icon

Ako vnímajú 13. dôchodky vaši rodičia a prarodičia?

5. dec 2025
anonym_701453
5. dec 2025
@anonym_2e935d

@anonym_701453 sme v EŮ, kľudne môžeš odísť niekde kde vládnu slušnoľudia

@marsmykkok ja co poznam dochodcov do 80r, tak maju 600-700e. Tolko zarabaju pracujuci ludia, co musia chodit denne do prace busom, musia sa obliekat, musia zivit deti, tabory, kruzky, dovolenky, obliekat deti, musia sa v praci prestravovat... Takze to su normalne dochodky z ktorych sa da normalne zit. Mnohi ludia si mylia dochodky s platom. Ale dochodok nema nahradit plat. Je to socialna davka, ktora ma nahradit prijem. A nezabudat, ze dochodci sa cely zivot pripravovali na dochodok. To je skupina, ktora sa chvali, ze za sociku bolo vsetko zadarmo-o to lahsie sa im sporilo na stare kolena a do buducnosti.

chrobak7
5. dec 2025

@anonym_autor Mama už plánuje, komu všetkému to rozdelí,

elizabet173
5. dec 2025
@anonym_2e935d

Joj to sa tu budu Šimečky preháňať koho rodičia 13. dôchodok nechcú 😂

@anonym_2e935d myslím, že každý normálny človek sa s peňazí navyše poteší, tak prečo by dôchodcovia mali byť výnimkou. Na druhej strane ich vyplieskajú sa podstatne drahšie potraviny a vlastne všetko, takže akoby nedostali nič. Podotýkam, že nie som dôchodca a rodičia mi už nežijú

anonym_0833c5
5. dec 2025
@anonym_701453

@marsmykkok ja co poznam dochodcov do 80r, tak maju 600-700e. Tolko zarabaju pracujuci ludia, co musia chodit denne do prace busom, musia sa obliekat, musia zivit deti, tabory, kruzky, dovolenky, obliekat deti, musia sa v praci prestravovat... Takze to su normalne dochodky z ktorych sa da normalne zit. Mnohi ludia si mylia dochodky s platom. Ale dochodok nema nahradit plat. Je to socialna davka, ktora ma nahradit prijem. A nezabudat, ze dochodci sa cely zivot pripravovali na dochodok. To je skupina, ktora sa chvali, ze za sociku bolo vsetko zadarmo-o to lahsie sa im sporilo na stare kolena a do buducnosti.

@anonym_701453 ak 600-700 eur zarába dospelý človek, tak je niekde chyba, drvivá väčšian dospelých ľudí zarába viac. Zabudla si na dve dosť podstatné veci, väčšina dôchodcov má zdravotné problémy, takže dosť podstatná časť príjmu ide na lekárov a lieky a iba časť z nich si môže ešte aj k dôchodku privyrábať. Mladý človek môže mať okrem práce brigádu, alebo ďalšiu prácu na kratší úväzok, má možnosť sa vzdelávať, zvýšiť si kvalifikáciu, tým aj plat.

natalka13
5. dec 2025
@anonym_701453

@anonym_701453 a ako sa pripravovali cely zivot na dochodok?
Investovali do fondov ktore neexistovali? Alebo do matraca ceskoslovenske koruny?
Kto zaraba 600e nech ide robit inu pracu.

elizabet173
5. dec 2025
@anonym_2e935d

@anonym_701453 ano, ty budeš jedna z tých čo si mysli ako príde Miško aj s jeho partičkou do vlády a budeme druhé Švajčiarsko 😂😂

@anonym_2e935d prestaň tu prezentovať názory na úrovni družiny

anonym_701453
5. dec 2025
@anonym_0833c5

@anonym_701453 ak 600-700 eur zarába dospelý človek, tak je niekde chyba, drvivá väčšian dospelých ľudí zarába viac. Zabudla si na dve dosť podstatné veci, väčšina dôchodcov má zdravotné problémy, takže dosť podstatná časť príjmu ide na lekárov a lieky a iba časť z nich si môže ešte aj k dôchodku privyrábať. Mladý človek môže mať okrem práce brigádu, alebo ďalšiu prácu na kratší úväzok, má možnosť sa vzdelávať, zvýšiť si kvalifikáciu, tým aj plat.

