icon

Ako vnímajú 13. dôchodky vaši rodičia a prarodičia?

5. dec 2025
anonym_6493f4
5. dec 2025

Moji starý rodičia sa veľmi potešili. Dôchodky majú dobré, celý život robili, dedko mal dokonca 2 roboty. Ja im to prajem veď si naňho zarobili počas života. Skôr ma vytáča že nárok majú aj taký ktorý celý život sedeli na zadku.

jana_eyre_2
5. dec 2025

vlastne vôbec neviem, nikdy som sa so svokrou o Tom nebavila... asi ani nechcem vlastne, pretože niekedy mi rada preposiela správy od kamarátok, ktoré má vytacaju.. a ja na hádky či vysvetľovanie nemám energiu..

oli18
5. dec 2025

Ja na tie peniaze odkazana som. Cim dalej, tym viac tahame z uspor aj na bezny zivot. Za tejto vlady nam uz druhy rok zvysuju dochodok o mizernu sumu. V tomto roku sme mali zvyseny dochodok dokopy s mm o 20,60 €.
Za 12 rokov, co som v dochodku, ziadna vlada ani raz nezvysila dochodky solidarne, vzdy len podla zasluh. Preto je tak vela dochodcov, ktori ziju v chudobe. To vsak neznamena, ze nepracovali. Pisem o tych, ktori pracovali a zarabali v troch roznych menach. U tych su dochodky najnizsie, lebo ani sama SP nevedela, ako z toho dochodky vypocitat. Mne (a mojim rovesnikom) nebrali do uvahy prijmy od kedy som zacala pracovat, teda od r.1973 do 1984, lebo za tie roky nebolo mozne urcit osobny mzdovy bod. A mna to ma preco zaujimat? Mali nam dochodok vypocitat inym, specifickym sposobom. Preto by som bola rada, aby ste sa nevyjadrovali, ze kazdy ma taky dochodok, ake odvody odvadzal. O generacii, ktora pracovala v ČSSR, ČSFR a SR, plat mala v Kčs, Sk a € to urcite neplati. Platit to bude o vas, ktori zarabate v SR v €.

anonym_c8f7f3
5. dec 2025

Je to pôžička na vianočné darčeky ktorú budú splácať ich deti a vnúčatá. Štát si na tie dôchodky požičiava, lebo peniaze nato nemá. Preto ich radšej rozdelia deťom a vnúčatám. Majú väčší dôchodok ako ich zarábajúce deti.

tykat
5. dec 2025

Ked daju ludom 13.dochodky tak to aspon nerozkradnu, ci ich za to budu dochodcovia volit je otazne. Asi skor ano lebo im dali hotove peniaze, to na niektorych volicov zabera.

oli18
5. dec 2025
@tykat

Ked daju ludom 13.dochodky tak to aspon nerozkradnu, ci ich za to budu dochodcovia volit je otazne. Asi skor ano lebo im dali hotove peniaze, to na niektorych volicov zabera.

@tykat na tych primitivnych

angela85
5. dec 2025
@abbey1

@anonym_701453 Koľko ľudí s príjmom 600-700 eur poznáš? Ak sú zdraví, pracujúci na plný úväzok.

@abbey1 čistá mzda z minimálny je cca 650-700 a skús si pozrieť profesiu že koľkym ľuďom tu minimálnu ponúkajú. A nie vždy a všetci majú na výber. Nie všetci majú vedomosti či prostriedky aby študovali,bývali vo veľkých mestách,či robili na smeny

angela85
5. dec 2025

Ja si myslím,že mnohi ľudia majú nespravodlivo nízke dôchodky,ľudia,čo robili celý život, a ani nie za úplne minimálnu, a robili aj v štátnych podnikoch,ale išli do dôchodku už skôr a majú bežné dôchodky okolo päťsto euro a to je málo... Skôr si myslím,že keby sa im radšej dôchodky zvyšovali o normálnu sumu by boli vzácnejší.

