Zlý spánok 6 mesačnej dcérky
ahojte maminy viem že na tuto temu je tu asi vela príspevkov...videla som aj ine temy su tam však stare príspevky aj niekolko rokov a ja by som potrebovala od vás,,radu alebo tip teraz lebo som na pokraji už asi zufalstva emoticon ...malička mi velmi zle spinká sme na UM,,napapa sa večer okolo 22 00 a po dvoch hodinách je stále hore,,davam aj čajík,,cez den nespí vela snažím sa ju unavit robit jej program hráme sa šantíme,,,neviem ako na to,,,uspávame ju kolísaním kedže inak nezaspí,,našla som si že by sa asi nemalo zaspávat kolísaním ale inak neviem či by zaspala inak je dost nervozna,,,rozhadzuje rukami,,,preto ju aj zviažeme niekedy do zavinovačky,,večer davam aj krupičku ale aj taks a budí,,niekedy s plačom inokedy nie,,,neviem si rady lebo je to už na ukor mojho zdravia kedže som prekonala tažku chorobu s klbami,,,a nevispatie mi chorobu len privracia,,,snažíms a byt optimistka,, emoticon len je to tažke,,,nemáte niake tipy ,,rady,,?
@poleva mala mi spi do 9 rana vzdy sem tam potiahne aj do pol 11 a ja spim s nou... cez den spi este 2 hodiny po obede ... fungujem v pohode...postielku ma prirazenu k nasej posteli je ju len prisuniem dat didku a spim dalej ked sa nakoji odgula sa sama ja ju len prikryjem... a zase malo papame sice teraz dostala peritol /ale to tiez nie je riesenie na dlhu dobu, prieci sa mi to/ cize momentalne sa jedenie zlepsilo , cize nechcem odstavit aspon to mliecko ma stale... mame podla vsetkeho intoleranciu mliecnej bielkoviny cize ine mlieko tazko dam tak som rada ze kojim... a zase neviem si predstavit ako by som toho maleho certa inac uspala... vdaka za didku a ze nam zatial funguje u nas super....
@lady511 mam vytuzene dieta po 10 rokoch, beriem to tak ze raz to prestat musi... maly sme tazke zaciatky, 3 mesiace som si tehu vylezala v nemocnici s nohami hore bez pohybu vkuse napichnuta na udrziavanie , 10 dnova zapal mocovych ciest skoncili sme v nemocnici na 12 dni a mesacna mi prestala dychat a vdaka bohu ze prestala lebo jej zistili nasledne v nemocnici tazku anemiu a dostala transfuziu a od toho dna kedy prestala dychat a to rozdychavanie sposobilo to ze mala mi prerevala cely vecer vkuse aj 6 hodin a trvalo to asi 4 mesiace , vtedy nejedla ,nedala sa uspat, dokrmovali sme sondou cez prst atd.... to ze stava tolko ktrat v noci je oproti tomu slaby odvar a som velmi vdacna ze je tu a zdrava, cize to vstavanie v noci neriesim.... rano si len vzdychnem po zlej noci ze TO BOLA ALE NOC a idem dalej.... ten jej usmev rano stoji zato 😀 😀 😀
@jurkovamiluska cez den mliečko,čajík,,,,presnidávočky,,skušame zeleninku,,,
Ako uz pisali ostatne, skus upravit jedlo pred spanim, teplotu, cas atd. Nemen hojdanie, ak to potrebuje.
ALE:
Je mozne, ze je jednoducho taka, ze zle spi. Mojmu synovi sa tiez v 6 mesiacoch zhorsilo spanie. Spaval aj 6-7 hodin v kuse, vacsinou 4, a potom nastal zlom a hotovo. Bol hore kazdu hodinu... Pomaly sa to zlepsilo. Uz sme na 1 budeni v noci. Teraz je to zase trochu horsie, lebo sme boli vsetci chori. Ale uz sa to zase lepsi.
Na mojho tiez nema nic vplyv: vela jedla, malo jedla, zelenina, kasa, chlieb, vsetko jedno. Jedno, ci bol den akcny alebo doma kludny. Ci doma, v hoteli, vo svojej posteli, pri mne. Loteria. On je od narodenia zvedavy a nespavy. Ale to je v rodine, svokrovci maju problemy so spanim, tak si nerobim iluzie, ze mi zacne spat ako drevo 12 hodin v noci bez pipnutia. Aj ja sa v noci budim a budila som sa aj pred tehu.
Aj ked je to narocne, skus na to nemysliet cely den a celu noc. Odkedy som prestala pocitat, ako casto ma zobudil a pozerat na hodiny, odvtedy som sa citila lepsie. Proste rano potrebujem kavu, kym sa nastartujem.