@anonym_0833c5 suhlasim, ze ak niekto tolko zaraba, ze je to problem. Ale su casti Slovenska, kde su taketo platy. Ak sa im nepaci, lepsiu robotu v tych hladovych dolinach nenajdu. Tak sa netvarme, ze ked z toho vyzije mlady clovek, tak dochodca nie. Bohuzial, taka je realita. A k cenam-tato vlada tak pozvysovala ceny vsetkeho, ze neverim, ze toto by spravila pravicova vlada v takomto rozsahu. A smeracky sa naucili nove slovo-konsolidacia. Za Simecku by to bolo zdieranie a ozobracovanie pracujucej chudoby. Za tejto vlady to volaju konsolidacia. Hned to krajsie a dostojnejsie znie, ze?? 😀

heleninamama
5. dec 2025

Starobným dôchodcom doprajem, viac mi vadia príspevky na hypotéku, tehotenské dávky, predĺžené rodičáky, OČR na zatvorené škôlky, vymyslené opatrovateľské príspevky a invalidné dôchodky pre ľudí, ktorí do štátu nikdy ničím neprispeli, ale stále naťahujú ruky a vždy im je málo a vôbec všetky hlúpe sociálne dávky pre ľudí v produktívnom veku, ktorým sa nechce pracovať a zvyčajne sú aj finančne negramotní.

anonym_6349bc
5. dec 2025

Moji sa tesia z dochodku, aj svokrovci. Su to volici Smeru. Mojim rodicom sa uz pomaly otvaraju oci, ale svokrovci, tak ti miluju Fica na vecne casy. Zeru totalne vsetko, za vsetko zle predsa moze Simeckova manka a vlada Ivety Radicovej 🤷‍♀️

sima234
5. dec 2025
@heleninamama

Starobným dôchodcom doprajem, viac mi vadia príspevky na hypotéku, tehotenské dávky, predĺžené rodičáky, OČR na zatvorené škôlky, vymyslené opatrovateľské príspevky a invalidné dôchodky pre ľudí, ktorí do štátu nikdy ničím neprispeli, ale stále naťahujú ruky a vždy im je málo a vôbec všetky hlúpe sociálne dávky pre ľudí v produktívnom veku, ktorým sa nechce pracovať a zvyčajne sú aj finančne negramotní.

@heleninamama 👍👍👍

anonym_46062a
5. dec 2025
@anonym_4e43af

Potesi ich to, dochodky vobec nie su vysoke na dnesne naklady, zide sa im to. tak ako rodicom tehotenske, materske, bonusy, prispevky na obedy atd

@anonym_4e43af tehotenské by som zrušila, ženy normálne ešte pracujú a akési tehotenské berú, tehotenstvo nie je choroba

abbey1
5. dec 2025
@anonym_701453

@anonym_701453 Koľko ľudí s príjmom 600-700 eur poznáš? Ak sú zdraví, pracujúci na plný úväzok.

natalka13
5. dec 2025
@anonym_701453

@anonym_0833c5 suhlasim, ze ak niekto tolko zaraba, ze je to problem. Ale su casti Slovenska, kde su taketo platy. Ak sa im nepaci, lepsiu robotu v tych hladovych dolinach nenajdu. Tak sa netvarme, ze ked z toho vyzije mlady clovek, tak dochodca nie. Bohuzial, taka je realita. A k cenam-tato vlada tak pozvysovala ceny vsetkeho, ze neverim, ze toto by spravila pravicova vlada v takomto rozsahu. A smeracky sa naucili nove slovo-konsolidacia. Za Simecku by to bolo zdieranie a ozobracovanie pracujucej chudoby. Za tejto vlady to volaju konsolidacia. Hned to krajsie a dostojnejsie znie, ze?? 😀

@anonym_701453 chyba slovakov je, ze nechcu ist za lepsou pracou.

hubka51
5. dec 2025
@anonym_0833c5

@anonym_0833c5 súhlasim že ak niekto zarába do 1000e je niekde problem.Hmmm a to konkrétne v štáte lebo ako štány zamestanec ktorý má plat ohraničený tabuľkou sa viac pohnuť nemôžem aj keby som sa.rozkrájala 😉

anonym_63b159
5. dec 2025

@anonym_autor beru to ako fajn prilepsenie, a je im jedno kto im to da. Resp.ak im to niekto dava tak ho budu volit, lebo su to iste peniaze v ich penazenke. Nejaky naslubovany vseobecny blahobyt a systemove opatrenie ich nezaujimaju. Vnimaju ze vsetko ide dolu vodou, len pri korytach sa politici striedaju.