roja01
5. dec 2025

Zalezi aj na tom, ako dlho je clovek na dochodku. Vcera som sa rozpravala s priatelmi, ktori su na dochodku uz 20r (80 a 82rocni). Vsetky uspory uz vycerpali a dochodok je len na skromne zivobytie. Nemaju na kupu novej pracky, ani na zubne korunky, ani na opravu strechy. Maju 3izbovy domcek. Cakaju na 13.dochodok, aby mohli aspon tu pracku kupit.

anonym_575bcb
5. dec 2025

@anonym_autor mám ID 270eur,a nie,nesedela som celý život na riti.Dostala som 303 eur.

beataxxx
5. dec 2025

Keby tato vlada nekradla v kazdom rezorte, trinaste dochodky, nemocnice,dialnice by neboli ziaden problem.mozeme byt radi, ze ich nevyplacaju cez spriatelene firmy🙂🙂:, to by ludia dostali polovicu…….
Mimochodom v peniazoch sa netopime, ale minuly rok sme nase 13 dochodky poslali na fond pre Curilovcov a tento rok dame tiez na nieco protificovske🙂🙂🙂

anonym_a5d5c8
5. dec 2025

Väčšina dôchodcov povie že im veľa netreba a majú radšej zvýšiť platy deťom a 13te dôchodky čo dostanú rozdajú deťom a vnúčatám. Ale majú pravdu lebo dôchodci už majú splatenu hypotéku, platia len za energie, nemajú malé deti neplatia škôlku školu krúžky, neplatia benzín na dochádzanie do práce. A veľa ďalších vecí. To že každý nechá stovky eur v lekárni není pravda, áno sú aj taký dôchodci no máloktorý.

anonym_d193e9
5. dec 2025
@anonym_a5d5c8

Väčšina dôchodcov povie že im veľa netreba a majú radšej zvýšiť platy deťom a 13te dôchodky čo dostanú rozdajú deťom a vnúčatám. Ale majú pravdu lebo dôchodci už majú splatenu hypotéku, platia len za energie, nemajú malé deti neplatia škôlku školu krúžky, neplatia benzín na dochádzanie do práce. A veľa ďalších vecí. To že každý nechá stovky eur v lekárni není pravda, áno sú aj taký dôchodci no máloktorý.

@anonym_a5d5c8
Ale daju stovky na lieky, chodim pre mamu brat lieky vidim co robia, vsetky lieky maju zadarmo a potom nakupia za 20 -30 euro predrazene vitaminove kraviny a co su im nanic.

anonym_a5d5c8
5. dec 2025
@anonym_d193e9

@anonym_a5d5c8
Ale daju stovky na lieky, chodim pre mamu brat lieky vidim co robia, vsetky lieky maju zadarmo a potom nakupia za 20 -30 euro predrazene vitaminove kraviny a co su im nanic.

@anonym_d193e9 No vidíš sama píšeš že lieky majú zadarmo.

oli18
5. dec 2025
@anonym_a5d5c8

@anonym_a5d5c8 vies kolko stoja multifokalne okuliare? Mna t.r. po 6tich rokoch stali skoro 500. Dochodok 500 nemam. Takze z uspor. Pred koronou mi zvysovala dr dioptrie kazde 2-3 roky, tiez ma stali cca 350€. Si vsimni starych ludi v potravinach, alebo v lekarni, ako vysypu mince do dlane a daju pokladnicke pod nos. To preto, ze nemaju na kupu okuliarov a na mince nevidia. Na oci mi x krat dr doporucila vitaminy. Nekupila som si ani raz. Kvoli cene. Ine platene veci v lekarni si vyberam len a len podla ceny. Sono prsnikov teraz na preventive som platila, poistovne uz neuhradzaju. Kolono a gastro vysoke doplatky beru uz vsetci, doteraz sa platilo len za anestezu. Moja ZP mi nikdy za lieky ziadne € nevratila. Nas znamy dobre nevidi, nepocuje a nema ani okuliare, ani nacuvaci sparat. Vela eur ho stala liecba rakoviny, je rad, ze sa vyliecil.. Mohla by som pisat. Ano, stari nemaju vydavky, ako mladi. Ale ani mladi, ako stari. Preto nechapeme jedni druhych.

