Výhody a nevýhody domáceho vzdelávania detí
Z pohľadu strategie medzi rodičmi / logistika deti ak mate napr 7rocne a 4 rocne (ani to nechodi do MŠ ) . Kedy si nastavit cas na starostlivost. Manzel nechava vsetko na manzelke kedze pracuje v zahranici. (On nosi peniaze matka nepracuje).
@anonym_autor úprimne, že Tebe to vyhovuje, že deti sú na Tebe tak závislé, že nechcú byť s inými deťmi, len s Tebou? Naozaj Ti tu dobre radia - žiaľ takýmto spôsobom ubližuješ deťom. Ak ich ľúbiš, necháš im trochu slobody, pretože ich neskôr svet udupe a Ty sa budeš nato len bezmocne prizerať. Takže daj na prvé miesto potreby svojich detí a nie nejaké svoje sebecké potreby, aby si bola pre deti stredobodom vesmíru. Ale to môžeš byť aj keď ich pustíš ,,do sveta,,.
@anonym_04dfd2 mám vyštudovane piano. Neschvalujem tento skolsky system tlak na deti na nepodstatne učivo … a mam švagrinu ktora ma dceru s nou este zvykneme travit cas sporadicky.
Ak by bolo velmi zle nastupim do prace , manzel mi dal podmienku ze ak budem doma a detmi budem sa venovat len im na 200% a ziadna praca alebo idu skola skolka a ja praca …
@anonym_autor
Tak po tom, čo všetko si napísala, v prvom rade ty potrebuješ psychológa, prosím, nečakaj s ním. Deti oberáš o kamarátov, sociálne kontakty, skúsenosti, schválne ich izoluješ, som zvedavá, čo by na to povedala sociálka. Sama neovládaš pravopis a ideš ich učiť. Ty, čo máš vystudované piano, ty ich ideš učiť iné "zbytočné" predmety, áno?
A ak ťa ten nervozny muž po čase pošle k vode, nebudeš mať nič. Vôbec nič!
Mimochodom, niečo podobné robila jedna moja známa pred rokmi, darmo jej to vyhovárali. Dnes má dospelé dieťa, totálne nesamostatné, neschopné života. Je to psychická troska. A matka je z neho hotová. Nechápe, prečo je také. No prečo...
Tvoje deti budú detto to isté, ak to nezmeníš.
Samozrejme, ak toto fakt nie je vymyslená storka.
@anonym_autor
Tak po tom, čo všetko si napísala, v prvom rade ty potrebuješ psychológa, prosím, nečakaj s ním. Deti oberáš o kamarátov, sociálne kontakty, skúsenosti, schválne ich izoluješ, som zvedavá, čo by na to povedala sociálka. Sama neovládaš pravopis a ideš ich učiť. Ty, čo máš vystudované piano, ty ich ideš učiť iné "zbytočné" predmety, áno?
A ak ťa ten nervozny muž po čase pošle k vode, nebudeš mať nič. Vôbec nič!
Mimochodom, niečo podobné robila jedna moja známa pred rokmi, darmo jej to vyhovárali. Dnes má dospelé dieťa, totálne nesamostatné, neschopné života. Je to psychická troska. A matka je z neho hotová. Nechápe, prečo je také. No prečo...
Tvoje deti budú detto to isté, ak to nezmeníš.
Samozrejme, ak toto fakt nie je vymyslená storka.
@anonym_545895 Poznam si svoje deti , potrebuju vyhradne mna . Nedavno sme boli na jednej oslave skusili sme socializaciu v detskej zone kde mala znamej dcera oslavu - syn si zlomil po 30 minuátach na trampoline nohu a bolo po vsetkej zabave …. Vtedy som lutovala do nekonecna ze sme tam isli. Oni sa nevedia zaclenit do kolektivu, a tento styl vyucovania im bude vyhovovat vo vsetkych smeroch. Ked to bude prilis zle pojdem pracovat….Na školstvo mam svoj nazor a nie je to tu vobec v poriadku nastavene
@anonym_043b74 Nikoho som neprišla rozohnit, naozaj ma zaujimaju pohlady kedze uz mame po stretnuti a od setembra zacina. Syn bude mat 7 rokov v auguste
@anonym_autor dá sa to zvládnuť, dieta,ktoré sa učí doma,nema taký istý harmonogram ako deti v škole. My máme doma prváčku a 2 ročnú. Dcera chodila naiky čas do škôlky,ale rozhodli sme sa skúsiť domškolactvo. Učíme sa možno max hodinu a pol denne..aj to mame rozložené nieco poobede, niečo doobeda. Alebo podľa situácie cez deň,su dni ked sa klasicky neučíme. Máme dosť aktivít mimo domu,tak niekedy nestihneme,to je ta sloboda,že sa to da rozložiť. Mladšie dieťa je väčšinou s nami, kreslí si,alebo sa pri nás hra. Ma nejakú samostatnú aktivitu pri nás. Teda,čo vidím,ze je dobré pre taketo deti chodiť mimo domov a stretávať sa s inými ľuďmi a detmi...kľudne rôzneho veku,neuzatvarať sa len doma v svojej ulite. Aspon nejaky krúžok.
