Výhody a nevýhody domáceho vzdelávania detí
Z pohľadu strategie medzi rodičmi / logistika deti ak mate napr 7rocne a 4 rocne (ani to nechodi do MŠ ) . Kedy si nastavit cas na starostlivost. Manzel nechava vsetko na manzelke kedze pracuje v zahranici. (On nosi peniaze matka nepracuje).
@mogaa bože jak keby základoškolské učivo bola jadrová fyzika 😃😃😃
@anonym_6cfdef Už len taký pravopis v rodnom jazyku dá mnohým zabrať. V jedinej vete si urobila hneď niekoľko chýb.
@anonym_a5193a myslim si ze “kvalita” slovenskeho skolstva vypoveda za vsetko, tiez mame homeschooling
@anonym_6cfdef Niekde je horšia, niekde lepšia. Mali sme super výučbu, pokiaľ do nej nezačali zaťahovať západné praktiky. Zmena osnov, učebníc, "zlahčenie" výučby rôznymi trpaslíkmi s blbými menani, kým dočitaš tie mená, už ani nevieš, aké bolo zadanie a deti sa na ich menách len rehocú...
Našťastie, väčšina učiteľov z môjho okolia sa snaží deti naučiť čo najviac rôznymi metódami aj mimo plánov, nech majú rozhľad, nech zisťujú, čo ich baví a akým smerom sa chcú poberať. Sú milí, láskaví, ale aj prísni, deti ich majú rady, jasné, sú výnimky, ale tam to vidíš, že aj prístup múdrych vševediacich rodičov je iný...
Učiteľ je ten, kto má papiere na výučbu, má prebraté dané predmety podrobne, absolvoval pedagogickú a psychologickú prípravu k výučbe detí. Ale dnešní rodičia si myslia, že majú patent na všetko aj s učňovkou či maturitou a vedia to lepšie ako učitelia.
Toto je smutné...
@anonym_autor s logistikou uplne poradiť neviem, ja mám dvojročný rozdiel, takže mladší sa učil so starším, lebo proste chcel. Ale chcem ťa povzbudiť, ak sú na teba deti naviazané, je skvelé, že máš čas a chuť im dopriať, čo potrebujú. Deti sa nepotrebujú socializovať, lebo si to myslia dospelý. Deti potrebujú rodičov. Náš starší bol ako prvák na HS, pretože to takto cítil, chcel byť s nami. Ako druhák už šiel do školy, už chcel ísť medzi deti. Menší ostal doma tiež prvý ročník, nepotreboval okolo seba každý deň 20 náhodne vybraných detí a sedieť 4 hodiny na zadku. Už sa dostáva do veku, že chce. Uvidíme, ako to dopadne. Doteraz mu bohate stačila rodina, priatelia, bežný život - obchody, múzea, výstavy, kino a cestovanie. Odporúčam prečítať si knihu G. Neufeld & G. Mate: "Držte sa svojich detí"
@olivierko229 Deti sa nepotrebujú socializovať? To vážne?! 😂😂😂 Čo sa tu človek nedozvie...
Deti potrebujú výhradne mamu do 3-4 rokov, áno, sú na ňu naviazané, je pre ne slnkom aj mesiacom. Ale cca od 3-4 rokov potrebujú rovesníkov, kamarátov, začínajú iné procesy v mozgu, mení sa zmýšľanie, dieťa rastie a je normálne, že sa mení. Jasné, matku potrebuje aj naďalej, ale potrebuje aj rovesníkov. Už na pieskovisku sa začínajú prvé interakcie, prvé konfrontácie a dieťa sa týmto učí požičať, pomôcť, spolupracovať, získať niečo... Sú to veci, ktoré sa v škôlke a v škole prehlbujú, čiže áno, kolektív je pre deti a ich budúcnosť veľmi prospešný.
Tento moderný trend domácej výučby rodičmi ako "učiteľmi" nepodporujem, ako som aj písala, rodič na to nemá dostatočné vzdelanie... Už tu vidieť pri mnohých maminkách gramatické a pravopisné chyby, nechcem vedieť ostatné...
Ďalšia vec, aké deti vyjdú do sveta pri tomto izolovaní. Ešte to sa len uvidí... Akurát nedávno som čítala štúdiu, že mnohí dnešní mladí ľudia majú problém s osobnou komunikáciou, s telefonovaním, všetko chcú riešiť cez správy a online. Nechcú osobný kontakt, majú stres, sú nervózni...
Prečo? Lebo veľa času trávia na mobiloch, v online priestore a táto izolácia od rovesníkov im k tomu ešte dopomáha. Človek potrebuje kamarátov, rovesníkov, je to sociálny tvor. Tak to príroda zariadila, tak to aj má byť.