anonym_a5d5c8
5. dec 2025
@oli18

@anonym_a5d5c8 vies kolko stoja multifokalne okuliare? Mna t.r. po 6tich rokoch stali skoro 500. Dochodok 500 nemam. Takze z uspor. Pred koronou mi zvysovala dr dioptrie kazde 2-3 roky, tiez ma stali cca 350€. Si vsimni starych ludi v potravinach, alebo v lekarni, ako vysypu mince do dlane a daju pokladnicke pod nos. To preto, ze nemaju na kupu okuliarov a na mince nevidia. Na oci mi x krat dr doporucila vitaminy. Nekupila som si ani raz. Kvoli cene. Ine platene veci v lekarni si vyberam len a len podla ceny. Sono prsnikov teraz na preventive som platila, poistovne uz neuhradzaju. Kolono a gastro vysoke doplatky beru uz vsetci, doteraz sa platilo len za anestezu. Moja ZP mi nikdy za lieky ziadne € nevratila. Nas znamy dobre nevidi, nepocuje a nema ani okuliare, ani nacuvaci sparat. Vela eur ho stala liecba rakoviny, je rad, ze sa vyliecil.. Mohla by som pisat. Ano, stari nemaju vydavky, ako mladi. Ale ani mladi, ako stari. Preto nechapeme jedni druhych.

@oli18 Ja som teraz kúpila dcére okuliare za 550 eur lebo stále sa jej zhoršuje zrak. A to už polka výplaty preč. To čo píšeš ty niektorý dôchodci platia veľa u lekárov alebo za lieky no neni to pravidlo. Väčšina má lieky zadarmo ako aj písala jedna diskutujúca hore vyššie. Mimochodom niektory majú väčší dôchodok než ľudia plat. Keď sa pozrieš minimálna mzda je koľko okolo 650 eur a dôchodky majú niektorý až 950 eur, väčšina okolo 600-800 eur. Už máloktorý dôchodca má 400-500 to len tí čo išli vo veku 55 rokov do dôchodku.

jana_eyre_2
5. dec 2025
@oli18

@oli18 ja napríklad starých ľudí celkom chapema vôbec si nemyslím že to majú jednoduché čo sa týka financii.. ale aby oni nechápali mladých, niečo čo už v minulosti zažili, že výdavky ohľadom deti, bývania a starostlivosti o rodinu nie je jednoduché, toboz nie v podobných časoch ako teraz - tak to nechápem..

abbey1
5. dec 2025
@anonym_d193e9

@anonym_a5d5c8

@anonym_d193e9 Koľko percent liekov majú zadarmo? Ty si farmaceut?

abbey1
5. dec 2025
@angela85

@abbey1 čistá mzda z minimálny je cca 650-700 a skús si pozrieť profesiu že koľkym ľuďom tu minimálnu ponúkajú. A nie vždy a všetci majú na výber. Nie všetci majú vedomosti či prostriedky aby študovali,bývali vo veľkých mestách,či robili na smeny

@angela85 Ale prosím ťa. Nie, nemusia byť všetci študovaní, ale v dnešnej dobe má minimálnu mzdu minimum normálnych ľudí. Ani len v tých potravinách a fabrikách nemajú minimálnu mzdu. Áno, niektoré profesie začínajú na minimálne. Ale len začínajú! A keď sa niekto nevie pohnúť v živote, je to dôvod závidieť tú almužnú bežným dôchodcom?

tetapetra
5. dec 2025

V prvom rade treba pochopiť,že my na to nemáme. Nemáme na 13. Dôchodky a ani na preplácanie energií 🤦🏻‍♀️. Presne viem ako to bude o 2roky, kebyže Fico nevyhrá voľby. Všetko pôjde tak hore,že len vtedy sa zblaznime. Jednoducho tento stav nie je udržateľný.

terry658
5. dec 2025

@anonym_autor mojej babke musia doplácať deti mesačne cez 300 eur na domov, takže 13.dochodok sa hodí.

drahomirrra
5. dec 2025
@abbey1

@anonym_d193e9 Koľko percent liekov majú zadarmo? Ty si farmaceut?