@anonym_545895 Poznam si svoje deti , potrebuju vyhradne mna . Nedavno sme boli na jednej oslave skusili sme socializaciu v detskej zone kde mala znamej dcera oslavu - syn si zlomil po 30 minuátach na trampoline nohu a bolo po vsetkej zabave …. Vtedy som lutovala do nekonecna ze sme tam isli. Oni sa nevedia zaclenit do kolektivu, a tento styl vyucovania im bude vyhovovat vo vsetkych smeroch. Ked to bude prilis zle pojdem pracovat….Na školstvo mam svoj nazor a nie je to tu vobec v poriadku nastavene
@anonym_autor drzis syna rok v izolacii a naraz ho vsotis medzi deti, tak je jasne, ze bude z toho hotovy🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️ a este asi ani nema dobru koordinaciu medzi skupinou pohybujucich sa deti a mas vymalovane. To ako ked posles dedinsku babicku do new yorku
@anonym_autor nie, Ty svoje deti nepoznáš. Ty im vyslovene škodíš. Musíš si toto uvedomiť a možno vyhľadať aj odbornú pomoc.
@anonym_autor Tento tvoj nazor je autorka prepac, ale totalne chory! Za to,ze si zlomil nohu tak ho viac krat nedas medzi deti? Krista ty sa daj liecit, lebo takto vlastne deti totalne znicis! Toto keby vedela socialka - ako napisala zena vyssie, tak by ti dali take ultimata, ze by si sa nespamätala a bez napravy by ti ich odobrali. Nejeden pripad bol, ked rodic izoloval dlhodobo deti a odobrali mu ich! Daj sa liecit, ty v poriadku nie si ani zdaleka a detom tym padom vytvaras chore prostredie. Kamoske si mala na ihrisku rozbila hlavu a za to uz nemali ist na ihrisko medzi deti po zahojeni? a to nehovorim o zlomenej ruke a rozbitej brade...zakazdym co sa to zahojilo isli medzi deti, dokonca aj so sadrou tam sli na chvilu lebo ze nech je aspon trocha medzi detmi (aj ked sa teda len hrali na deke). Tato tvoja stupidna odpoved hovori ozaj za vsetko...🤦♀️ Lutujem tvoje deti
Prečo nerobia nejaké psychotesty matkam, ktoré chcú homeschooling ? Hlavne ak nemajú ani za mak potrebné vzdelanie 🤦
Z pohľadu matky a aj učiteľky ti vravím, nerob to, lebo škodíš deťom. 7 ročné, ktoré doteraz nebolo socializované? Vravíš, že patríš pod Košice. Toľko možností na socializáciu, aj v menších 2-3-4 členných skupinkách si mohla využiť. Škôlku alebo hodinové jasle, aby aspoň na 1-2-3 hodiny denne dieťa bolo v systéme, medzi deťmi, s autoritou,... Od teba. Nie je to zdravé takéto chorobné naviazanie (ak teda nemajú závažnú diagnózu).
Tá veta, ktorú ti tu niekto napísal, že takýmto spôsobom vychovávaš izolovaných psychopatov vôbec nie je zveličená.
Evidentne ty sa bojíš práce ľudí. Tak si nájdi nejaký part time job. Postupne začleňuj seba, aby v tebe deti videli vzor. A myslené naozaj v dobrom, vyhľadaj odbornú pomoc. Pre seba aj deti.
@anonym_autor Doma sa noha zlomit neda? 🤔
@anonym_autor Doma sa noha zlomit neda? 🤔
@anonym_e871d3 ak s nim chodieva len na postu a do obchodu asi nie. A ak sa mu stane aj tam nieco tak skoncili s vychadzkami a bude sediet doma, aby sa nieco nestalo - boze takto rozmyslal moj dedko pred 70r co nechcel svoje deti pustat na ulicu s ostatnymi detmi - mamca sa v zivote nenaucila ani plavat ani biciklovat a vzdy to lutovala 😔😔😔. Na stastie skola bola povinna a museli ist medzi deti ked mali na to vek, ci sa to dedkovi pacilo alebo nie
To bude cele vymyslene. V sucasnej dobe je povinna skolska dochadzka od 5 rokov, posledny rok v skolke je povinny.
