Zväzovali ste deťom nožičky naširoko?
Ahojte žienky, chcela by som sa spýtať, či ste svojim deťom viazali nôžky naširoko alebo nie, či sa to vlastne dnes ešte robí. Lebo niekto tv do áno a niekto nie. Ďakujem za odpovede.
@mendynka neviem, co je aktualne v mode, ale ked boli moje deti male, tak kazde jedno si tie dva mesiace odkrutilo (alebo to bol jeden? Uz neviem.). Ked potom na kontrole povedali, ze je vsetko ok, tak uz boli bez balenia na siroko. Nemyslim, ze im to uskodilo a ako novorodencom im to bolo jedno.
@mendynka ak ma dieta v poriadku bedrove klby, co sa teraz zistuje na navstevach detskeho ortopeda tusim 2x do prveho roka, tak nie je absolutne nutne siroke balenie.
Ja som nebalila nakolko som si nastudovala par vyskumov, kde je dokazane ze ani 5% deti nema problem s klbmi...napr. v zahranici to ani nepoznaju ....bolo mi aj luto, asi to nieje prijemne mat nohy tak nasiroko, akoby to malo byt ... Absolbovali sme 2x ortopediu kontrolne a vsetko okey, pride mi to skor prezitok 20 rokov so zadu, ked nas vsetkych balili na siroko automaticky 🤷 doba sa posunula, medicina tiez aj samotne vysetrenie sa vykonava inak ako niekedy, ak povie ortoped na sone, ze netreba tak naco dieta trapit ....
Ani jedneho syna som nebalila na siroko.
Viem, že sa to kedysi robievalo. Ale teraz už nie. Sestra má niekoľko detí a ani pri jednom to nerobila, doktorka nekázala. Chodieva sa na sono nožičiek na kontrolu (neviem koľkokrát) a všetko v poriadku.
V zahranici to nepoznaju preto ze Slovania maju k tomu predispoziciu a stale sa to u nas vyskytuje. Ja som balila na siroko starsich synov, pri dcerke mi uz v porodnici povedal ortoped ze netreba. A kontroly boli ok. Urcite to ma opodstatnenie. Detsky ortoped mi potvrdil ze ma stale rovnako vela deti ktore s tym maju problemy. Radsej toto ako potom remene a pod.
Ja som nebalila. V 6 týždňoch a 4 mesiacoch sú predsa kontroly u ortopeda a ak ten povie že netreba, tak načo si komplikovať život
@mendynka Dceru som nebalila - bola v potiadku na kontrole. Syna som nebalila - 1. kontrola zle, ze mam balit, nadalej som to ale flakala, zase zle na kontrole, tak som potom balila dalsie 2 mesiace poctivo a uz dobre.
balila som,presne pre tú slovanskú predispozíciu,neodpustila by som si problém len preto,že sa mi naširoko baliť nechcelo,brat ortopéd odporúčal,takže nebolo o čom uvažovať
Jasne,obe deti az do prveho sona klbikov kym povedali ze je vaetko ok a uz nemusime.Mne to nestalo za to ze by som to nerobila a ak by bol problem potom si spatne vycitala ze som ich mohla balit nasiroko a nemali by problem.
Ja som balila a balila by som aj druhé. Do prvej kontroly (asi 6t) určite 👍🏻
Áno balila do prvej kontroly. Aj v pôrodnici kázali. To že je to prežitok si myslela aj jedna známa kým na kontrole nezistili že je to zle, potom furt flákala a uvedomila sa až keď bolo neskoro. Babo zasadrovane, vyvesené + pavlove remence.
Mne v pôrodnici povedal ortoped, že nemusím baliť, že je maly ok a na kontrole po 6 týždni mi povedala ortopedicka že mám baliť. Na ďalšej návšteve o 2 mesiace mi povedala, že to má super, že už netreba baliť. Zase mojej spolubývajúcej v pôrodnici kázali baliť od narodenia a po 6. týždni jej povedali že už netreba, že to má ok. Riadila by som sa pokynmi ortopeda.
@mendynka ja nie. Ortopéd nam povedal, ze syn to ma v poriadku ale pre istotu mam viazať. Akurát začínalo leto, teplo bolo aj bez plienky a zdalo sa mi robiť to ,,pre istotu,, zbytočné. Tiež si nedám ATB pre istotu aj ked nemam žiadne príznaky lebo sak nech nedostanem chrípku ... Syn je v pohode, ma 2,5 roka a na kontrole nas dr pochválil ako pekne viažeme 🤦😀
Dcera som ani raz nebalila a vsetko ok
Ďakujem vám. ☺️
Aj ja som balila dcerku na siroko, tiez si si povedala ze radsej budem ako potom nedaj boze behat po doktoroch, ze je nieco zle.
Balila som prvé dva týždne, potom sme šli k ortopédovi na kontrolu, všetko bolo ok a povedal, že baliť netreba.
A ináč, zavinovanim bábätka (na pevno do perinku) dobrovoľne a vedome sa vykĺbujú bábätku klbiky, hlavne v bedrách lebo nie sú v ergonomickej polohe. Takže keď používaš zavinovačku na pevno alebo klasickú starú perinku, tak naširoko rozhodne malého baľ.
Balila som do kontrolneho sona, ked dr. povedal, ze jadierka su ok, prestala som. To, ze sa to v zahranici nerobi, neznamena, ze to nie je treba. V zahranici mi mesiac neter liecili na zapal priedusiek paracetamolom. Atb dostala az na SK. Tot vsjo k zahraniciu. BTW dr. Poštolka vedel preco vymyslel balenie nasiroko a poštolkove nohavičky.
Moja dcerka bola balena do 2 mesiacov, cize hned po prvej kontrole isli ortopedicke nohavicky dolu.
Syncek nosil so 9.mesiaca. Bolo to tazke, ale uz ma lavy klbik v poriadku. Doktorku mame vybornu s dobrymi ohlasmi takze doverujem jej.
Ortoped pocie kedy treba dat dolu.
My nasiroko nebalime, prve sono bolo uplne ok a nikto to neodporucal. Uvidime druhe sono, opytam sa ortopeda. Perinku pouzivame malo, nohy mu davam do polohy nasiroko ked lezi. Hoci on si to meni
@mendynka ahoj my sme išli na nožičky keď mala dcéra 5alebo 6 týždňov a museli sme viazať na široko a potom sme išli v 3mesiacoch a už dobre ale že ešte v 5mesiaci ncontrolu no akosi sa tam nemôžem dovolať 🤷...
Nebalila som ani jedno, obe deti som nosila v satke a uplne to postacovalo

@mendynka ahoj ja som balila obidve deti a mam v plane aj teraz tretie určite... Lepšie sa aj potom malé drzi v rukách... A radšej baliť ako by mal byť potom problém