anonym_63b159
5. dec 2025
@hubka51

@anonym_0833c5 súhlasim že ak niekto zarába do 1000e je niekde problem.Hmmm a to konkrétne v štáte lebo ako štány zamestanec ktorý má plat ohraničený tabuľkou sa viac pohnuť nemôžem aj keby som sa.rozkrájala 😉

@hubka51 robila som 5r v statnej sprave a mali sme sa ako prasata v zite, my radove kancelarske mysi aj sefovia. Vzdy sme ku platu mali 100% osobne ohodnotenie. A rozne priplatky a odmeny. A robota od-do v ktorej som sa nepretrhla.

hubka51
5. dec 2025
@anonym_63b159

@hubka51 robila som 5r v statnej sprave a mali sme sa ako prasata v zite, my radove kancelarske mysi aj sefovia. Vzdy sme ku platu mali 100% osobne ohodnotenie. A rozne priplatky a odmeny. A robota od-do v ktorej som sa nepretrhla.

@anonym_63b159 gratulujem 🫣ja nerobim ako kancelárska myš a nenam ani 100% ohodnotenie k platu

anonym_d5c170
5. dec 2025
@marsmykkok

čo poznám dôchodcov, tak sa potešia lebo z 500-600 eurového dôchodku ak ti po zaplatení bývania a liekov ostane 300 eur a teda na deň 10 eur sa vyskakovať nedá, hlavne ak nemajú partnera/partnerku. A teda časť tých peňazí dajú väčšinou deťom/vnúčatám vo forme vianočných darčekov. Ja teda dôchodcom čo celý život makali nezávidím tých pár sto eur, zaslúžia si, štát míňa aj na väčšie blbosti. Ale kočíkovné, donedávna pomoc s hypotékami, sociálne dávky, predražené zákazky a podobne nikomu v žalúdku neležia, len 13te dôchodky.

@marsmykkok ale zas treba povedat aj to ,ze ak samemu dochodcovi zostane aj 300€ stale je sam. Takze to dokaze. Nepotrebuje mat uvarene kazdy den pre 4-6ludi,nepotrebuje uz kupovat plienky pre dieta-leda teda ,ze by kupoval sebe. Nepotrebuje kazdy den chodit do prace autom,autobusom deti skola skolka kruzky. Nepotrebuje kazdeho pol roka obmietat detom satnik lebo rastu. Nepotrebuje platit hypo. Lebo byty vacsinou dostali zadarmo. Nehovorim maju odrobene,niektory aj nie… ale mali by si uvedomit. ze o chvilu tu nebudu a zostanu tu ich deti ich vnucata. A vdaka tej troske co dostanu raz rocne sa budu mat ich deti a ich vnucata na hov…
Ale ved co hlavne ,ze sa maju dobre teraz babky,ich deti vnuci si to musia zasluzit.
Takze 13te dochodky uz mali byt davno zrusene,rovnako ako vsetky voloviny co drahy sudruh hranol zaviedol. Ale to nemoze lebo ved stale nema plne vrecka a babky potrebuje ako sol. Ale dufam! Ze cas sa mu rychlo minie a pojde do psej matere

anonym_92385e
5. dec 2025

Samozrejme, ze sa potesia, kto by sa nie. Moji napriklad vobec nepremyslaju nad tym, ze to vycerpava statnu kasu a uz teraz vlastne na tie dochodky nie je, ani na tych 12, nie este na 13-ty. Obrovsky pruser je aj to, ze generacia mojich rodicov sla do dochodku velmi skoro, moja mama ako 55 rocna. A dnes ma 80 rokov. Cize ona vlastne odpracovala tolko isto rokov, ako pobera dochodok. A to je asi kazdemu jasne, ze to je chyba v matrixe, ktoru predosle vlady uplne odignorovali a nezvysovali vek odchodu do dochodku podla priemerneho veku dozitia. To sa zacalo robit doslova pred par rokmi, ked uz bolo uplne ocividne, ze tento system je neudrzatelny. No a bohuzial, on sa aj nutne musi rozpadnut a ak si niekto dnes mysli, ze nejaky dochodk o 20 rokov dostane, tak by sa mal co najskor prebrat.. Podla mna pride doba, ze stat bude davat nejaku zobracenku plosne vsetkym rovnaku, lebo na viac nebude. A bude to uplne smiesna suma. Takze kto si nesetri, toho caka kruta realita..