Ak ma jej starsie dieta takmer 7 rokov, uz ma povinnu skolsku dochadzku a pokial nechodilo ani do skolky, tak bud uz ma autorka vybavene domace vzdelavanie alebo by ju urgoval UPSVaR.
To bude cele vymyslene. V sucasnej dobe je povinna skolska dochadzka od 5 rokov, posledny rok v skolke je povinny.
Ak ma jej starsie dieta takmer 7 rokov, uz ma povinnu skolsku dochadzku a pokial nechodilo ani do skolky, tak bud uz ma autorka vybavene domace vzdelavanie alebo by ju urgoval UPSVaR.
@anonym_023da4 zatial som na predlzenom rodicaku s mladsou….
@anonym_autor a doteraz ste to ako riešili? Staršie nikdy nechodilo do škôlky? Keďže má odklad, už by malo mať za sebou skoro 2 roky povinnej školskej dochádzky.
@anonym_autor a doteraz ste to ako riešili? Staršie nikdy nechodilo do škôlky? Keďže má odklad, už by malo mať za sebou skoro 2 roky povinnej školskej dochádzky.
@anonym_bd5628 môže mať domškolactvo už v škôlke.
@anonym_autor mám syna, ktorý tiež nerád chodí na ihrisko, ak sú tam deti. To, že chodil do škôlky a do školy, mu jedine prospieva. Na kruzkoch sa nesocializuje, len v škole. Keby bolo po jeho, je doma, to by bolo veľmi zlé preňho.
@anonym_autor to s tym vobec nic nema. Ak by si mala dieta 5 rocne+ tak by si vedela, ze ma povinnu skolsku dochadzku. To uz plati peknych par rokov.
Tym, ze si dietatu nezabezpecila povinu skolsku dochadzku porusujes zakon, upieras dietatu jeho pravo na vzdelanie a ked Ti na to urady pridu, tak Ti ho mozu vziat. Sa spamataj! Alebo: neklam nam tu!
@anonym_bd5628 môže mať domškolactvo už v škôlke.
@letfenixa moze, ale autorka to zjavne nema vybavene. Ak by riesila domskolactvo uz od 5 rokov dietata, nepytala by sa teraz co ma robit s mladsim dietatom, ked bude ucit starsie. Uz by mala davno zabehnuty system.
Nepriamo z jej otazky sa ukazuje, ze ona s tym starsim doteraz vobec neriesila vobec nic. Hadam vie to starsie dieta aspon drzat farbicku v ruke, pozna farby, vie pouzivat noznice, vodove farby a pod. Ved pri 3 rocnom vekovom rozdiely musela X krat riesit co s mladsim, kym starsie sa "hra" s tym, co mladsie este nemoze.
Ci jaj, aha, ona to urcite povazuje za zbytocne....
@anonym_autor mám syna, ktorý tiež nerád chodí na ihrisko, ak sú tam deti. To, že chodil do škôlky a do školy, mu jedine prospieva. Na kruzkoch sa nesocializuje, len v škole. Keby bolo po jeho, je doma, to by bolo veľmi zlé preňho.
@letfenixa tiez mam syna, ktory nerad chodil do skolky, nerad chodil na ihriska, ked tam boli deti. Aj navstevu obchodu ineho ako potravin neznasal. Keby bolo po jeho, sedime doma cely den. Dnes ma 10 rokov, a uz sa rad pojde von zahrat so svojim okruhom deti. Ja tu nebudem vecne, musi vediet fungovat v tomto svete aj bezo mna.
nebudem sa tu vyjadrovat k domskolactvu, nemam na to ani vzdelanie a ani nejaky zaujem.
ale k socializacii. mam syna, ktory bude mat 7 rokov. narodil sa par mesiacov pred zacatim covidu, cize ked mal par mesiacov - vsetko zavrete, vsade vonku viac menej prazdno, ludia sa od seba distancovali. mne to ako introvertovi nevadilo…avsak casom, ked sme uz niekde nejake dieta stretli - tak utekal prec, prislo k nemu ine dieta - utekal prec atd atd…v rodine ani v ramci kamaratov sme nemali ziadne ine dieta…v 2,5 roku nastupil do sukromnej skolky, zo situacie “bez kamaratov a len s rodicmi” bol hodeny do vody a zrazu si nasiel kamarata…potom nastupil do statnej skolky a tiez sa pomalicky otukaval, tak ako aj ostatne ine deti tam…a zrazu na tolko kamosov a kamosiek zo skolky…davaju mu to, co my dospeli nevieme…ich radosti, ich vtipy, ich zaluby pre nam vzialene veci…kolko krat som si povedala, ked furt od deti utekal, ze ak to bude pokracovat, tak ho zivot požuje…ale otukal sa, deti si medzi sebou cestu najdu a vznikaju uzasne priatelstva…dovol detom aspon vyskusat skolku/skolu, nemusia chodit do SKD, skolkar nemusi byt v skolke cely den…ale daj tomu sancu..