@anonym_6cfdef Niekde je horšia, niekde lepšia. Mali sme super výučbu, pokiaľ do nej nezačali zaťahovať západné praktiky. Zmena osnov, učebníc, "zlahčenie" výučby rôznymi trpaslíkmi s blbými menani, kým dočitaš tie mená, už ani nevieš, aké bolo zadanie a deti sa na ich menách len rehocú...
Našťastie, väčšina učiteľov z môjho okolia sa snaží deti naučiť čo najviac rôznymi metódami aj mimo plánov, nech majú rozhľad, nech zisťujú, čo ich baví a akým smerom sa chcú poberať. Sú milí, láskaví, ale aj prísni, deti ich majú rady, jasné, sú výnimky, ale tam to vidíš, že aj prístup múdrych vševediacich rodičov je iný...
Učiteľ je ten, kto má papiere na výučbu, má prebraté dané predmety podrobne, absolvoval pedagogickú a psychologickú prípravu k výučbe detí. Ale dnešní rodičia si myslia, že majú patent na všetko aj s učňovkou či maturitou a vedia to lepšie ako učitelia.
Toto je smutné...
@anonym_545895 nechcem uraziť učiteľov, ale keď vidím čo za sprostosti a primitivizmy sa učia na pedagogickej, tak sa nečudujem, že sú tie deti čoraz sprostejšie 😃 ani štátnice nemajú, bakalárky a diplomovky úroveň projekt základnej školy. Práve pre toto učím svoje deti doma. Nepotrebujem aby moje decko bolo obmedzované integrovanými postihnutými deťmi, keď učivo vieme prebrať za 3-4 hodiny, namiesto aby v škole strávil 8 hodín a podobne. Socializáciu máme, moje deti sú viac extrovertné ako ja. Čiže chápem homeschooling, ale táto pani čo písala príspevok je jednoznačne psychopat
@anonym_6cfdef Už len taký pravopis v rodnom jazyku dá mnohým zabrať. V jedinej vete si urobila hneď niekoľko chýb.
@anonym_c59a5b Z príspevku na modrom koníku by som si naozaj nedovolila hodnotiť niekoho pravopis. Ja napríklad doučujem deti slovenský jazyk 😃 príprava na monitor. Takže si sa trošku popálila.
Tu pada jedna perla za druhou.
@anonym_545895 nechcem uraziť učiteľov, ale keď vidím čo za sprostosti a primitivizmy sa učia na pedagogickej, tak sa nečudujem, že sú tie deti čoraz sprostejšie 😃 ani štátnice nemajú, bakalárky a diplomovky úroveň projekt základnej školy. Práve pre toto učím svoje deti doma. Nepotrebujem aby moje decko bolo obmedzované integrovanými postihnutými deťmi, keď učivo vieme prebrať za 3-4 hodiny, namiesto aby v škole strávil 8 hodín a podobne. Socializáciu máme, moje deti sú viac extrovertné ako ja. Čiže chápem homeschooling, ale táto pani čo písala príspevok je jednoznačne psychopat
@anonym_6cfdef
Tá pani, ak je reálna, áno, je psychopat. A veľký. Ale myslím, že to bude vymyslená téma, lebo ak má už dieťa 7 rokov, musí byť niekde evidované, v nejakej škole, lebo už by ju riešila sociálka aj polícia.
Prosím, nehádž všetky školy a učiteľov do jedného vreca. Možno dnes to už tam nie je také, ako voľakedy... Ale vždy sa nájdu učitelia, ktorí sa deťom venujú s láskou a porozumením a štúdium nemali zadarmo, diplomovku im nevypracovala AI. Ale je to tak aj v iných profesiách, je kuchár a kuchár, je murár a murár, je lekár a lekár...
@olivierko229 Tak dufajme, ze aj neskor do prace sa im bude CHCIET😉
@anonym_e871d3 treba čítať s porozumením
Ja som velky zastanca aj Dv, dokonca aj uschoolingu, ale autorka - podla toho, co pises, tak mi blikaju vsetky kontrolky. Domace vzdelavanie NIE JE o tom, ze sa izolujes s detmi sama doma a ides sa socializovat na postu a do obchodu. Tymto im naozaj robis akurat tak medvediu sluzbu a ochudobnujes deti prave o to, co DV poskytuje najviac- a to nepreberne moznosti prostredi a ludi, ktorych to dieta za den/tyzden stretne.. Preslo mi rukami X domoskolakov, ale teda, nezazila som jedinu rodinu, ktora by deti izolovala od okoliteho sveta. Ano, 4 rocne dieta este potrebuje v prvom rade mamu a rozumiem, ak niekto neda taketo dieta do skolky, kde je s rovesnikmi a ucitelkou 8 hodin denne. To mne tiez nepride ako najlepsie riesenie pre deti. Ale izolovat sa a nikam nechodit alebo povedat, ze 7 rocne tiez potrebuje byt len s mamou, to je uz trochu na hrane. 7 rocne dieta praveze potrebuje objavovat svet a ludi v nom, nie sediet so 4 rocnym surodencom a mamou doma.. Este sa mi nikdy nestalo, ze by som niekomu neodporucila Dv, ale v tomto pripade to pisem 1x v zivote - ak chces praktizovat tu izolaciu, ktora vyplyva z tvojich prispevkov, daj dieta radsej do skoly..