Skus, ci pomoze, ked bude spat pri tebe - nebudes musiet vstavat, pritiahnes si ju k sebe, pritulis. Mozno ta potrebuje citit a aj preto sa budi. Zubky su pravdepodobne. Ak sa v noci budi s placom, neda sa utisit a ma opuchnute dasna, mozes jej dat Nureflex alebo iny sirup proti bolesti. Jasne, ze nie kazdu noc, ale ked nic ine nepomaha, daj. Nestoji to za to, aby ste sa vsetci trapili.
Inak, 50% babatiek/deti vie prespat celu noc, druhych 50% nevie. Takze je vsetko normalne, aj jedno aj druhe.
Vsetko dobre a pevne nervy!
Suhlasim s anjelicek 26, ziadna kasa, ani dospelym by sa namala davat a nie to detom :( je to lepidlo na creva :( brusko ju moze boliet. Ale aj spankovy rezim moze mat naruseny, moze citit nepokoj z tvojej strany...moja zle spavala do cca 31 mesiacov. Teraz ma 5,5 roka a konecne prespi celu noc, ale ani to nie vzdy. Cize...vydrzat, skusat kolisat, telesny kontakt je najlepsi liek na svete pre male deticky. Ja to vidim na tej mojej, jednoducho ma potrebuje /a ja nu/ 🙂
Hovorit inak o nejakom normalnom spani u takych malych deti...nepoznam v mojom okoli dieta, ktore by bolo so spanim ok 🙂 cest vynimkam
@poleva len nejaky faktor jej vysiel hranicny a nesmie mat smotanu sladku ani slahackovu vo vareni..mlieko mozem davat pri vareni...
@michaela80 veľmi pekný príspevok. Niečo podobné zažívame aj my s našim Filipkom. Od narodenia je to živé bábatko a vyžaduje si stále veľkú pozornosť. Tiež som už asi mesiac chorá a mám problémy s krížami,ale dočasne som tiež seba neriešila. V prvom rade bol on pre mňa dôležitý. Je však veľmi senzitívny. Blíži sa spln a to s určitosťou viem,že sa v noci bude budiť aj každú polhodinku. Vstanem,dám mu cumlík a ľahnem. O polhodinku znovu. Sú noci,kedy sa zobudí iba dvakrát. Tiež sa nám to strieda. Už som si od kdekoho vypočula kadečo. neriešim to. Ak je zdravý,nehľadám žiadne vedľajšie príčiny. Skrátka aj my dospelí mávame dobré a zlé dni a dni kedy jeme viac a kedy menej. Trošku sa riadim fázami mesiaca a musím povedať,že na neho to platí tak ako aj na mňa. A čo sa týka nedostatku spánku,zvykla som si asi 🙂
@lady511 mne už aj svokra radila, aby som dala krupicu a zlatý klas,ale v prvom rade mám doktorku na to,aby mi poradila,čo je správne. Nedám dieťatku krupicu len preto, aby som mala pokoj pol noci. Viem ťa však pochopiť. Aj ja mám problémy s kĺbami a celé dni som s malý sama. Nosím ho na rukách niekedy aj celé dni a v noci sa budeí už asi mesia aj 10-12x. Stále však počkám na to,kým bude na krupicu vvhodný čas. Aj keď mi to odporučili všetky tetky a babky 😀 ja malému dávam UM do vločového vývaru. je to také hustejšie a zasýti ho to viac. Ale krupicu určite nedám. Až keď bude vhodný čas. Skús ten vločkový vývar,dobre z neho aj kakal 🙂 NA 1L vody dám variť 3 plné PL vločiek. najprv dobre vymyjem a potom varím asi 10 minút. Scedím a do toho vývaru potom dávam nutrilon. malému to chutí.
@lady511 moja mala je tiez nespavec... presli sme si uz vselijakymi fazami nespania 🙂
jedna vec ma napadla, ci nie je tvoja dcerka prestimulovana... moja bola tiez v tom veku velmi aktivna, zacala sa viac pohybovat a to malo vplyv aj na to spanie. ako keby sa nevedela vypnut... ani cez den, ani vecer a v noci tiez, ako keby sa stale hybala a metala...
skus ju trosku ukludnovat aj pocas dna, pred spanim uz len kludny rezim, nech sa pomalicky pripravi na spanok... velmi pomaha zavedenie ritualov, musia sa opakovat kazdy den v rovnakom poradi a case (priblizne), aby to dieta pochopilo.
dalsia vec... kedy chodi vecer spavat? neviem, ci som spravne pochopila, ze o 22.00 jej davas veceru. to je VELMI neskoro! a este k tomu tazka vecera... uuuufff!
nam pomohlo:
- viac kludnych aktivit cez den (vela podnetov posobi opacne! dieta nevie 'vypnut') a hlavne vecer
- zaviest plus minus rezim dna a zaspavanie v tom istom case
- spat by som ju davala okolo 19.00 (precitaj si napr. nieco o rezimoch pre deti - http://www.koliska.sk/Spanok_Gina/rezim.htm ), docitas sa aj o potrebe spanku cez den
- lahku veceru, zvazit to podavanie kase ryzovej prip. ovsennej (urcite nie krupicu!) a hlavne kasu podavat minimalne 1-2 hodiny pred spanim!