ps…ja som sice na ihrisku ta, ktora stoji bokom od inych mamiciek ale to, ze moje dieta ma kamosov a “svoju partiu” ma naramne tesi…
Poznala som dosť veľa mám, hlavne ktoré mali iba jedno dieťa a videli, že dieťa si ťažšie zvyká na deti, tak dávali dieťa do škôlky /od 3-4 rokov/postupne na hodinu, dve alebo len do obeda a tie deti si postupne zvykli, začať v siedmich rokoch môže byť aj neskoro. To potrebuje čas, aby si deti zvykli, mama im nemôže dať to, čo rovesníci.
čím viac autorkiných odpovedí čítam, tým viac dúfam, že toto nie je pravda. Ak je, tak mi je strašne ľúto tých detí
@anonym_autor
Ty si chorá a odnesú si to tvoje deti. To, že si zlomil nohu, mohol si ju aj tak, ze by tam bol sám. Proste stalo sa. Koľko je detských úrazov , ak by kazdy takto reagoval, to by len svet vyzeral.
Ôk, rob si, čo chceš, každý vidí, že robíš veľkú chybu, snažia sa ti pomôcť, ale ty si len ideš svoje.
O 15 rokov si spomeň na moje slová, keď si s nimi nebudeš vedieť dať rady a budú ti na krku ako dospelé neschopné jedince bez možnosti uplatnenia sa v reálnom živote. Muž nech už teraz šetrí na ich budúcnosť, lebo z niečoho ich budete musieť živiť. A ešte bude mať na krku aj teba, postaršiu a bez práce.
Super vízia do budúcnosti... Gratulujem...
@anonym_autor skus skupinu na fb domace vzdelavanie.Tu ta odhovoria..za mna je to super ale narocne.Mas ich stale doma cele dni..zalezi ci mate v okoli aj skym sa stretavat..napr inych domoskolakov.Mojmu synovi chybali deti casom..finacne narocne.pomocky atd.Zalezi aj v akej skole si.Niekde daju aj knihy..Vyhody.Menej hodin ucenia ako v skole, si so svojimi detmi ty.V skole je to drezura, deti su k sebe agresivne, atd...vela ich je na triede..plus sk.system..viacc na domoskolaci facebook..
@anonym_autor skus skupinu na fb domace vzdelavanie.Tu ta odhovoria..za mna je to super ale narocne.Mas ich stale doma cele dni..zalezi ci mate v okoli aj skym sa stretavat..napr inych domoskolakov.Mojmu synovi chybali deti casom..finacne narocne.pomocky atd.Zalezi aj v akej skole si.Niekde daju aj knihy..Vyhody.Menej hodin ucenia ako v skole, si so svojimi detmi ty.V skole je to drezura, deti su k sebe agresivne, atd...vela ich je na triede..plus sk.system..viacc na domoskolaci facebook..
@vladka521988 V škole je drezúra? Vážne? V škole je disciplína, poriadok, nadväznosť, organizácia, socializácia a v prvom rade učenie, ktoré sú dôležité pre celý budúci život. Tam sa deti naučia pracovať samostatne, v kolektíve, naučia sa medziľudským vzťahom, bez ktorých to budú mať v práci a živote veľmi ťažké. Áno, možno pri menších deťoch zo zdravotných dôvodov je učenie doma ok, ale neviem si to predstaviť na 2.stupni a SŠ. Ty ako matka bez potrebného vzdelania si trúfneš odučiť odborne všetky predmety? Kam sa potom hrabú vyštudovaní učitelia? To teda máme spoločnosť na vysokej úrovni, keď ani učiteľov už nepotrebujeme, všetko dáme sami... Inak, máš dosť gramatických chýb v odpovedi... A učíš si doma deti...
Áno, som proti učeniu doma, to si si asi všimla, ale čo sa týka tejto diskusie, táto žena má sama nejaké psychické problémy a prenáša ich na svoje deti. Pokiaľ si čítala celú diskusiu, určite si si to všimla aj ty.
