuzudrnda
7. júl 2021

@martinaondrej ahoj. To je velmi pekne ako sa snazis citlivo viest syna. Co mne sa vsak pacilo na skolke, kde syn chodil a viedli k tomu deti bolo: neberiem hracku inemu dietatu, ak sa s nou hra a rovnako vyjadrim nesuhlas, ak to niekto robi mne. Nic spolocne nie je len moje. Kazdy si moze pozicat, hrame sa a spolupracujeme. Problemy si primarne riesia deti pod dohladom dospelych. Ak syn robil nieco inemu chlapcekovi, napr. ucitelka si k nim cupla a spytala sa: Petko paci sa Ti, co robi Jurko? Ak bola odpoved nie, tak mu pomohla to naformulovat: Jurko, nepaci sa mi, ze mi beries veci.....a islo sa dalej. V tej skolke som nezazila bitky, hadky, zalovanie, krik zo strany pedagogov. A moj syn si vie krasne na ihrisku povedat, ked sa s niecim hra, ze teraz sa chce sam chvilu hrat, vie povedat dost a nerob mi to, ak mu nieco nie je prijemne. Je vsak velmi priatelsky, bez problemov sa vie podelit a spolupracovat. Nie je agresivny, ani placlivy. Je fajn viest deti k tomu, aby si zastali sami seba a vedeli sa ku konfliktom postavit.

martinaondrej
autor
7. júl 2021

@zuzudrnda no v septembri nastupuje prvý krát. Tak som celkom zvedavá ako to tam cele bude.

zuzudrnda
7. júl 2021

@martinaondrej drzim palce. Moj chodil do sukromnej do leta a tento pristup sa mi tam ozaj pacil. V ramci adaptacneho som tam bola s nim, tak som sa aj sama inspirovala. Uvidime ako to bude dalej. Teraz ma 3,5r.

danulicek
8. júl 2021

ahoj, ja som tiež staršieho syna učila, aby dal hračku mladším alebo iným deťom na ihrisku, však on ju má stále, dieťa si ju len požičia... Ale na druhej strane sme si hovorili, že on nemôže brať hračky druhým a nechápal, prečo si nemôže vziať on hračku iného dieťaťa. Rovnako sme si hovorili, že sa nemajú biť deti, ale keď jeho niekto buchol, tak som automaticky reagovala "to nič nie je, chlapček nechcel..." A potom keď som to videla v praxi na ihrisku, tak som si uvedomila, že čo to je za logiku... Niektoré deti boli ako vypustené z reťaze a môj sedel ako "ťuťko" a čakal, kto kde mu čo vezme a kde ho šľahne. Povedala som si, že takto akurát pomôžem k tomu, že si budú doňho dovoľovať a on bude držať ako "hluchý dvere" celý život. Jedna vec je byť slušne vychovaný, druhá držať hubu a nechať si skákať po hlave. Vysvetlili sme si, že keď sa aktuálne s hračkou hrá, nemusí ju nikomu požičiavať, rovnako ako on nemôže brať druhým len tak. Ale môžu sa hrať spolu a kompromis je na svete. Ak mu deti brali hračky, viedla som ho k tomu, aby sa trošku naučil aj brániť a povedať svoj názor. Samozrejme, ak to prekročilo hranice alebo dieťa začalo sypať piesok na hlavu a jeho mama nič, zakročila som ja. Ale vďaka tomuto sa postupne oťukal.

Ono to dosť pomáha aj teraz pri riešení problémov v škole - syn vyrástol a vidieť, že aj riešenie situácií zvláda. Nespolieha na to, že požaluje a mama pribehne robiť poriadky, ale nebojí sa mi zdôveriť, čo sa stalo. Vie, že som tu preňho, vypočujem ho, niekedy mu navrhnem viacero možností, ako by sa to dalo riešiť, ale samotný proces nechám na ňom. Samozrejme, vie, že ak by to nešlo a napríklad by mu niekto robil opakovane alebo cielene zle, tak som pripravená :D Nám sa to zatiaľ osvedčilo, ide do tretej triedy, uvidíme, čo bude neskôr.

hennyinnsbruck
8. júl 2021

@danulicek 👍👍