- kludne ju uspavaj hojdanim, ak vam to vyhovuje obom - hlavne, ze to funguje 🙂
- samozrejme zubky mozu byt problem, ale nemusia, to zistis, ked vylucis ine veci, prip. skus nejaky gel na zubky
- mala moze mat v tomto obdobi viac potrebu mat ta blizko pri sebe... skusala si dat ju k sebe do postielky?
skusaj, skusaj.... u nas to bola (a je) praca pre detektiva 😀
-
tak maminky,,,,,už mám recept ako na to aby mi mala prespala ceku noc,,,len to by sme museli byt asi milionári,,,xixirada codí po navštevach,,,celí den by sa podávala z ruk do ruk boli sme pri rodine v topolčanoch 😉 ..samozrejme cesta tam hodinu a pol aj spet hodinu a pol prišli sme okolo 22 00 a spí ako anielki ani razb sa nezobudilaaž o 7....stáel len na výlety autom,, 😀 😀
@paris3 ahoj,,ano spávat ju davam okolo pol desiatej desiatej ale vtedy len mliečko,,,keby som ju dala skor zase by bola častokrát hore,,krupicu neprestanem davat lebo nam to odporučil aj lekár,,je v nej vaic mlieka ako krupice a taktiež aj moja mamina mi davala,,takže určite jej ju budem davat,,, 😉 ale dakujem ta tipy
Maminky ja momentálne tiež začínam byť riaaadne vyčerpaná. Môj malý mi spinkával krásne už od príchodu z pôrodnice. Najskôr sa budil 2 krát na papanie od 2 mesiacov len raz okolo štvrtej. Ale posledných niekoľko nocí vstáva každú hodinu a pol až dve. Päťkrát si potiahne vodičky a spí ďalej. Doteraz mu teplo nevadilo, spával aj tak pekne. Zúbky by to tiež nemali byť večer som skúšala natierať ďasienka. Bez úspechu. Keby bol hladný vypije viac vody. Už fakt neviem čo s ním. Spať chodí okolo ôsmej. Po kupšaní, krémovaní,papaní...A už o desiatej je hore... Skúste poradiť ☹
@lady511 Ahoj mam pre teba riesenie, sama som ho vyskusala a funguje.
Tiez mam 6 mesacnu dcerku a ta nevedela sama zaspat. Cez den som ju musela hrkat v kociku a v noci zaspala iba na prse a casto sa budila.
Jedinym riesenim bolo naucit ju samostatne zaspavat. A to som urobila podla knihy "Kazde dieta sa vie naucit samo spat"
Robi sa to metódou kontrolovaneho placu a funguje to. Po 2 dnoch mi dcerka krasne sama zaspala cez den do 5 minut a v noci tiez.
Ak chces o tom vediet viac daj mi vediet, knihu mam v el. podobe mozem ti ju poslat alebo sa da stiahnut aj na nete.
@lady511 ahoj viem ze toto je uz sto rocna tema ale chcela by som vediet ako ste nakoniec dopadli a hlavne ma zaujima to zavinovanie...moja ma 6mes a stale spi v ulitke, cim je unavenejsia tym viac kope a rozhadzuje ruky a reve...ked ju zabalim zaspi rychlo....no v noci zacla otrasne spavat,stale sa len mrvi a snazi sa z toho akoby vymanit no ked sa jej to podari tak spi este horsie lebo si vybera dudel alebo furt nieco a mrnci,poviem ti uz MAM DOST!

@lady511 Ahoj, krupica môže - nemusí byť problém - ja mám doma hladošku a na večeru máva pravidelne kašu - a nič jej nie je, krásne spí celú noc.. ak sa budí s kašou, či bez - problém bude inde...a vlastne problém ani byť nemusí..
Môžu to byť zuby, môže jej byť príliš teplo (deti nemajú vyvinutú termoreguláciu - to však neznamená ich babušiť..).., môže to byť priveľa podnetov z dňa,alebo príliš málo, možno by stačilo malé svetielko..
A možno to nie je nič, možno máš bábätko, ktoré spí nepokojnejšie, alebo prechádza takou etapou...možno to je preň prirodzené 🙂
Skús pred spaním poriadne vyvetrať, robiť nejaké pravidlené rituály...stíšiť hudbu, svetlo, telku, cca 1,5 hoďky pred spaním, zaviesť napr. pravidelné kupkanie, krémikovanie s masážou...stlmiť svetlo..napapkať..dať spinkať..
Alebo skús cez deň viac byť vonku, skús odsledovať , kedy už prejavuje známky únavy...atď..skús na večer mlieko, hustejšiu krupičku, redšiu krupičku, či kašu...
Aaaaaaa..keď nič nepomôže, ostane sa už len zmieriť, že máš náročnejšie bábo 🙂