@abbey1 Maju nulovu spoluucast, v pripade ak nepresiahne dochodok 860€. Lenze odmietaju generika, tak nech platia.

anonym_acf8d0
5. dec 2025
@terry658

@anonym_autor mojej babke musia doplácať deti mesačne cez 300 eur na domov, takže 13.dochodok sa hodí.

@terry658 po tej babke budú určite aj dediť, tak nech pekne platia.

marsmykkok
5. dec 2025
@tetapetra

V prvom rade treba pochopiť,že my na to nemáme. Nemáme na 13. Dôchodky a ani na preplácanie energií 🤦🏻‍♀️. Presne viem ako to bude o 2roky, kebyže Fico nevyhrá voľby. Všetko pôjde tak hore,že len vtedy sa zblaznime. Jednoducho tento stav nie je udržateľný.

@tetapetra energopomoc momentálne nechápem ani ja, lebo ceny energií išli dole a napríklad teda ak niekto platí 100 eur a elektrina reálne bude drahšia o 20 percent tých 20 eur mesačne nikoho nezabije. Iné to bolo keď ceny na začiatku vojny vystrelili o 100 percent a viac, teda platiť namiesto 100 eur 200 eur mesačne by bolo veľa, ale teraz bol ten čas práve prestať pomáhať a vrátiť sa do reality.

terry658
5. dec 2025
@anonym_acf8d0

@terry658 po tej babke budú určite aj dediť, tak nech pekne platia.

@anonym_acf8d0 🤣🤣🤣🤣🤣 to vy máte aký prehľad o majerkových pomeroch v našej rodine.

abbey1
5. dec 2025
@drahomirrra

@abbey1 Maju nulovu spoluucast, v pripade ak nepresiahne dochodok 860€. Lenze odmietaju generika, tak nech platia.

@drahomirrra Nie každé genetiku je vhodné pre každého pacienta a v kombinácii s jeho liekmi

drahomirrra
5. dec 2025
@abbey1

@drahomirrra Nie každé genetiku je vhodné pre každého pacienta a v kombinácii s jeho liekmi

@abbey1 Generikum je kompletna kopia originalu, ta ista ucinna latka. Toto nie je argument, proste lekar im predpise original a za ten svet im farmaceuti nevedia v lekarni vysvetlit, ze maju moznost inentickeho generika bez doplatku. Nieee, oni chcu presne tento, lebo pan doktor povedali.
Tak platte kamarati, co vam na to povedat. A kolko penazi trepu vom oknom za Kamziky a kolageny, to je vec druha.

maja249
6. dec 2025

@anonym_autor neviem, nepýtala som sa, nezávidím. Sú to ich peniaze, mňa do toho nič, na čo ich použijú. A ruku na srdce, dámy, vy by ste odmietli 13., 14. plat kvôli tomu, že v iných firmách ich nemajú?

tetapetra
6. dec 2025
@maja249

@anonym_autor neviem, nepýtala som sa, nezávidím. Sú to ich peniaze, mňa do toho nič, na čo ich použijú. A ruku na srdce, dámy, vy by ste odmietli 13., 14. plat kvôli tomu, že v iných firmách ich nemajú?

@maja249 za 13-14 platmi je politika firmy a jej dobre hospodárenie. A aj to je väčšinou nejako "ošetrené", samozrejme v prospech firmy. ak by som šla na PN na viac ako 10dni,tak dostanem 0,00. My dokonca máme klauzulu,ak firma nebude mať dobré výsledky,dostanem znova 0,00. Máš pocit,že tento štát má na to? Nie, nemá

maja249
6. dec 2025
@tetapetra

@maja249 za 13-14 platmi je politika firmy a jej dobre hospodárenie. A aj to je väčšinou nejako "ošetrené", samozrejme v prospech firmy. ak by som šla na PN na viac ako 10dni,tak dostanem 0,00. My dokonca máme klauzulu,ak firma nebude mať dobré výsledky,dostanem znova 0,00. Máš pocit,že tento štát má na to? Nie, nemá

@tetapetra keď vidím, na čo všetko si dovolí štát míňať, tak áno, mám ten pocit.