Človek ju odhovára pre dobro detí, lebo čo robí s nimi, hraničí s normálnym rozumom a čudujem sa, že jej muž s tým súhlasí...
@vladka521988 budem hádať - nečítala si doskusiu, že?
@anonym_autor s logistikou uplne poradiť neviem, ja mám dvojročný rozdiel, takže mladší sa učil so starším, lebo proste chcel. Ale chcem ťa povzbudiť, ak sú na teba deti naviazané, je skvelé, že máš čas a chuť im dopriať, čo potrebujú. Deti sa nepotrebujú socializovať, lebo si to myslia dospelý. Deti potrebujú rodičov. Náš starší bol ako prvák na HS, pretože to takto cítil, chcel byť s nami. Ako druhák už šiel do školy, už chcel ísť medzi deti. Menší ostal doma tiež prvý ročník, nepotreboval okolo seba každý deň 20 náhodne vybraných detí a sedieť 4 hodiny na zadku. Už sa dostáva do veku, že chce. Uvidíme, ako to dopadne. Doteraz mu bohate stačila rodina, priatelia, bežný život - obchody, múzea, výstavy, kino a cestovanie. Odporúčam prečítať si knihu G. Neufeld & G. Mate: "Držte sa svojich detí"
@anonym_autor s logistikou uplne poradiť neviem, ja mám dvojročný rozdiel, takže mladší sa učil so starším, lebo proste chcel. Ale chcem ťa povzbudiť, ak sú na teba deti naviazané, je skvelé, že máš čas a chuť im dopriať, čo potrebujú. Deti sa nepotrebujú socializovať, lebo si to myslia dospelý. Deti potrebujú rodičov. Náš starší bol ako prvák na HS, pretože to takto cítil, chcel byť s nami. Ako druhák už šiel do školy, už chcel ísť medzi deti. Menší ostal doma tiež prvý ročník, nepotreboval okolo seba každý deň 20 náhodne vybraných detí a sedieť 4 hodiny na zadku. Už sa dostáva do veku, že chce. Uvidíme, ako to dopadne. Doteraz mu bohate stačila rodina, priatelia, bežný život - obchody, múzea, výstavy, kino a cestovanie. Odporúčam prečítať si knihu G. Neufeld & G. Mate: "Držte sa svojich detí"
@olivierko229 Tak dufajme, ze aj neskor do prace sa im bude CHCIET😉
@anonym_autor Aky mas dovod na domace vzdelavanie, co je motivacia?
@anonym_a5193a myslim si ze “kvalita” slovenskeho skolstva vypoveda za vsetko, tiez mame homeschooling
@anonym_autor to je uplne v poriadku, ale prosím ťa, nerob to tým deťom....buď doma ale deti do školy a do škôlky....máš VŠ pedagogickú? lebo to učivo čo je teraz na prvom stupni sa najskôr musíš naučiť ty a až potom ho učiť dieťa.....a to tak, aby to dieťa aj pochopilo....lebo či chceš alebo nie, dieťa bude musieť byť preskúšané z toho učiva a ovládať ho.....nie je vôbec jednoduché vysvetlovať učivo , my sme sa to učili inak ako súčasné deti....nedajbože ak zistíš že dieťa má nejakú poruchu učenia, to jednoducho ako laik nevysvetlíš nech robíš čo robíš....a dve deti?so starším sa denne musíš učiť 3-4 hodiny, neviem čo chceš aby za ten čas robilo mladšie dieťa....lebo s ním musíš byť doma a bude vyrušovať, dožadovať sa pozornosti.....
@mogaa bože jak keby základoškolské učivo bola jadrová fyzika 😃😃😃

@anonym_043b74 Nikoho som neprišla rozohnit, naozaj ma zaujimaju pohlady kedze uz mame po stretnuti a od setembra zacina. Syn bude mat 7 rokov v auguste
@anonym_autor ak ťa naozaj zaujímajú pohľady tak do domáceho vzdelávania nechoď. To prenechaj matkám, ktoré skutočne vedia, do čoho idú. Vyznajú sa v osnovách, vedia ako na učivo. Ja sledujem množstvo prevažne zahraničných homeschooling mám a sú to ženy ktoré fakt vedia čo robia. Majú skvelé metódy, socializujú deti vo veľkom. Lenže ty to chceš iba kvôli svojej pohodlnosti a to naozaj dieťaťu neurob, nie je to fér voči nemu. Ja som silný introvert ale musím sa hecnúť, musím chodiť medzi ľudí, musím byť súčasť spoločnosti. Medziľudské vzťahy sú základ fungovania v spoločnosti.