@anonym_6cfdef
Tá pani, ak je reálna, áno, je psychopat. A veľký. Ale myslím, že to bude vymyslená téma, lebo ak má už dieťa 7 rokov, musí byť niekde evidované, v nejakej škole, lebo už by ju riešila sociálka aj polícia.
Prosím, nehádž všetky školy a učiteľov do jedného vreca. Možno dnes to už tam nie je také, ako voľakedy... Ale vždy sa nájdu učitelia, ktorí sa deťom venujú s láskou a porozumením a štúdium nemali zadarmo, diplomovku im nevypracovala AI. Ale je to tak aj v iných profesiách, je kuchár a kuchár, je murár a murár, je lekár a lekár...
@anonym_545895 Písala niekde vpredu, že to 7ročné dieťa zapísala do nejakej súkromnej školy v Košicicach, kde je možné chodiť aj do školy alebo aj vzdelávať doma, pri chodení do školy sa platí vyše 500€ mesačne, ja by som vyskúšala ten prvý rok aj zaplatiť a oboznámila by som sa lepšie s tou školou a dieťa nech tam chodí.
@anonym_545895 Písala niekde vpredu, že to 7ročné dieťa zapísala do nejakej súkromnej školy v Košicicach, kde je možné chodiť aj do školy alebo aj vzdelávať doma, pri chodení do školy sa platí vyše 500€ mesačne, ja by som vyskúšala ten prvý rok aj zaplatiť a oboznámila by som sa lepšie s tou školou a dieťa nech tam chodí.
@petronelag
Áno, ale či je to naozaj tak, lebo však si čítala jej odpovede... Postupne dopĺňala info, keď jej písali, že nie je ok a čo robí s deťmi... Úvodný príspevok znie trochu inak. V každom prípade celé choré toto okolo nej.
@anonym_autor ach bože, a zarábať si budú z domu tiež? Partnera nebudú potrebovať? Ani fungovať v kolektíve pracovnom? Veď ľudia fungujú v spoločenstvách vždy a všade, čím skôr to pochopíš a prispôsobíš sa a aj deti, tým lepšie pre nich.
@anonym_5373d4 ja som chodila normalne do škôlky aj školy a neznasam ludi,kolektiv,trpim v praci medzi ludmi. Milujem byt doma s mojou rodinou. Cize neviem ako mi ta socializacia pomohla. Neznasala som skolku,skolu,aj vysoku skolu.
@anonym_545895 Poznam si svoje deti , potrebuju vyhradne mna . Nedavno sme boli na jednej oslave skusili sme socializaciu v detskej zone kde mala znamej dcera oslavu - syn si zlomil po 30 minuátach na trampoline nohu a bolo po vsetkej zabave …. Vtedy som lutovala do nekonecna ze sme tam isli. Oni sa nevedia zaclenit do kolektivu, a tento styl vyucovania im bude vyhovovat vo vsetkych smeroch. Ked to bude prilis zle pojdem pracovat….Na školstvo mam svoj nazor a nie je to tu vobec v poriadku nastavene
Ja som bola take dieta, ze ked da ma niekto spytal, co mam rada ostala som cumiet, ze preco by som mala k niecomu konkretnemu inklinovat a nieco nechciet…takisto som nemala potrebu absolutne nicoho, ani inych deti, ludi, spolocnosti a take sukromie mi absolutne vyhovovalo. V skole sa dieta stane nejakou verejnou zalezitostou a tie vztahy su strasne povrchne a divoke. Nemyslim, ze v skole je pridana hodnota alebo vedenie. Malokto tam ma svedomie a nejake vysoke standarty aspon na to vzdelavanie. Kto chce nieco dokazat je zosmiesnovany. A tento stres z toho ze clovek je bezdovodne tercom absolutne nehrozi doma. Mne ked povedali toto rob tak som nemala vyhrady, proste bola som schopna vsetkeho. A decka mi pripadali jak mimoni, ze vsetko im vadi, upratovat si 3 metre stvorcove vlastnej izby bolo hrozne, 10 minut domacich uloh kazdy den scena v skole ze to nieeeeeee paneboze. Ja neviem co to je za socializacia antihodnot.

@anonym_a5193a myslim si ze “kvalita” slovenskeho skolstva vypoveda za vsetko, tiez mame homeschooling
@anonym_6cfdef No, v niektorych pripadoch je skola isto lepsia volba, ako domaca vyuka. Ak si citala tuto diskusiu a stale si myslis, ze v tomto pripade je domaca vyuka lepsia, tak potom by si mala mozno zvazit aj tu svoju.