alenka58
5. dec 2025
@anonym_92385e

Samozrejme, ze sa potesia, kto by sa nie. Moji napriklad vobec nepremyslaju nad tym, ze to vycerpava statnu kasu a uz teraz vlastne na tie dochodky nie je, ani na tych 12, nie este na 13-ty. Obrovsky pruser je aj to, ze generacia mojich rodicov sla do dochodku velmi skoro, moja mama ako 55 rocna. A dnes ma 80 rokov. Cize ona vlastne odpracovala tolko isto rokov, ako pobera dochodok. A to je asi kazdemu jasne, ze to je chyba v matrixe, ktoru predosle vlady uplne odignorovali a nezvysovali vek odchodu do dochodku podla priemerneho veku dozitia. To sa zacalo robit doslova pred par rokmi, ked uz bolo uplne ocividne, ze tento system je neudrzatelny. No a bohuzial, on sa aj nutne musi rozpadnut a ak si niekto dnes mysli, ze nejaky dochodk o 20 rokov dostane, tak by sa mal co najskor prebrat.. Podla mna pride doba, ze stat bude davat nejaku zobracenku plosne vsetkym rovnaku, lebo na viac nebude. A bude to uplne smiesna suma. Takze kto si nesetri, toho caka kruta realita..

@anonym_92385e začalo sa to robiť pred pár rokmi, ale mali možnosť ísť do predčasného dôchodku s benefitmi, veľa ľudí to využilo, to tiež vyčerpalo štátnu kasu, ozaj to navrhol len neznalý dôsledkov

janinah
5. dec 2025

Ako cerstva dochodkyňa sa citim akoby som to brala od úst mojim vnúčatám.doslova.Idú nám tým zapľuť oči,ale v mojom pripade sa im to nepiodarí.Ale aspon budem mať na donio a pre seniorov do DSS.

viestta
5. dec 2025
@anonym_2e935d

@anonym_2e935d na to clovek nemusi byt "Simecka" aby vedel, ze toto nie je v case konsolidacie spravne, ze je to len kupovanie hlasov. Samozrejme ziaden dochodca nepojde peniaze vratit, ale aj medzi nimi sa najdu vela takych, ktori pouzivaju hlavu aj na ine ako nosenie ciapky a vedia co sa za tym skryva a ake dosledky to ma.

anonym_19bb1f
5. dec 2025

Tešia sa. A vravia, že pred budúcimi voľbami budú ostatným dôchodcom pripomínať, že zrušenie 13tych dôchodkov by bolo medzi prvými opatreniami, ktoré by liberálno-progresívna vláda urobila.

lienka.7
5. dec 2025

@anonym_autor chvalabohu mam triezvo zmýšľajúcich rodičov, ktorí vedia, ze vďaka tomu zaplatia v globale v obchode 3-4x viac, oproti tomu, ako by tých sprostych 660 eur ani nedostali. 1 Euro das, 3 eura za to vyberieš naspäť. Ale takto sa to robí, do psej matere!

anonym_acf8d0
5. dec 2025

Ja osobne by som sa spýtala našich pánov poslancov- dochodcov, ako sa cítia, keď aj oni dostanú 13ty dôchodok.

anonym_c338a2
5. dec 2025

Môjmu jednému žijúcemu rodičovi s macochou doprajem.Nech sa ním zadrhne.Velký pán z neho stal ako mama zomrela.
Mama 13 dôchodok a odmeny dávala organizáciám

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
ivka225
5. dec 2025

Mama už nežije, otec takéto peniaze posiela na Donio na podporu Čurillovcov.

anonym_0833c5
5. dec 2025
@anonym_701453

@anonym_701453 mladý človek nemusí čušať v hladovej doline za 650-700 eur mesačne, ale môže zdvihnúť zadok a ísť pracovať tam, kde mu lepšie zaplatia. Mimochodom 700 eur zarobil môj syn ako vysokoškolák pred asi 10 rokmi.

bielykral
5. dec 2025
@anonym_2e935d

@anonym_2e935d chodte niekam