Ako pomôcť seniorom nezabudnúť vziať lieky?
Mama má 72 a poslednú dobu sa jej párkrát stalo, že si nebola istá, či si ranné tabletky už dala alebo nie. Inak funguje samostatne, skôr je to tým, že ich berie automaticky a potom si ten moment nepamätá. Skúsili sme krabičku rozdelenú podľa dní, ale občas zabudne pozrieť aj do nej. Ako ste toto prakticky vyriešili doma? Ďakujem za každý nápad.
dat jej pripomienku do teleonu a tabletky do davkovaca
existuju aj priamo davkovace s alarmom
Dat krabicku na miesto kde ju bude mat na ociach k TV, nocny stolik... A nastavit budik na mobil.
A potom este značiť do kalendára s X že užila. Ak užíva viac krát do dňa tak jej zohnať taký kalendár kde na jednej strane je jeden týždeň a je tam aj cas a aj tam si môžeš značiť ze rannú o 8 h zobrala, obednú o 12:30 h zobrala....
Spozornela by som, lebo toto že si nepamätá takú vec či brala lieky a nepomáha ani že ich má nakrabuckovane už môže byt znak že sa niečo pomaličky spúšťa
Kupila som davkovac na lieky, na kazdu davku nastavila budik v telefone a doslova nakreslila planik/rozvrh. Ale to bola po hospitalizacii a nejaku kombinaciu tych tabletiek zobala kazde 3 hodiny (aj v noci).. bol masaker vobec sa v tom vyznat.
Na bezne dni pouzivaju denny davkovac liekov (rano-obed-vecer) a pripomienky v telefone.. ale aj tak si sem-tam zabudnu cosi uzit (najma otec).
Pripadne jej vytlac nejaky jednoduchy checklist, co bude mat po ruke - kazdy liek, kazda davka a len si odskrtne.
Takymi vypadkami zacina demencia a tam pomoze len podanie liekov pod dozorom. Nejake tyzdenne krabicky tiez nie, dochodcovia casto nevedia, ci je pondelok, stvrtok alebo nedela.
Nezabudni niektoré lieky nemajú byť na svetle a vzduchu, vadí im vzdušný kyslík, preto musia byť v ochrannom obale balené po 1 kuse, tie by sa nemali dávať do dávkovača "vybalené".
Ked clovek zabuda uzivat lieky, zabuda ci ich vobec uzil - toto uz nie je podla mna normalne. Ked ma davkovac, tak predsa velmi jednoducho zisti, ci uzila ci nie - logika - bud tam su alebo nie. A pridavat zabudlivemu cloveku dalsie povinnosti - zapisat si do kalendara uzitie, robit fotku s prstom v kalendari? Vazne? Pripomienku do telefonu, ak nepomoze, potom uz riesit lekara.
Dávkovač
Môže byť aj zábudlivosť, ja mam 40 a ked niekedy mam niečo brať,tak tiež zabudnem
Ale môže byt aj niečo iné
No je to normálne
Dávkovač môže všetko vyriešiť -u nás ho používal každý starší
@anonym_autor na krabicky liekov si vyrazne napisat uzivanie, napr. 1 - 0 - 1 (rano a vecer) a kazdy vecer si na tie "jednotky" polozit prislusne tabletky. Cez den ich brat a po vyprazdneni vecer zas nachystat na druhy den.
otec ma liekovku ako poslala vyssie foto + v mobile ma nahodene budiky ktore mu pripominaju ze si ma vziat lieky. ak si ich v tej chvili nevezme, posunie budik o 10 min a ked znova zvoni uz si ich na isto vezme. nezabuda na to (zatial)
Dávkovač
Môže byť aj zábudlivosť, ja mam 40 a ked niekedy mam niečo brať,tak tiež zabudnem
Ale môže byt aj niečo iné
No je to normálne
Dávkovač môže všetko vyriešiť -u nás ho používal každý starší
@anonym_dcd123 ale tu je rozdiel, že ona si nepamätá či si ich vzala alebo nie. To je rozdiel
@anonym_autor ja by som tiež odporučala dávkovač a pripadne aj budík v mobile. A vlastne vieš po týždni vyhodnotiť, koľko krát zabudla.
Manžel berie lieky ráno večer a tiež sa mu stane, že nevie, či si ich dal alebo nie (ale má dávkovač tak hneď vidí).
Za mňa je to úplne normálne si nepamätať, ak lieky užívaš denne - už je to rutina, preto si vlastne ani nevieš presne vybaviť ten okamih v konkrétny deň.
Ale, ak ostávajú v dávkovači a často, potom by som spozornela...
@anonym_b7fdac veď ja si nepamätám 😅a iba dumam,zobrala som alebo nie😅
@janinah noo toto vyzerá dobrá pomoc
Urobiť v nedeľu inventúru koľko má tbl v blistri a zapísať stav a tak bude vedieť spočítať koľko má chýbať, alebo si na papier robiť fajky ✔️ keď ich hodí do úst a bude potom vedieť či zobrala..
@anonym_autor
Ja by som mala brat tolko liekov keby som ich vsetky brala tak uz som asi davno mrtva otravou, tak ich beriem od buka do buka tak asi polovicku.
davkovac na viditelne miesto, okolo ktoreho chodi kazdy den niekolkokrat. moja mama ma na takej komode na chodbe, musi pri nej prejst. a mozno jej proste vzdy zavolat, ci zobrala, aby si znova vytvorila navyk.

@anonym_autor Fotit si to nech sa ten moment uchova? S prstom na kalendarnom dni alebo tak nieco